Uitzetten met MOUS Systems, hoe werkt het?

Geschreven door Ronald 04-11-2021 0 Reacties Layout,

Om punten en lijnen te kunnen uitzetten met behulp van een Total Station, is het MOUS-systeem zeker aan te bevelen. Maar hoe werkt deze techniek en wat kun je er allemaal mee? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te kunnen geven.

 

OPloodsysteem MOUS Systems | Visser Assen

 

Visser Assen is als importeur van Trimble dé leverancier voor je Total Station. Maar wil je nog meer uit je Total Station halen? Dan is een oploodset van MOUS Systems zeker aan te bevelen.

 

MOUS-systeem voor uitzetten met Total Station

Als je punten of lijnen wil gaan uitzetten met een Total Station zul je vaak eerst een standplaats moeten gaan maken. Op deze manier kan de Total Station gaan berekenen waar hij staat en waar de uit te zetten punten en lijnen zich bevinden. Het maken van een standplaats kan op twee manieren: manier één is volgens het principe 'opstellen boven een bestaand punt', ook wel een voorwaartse insnijding genoemd.

MOUS oploodset | Visser Assen
Hierbij zorgt de maatvoerder middels een optisch lood of een laserlood dat het instrument boven referentie punt 1 staat, en punt 2 wordt gebruikt om de hoek en afstand in te stellen. Op deze manier kan de Total Station berekenen waar het staat en kun je beginnen met de maatvoering. Manier 2 is volgens het principe 'vrije standplaats', ook wel een achterwaartse insnijding genoemd. Hierbij staat de Total Station op een willekeurige plaats op het bouwterrein en door middel van drie of meer, referentiepunten kan de Total Station gaan berekenen waar deze staat. Manier twee, de vrije standplaats, zal in de praktijk wel het vaakst worden toegepast. Het is namelijk vaak de eenvoudigste en snelste manier van opstellen.

 

Voor zowel 'vrije standplaats' als 'opstellen boven bekend punt' heeft de Total Station een aantal referentiepunten nodig, dit kunnen referentiestickers of referentiespijkers zijn. Welke van deze gebruikt worden hangt af van een voorkeur van de maatvoerder of is afhankelijk van de locatie. Zo is het bijvoorbeeld lastig om stickers te plakken wanneer er geen bebouwing is rondom en gaat het waarschijnlijk lastig worden om referentiespijkers te gebruiken wanneer er geen terreinverharding is rondom de bouwplaats.

 

Het opstellen van de Total Station door middel van referentiepunten zoals hierboven omschreven zal voor veel bouwbedrijven of maatvoeringsbedrijven prima gaan wanneer je een bouwwerk moet gaan maatvoeren tot een à twee bouwlagen. Zo worden verreweg de meeste bouwprojecten gebouwd in Nederland. Wanneer we echter te maken krijgen met drie bouwlagen of meer, zal het een stuk lastiger gaan worden.

 

Hoogbouw in Nederland – MOUS Systemd | Visser Assen
Hoogbouw in Nederland

 

De hoogte in met MOUS Systems

Wanneer je een bouwwerk moet gaan maatvoeren van drie bouwlagen of hoger, gaat het moeilijk worden je referentiepunten nog aan te richten. Meestal alleen al door het simpele feit dat de verdiepingsvloer in de weg ligt. Dit komt omdat de referentiespijkers op het maaiveld geslagen zijn en de stickers waarschijnlijk op objecten zijn geplakt op het maaiveld. Dus wanneer je omhooggaat, zal de hoek naar beneden heel lastig gaan worden, zeker om nog minimaal drie referentiepunten te kunnen meten. Je kunt soms door je referentiepunten – met name stickers – wat hoger te plaatsen nog weleens opstellen op de derde verdiepingsvloer, maar daarna gaat het waarschijnlijk erg moeilijk. En dit is precies het punt waar het MOUS-systeem wordt toegepast, dus eigenlijk wanneer je de hoogte in gaat en je dus niet meer je referentiepunten kan zien. Wij adviseren meestal vanaf drie bouwlagen of meer. En soms niet alleen door de hoogte, maar zeker ook wanneer er veel bouwmaterialen op de vloeren worden geplaatst. Denk hierbij aan pallets, hout, steen of kalkzandsteen; grote kans dat al deze objecten het lastig gaan maken om nog referentiepunten aan te richten.

 

Naar binnen met die MOUS-punten

Wanneer je weet dat je te maken hebt met hoogbouw, dus drie bouwlagen of meer, is het zaak dat je zodra de beganegrondvloer is gemaakt, je referentiepunten naar binnen gaat verklikken. Je maakt een standplaats op de begane grond en maakt vanaf die standplaats een aantal nieuwe referentiepunten. Deze worden ook wel MOUS-punten genoemd.

 

meetpunt MOUS Systems in vloer | Visser Assen
MOUS punt in de vloer

 

Afhankelijk van hoe groot het bouwwerk is, kies je er voor om een aantal te maken, liever tien teveel dan één te weinig. Voor deze MOUS punten zijn speciale markeerpunten gemaakt die bevestigd worden op de vloer. Deze punten zijn erg belangrijk, want deze punten worden vanaf de begane grond omhoog gehaald door middel van een laser.

 

Nu je deze punten hebt ingemeten, is nu ook bekend waar deze punten zich bevinden, en dus kun je er nu ook rekening mee houden dat in alle verdiepingsvloeren een sparing gemaakt wordt van ca. 80 bij 80 mm. Het idee is namelijk dat we deze MOUS-punten exact een verdieping omhoog kunnen verklikken. Dat omhoog verklikken doen we met een speciale oploodlaser, deze is namelijk exact boven een MOUS-punt te centreren en geeft een perfecte spot tot zeker zes bouwlagen. Een andere bouwlaser zou met een speciale centreerplaat ook kunnen, maar deze zal waarschijnlijk een iets minder mooie spot geven over wat meer bouwlagen.

 

Oploodlaser Geo LL-80 | Visser Assen
De oploodlaser LL-80 van GEO

 

Omhoog met die MOUS-punten

Zodra de verdiepingsvloer(en) geplaatst zijn, moeten we onze MOUS punten omhoog gaan verklikken. Ook hier heeft MOUS speciale markeringsplaten voor. We stellen de GEO laser op boven de begane grond: deze geeft nu een spot loodrecht omhoog die we op kunnen vangen met een speciale laseropvanger, om de laserpunt exact te centreren. Wanneer je op deze manier het nieuwe montage punt bevestigd hebt op de verdiepingsvloer, kun je de laseropvanger weer verwijderen en hier een speciale markeerplug plaatsen. Dit kun je nu gaan herhalen bij de overige punten. Zeker wanneer je bijvoorbeeld meerdere stortfases hebt of een groot vloeroppervlak, is het echt raadzaam om misschien wel tien MOUS-punten te maken. Nu je de punten naar boven hebt verklikt op de verdiepingsvloer, kun je weer een standplaats gaan maken met je Total Station. Meestal een vrije standplaats, maar je kunt je toestel ook boven een MOUS-punt opstellen. Je kunt nu ook op de verdiepingsvloer punten en lijnen gaan uitzetten.

 

Wanneer je weer een verdieping omhooggaat, kun je de markeringsplug uit de markeringsplaat halen zodat je vanaf de beganegrondvloer de laser weer kan opstellen om het punt omhoog te verklikken naar bijvoorbeeld de vierde verdiepingsvloer. Vanaf dit punt herhaal je dus eigenlijk steeds de bovenstaande handelingen.

 

Deze methode zal tot om en nabij de zes bouwlagen goed lukken, maar wanneer je nog hoger gaat, is het raadzaam om de laser niet meer vanaf de begane grond op te stellen, maar vanaf bijvoorbeeld de zesde bouwlaag. Dit is omdat de afstand dan zover gaat worden dat de spot die de laser afgeeft niet meer heel klein en strak is, maar meer een vlek wordt. Het is dan erg lastig om nog het punt te centreren.

Oploden over meerdere verdiepingen met MOUS Systems | Visser Assen
Zoals je kunt lezen bestaat het MOUS-systeem uit verschillende accessoires, zoals markeerpunten, montageplaten, montagepluggen, laseropvanger, centreerplaten en zelfs een speciale MOUS laser. Een aantal van deze onderdelen is herbruikbaar en een aantal, zoals de markeerplaten, is dit niet. Deze zul je dus per project moeten bestellen. Ben je benieuwd of het MOUS systeem ook iets voor jou is of ben je benieuwd welke onderdelen jij nodig hebt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! En neem ook eens een kijkje op de website van MOUS, hier staat nog meer informatie en hier zijn ook alle onderdelen zichtbaar.

 

MOUS Systems-accessoires bekijken ►

Ook interessant
De verschillende gereedschappen van Probst

De verschillende gereedschappen van Probst

Ronald 28-03-2024 0
Ben je op zoek naar innovatief handgereedschap voor de bouw- en infrasector? Goed nieuws! AIC Visser is nu de trotse importeur van Probst, het Duitse ...
Lees meer
Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Ronald 21-03-2024 0
Het afgelopen jaar – 2023, om precies te zijn – is voor Visser Assen in alle opzichten een bijzonder jaar geweest. Niet alleen zijn we met AIC uit Har...
Lees meer
Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Ronald 15-03-2024 0
Visser Assen – sinds enige tijd onderdeel van de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 bezig met het aanbieden van mac...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600