Metselprofielen: wanneer en hoe gebruik je deze?

Geschreven door Ronald 18-11-2021 0 Reacties Alles over beton,Bouwplaatsinrichting,

Als totaalleverancier voor de bouw en infra, is Visser Assen al vele jaren de betrouwbare leverancier op het gebied van bouwmaterieel. Ook metselprofielen zijn ons niet vreemd. Maar wat is nu precies een metselprofiel – ook wel 'stelprofiel' genoemd – en waar kun je het allemaal voor gebruiken? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven. Bovendien gaan wij in op de juiste manier om metselprofielen te stellen.

 

Metselprofielen kopen | Visser Assen

 

In het online assortiment van Visser Assen kun je een keuze maken uit zowel houten als aluminium metselprofielen. Bovendien kun je weer kiezen uit een grote verscheidenheid aan modellen aluminium metsersprofielen.

 

Aluminium metselprofiel, wat is dat eigenlijk?

Een stelprofiel van aluminium is een hoogwaardig meetinstrument / gereedschap dat wordt gebruikt bij het stellen van lijm- of metselwerken. Als basis heeft het een recht aluminium kokerprofiel, waarin spijkerbaar materiaal is aangebracht. Tijdens het stellen van het metselprofiel is dit spijkerbaar materiaal benodigd om het aluminium metselprofiel stevig vast te kunnen spijkeren op bijvoorbeeld een betonvloer maar ook voor de montage van de schoorlatten. Dit spijkerbaar materiaal is naar keuze leverbaar in zowel hout als spijkerbaar kunststof.

 

Metselprofiel met een spindel

Niet ieder stelprofiel hoeft te zijn voorzien van te spijkeren materiaal. Je kunt namelijk ook kiezen voor een metsersprofiel met een uitdraaibare of een verende spindel. Het grote voordeel van een dergelijk metselprofiel is dat je het in het geval van binnenwerk gewoon direct tussen de vloer en het plafond kunt klemmen. Een schoorlat is dus niet langer nodig. En omdat een speciale schoorlat niet nodig is, blijft de werkvloer veilig, schoon, struikelvrij en overzichtelijk.

 

Stelprofielen worden gebruikt tijdens het metselen

Metselprofielen – ook wel stelprofielen, of metsersprofielen in het Vlaamse deel van België – worden gebruikt tijdens metselwerkzaamheden. De metselaar gebruikt deze stelprofielen om exact te kunnen bepalen waar hij of zij het metselwerk of muur gaat plaatsen. Metselprofielen worden dus tijdens het metselen gebruikt als meetgereedschap om bijvoorbeeld gipsblokken, muren en wanden te stellen.

 

Metselprofiel van hout is niet geschikt om mee te meten

Naast de stelprofielen van aluminium, kunnen wij bovendien metsersprofielen van hout aan je leveren. Hout is echter een natuurlijk product, waardoor de houten metselprofielen kunnen gaan vervormen of zelfs krimpen of uitzetten bij vocht- en/of temperatuurschommelingen. Hierdoor mag een houten stelprofiel niet als meetgereedschap worden gebruikt.

 

Nauwkeurige meetwerkzaamheden, een karwei dat ook wel met het begrip 'stellen' wordt aangeduid, wordt vandaag de dag meestal uitgevoerd met een bouwlaser en een aluminium waterpas. Hierbij is uiteraard eveneens een belangrijke rol weggelegd voor het aluminium metselprofiel. Zo zal tijdens het uitvoeren van de verdere werkzaamheden het aluminium stelprofiel het enige referentiepunt zijn van elk te metselen bouwwerk. Van het aluminium metselprofiel mag dan ook worden verwacht dat het tijdens de gehele werkzaamheden recht is en blijft. Dat kan en hoeft men van een houten metselprofiel uiteraard niet te verwachten.

 

Metsersprofiel aluminium in verschillende soorten en maten

De metselprofielen vervaardigd uit aluminium die je in onze webshop kunt aanschaffen, bestaan uit vier verschillende soorten profielen. Al deze stelprofielen zijn te bestellen in de meest uiteenlopende lengten.

 

  • Metselprofiel BC65:
    - met verduurzaamd houten klossen aan de kopse kanten
    - elke zijde uitgevoerd met vijf spijkersleuven
    - verkrijgbaar vanaf 230 cm t/m 400 cm
     
  • Metselprofiel KST65:
    - met spijkerbare kunststof klossen aan beide uiteinden
    - aan alle zijden vijf spijkersleuven
    - verkrijgbaar vanaf 230 t/m 510 cm
     
  • Metselprofiel B65:
    - met uitdraaibare spindel (33 cm)
    - met spijkerbare kunststof klossen aan beide uiteinden
    - spindel geborgd tegen verdraaiing en uitvallen
     
  • Metselprofiel Uni65:
    - over de gehele lengte spijkerbaar
    - met spijkerbare, kunststof uni-klossen
    - lengte: 360 cm

 

Metselprofielen stellen, hoe werkt dat?

Als je stelprofielen wilt gaan stellen, kun je het beste werken met een stappenplan. De te nemen stappen zijn als volgt:

 

  1. Voorbereiden van je werkzaamheden
    Leg de volgende gereedschappen klaar:
    - waterpas
    - timmermanspotlood
    - metselprofielen
    - piketpaaltjes
    - schoorlatten
    - spijkers
    - hamer
     
  2. Je kunt de metsersprofielen zowel staand tegen een muur als vrijstaand gebruiken. Neem een waterpas en teken vervolgens op de muur waar jij de metselprofielen neer wilt gaan zetten
     
  3. Het uitvoeren van de werkzaamheden:
    Stel als eerste de horizontale stelprofielen. Dit zowel aan de onderkant als de bovenkant. Let erop dat je de getekende lijn vrijhoudt
     
  4. Plaats nu het verticale profiel. Zorg ervoor dat je dit stelprofiel op de waterlijn plaatst
     
  5. Bepaal nu de plaats van het tweede metselprofiel. Teken ook deze plek af
     
  6. Spijker eventueel een plaatje in de onderzijde van het verticale profiel en zet het profiel op de ondergrond
     
  7. Plaats nu de schoorlatten. Zet deze eerst vast op het metselprofiel
     
  8. Zorg ervoor dat de metsersprofielen waterpas staan en bevestig vervolgens de schoorlatten aan het piketpaaltje
     
  9. Doe dit nu ook bij het tweede metselprofiel en alle volgende profielen
     
  10. De afwerking:
    De stelprofielen zijn nu gesteld en klaar voor gebruik. Bijvoorbeeld voor het metselen van een muur


    Metselprofielen bekijken ►
Ook interessant
Kanaallift van GUIL, hoe en wanneer gebruik je deze?

Kanaallift van GUIL, hoe en wanneer gebruik je deze?

Ronald 29-03-2024 0
AIC Visser loopt al sinds de oprichting voorop wanneer het gaat om producten die het zware werk op de bouwplaats zo aangenaam mogelijk weten te maken....
Lees meer
De verschillende gereedschappen van Probst

De verschillende gereedschappen van Probst

Ronald 28-03-2024 0
Ben je op zoek naar innovatief handgereedschap voor de bouw- en infrasector? Goed nieuws! AIC Visser is nu de trotse importeur van Probst, het Duitse ...
Lees meer
Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Ronald 21-03-2024 0
Het afgelopen jaar – 2023, om precies te zijn – is voor Visser Assen in alle opzichten een bijzonder jaar geweest. Niet alleen zijn we met AIC uit Har...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600