Bouwlaser kopen: alle antwoorden over bouwlasers

Geschreven door Ronald 25-05-2018 0 Reacties Alles over bouwlasers,Meetinstrumenten,

bouwlaser kopen: alle vragen beantwoord

Een bouwlaser kopen doe je natuurlijk niet ieder jaar, laat staan elke dag. Je zit mogelijk vol vragen over deze handige meetinstrumenten. Als importeur van Spectra Precision voor Nederland, België en Luxemburg hebben wij alle veelgestelde vragen en hun antwoorden op een rijtje gezet. Zo hoef je deze niet nog een keer te stellen.

 

Inhoud

> Kan ik in mijn ontvanger ook oplaadbare batterijen gebruiken?

> Mag ik ook oplaadbare batterijen gebruiken in mijn LL100 N of HV101?

> Werkt mijn bouwlaser op accu ook op alkalinebatterijen?

> Hoeveel jaar garantie zit er op een bouwlaser?

> Mijn bouwlaser heeft buiten in de regen gestaan, wat nu?

> Hoe vaak heeft een bouwlaser onderhoud en/of kalibratie nodig?

> Wat is het verschil tussen kalibratie en onderhoud van een bouwlaser?

> Ik heb nog een ontvanger van een ander merk, werkt die ook op een bouwlaser van Spectra?

> Wat is het voordeel van een groene laserstraal?

> Wat is het verschil tussen een roterende laser, een afbouwlaser en een afschotlaser?

> Mijn laser is gevallen, wat nu?

> Hoelang gaat een bouwlaser normaal gesproken mee?

> Wat betekent de hoogte van het apparaat en hoe bepaal ik die?

> Hoe kan ik het juiste type bouwlaser herkennen?

> Kan ik ook voor service en onderdelen bij jullie terecht?

> Wat is het verschil tussen een bouwlaser met laserstraal klasse 2 en klasse 3R?

> Krijg ik ook een kalibratiecertificaat bij mijn nieuwe bouwlaser?

> Wat is een bouwlaser in kofferset precies?

 

Kan ik in mijn ontvanger ook oplaadbare batterijen gebruiken?

Nee, wij raden dit ten zeerste af. In principe staat het je echter uiteraard geheel vrij om jouw ontvanger te laten werken op oplaadbare batterijen. Het brengt namelijk geen enkele schade toe aan je ontvanger. Of het echter verstandig is, is natuurlijk een heel ander verhaal. Een handontvanger is namelijk een zeer gevoelig stuk elektronica dat een hoger voltage behoeft.

 

Waar een volle alkalinebatterij 1,5 Volt levert, bedraagt dit voltage bij een oplaadbare batterij slechts 1,2 Volt. De ontvanger zal met oplaadbare batterijen onder de klep vele malen sneller aangeven dat de batterijen leeg zijn. Dit houdt in dat je veel vaker batterijen moet vervangen dan nodig is. Oplaadbare penlites kun je dus wel gebruiken, maar wij zullen het niemand aanraden.

 

Mag ik ook oplaadbare batterijen gebruiken in mijn LL100 N of HV101?

Ja, dat mag. Waar een handontvanger op oplaadbare batterijen een stuk gevoeliger is en het dus wordt afgeraden deze te gebruiken, heb je hier bij een LL100 N of HV101 gelukkig geen last van. Je kunt dus gewoon oplaadbare batterijen gebruiken. Wel zal de werkduur aanzienlijk worden verkort, omdat een oplaadbare batterij nu eenmaal minder spanning levert dan een alkaline batterij.

 

Werkt mijn bouwlaser op accu ook met gewone alkalinebatterijen?

Ja. In principe is het mogelijk om bijvoorbeeld een HV302 of LL300 N te gebruiken met niet-oplaadbare batterijen D-cel. Dat is natuurlijk ideaal, want soms is je accu net leeg tijdens een klus omdat je was vergeten deze op te laden. Deze moderne lasers werken dus ook op alkalinebatterijen. Bovendien zijn deze bouwlasers zo beveiligd, dat deze niet-oplaadbare batterijen niet kunnen worden opgeladen met behulp van een oplader.

 

Er is echter wel een kanttekening te plaatsen. Want ook de aloude LL500 en al zijn vele voorgangers kunnen in principe worden gebruikt met alkaline batterijen. Deze roterende lasers beschikken echter NIET over een oplaadbeveiliging. Wil je je batterijen opladen met de meegeleverde oplader, dan kan er ernstige schade aan je bouwlaser en de omgeving ontstaan. Visser Assen noch visser-assen.nl is verantwoordelijk voor schade die is ontstaan door het willen opladen van niet-oplaadbare batterijen!

 

Hoeveel jaar garantie zit er op een bouwlaser?

Omdat wij importeur zijn van het merk Spectra Precision voor de gehele Benelux, kunnen wij een zeer lange garantietermijn garanderen. De producten van deze Amerikaanse fabrikant zijn zo goed, dat de simpelste modellen bouwlaser al standaard worden geleverd met twee jaar volledige fabrieksgarantie. Spectra Precision is zelfs zo overtuigd van de kwaliteit van hun producten, dat de bouwlasers vanaf de 3-serie (zoals de LL300 N, de HV302 en de LL500) worden geleverd met maar liefst 5 jaar fabrieksgarantie.

 

Mijn bouwlaser heeft in de regen buiten gestaan, wat moet ik nu doen?

Op zich is er geen man overboord. De meeste bouwlasers van Spectra Precision hebben namelijk een beschermingsgraad van IP66 gekregen. Dit houdt in dat onze bouwlasers spatwaterdicht zijn, oftewel: bestand tegen een Hollandse regenbui. Berg een nat geworden bouwlaser echter nooit op in een afgesloten koffer! Omdat zo het water geen uitweg kan vinden, zal het water in de laser binnendringen. Laat een natte bouwlaser dus altijd aan de buitenlucht drogen, alvorens hem weer op te bergen in een afgesloten koffer.

 

Hoe vaak heeft een bouwlaser onderhoud en/of kalibratie nodig?

Een bouwlaser is een instrument dat een zeer hoge precisie kent. Goed en degelijk onderhoud is dan ook van essentieel belang. In de meeste gevallen volstaat het om de bouwlaser eenmaal per jaar door ons te laten controleren. Handig is dat wij alle instrumenten voorzien van een zogenoemde kalibratiesticker. Hierop staat zowel de maand als het jaar vermeld wanneer de bouwlaser opnieuw dient te worden gekeurd.

 

Wat is het verschil tussen kalibratie en onderhoud van een bouwlaser?

Wie ons handige retourformulier invult om zo je instrument te laten ophalen, kan kiezen uit je bouwlaser te laten kalibreren of te laten onderhouden. Het verschil valt het gemakkelijkst uit te leggen door de vergelijking te maken met je auto.

 

Een kalibratie is de minimale vereiste om weer een jaar gebruik te kunnen maken van je laser, net als bij de Apk-keuring. Je bouwlaser wordt door ons gekalibreerd en indien nodig opnieuw gejusteerd. Na deze kalibratie of keuring valt jouw instrument weer binnen de fabrieksspecificaties.

 

Voor een onderhoudsbeurt betaal je uiteraard iets meer, maar hiermee weet je zeker dat je nog vele jaren plezier zult hebben van je bouwlaser. Je meetinstrument wordt namelijk geheel uit elkaar gehaald en aan een grondige inspectie onderworpen. Bovendien wordt je bouwlaser professioneel gereinigd en worden alle draaiende delen ingevet. Uiteraard wordt je instrument weer opnieuw gekalibreerd en voldoet je bouwlaser weer aan de juiste fabrieksspecificaties.

 

Ik heb nog een ontvanger van een ander merk, werkt deze ook op jullie bouwlasers?

Ja, een handontvanger is onafhankelijk van merk of model bouwlaser. In principe is de werking van een roterende laser namelijk altijd hetzelfde. Ze hebben immers te allen tijde een kop die snel ronddraait en een laserstraal uitzendt. Het maakt dan ook niet uit of je een handontvanger van het merk X of een originele ontvanger van Spectra Precision gebruikt om het signaal op te vangen.

 

Het is echter wel zo dat bepaalde functies uitsluitend zijn voorbehouden aan de producten van Spectra Precision. Zo zal een functie als Grade Match of PlaneLok natuurlijk alleen werken in combinatie met een HL760 van Spectra. Bovendien zal een groene laserstraal alleen worden ontvangen door een hiervoor geschikte handontvanger.

 

bouwlaser met groene straal

Wat is het voordeel van een groene laserstraal?

Omdat het bij veel bouwlasers van belang is dat je de laserstraal niet alleen kun ontvangen maar ook met het blote oog kunt zien, verschijnen er steeds meer bouwlasers met een groene laserstraal op de markt. Ook Spectra Precision doet mee aan deze nieuwe ontwikkeling. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een groene laserstraal tot wel viermaal beter zichtbaar is dan een rode laserstraal. Hierdoor is een bouwlaser met een groene laserstraal uitermate geschikt voor gebruik in fel verlichte condities, zoals bij afbouwwerkzaamheden. Ook bij heldere buitencondities is een laser met een groene laserstraal de beste optie.

 

Wat is het verschil tussen een roterende laser, een afbouwlaser en een afschotlaser?

Hoewel wij alles onder het kopje ‘bouwlaser’ kunnen scharen, zitten er toch behoorlijke verschillende tussen de soorten bouwlasers onderling. Zo hebben wij niet alleen roterende lasers, maar ook afbouwlasers en afschotlasers. Bovendien bestaat er ook nog een zogenoemde rioollaser.

 

Een roterende laser is in feite de klassieke bouwlaser. Speciaal ontwikkeld voor de bouwbranche, zendt een roterende laser continu een horizontale laserstraal uit, die op deze manier een horizontaal referentievlak weet te creëren. Hiermee is een roterende laser ideaal voor onder andere algemene hoogtebepaling en het nivelleren van constructies en ondergronden.

 

Een afbouwlaser is speciaal ontwikkeld voor – inderdaad – de afbouwbranche. Deze speciale bouwlasers worden ook wel een horizontaal/verticaal laser of interieurlasers genoemd. Het belangrijkste kenmerk van een afbouwlaser is dat deze een zichtbare laserstraal uitzendt. Hierdoor is een interieurlaser uitermate geschikt om binnen te worden gebruikt. Bovendien kan een afbouwlaser niet alleen horizontaal worden toegepast, maar ook verticaal worden ingezet. Een horizontale en verticale bouwlaser kan namelijk zowel horizontaal als verticaal volledig automatisch nivelleren.

 

Als derde type rotatielaser hebben we daar nog de zogenoemde afschotlaser. Deze afschotlasers kun je bovendien nog weer onderverdelen in een afschotlaser met een enkel afschot en afschotlasers die een dubbel afschot bieden. Het voordeel van een afschotlaser is dat deze bouwlaser uitermate geschikt is voor het aanleggen van hellingen. Het afschot is met behulp van de meegeleverde afstandsbediening tot op zelfs een duizendste van een procent in te stellen.

 

Mijn rotatielaser is gevallen, wat moet ik nu doen?

Is je bouwlaser gevallen, dan hoeft dit absoluut niet te betekenen dat je je laser weg kunt gooien. Verreweg de meeste bouwlasers van Spectra Precision zijn gebouwd om de ruwe omstandigheden op de bouwplaats te kunnen trotseren. Zeker de nieuwe modellen bouwlaser van Spectra kunnen een val tot op 1 meter op beton gegarandeerd zonder problemen overleven. Bovendien zijn deze bouwlasers bestand tegen het omvallen van een statief tot op maar liefst anderhalve meter hoogte.

 

Mocht je echter nog twijfels hebben over de werking van het instrument nadat het is gevallen? Kijk dan even in het instructieboekje om te controleren of jouw bouwlaser nog aan alle door de fabriek opgestelde fabrieksspecificaties voldoet. Mocht dit niet het geval zijn of vertoont je instrument andere mankementen, dan kun je je bouwlaser eenvoudig aanmelden voor een servicebeurt in een van onze servicecenters.

 

Hoelang gaat een bouwlaser normaal gesproken mee?

Een bouwlaser van Spectra Precision is een hoogwaardig meetinstrument van de allerhoogste kwaliteit. Afhankelijk van de prijsklasse waarin het toestel zich bevindt en vooral het onderhoud dat hieraan wordt gepleegd, is een bouwlaser van Spectra goed voor vele jaren werkplezier. Komt een bouwlaser van Spectra Precision ieder jaar bij ons voor een onderhoudsbeurt, dan kun je wel tientallen jaren plezier hebben van je meetinstrument. Zo sleutelen onze instrumentmakers nog geregeld  met het grootste gemak en plezier aan bouwlasers van Spectra uit 1980. Dus veertig jaar werken met een bouwlaser van topkwaliteit is absoluut geen uitzondering.  

 

Wat houdt de hoogte van het apparaat in en hoe bepaal ik deze?

De hoogte van het apparaat of instrument is de hoogte van de laserstraal. Deze hoogte wordt berekend door de hoogte van de meetbaak op te tellen bij een hoogtemarkering of een bekende hoogte.

 

hoogte bouwlaser bepalen

Stel de roterende laser op en zorg voor de positionering van de meetbaak met de ontvanger op een bekend hoogte- of referentiepaaltje (NN).  Lijn de handontvanger zo uit, dat deze zich op de positie ‘Op Hoogte’ van de laserstraal van de laser bevindt.  Tel vervolgens de aflezing van de meetbaak op bij de bekende hoogte (NN), om zo de hoogte van het instrument te bepalen. Gebruik deze hoogte van het apparaat vanaf nu als referentie voor alle andere hoogtemetingen.

 

Hoe kan ik het juiste type bouwlaser herkennen?

Spectra Precision heeft in de vele tientallen jaren dat ze actief zijn al een grote verscheidenheid aan bouwlasers op de markt gebracht. Het kan dus best heel aannemelijk zijn dat je het juiste type niet kunt herleiden. Toch is dit vaak een fluitje van een cent. De typenummers van Spectra Precision Laser kennen namelijk een heel logische opbouw.

 

Als eerste bestaat het modelnummer vaak uit twee beginletters. Deze geven het type bouwlaser aan. Zo staat de lettercombinatie ‘LL’ voor ‘Laser Level’, een laser bedoeld om te nivelleren. De letters ‘HV’ staan juist weer voor ‘Horizontaal / Verticaal’. Deze bouwlasers kun je dus zowel horizontaal als verticaal gebruiken. Een afbouwlaser dus. Bovendien kennen we de lettercombinatie ‘GL’, wat ‘Grade Laser’ betekent. Dit zijn de zogenoemde afschotlasers. Als laatste hebben wij de DG-serie, waar ‘DG’  staat voor ‘Dial Grade’. Dit zijn onze rioollasers.

 

De twee of drie cijfers achter de lettercombinatie staan voor de nauwkeurigheid of prijsklasse van de bouwlaser. Een hoger getal is beter of nauwkeuriger dan een lager getal. Zo kun je direct zien dat een LL300 N beter of nauwkeuriger is dan een LL100 N, terwijl een LL500 weer beter is dan de andere twee.

 

Soms komt er nog een derde letter na de cijfercombinatie. Deze geeft de kleur van de laserstraal óf de generatie van het model bouwlaser aan. Waar een normale bouwlaser van Spectra Precision een rode laserstraal uitzendt, is de straal bij een bouwlaser of lasertool met de toevoeging ‘G’ juist groen. Een letter ‘N’ achter de cijfercombinatie staat echter voor ‘New’, nieuw dus. Deze zijn de nieuwe generatie van het model bouwlaser, om direct een onderscheid te kunnen aangeven tussen het oude en het nieuwe type.

 

Kan ik ook voor service en onderdelen voor een bouwlaser van Spectra Precision bij jullie terecht?

Ja, hiervoor ben je bij ons op de aangewezen plek. Als importeur van het merk Spectra Precision voor Nederland, België en Luxemburg kunnen wij alle denkbare reparaties aan je bouwlaser uitvoeren. Ons gekwalificeerde personeel beschikken over alle papieren en de ervaring om alle storingen snel en deskundig te verhelpen.

 

Aan onderdelen voor je bouwlaser van Spectra Precision kunnen wij je echter niet helpen. Omdat defecte onderdelen die zich onder de behuizing van je laser alleen door erkende servicemonteurs van Spectra Precision mogen worden vervangen, mogen wij deze onderdelen niet uitleveren. Wel kun je bij ons terecht voor accessoires als opladers en baakklemmen van Spectra Precision.

 

Wat is het verschil tussen een bouwlaser met laser klasse 2 en klasse 3R?

De laserstraal die door een laser wordt uitgezonden, wordt bepaald aan de hand van een classificatie. Deze klassen worden onverdeeld in klasse 1 tot en met klasse 4. Hoe hoger het getal van de klasse, hoe schadelijker het uitgestraalde licht is. Zo is een laserstraal klasse 1 ongevaarlijk, terwijl klasse 4 juist zeer schadelijk is. Een bouwlaser voldoet echter te allen tijde aan klasse 2 of klasse 3R.

 

Een laser klasse 2 wordt toegepast in onze bouwlasers met een niet-zichtbare laserstraal, dus in principe onze roterende lasers en afschotlasers. Een laser die valt onder klasse 2 is ongevaarlijk bij normaal gebruik, omdat de reflex waarmee je het oog automatisch sluit voorkomt dat er schade aan het oog optreedt.

 

Onze bouwlasers en lasertools met een zichtbare straal dienen juist fel te zijn, zoals in het geval van onze afbouwlasers en rioollasers. Deze lasers hebben een klasse 3R-classificering gekregen. Een laser klasse 3R wordt beschouwd als ongevaarlijk, maar kan potentieel gevaar opleveren indien direct in de laserbundel wordt gekeken. De limiet is vijfmaal de waarde van de limiet die geldt voor een laser met klasse 1 of klasse 2.

 

Naast bouwlasers met een laserstraal klasse 3R met een rode straal, hebben wij ook lasers klasse 3R met een groene straal. Hoewel dit licht vele malen feller en dus beter zichtbaar is, zijn deze net zo onschadelijk als de bouwlasers met een rode straal.

 

Krijg ik ook een kalibratiecertificaat bij mijn nieuwe rotatielaser?

Ja. Iedere nieuwe bouwlaser die ons pand verlaat, wordt uitgeleverd met een gratis kalibratiecertificaat. Omdat je bouwlaser een lange reis heeft afgelegd, wordt deze voor uitlevering op onze geijkte apparatuur gekalibreerd en gejusteerd. Vervolgens wordt je bouwlaser voorzien van een kalibratiesticker en een kalibratiecertificaat. Dit kalibratiecertificaat is een jaar geldig en dien je op verzoek van een keuringsinstantie te kunnen overleggen.

 

Wat is een bouwlaser in kofferset precies?

Als je een bouwlaser van Spectra Precision bij ons bestelt, dan wordt deze standaard geleverd in een robuuste koffer met daarin – afhankelijk van het model bouwlaser – een handontvanger, een oplader en een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Bestel je echter een kofferset, dan krijg je er nog veel meer bij. Standaard wordt een kofferset namelijk uitgeleverd met een meetbaak en een statief. Alles bij elkaar, dus ook het statief en de baak, compleet in één handzame koffer. Zo heb je direct alles bij de hand, heb je geen slingerende onderdelen meer in de auto en vergeet je nooit meer iets mee te nemen naar de bewuste locatie.

 

Zoals je kunt zien, hebben wij op iedere vraag wel een passend antwoord. Zoals het hoort, bij een webshop met de naam visser-assen.nl. En als importeur van Spectra Precision Laser zijn alle artikelen in ons assortiment zijn uit voorraad leverbaar. Heb je nog vragen die niet in dit artikel worden beantwoord? Stel ze dan via ons contactformulier of via de chatfunctie!

 

De absolute nummer 1 in bouwlasers

Sinds de introductie van de bouwlaser in Nederland in de jaren tachtig, hebben wij al meer dan 40.000 bouwlasers van Spectra Precision verkocht. Hiermee zijn wij dan ook de absolute nummer 1 in professionele bouwlasers voor het gebied Nederland, België en Luxemburg. Schaf nu ook zelf de allerbeste bouwlaser ter wereld aan en word lid van de Spectra Precision-familie!

 

Bekijk alle bouwlasers in onze webshop >

 

Ook interessant
De verschillende gereedschappen van Probst

De verschillende gereedschappen van Probst

Ronald 28-03-2024 0
Ben je op zoek naar innovatief handgereedschap voor de bouw- en infrasector? Goed nieuws! AIC Visser is nu de trotse importeur van Probst, het Duitse ...
Lees meer
Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Ronald 21-03-2024 0
Het afgelopen jaar – 2023, om precies te zijn – is voor Visser Assen in alle opzichten een bijzonder jaar geweest. Niet alleen zijn we met AIC uit Har...
Lees meer
Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Ronald 15-03-2024 0
Visser Assen – sinds enige tijd onderdeel van de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 bezig met het aanbieden van mac...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600