Afwerkspaan: hoe moet je deze gebruiken?

Geschreven door Ronald 07-05-2024 0 Reacties Alles over beton,Bouwplaatsinrichting,

De AIC Visser Groep houdt zich al sinds de oprichting van de beide onderdelen – Visser Assen en AIC Harderwijk – bezig met alles voor op en rond de bouwplaats. Een van de belangrijkste pijlers van het bouwproject wordt letterlijk gevormd door beton. Om met name een betonnen vloer af te kunnen werken, maakt men vaak gebruik van een afwerkspaan. Maar wat is nu precies een afwerkspaan en hoe gebruik je deze? Dat wordt je allemaal duidelijk na het lezen van dit uitgebreide blogartikel.

 

Afwerkspaan Lievers in actie | AIC Visser

 

Wil je een betonnen vloer van topkwaliteit realiseren zonder handmatig te hoeven nivelleren? Dan is afreien met een afwerkspaan dé techniek die je nodig hebt. In de bouwsector is dit een veelgebruikte methode voor het verkrijgen van een glad en vlak oppervlak. In dit artikel duiken we dieper in op afwerkspanen, van wat ze precies zijn tot hoe je ze gebruikt en waar je de beste modellen vindt.

 

Afwerkspanen bekijken ►

 

Wat zijn afwerkspanen?

Een afwerkspaan is een onmisbaar gereedschap voor het gladstrijken van vers verdicht beton, met als doel een professionele en gelijkmatige afwerking van het betonnen oppervlak te bereiken. Het elimineert onregelmatigheden en zorgt voor een strak resultaat.

 

Afwerkspanen in verschillende soorten en maten

Er zijn verschillende soorten afwerkspanen beschikbaar, elk met hun eigen toepassingen. De handspaan is perfect voor kleine correcties en het gladstrijken van randen. De afwerkspaan met stok wordt gebruikt voor de laatste afwerkingslagen op het betonoppervlak. Voor nog meer gemak is er ook de trillende afwerkspaan, die trillingen genereert om het afwerkproces te vergemakkelijken.

 

Hoe gebruik je een betonafwerkspaan?

Het gebruik van een afwerkspaan begint met het verdichten van het beton, gevolgd door het op hoogte brengen met bijvoorbeeld een trilbalk. Vervolgens wordt de afwerkspaan gebruikt om de bovenste laag van het beton glad te strijken en een strakke afwerking te verkrijgen.

 

Trillende afwerkspanen van Lievers

Als het gaat om trillende afwerkspanen, is Lievers een bekende naam. Dit Nederlandse bedrijf biedt twee modellen aan: de wendbare K150 en de populaire HAL 200. De K150 is een uitstekend manoeuvreerbare, superlichte afwerkspaan die met name wordt gebruikt voor het nivelleren van betonvloeren.

 

De HAL 200 van Lievers Holland wordt juist gebruikt voor het nivelleren van betonnen vloeren zonder geleiderails met maximale efficiëntie. De HAL 200 geeft een zeer vlakke afwerking zonder gebruik van afrei-geleidingen.

 

Beide modellen zijn verkrijgbaar met verschillende aandrijvingen, waaronder benzine, elektrisch en accu. De accu-variant is vooral populair vanwege zijn flexibiliteit en emissievrije werking. De trilspanen op accu komen in een later blogartikel nog uitgebreid aan bod.

 

Afreispanen gebruiken met veiligheid en techniek in het achterhoofd

Of je nu een handspaan, een afwerkspaan met stok of een trillende afwerkspaan gebruikt, veiligheid staat altijd voorop. Het is belangrijk om de juiste techniek toe te passen en de veiligheidsvoorschriften te volgen. Met de juiste kennis en ervaring kun je met een afwerkspaan een prachtig resultaat bereiken en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

 

Afwerkspanen, waarom ze onmisbaar zijn in de Bouw

Een goede afwerking van betonnen oppervlakken is cruciaal voor elk bouwproject. Met afwerkspanen kun je snel en efficiënt een glad en vlak oppervlak creëren, wat essentieel is voor het esthetische en functionele aspect van gebouwen. Bovendien bespaart het gebruik van afwerkspanen tijd en arbeid, waardoor bouwprojecten sneller kunnen worden voltooid.

 

Afwerkspaan beton, hand- of trilspaan: de conclusie

Met deze informatie ben je klaar om aan de slag te gaan met afwerkspanen en een perfect afgewerkte betonnen vloer te creëren. Of je nu een professional bent in de bouwsector of een enthousiaste doe-het-zelver, een afwerkspaan is een essentieel gereedschap voor iedereen die streeft naar perfectie in betonwerk.

 

Door de verschillende soorten afwerkspanen te begrijpen en de juiste technieken toe te passen, kun je hoogwaardige resultaten behalen en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen in de bouwsector. Met de juiste kennis en ervaring kun je elk betonoppervlak omtoveren tot een strak en professioneel eindproduct.

 

Afwerkspanen bekijken ►

Ook interessant
Aanrijdbeveiliging: wanneer en hoe gebruik je deze?

Aanrijdbeveiliging: wanneer en hoe gebruik je deze?

Ronald 24-05-2024 0
Het assortiment van de AIC Visser Groep – tot de fusie met AIC in Harderwijk nog Visser Assen geheten – blijft zich maar uitbreiden. De nieuwste toevo...
Lees meer
Afwerkspaan: hoe moet je deze gebruiken?

Afwerkspaan: hoe moet je deze gebruiken?

Ronald 07-05-2024 0
De AIC Visser Groep houdt zich al sinds de oprichting van de beide onderdelen – Visser Assen en AIC Harderwijk – bezig met alles voor op en rond de bo...
Lees meer
Vlindermachines: alles over de werking van een troffelmachine

Vlindermachines: alles over de werking van een troffelmachine

Ronald 07-05-2024 0
Als je beton stort, of werkt op bouwplaatsen waar dat gebeurt, dan ben je waarschijnlijk bekend met vlindermachines, ook wel bekend als troffelmachine...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600