7 tips om de levensduur van je bouwlaser te verlengen

Geschreven door Ronald 29-10-2021 0 Reacties Alles over bouwlasers,Meetinstrumenten,

Hoewel de bouwlasers van Spectra in het assortiment van Visser Assen gunstig zijn geprijsd, beseffen wij maar al te goed dat een meetinstrument als dat van dit Amerikaanse topmerk een kostbaar instrument is. Je wilt dan ook niet iedere paar jaar weer een nieuwe bouwlaser aanschaffen. Om er nu voor te zorgen dat je nog vele jaren van het gemak van een roterende laser kunt genieten, is het van groot belang dat je zorgvuldig met het instrument omgaat. In dit blogartikel leggen wij je uit hoe je een bouwlaser dient te behandelen.

 

Hoe behandel je een bouwlaser | Visser Assen

 

Een meetinstrument moet je dus met alle egards behandelen. Dit om er zo zeker van te zijn dat je er nog jarenlang mee kunt werken.

 

Bouwlaser wordt altijd geleverd in een koffer, gebruik deze dan ook!

Ieder meetinstrument dat door Visser Assen wordt geleverd, wordt te allen tijde verkocht met een originele koffer. Deze koffer is er speciaal op gemaakt om plaats te bieden aan bijvoorbeeld je bouwlaser, een eventuele handontvanger met baakklem, misschien nog een afstandsbediening en alle overige benodigdheden. Dankzij de bouw van de koffers worden alle elementen klemvast in de koffer bewaard. En dat is zeer handig, want zo rolt de inhoud niet door de koffer tijdens het transporteren van je bouwlaser. Vervoer je roterende laser dan ook altijd in de koffer en draag deze gewoon aan het handvat.

 

Dat je bouwlaser altijd met een koffer wordt uitgeleverd, is natuurlijk niet voor niets. Want door de originele koffer te gebruiken, worden je roterende laser en overige spullen tijdens opslag en tranport optimaal beschermd tegen vuil, vocht en stoten. Gebruik je koffer dan ook dan ook zo vaak als het mogelijk is!

 

Vervoer je roterende laser NOOIT op het statief

Er is nog een fout die door veel gebruikers wordt gemaakt. En dat is dat er nogal wat mensen zijn die het nalaten of gewoonweg vergeten om voor het verplaatsen van de bouwlaser de laser van het statief te halen. Zo pakken ze de hele combinatie van laser op statief simpelweg op en slingeren deze over hun schouder. Dit omdat 'het zo gemakkelijk loopt, een statief met laser op je schouder'. Mocht je je er ooit schuldig aan hebben gemaakt, doe dit dan voortaan niet meer! Want als de roterende laser niet goed op het statief is bevestigd, zal deze een val maken tussen de anderhalf en twee meter. Uiteraard geheel afhankelijk van je lichaamslengte. En je kostbare meetinstrument een val laten maken, dat is iets wat je te allen tijde moet zien te voorkomen.

 

Behandel je meetinstrument met zorg | Visser Assen
 

 

Meetinstrument in koffer: hou het zaakje droog en schoon

Zoals je al in een van de eerste alinea's uitvoerig hebt kunnen lezen, wordt iedere bouwlaser compleet in een robuuste koffer geleverd. Maar iets wat door veel gebruikers wordt vergeten, is de koffer direct te sluiten nadat je het instrument uit de koffer hebt gehaald. En dat is niet aan te bevelen. Vaak staat de koffer zo uren achter elkaar open, vaak aan de kant van de weg, overgeleverd aan de elementen. In Nederland, een land waar de regen nogal vaak met bakken uit de lucht wil vallen. Door nu direct na het uitnemen van de roterende laser de koffer te sluiten, voorkom je dat vuil en water in de koffer terecht kunnen komen.

 

Is er per ongeluk toch water of vuil in de koffer gekomen, maak deze dan eerst goed schoon en droog. Sowieso raden wij aan je koffer te allen tijde schoon en droog te houden. En ben je in het gelukkige bezit van een bouwlaser kofferset – dat is een speciale set waarin je naast de laser en handontvanger nog een speciale baak en statief in op kunt slaan –, dan dien je er bovendien voor te zorgen dat zowel het statief als de baak voor het opbergen schoon en droog zijn.

 

Bouwlaser Spectra met zorg behandelen | Visser Assen

 

Sla een bouwlaser nooit of te nimmer nat en vuil op!

Niet alleen de koffer, maar (vooral) ook het meetinstrument zelf mag je natuurlijk nooit vuil en nat in een afgesloten koffer bewaren. Uiteraard kan het natuurlijk wel een keer gebeuren dat je laser tijdens het gebruik vuil wordt. Zeker in de wat nattere periodes is het niet te voorkomen dat modder zich ophoopt op de roterende laser. Iets wat Spectra zich natuurlijk ook heeft gerealiseerd, en daarom hebben ze de meeste van hun bouwlasers geheel stof- en waterdicht gemaakt, goed voor een IP-codering van IP 66. Dit houdt in dat je de met zand en vuil besmeurde roterende laser na gebruik gewoon kunt afspoelen onder de kraan.

 

Nu zul je misschien wel gaan denken 'de meetinstrumenten van Spectra zijn waterdicht, dus dan kan ik de bouwlaser gewoon nat in de koffer opslaan'. Maar helaas, hoe waterdicht een roterende laser ook mag zijn, het is absoluut aan te bevelen om deze voor het opslaan geheel droog te maken. Berg je de laser namelijk nat op, dan kan er onherroepelijk condens ontstaan binnenin de laser. Met als gevolg dat het meetinstrument uiteindelijk niet meer zal functioneren. Het advies luidt dan ook de bouwlaser met een droge doek schoon en droog te maken en deze dan aan de omgeving te laten drogen. Leg de roterende laser echter nooit of te nimmer op de kachel!

 

Verwijder de accu's en/of batterijen bij langdurige opslag van je meetinstrument

Heb je je roterende laser en/of ontvanger een tijd niet nodig? Verwijder dan de accu's en of batterijen uit je bouwlaser en eventuele ontvanger. Zeker als je tijdens de bouwvak drie weken niet aan het werk bent, kun je beter je accu's uit je meetinstrument halen. Dit voorkomt namelijk dat de (oplaadbare) batterijen langzaam leegraken, of erger nog: accuzuur kan weglekken in het meetinstrument. Een laser die door het zuur van leeggelopen batterijen is aangetast, is onherstelbaar beschadigd. Voorkom dus dure reparaties door je kostbare meetinstrument bij langdurige opslag door de batterijen en/of accu's te verwijderen.

 

Accu van Spectra | Visser Assen

 

Gebruik je roterende laser altijd met originele accu en acculader

Vrijwel ieder meetinstrument van Spectra wordt geleverd met originele accu's en een specifiek voor dit instrument ontworpen oplader. Het wordt dan ook ten zeerste afgeraden om zelf te gaan experimenteren met in de bouwmarkt aangeschafte batterijen of een oplader uit een discountwinkel of uit China. Mocht je toch met een lege accu zitten en wil je verder aan het werk? Vervang dan de accu's door niet-oplaadbare alkalinebatterijen of een tweede setje originele accu's. Alle roterende lasers van Spectra, met uitzondering van de LL500, zijn beveiligd tegen het opladen van alkalinebatterijen. Probeer desondanks nooit alkalinebatterijen op te laden, dit kan namelijk leiden tot explosiegevaar!

 

Laat je bouwlaser ieder jaar kalibreren en onderhouden

Ieder meetinstrument van Spectra dat door Visser Assen wordt geleverd, wordt te allen tijde uitgeleverd met een kalibratiecertificaat en -sticker. Op de sticker staat wanneer je roterende laser weer opnieuw moet worden gekeurd en onderhouden. De door Spectra gecertificeerde en opgeleide instrumentmakers hebben alle expertise in huis om je bouwlaser van Spectra Precision te kunnen kalibreren, onderhouden en eventueel repareren. In een van onze twee servicecenters wordt je meetinstrument opengemaakt, alle draaiende delen worden ingevet en je roterende laser wordt opnieuw geijkt. Wanneer je bouwlaser weer voldoet aan de fabrieksspecificaties, kun je weer beschikken over een loepzuiver meetinstrument.

 

Kalibratiesticker bouwlaser Visser Assen
Op deze sticker staat de volgende controledatum van je instrument vermeld

 

7 tips om zolang mogelijk van je roterende laser te genieten: de samenvatting

Dit waren de zeven tips om de levensduur van je bouwlaser of ander meetinstrument te verlengen. Voor de volledigheid volgt hier een samenvatting:

  1. Bewaar en vervoer je laser altijd in de koffer
  2. Vervoer je meetinstrument nooit op het statief
  3. Houd je koffer schoon en droog
  4. Sla een bouwlaser nooit nat of vuil op
  5. Verwijder de accu's als je de bouwlaser langere tijd niet gebruikt
  6. Gebruik altijd de originele accu's en oplader
  7. Laat je roterende laser ieder jaar keuren en onderhouden

 

Meetinstrumenten bekijken ►

Ook interessant
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer
Randbeveiliging van SafetyRespect, een veilige keuze!

Randbeveiliging van SafetyRespect, een veilige keuze!

Ronald 11-04-2024 0
In de wereld van de bouw is veiligheid geen luxe, maar een absolute prioriteit. Met de opkomst van hoogbouwprojecten en complexe bouwlocaties is het w...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600