Betonmolens: alles over de cementmolen

Geschreven door Ronald 10-12-2021 0 Reacties Alles over beton,Bouwplaatsinrichting,

Als dealer en leverancier van alles wat je op en rond de bouwplaats nodig hebt, kan Visser Assen je al vele tientallen jaren van alle informatie en goederen voorzien. Een van de beste uitvindingen in de wereld van de bouw is toch wel de betonmolen. Een betonmolen – een eenvoudige machine die in de wandelgangen ook wel met de woorden 'cementmolen' of 'speciemolen' wordt aangeduid is dan ook een van de basisingrediënten van je bouwplaatsuitrusting. Maar wat is nu precies een betonmolen en wat kun je er allemaal mee? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

 

Betonmolen Atika kopen | Visser Assen

 

Een cementmolen is in feite niets meer of minder dan een trommel die met behulp van een motor rondjes kan draaien. Om de speciemolen gemakkelijk te vervoeren, is deze uitgerust met een wielstel. Omdat een betonmolen uitermate geschikt is voor het mengen van mortel, wordt deze ook wel een 'mortelmolen' genoemd.

 

Speciemolen is ideaal voor kleine klussen op de bouw

Als je puur kijkt naar het begrip 'betonmolen', dan zie je dat er in feite twee verschillende typen bestaan. Je hebt natuurlijk een grote vrachtwagen met hierop een grote, telkens draaiende betonmolen. Deze speciemolen op een vrachtwagen vervoert het beton van de betonmortelcentrale naar de bouwplaats. Als je op zoek bent naar zo'n grote cementmolen, dan ben je bij Visser Assen helaas aan het verkeerde adres.

 

De andere betonmolen is de mortelmolen die wij van Visser Assen wél aan je kunnen leveren. Bij ons kun je online een keuze maken uit enkele modellen speciemolens van het Duitse merk Atika. Deze knaloranje cementmolens zijn al vele tientallen jaren in vrijwel ongewijzigde vorm op de markt te verkrijgen. Deze betonmolens zijn te bestellen met een inhoud van 145 tot en met maar liefst 185 liter. Deze verschillende speciemolens verschillen verder niet zo veel van elkaar. De cementmolens zijn namelijk allemaal uitgevoerd met een gewone Schuko-stekker. Dat is handig, want zo kun je deze betonmolens overal gewoon in het stopcontact steken. Maar omdat de speciemengers van Atika om veiligheidsredenen niet zijn uitgevoerd met een snoer, zul je er bovendien nog een verlengsnoer bij moeten bestellen.

 

Betonmolen Atika kopen | Visser Assen
 

 

Cementmolen huren of toch een kopen?

De betonmolens van Atika die je in het online assortiment van Visser Assen kunt vinden, zijn stuk voor stuk vrij gunstig geprijsd. Deze professionele speciemolens zijn dan ook uitermate geschikt voor langdurig gebruik waar in verhouding niet al te veel beton nodig is. Dankzij de gunstige prijs is een cementmolen van Atika uitermate geschikt voor wie bijvoorbeeld zelf een garage of een bijkeuken wil gaan metselen. Dit is een klus waar je zeker wel een paar maanden mee zoet zult zijn. Als je dus een goede betonmolen aanschaft, ben je al snel goedkoper uit dan wanneer je deze vaak weken achter elkaar moet gaan huren.

 

We leven namelijk in een nogal turbulente tijd. Iedereen wil namelijk zijn huis verbouwen. De huurprijzen van bouwmaterieel schieten dan ook de pan uit. Bij professionele verhuurders ben je namelijk vandaag de dag al snel meer dan 25 euro per dag kwijt wanneer je besluit ergens een speciemolen te gaan huren. Dat mag dan wel misschien inclusief btw zijn, toch ben je al snel honderden euro's kwijt. De aanschaf van een nieuwe betonmolen bij Visser Assen kan dan ook al sneller uit dan je misschien zou denken.

 

Betonmolen Atika in actie | Visser Assen
Betonmolen van Atika in actie

 

Mortelmolen voor mortel en beton, hoe werkt het?

Een betonmolen is een eenvoudig uitgevoerde machine met een ronddraaiende ton waarmee je grind, zand, cement en water kunt mengen tot er beton- of metselspecie ontstaat. Het aanmaken van betonspecie met behulp van een speciemolen gaat als volgt:

  1. Start de betonmolen
  2. Voeg de helft van de granulaten en een deel van het water toe
  3. Vervolgens voeg je al het cement toe
  4. Schep nu het zand en de rest van het grind in de mortelmolen
  5. Voeg net zoveel water toe tot de juiste plasticiteit is ontstaan
  6. Laat het mengsel nu enkele minuten rustig doormengen

Iedere betonmolen, dus uiteraard ook die in ons assortiment, is aan de binnenzijde van de trommel uitgevoerd met schuin geplaatste schoepen. Hierdoor wordt het beton dankzij de draaiende beweging van de trommel omhoog gebracht, waarna het mengsel door de zwaartekracht weer naar beneden valt. Is het mengsel eenmaal klaar, dan kun je de trommel van de betonmolen gemakkelijk legen door deze met het grote handwiel naar beneden te draaien. Zorg ervoor dat je het beton opvangt in bijvoorbeeld een speciekuip.

 

Betonmolen schoonmaken, hoe gaat dat in zijn werk?

Na de noeste arbeid van het mengen en storten van het beton, komt nu de minst leuke klus die je je kunt bedenken: het schoonmaken van de cementmolen. Helaas is het wel iets wat nog even moet gebeuren, omdat je je mortelmolen anders niet nog een keer kunt gebruiken. Om toch zolang mogelijk gebruik te kunnen maken van je speciemolen, moet je deze dus zo snel mogelijk reinigen.

 

De gemakkelijkste manier om je mortelmolen schoon te maken is deze direct na gebruik schoon te spoelen met een grote hoeveelheid water. Als je een beetje mazzel hebt, is dit het enige wat je hoeft te doen. Zorg er dan ook voor dat je zo snel mogelijk na het werk de betonmolen reinigt.

 

Heb je echter pech en is het beton in de cementmolen al te hard geworden, dan zit het beton al vastgeplakt aan de trommel. In dit geval raden wij je aan een beetje grind in de trommel te scheppen en de betonmolen een aantal minuten te laten draaien. Na een minuut of twee kunt je het grind uitstorten en nogmaals proberen de trommel schoon te maken met water. Dit kan óf met de hand, óf met behulp van een hogedrukreiniger. Zet de waterdruk van de hogedrukspuit op zijn hoogst en probeer de betonresten van de binnenwand van de trommel af te spuiten. Lukt dit nog niet, gebruik dan bijvoorbeeld een hamer en een beitel.

 

Heb je echter na het beton storten direct een paar biertjes opengetrokken en kom je pas de volgende dag tot de ontdekking dat je nog wat beton in de speciemolen hebt laten zitten, dan zul je zeker een hamer en een beitel in de hand moeten nemen. Probeer met krachtige slagen het uitgeharde beton los te bikken. Mocht dit ook al niet helpen, dan zou je nog een pneumatische hamer of boorhamer kunnen gebruiken. Als laatste redmiddel rest alleen nog maar een hoeveelheid verdund zoutzuur in de trommel te gieten en deze te laten draaien. Op deze manier zou het beton moeten worden weggevreten. Hierna kun je nogmaals proberen het geharde beton weg te bikken met een betel.

 

Cementmolen of betonmolen: een concrete conclusie

Als het goed is, weet je nu al heel wat meer over de speciemolen en hoe je met een mortelmolen om moet gaan. Hopelijk kun je nu voor jezelf bepalen of je een betonmolen gaat huren of liever toch een eigen cementmolen wilt gaan kopen. Mocht je een betonmolen willen aanschaffen, dan kun je deze na gebruik en een grondige poetsbeurt natuurlijk altijd weer als occasion te koop aanbieden. Heb je na het lezen van dit blogartikel echter nog vragen, dan kun je deze altijd bij ons kwijt door deze te stellen via de verschillende kanalen.

 

Betonmolens bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600