-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
AIC Visser is al meer dan veertig jaar de trotse importeur voor de Benelux van het merk Spectra Precision Laser. Dit Amerikaanse merk is de uitvinder van de roterende bouwlaser. Een van de belangrijkste typen bouwlaser is de afschotlaser. Maar wat is een afschotlaser precies, wat kun je er allemaal mee en welke modellen zijn er? Dat lees je allemaal in dit blogartikel.
Afschotlasers worden met name gebruikt om er – jawel – een afschot mee te kunnen creëren. In dit uitgebreide blogartikel lees je alles over de bijzondere bouwlaser.
Een afschotlaser, hellinglaser of Grade Laser is een roterende laser die de mogelijkheid heeft om een helling of afschot in te stellen. Normaal gesproken produceert een roterende laser een vlak referentievlak. Met de grade-functie kun je één of beide assen onder een hoek hellen of afschuinen. Grade-functies zijn handig voor toepassingen zoals drainage en andere werkzaamheden in de GWW-sector. Er zijn drie hoofdtypen afschotlasers: een afschotlaser met handmatig afschot, afschotlasers met Grade Match en afschotlasers met automatisch afschot.
Bij handmatig afschot stel je de gewenste helling handmatig in, meestal met een afstandsbediening. Automatische Grade Match betekent dat de laser op en neer beweegt om de hoogte van de ontvanger te vinden, waarna de laserstraal wordt gekoppeld aan de ontvanger. Bij automatisch afschot voer je de gewenste helling in als een percentage en de hellinglaser doet de rest.
De hellinglasers van het Amerikaanse topmerk Spectra Precision zijn in feite onder te verdelen in drie verschillende niveaus. Zelf deelt Spectra hun lasers in in drie klassen, te weten: brons, zilver en goud. De afschotlasers van Spectra Precision zijn als volgt onderverdeeld:
Zoals gezegd zijn de GL412N en de GL1425C de instapmodellen onder de afschotlasers van Spectra. Alhoewel het woord instapmodel een beetje een denigrerende benaming is voor deze allround grade-lasers.
De GL412N en GL1425C van Spectra Precision zijn beide verrassend scherp geprijsde hellinglasers. Waar de Spectra GL412N een enkel afschotlaser is, is de GL1425C een dubbel afschotlaser. Wat de verschillen zijn tussen een enkel- en een dubbel-afschotlaser leggen we verderop aan je uit, maar eerst willen we je graag vertellen wat de voordelen zijn van een echte hellinglaser.
Zowel de Spectra GL412N als de GL1425C zijn echte afschotlasers. Dit betekent dat deze grade-lasers zijn uitgerust met een automatisch afschot. Hiermee kun je automatisch een helling invoeren met behulp van een afschotpercentage, en dit percentage kan met maar liefst drie decimalen achter de komma worden ingevoerd.
Een groot pluspunt van zowel de Spectra GL412N als de GL1425C is dat deze afschotlasers standaard worden geleverd met de RC402N afstandsbediening van Spectra. Deze geavanceerde remote control maakt handig gebruik van een radioverbinding, waardoor je alle belangrijke functies van de laser tot op een afstand van maar liefst 100 meter kunt bedienen. Bovendien wordt alle informatie die op het lcd-scherm van de hellinglasers te zien is, ook weergegeven op het display van de radio-afstandsbediening. Dit is natuurlijk ideaal om ook vanaf een grote afstand het afschot aan te passen.
Het grote voordeel van de GL1425C van Spectra Precision is dat deze dubbel afschotlaser is voorzien van bluetooth-mogelijkheid. Om deze laser nog gemakkelijker te kunnen bedienen, download je de gratis app (voor zowel iOS als Android) waarna je alle belangrijke functies met behulp van je smartphone of tablet kunt bedienen.
Een treetje hoger op de ladder der hellinglasers treffen we de GL612N en de GL622N van Spectra Precision aan. Waar de GL612N een enkel afschot biedt, is de GL622N logischerwijs een dubbel afschotlaser. De GL622N en de GL612N van Spectra Precision hebben een heleboel nuttige nieuwe functies die dankzij het simpele menu heel eenvoudig in gebruik zijn. Zowel op de grade-laser zelf als op de afstandsbediening RC602N kun je de laser gemakkelijk instellen naar de gewenste instellingen.
Het menu van zowel de laser zelf als de afstandsbediening is identiek en eenvoudig opgebouwd, zodat je er gemakkelijk doorheen kunt navigeren. Als je de gewenste instelling hebt aangeklikt, verschijnt er een duidelijk en overzichtelijk submenu. Een nieuwe functie is de mogelijkheid om de roterende laserkop zelf weer te centreren, waardoor de laserkop altijd in het midden komt te staan. Dit heet softwarematige uitlijning van de laser en is erg nuttig als je twijfelt of de laser nog goed staat.
Bij zowel de Spectra GL612N als de GL622N kun je zelfs eenvoudig de procenten veranderen in graden, zodat je niet hoeft om te rekenen als de tekening in graden wordt weergegeven in plaats van procenten. In het menu kun je ook eenvoudig een radio-handontvanger, zoals de Spectra HL760, toevoegen of verwijderen. Als je de HL760 toevoegt aan de afschotlaser, ontstaat er een unieke radioverbinding tussen de laser en de handontvanger, zodat de handontvanger alleen de gekoppelde laser zal ontvangen. Dit is belangrijk wanneer er meerdere lasers op de werkplek actief zijn.
De GL612N en de GL622N zijn bovendien uitgerust met een hoogte-alarm. Dit betekent dat de laser zal stoppen met draaien en een alarmtoon zal geven als de hoogte verandert door een stoot of hevige trillingen. Dit voorkomt mogelijke meetfouten.
De beide hellinglasers zijn zowel horizontaal als verticaal te gebruiken en geven ook een haakse hoek weer. Je kunt de snelheid waarmee de laser draait instellen; dit is standaard ingesteld op 300, 600 of zelfs 900 rotaties per minuut, en je kunt dit naar wens aanpassen. Dit is ideaal als je de laser gebruikt voor het aansturen van de hydrauliek van machines, zoals kilverborden, levelers of graders.
De crème de la crème onder de hellinglasers van Spectra Precision wordt gevormd door de GL720 en de GL722. Deze beide gradelasers zijn al zeker een jaar of 25 in vrijwel ongewijzigde vorm op de markt. De belangrijkste troeven van dit duo zijn de degelijkheid (beide modellen zijn uitgevoerd met een behuizing van aluminium en magnesium) en hun zeer grote nauwkeurigheid. Bovendien bieden beide afschotlasers een diameterbereik van maar liefst 900 meter.
Wellicht zou je nu kunnen denken dat de GL720 een hellinglaser is met een enkel afschot, en dus de GL722 een grade-laser is met een dubbel afschot. Dit is echter niet het geval, want beide afschotlasers hebben een dubbel afschot. Nee, beide hellinglasers zijn deze keer op een heel ander onderscheidend van elkaar.
Zo wordt de GL720 standaard uitgeleverd met de HL700 handontvanger van Spectra. Opvallend aan de Spectra GL720 is dat deze afschotlaser wordt uitgeleverd zonder afstandsbediening. Sterker nog: het op afstand bedienen van deze hellinglaser is niet eens mogelijk.
De GL722 wordt wél uitgeleverd met een afstandsbediening, en wat voor een. Deze robuuste gradelaser wordt namelijk standaard uitgeleverd met de RC703. Dit is een radio-afstandsbediening met een antenne, terwijl de afschotlaser eveneens is uitgerust met een antenne. Op deze manier kun je de GL722 van Spectra al op een heel grote afstand bedienen. En dat is wel zo prettig, als je ergens verderop in het veld staat. Niet voor niets is de GL722 de nummer 1 afschotlaser onder de grondverzetbedrijven.
Eerder in dit artikel hadden we je al beloofd nog even de verschillen uit te leggen tussen een afschotlaser met enkel afschot en een dubbel afschotlaser. Een enkel-afschotlaser en een dubbel-afschotlaser verschillen in hoeveel assen je kunt instellen voor een helling.
Een enkel-afschotlaser heeft twee assen, een X-as en een Y-as, maar je kunt slechts één van deze assen in een helling zetten. Dit type laser is vaak goedkoper en kan prima gebruikt worden voor de meeste dagelijkse klussen. Denk bijvoorbeeld aan bestratingswerkzaamheden, waarbij je meestal maar één as hoeft te kantelen. Stel, je wilt een afschot van 1% instellen, dan betekent dit dat de bestrating per meter één centimeter afloopt. Met een enkel-afschotlaser zorg je ervoor dat al het water naar één kant wegloopt.
Als je bereid bent iets meer te investeren, kun je kiezen voor een dubbel-afschotlaser. Hiermee kun je beide assen, zowel de X-as als de Y-as, in een helling zetten. Dit is vooral handig bij grotere projecten, zoals het aanleggen van parkeerterreinen. Met een dubbel-afschotlaser kun je ervoor zorgen dat het water naar één punt stroomt, zoals een straatkolk, in plaats van naar één kant. Hierdoor creëer je een betere afwatering, wat belangrijk is om plassen en wateroverlast te voorkomen.
Als je dit blogartikel helemaal goed hebt doorgelezen, ben je inmiddels volledig op de hoogte van alle ins en outs omtrent het begrip gradelaser. Je weet nu de verschillen tussen een enkel afschotlaser en een dubbel-afschotlaser en weet nu ook dat de modellen door Spectra Precision worden onderverdeeld in drie klassen:
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600