Haal nog meer uit je Spectra-bouwlaser!

Geschreven door Ronald 18-06-2020 0 Reacties Alles over bouwlasers,Meetinstrumenten,

Al jarenlang is Spectra Precision de marktleider in het ontwikkelen en produceren van bouwlasers. Met nieuwe innovaties en opties bieden de Spectra-lasers nog meer waar voor je geld. Eenvoudig in gebruik, nauwkeurig en precies dat biedend wat nodig is om een klus te klaren.

 

Gebruik een afstandsbediening bij je Spectra-bouwlaser! | Visser Assen

 

Afstandsbediening bouwlaser Spectra voor handmatig afschot creëren

Eén van de opties op de Spectra-bouwlasers is het handmatig in afschot zetten van de laserstraal. Hiervoor is in de meeste gevallen een afstandsbediening nodig. Een mogelijkheid kan zijn de RC601, geschikt voor de Spectra-lasers LL100N, LL300N en de HV101. De RC601 is een infrarood-afstandsbediening en heeft een bereik van ca. 70 meter. Deze afstandsbediening wordt standaard geleverd bij de Spectra HV101 en in de kofferset van de Spectra LL300N. Bij de standaard sets van de Spectra LL300N en de Spectra LL100N is de RC601 als optie bij te bestellen.

                                                                                               Afstandsbediening Spectra RC601 | visser-assen.nl

Naast deze infrarood afstandsbediening, heeft Spectra voor de LL300S, de HV302(G) en de afschotlasers GL412N en de GL422N de RC402N radio-afstandsbediening van Spectra. De RC402N is radiografisch verbonden met de laser en heeft hierdoor een bereik van maar liefst 100 meter. De functies op de afstandsbediening zijn afhankelijk van het type bouwlaser. In combinatie met de LL300S en de HV302(G) kan de RC402N gebruikt worden voor handmatig afschot, bij gebruik met de GL412N en de GL422N kan er een afschotpercentage per as worden ingevoerd. Bovendien is er nog een aantal slimme functies aanwezig die later worden uitgelegd.

                                                                                                Radio-afstandsbediening Spectra RC402N | visser-assen.nl

 

Hoe werkt handmatig afschot creëren met de RC601?

Bij het aanzetten van een Spectra-bouwlaser zal deze zichzelf automatisch waterpas stellen. Zodra de laser zichzelf heeft genivelleerd, zal deze gaan draaien. Om een as handmatig schuin te zetten, moet de laser uit de ‘automaat’ worden gehaald.

Hiervoor moet (op de laser of afstandsbediening) de ‘manual’-toets worden gedrukt: Afstandsbediening Spectra RC601-manualtoets | visser-assen.nl

Op de laser gaat nu het linker ledje branden boven de manual-toets om aan te geven dat de laser uit de zelfnivelleerstand is gehaald. Vervolgens kan een as gekanteld worden door op de pijltoetsen te drukken. Voor de Y-as gebruik je de geel omrande pijlen, voor de X-as de zwart omrande pijlen. Blijf de toets ingedrukt houden en laat deze NIET los. De laserstraal zal eerst langzaam en dan steeds sneller naar boven of naar beneden kantelen. Laat de toets los als de laserstraal op de gewenste hoogte staat. Als de straal voorbij de gewenste hoogte schiet, kun je dit corrigeren door de straal met de andere pijltoets in tegengestelde richting te bewegen.

Afstandsbediening Spectra RC601-cursortoetsen | visser-assen.nl

Als het gewenste afschot is bereikt, druk je nogmaals op de ’manual’-toets. De as die niet in afschot is gezet, wordt hierdoor gefixeerd. Ter bevestiging gaan beide ledjes boven de manual toets op de laser branden. Bij bouwlasers met een zichtbare laserstraal zoals de HV101 is het mogelijk om aan de hand van de laserstraal op de muur te bepalen of de laser op het juiste afschot staat. Bij roterende bouwlasers zal met gebruikmaking van de handontvanger het juiste afschot moeten worden bepaald.

 

Stel de bouwlaser op aan het begin van het uit te zetten vlak. Monteer vervolgens op maximaal 70 meter afstand van de laser je ontvanger op een baak en bepaal de hoogte, hierbij rekening houdend met het gewenste afschot. Ga vervolgens te werk als hierboven omschreven, totdat de ontvanger aangeeft dat de laserstraal op het juiste niveau is.

 

TIP: Oefen het gebruik van de RC601 met de Spectra-bouwlaser in een donkere ruimte. Hierdoor zal het goed zichtbaar zijn hoe de laserstraal reageert.

 

Gebruik een afstandsbediening bij je Spectra-bouwlaser! | Visser Assen

 

Koppelen afstandsbediening RC402N aan een Spectra-laser

De RC402N is een radio-afstandsbediening die communiceert met de Spectra laser. Hiervoor dient de afstandsbediening 'gepaird' te zijn met de laser. Bij aanschaf van een Spectra-bouwlaser waar de RC402N standaard wordt meegeleverd zijn laser en afstandsbediening al gepaird.

 

Het (opnieuw) 'pairen' van een RC402N aan een Spectra-bouwlaser is eenvoudig zelf te doen. Zorg dat de laser en de RC402N uit staan. Druk vervolgens op de laser eerst de 'manual'-toets in en houd deze ingedrukt.     Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-manualtoets | visser-assen.nl

    Druk vervolgens ook de 'aan/uit'-toets in. Houd ook deze ingedrukt.Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-powertoets | visser-assen.nl

Laat beide toetsen los en in het display verschijnt: 'pairing'. Herhaal deze stappen vervolgens op de RC402N-afstandsbediening. Op beide displays verschijnt de melding: 'pairing OK'. De afstandsbediening en de laser zijn nu radiografisch met elkaar verbonden.

 

Opmerking: De RC402N zal alleen die functies tonen in het menu die mogelijk zijn bij de Spectra-bouwlaser waarmee deze verbonden is.

 

Hoe werkt handmatig afschot creëren met de RC402N?

Om de laser LL300S en de HV302(G) in afschot te zetten ga je als volgt te werk:

 

Druk op de 'manual'-toets van de laser of op de afstandsbediening.

 

Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-manualtoets | visser-assen.nl

 

Op de laser gaat nu het linker ledje branden boven de manual-toets om aan te geven dat de laser uit de zelfnivelleerstand is gehaald.

 

Vervolgens kan een as gekanteld worden door op de pijltoetsen te drukken. Voor de Y-as gebruik je de geel omrande pijlen, voor de X-as de zwart omrande pijlen. Blijf de toets ingedrukt houden en laat deze NIET los. De laserstraal zal eerst langzaam en dan steeds sneller naar boven of naar beneden kantelen. Laat de toets los als de laserstraal op de gewenste hoogte staat. Als de straal voorbij de gewenste hoogte schiet, kun je dit corrigeren door de straal met de andere pijltoets in tegengestelde richting te bewegen.

Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-cursortoetsen | visser-assen.nl

Als het gewenste afschot is bereikt, druk je nogmaals op de 'manual'-toets. De as die niet in afschot is gezet, wordt hierdoor gefixeerd. Ter bevestiging gaan beide ledjes boven de manual toets op de laser branden.

 

Bij bouwlasers met een zichtbare laserstraal zoals de HV302 en de HV302G is het mogelijk om, bij gebruik binnen, aan de hand van de laserstraal op de muur te bepalen of de laser op het juiste afschot staat. Bij gebruik met de LL300S en bij buitengebruik met de HV302(G) zal met gebruikmaking van de handontvanger het juiste afschot moeten worden bepaald.

 

Stel de bouwlaser op aan het begin van het uit te zetten vlak. Bevestig vervolgens op maximaal 100 meter afstand van de laser je ontvanger op een baak en bepaal de hoogte, rekening houdend met het  gewenste afschot. Ga vervolgens te werk als hierboven omschreven, totdat de ontvanger aangeeft dat de laserstraal op het juiste niveau is.

 

Let op: Voor alle lasers waar handmatig afschot van toepassing is, geldt dat de instelling verloren gaat bij uitschakeling van de laser! Als deze lasers worden aangezet staan ze (opnieuw) in de zelfnivellerende modus.

 

 

Gebruik de RC402N om afschot in te voeren bij gebruik met een Spectra afschotlaser GL412N of GL422N

De Spectra GL412N en de Spectra GL422N) zijn echte afschotlasers. Deze lasers kunnen op afschot worden gezet door het invoeren van afschot percentage. Daarnaast kan, met gebruik van de RC402N en een Spectra HL760 radio-ontvanger, een afschotpercentage worden gecreëerd. Doordat er radioverbinding is tussen de laser en de radio-ontvanger is het mogelijk om de laser zelf de ontvanger te laten opzoeken en de straal te fixeren op de gewenste hoogte. Dit noemen we “hellingmeting”. Beide functies zitten op de Spectra RC402N radio-afstandsbediening.

 

De RC402N is voorzien van een 'menu'-toets Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-menutoets | visser-assen.nl en een 'enter'-toets Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-entertoets | visser-assen.nl.

Door op de 'menu'-toets te drukken kom je in het menu. Met de geel omrande pijltoetsen is het mogelijk om door de verschilldende opties in het menu te scrollen. Na het bereiken van de juiste optie in het menu druk je op de 'enter'-toets om de gewenste optie te activeren.

Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-cursortoets | visser-assen.nl

 

Afschotpercentage invoeren GL412N (enkel afschot)

Kies na inschakeling van de laser in het menu de optie: 'helling'. Op de bovenste regel (de Y-as) knippert de cursor op de +. Door op één van de geel omrande pijltoetsen te drukken wijzigt de + in – en andersom. Hiermee kan eenvoudig gewisseld worden tussen afschot en opschot.

 

Door op de zwart omrande pijltoetsen te drukken schuift de cursor steeds één positie op. Vervolgens is het mogelijk om de waarde van de gekozen positie te wijzigen. Dit doe je door op de geel omrande pijltoetsen te drukken. Herhaal dit voor elke positie totdat het juiste percentage in beeld staat.

 

Druk vervolgens op 'enter'. Het afschotpercentage verschijnt in het beginscherm van de afstandsbediening en de laser. De laser blijft in het ingestelde afschotpercentage staan ook na uitschakeling.

 

Afschotpercentages invoeren GL422N (dubbel afschot)

Op de Spectra GL422N kan zowel enkel afschot als dubbel afschot worden ingesteld.

 

Enkel afschot:

Kies na inschakeling van de laser in het menu de optie: 'helling'. Op de bovenste regel (de Y-as) knippert de cursor op de +. Door op één van de geel omrande  pijltoetsen te drukken wijzigt de + in – en andersom. Hiermee kan eenvoudig gewisseld worden tussen afschot en opschot.

 

Door op de zwart omrande pijltoetsen te drukken schuift de cursor steeds één positie op. Vervolgens is het mogelijk om de waarde van de gekozen positie te wijzigen. Dit doe je door op de geel omrande pijltoetsen te drukken. Herhaal dit voor elke positie totdat het juiste percentage in beeld staat.

 

Hiermee is het afschot op de Y-as ingesteld. Druk op 'enter' als alleen enkel afschot gewenst is. Het afschotpercentage verschijnt in het beginscherm van de afstandsbediening en de laser. De laser blijft in het ingestelde afschotpercentage staan ook na uitschakeling.

 

Dubbel afschot:

Kies na inschakeling van de laser in het menu de optie: 'helling'. Op de bovenste regel (de Y-as) knippert de cursor op de +. Door op één van de geel omrande pijltoetsen te drukken wijzigt de + in - en andersom. Hiermee kan eenvoudig gewisseld worden tussen afschot en opschot.

 

Door op de zwart omrande pijltoetsen te drukken schuift de cursor steeds één positie op. Vervolgens is het mogelijk om de waarde van de gekozen positie te wijzigen. Dit doe je door op de geel omrande pijltoetsen te drukken. Herhaal dit voor elke positie totdat het juiste percentage in beeld staat.

 

Hiermee is het afschot op de Y-as ingesteld.

Druk om de X-as in te stellen kort op de 'manual'-toets. Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-manualtoets | visser-assen.nl

Op de onderste regel (de X-as) knippert de cursor op de +. Door op één van de geel omrande pijltoetsen te drukken wijzigt de + in – en andersom. Hiermee kan eenvoudig gewisseld worden tussen afschot en opschot.

 

Door op de zwart omrande pijltoetsen te drukken schuift de cursor steeds één positie op. Vervolgens is het mogelijk om de waarde van de gekozen positie te wijzigen. Dit doe je door op de geel omrande pijltoetsen te drukken. Herhaal dit voor elke positie totdat het juiste percentage in beeld staat. Hiermee is het afschot op de X-as ingesteld.

 

Als voor beide assen de juiste percentage is ingesteld druk je op 'enter'. De afschotpercentages verschijnen in het beginscherm van de afstandsbediening en de laser. De laser blijft in het ingestelde afschotpercentages staan ook na uitschakeling.

 

Hellingmeting

Opmerking: Hellingmeting werkt ALLEEN op de y-as!

 

Stel de afschotlaser op aan het begin van het te meten werk en zet hem aan. Monteer de Spectra HL760 radio-ontvanger op een meetbaak. Zet de ontvanger aan en breng hem op niveau met de afschotlaser. Loop richting het eind van het te meten werk maar blijf binnen het bereik van de RC402N (100 meter). Verplaats vervolgens de ontvanger op de baak naar de gewenste hoogte, rekening houdend met het aantal mm/cm afschot.

 

Schakel de RC402N in en kies in het menu de optie: 'hellingmeting'. Druk vervolgens op 'enter'. In het display van de ontvanger verschijnt: >GM Y<. Druk vervolgens nog een keer op enter.

De laserstraal gaat nu zelf op zoek naar de ontvanger en berekent ondertussen het afschotpercentage. Als de laserstraal het 'op niveau'-heeft bereikt zal de ontvanger het bijbehorende geluidsignaal geven, de groene led op de HL760 zal gaan branden en op de display van de ontvanger verschijnt de 'op niveau'-streep.   Spectra HL760 radio-ontvanger | visser-assen.nl

In het display van zowel de afschotlaser als de display van de afstandsbediening staat het berekende afschotpercentage. Deze blijft ingesteld staan ook na verwijderen of verplaatsen van de ontvanger.

 

Nog meer slimme functies op Spectra-bouwlasers in combinatie met de RC402N afstandsbediening

De RC402N is een universele afstandsbediening die geschikt is voor diverse type Spectra lasers. Deze lasers zijn allen voorzien van eigen functies en mogelijkheden. De RC402N is voorzien van een radio module en wordt gekoppeld aan 1 specifieke bouwlaser. De opties op de afstandsbediening zijn afhankelijk van het type laser. Dus zodra de RC402N “gepaird” is met een laser zal hij alleen die opties laten zien die bij die laser passen. Verschijnt de optie niet in het menu van de afstandsbediening, dan is de betreffende laser dus niet voorzien van deze functie.

 

Het opzoeken van een optie op de Spectra RC402N gaat als volgt:

De RC402N is voorzien van een 'menu'-toets Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-menutoets | visser-assen.nl en een 'enter'-toets Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-entertoets | visser-assen.nl.

Door op de “menu” toets te drukken kom je in het menu. Met de geel omrande pijltoetsen is het mogelijk om door de verschilldende opties in het menu te scrollen. Na het bereiken van de juiste optie in het menu druk je op de “enter” toets om de gewenste optie te activeren. In de gekozen optie kunnen de instelling worden gewijzigd met de pijltjestoetsen waarna deze worden bevestigd door nogmaals op de “enter” toets te drukken.

Radio-afstandsbediening Spectra RC402N-cursortoetsen | visser-assen.nl

 

Een aantal van deze opties zijn:

  • 'Maskermodus': Hiermee kan de laserstraal aan maximaal 3 zijdes worden uitgeschakeld om weerkaatsing in bijvoorbeeld ramen te voorkomen
  • 'Rotatiesnelheid': Hiermee kan de rotatiesnelheid van de laser worden geregeld
  • 'PlaneLok': Met deze optie communiceren de laser en de ontvanger voortdurend met elkaar waardoor er altijd sprake in van nauwkeurige metingen en de laserstraal zich niet verplaatst. In de verticaalstand van de bouwlaser wordt deze optie gebruikt om de laserstraal te richten op de ontvanger. Zo kan een rechte lijn worden gecreëerd tussen de laser en de ontvanger. Handig bij bijvoorbeeld het stellen van trottoirbanden of het zetten van een rij (schutting)palen

 

Kortom, de Spectra RC402N afstandsbediening stelt je in staat om het maximale uit je Spectra-bouwlaser te halen. Eenvoudig, snel en effectief!

 

Afstandsbedieningen bekijken ►

 

Ook interessant
Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Ronald 14-06-2024 0
Huurders en huiseigenaren in ons land zitten massaal met de handen in het haar. Want ondanks de vermeende opwarming van de aarde, is het kouder en nat...
Lees meer
Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Ronald 13-06-2024 0
Stel je voor: je bent in het veld aan het meten en je hoeft nooit meer terug naar kantoor om tekeningen voor te bereiden. Klinkt als een droom, toch? ...
Lees meer
De werkelijke kosten van inefficiënte maatvoering

De werkelijke kosten van inefficiënte maatvoering

Ronald 06-06-2024 0
In de bouwwereld wordt iedereen voortdurend geconfronteerd met dezelfde uitdaging: een kleine winstmarge die op allerlei manieren kan worden afgeroomd...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600