Krachtstroomkabels 400V: Alle belangrijke info op een rij

Geschreven door Ronald 09-11-2023 0 Reacties Alles over tijdelijke stroomvoorziening,Bouwplaatsinrichting,

Krachtstroomkabels zijn de levenslijnen van veel industriële en commerciële toepassingen, en ze spelen een cruciale rol in het leveren van de benodigde elektrische energie om zware machines, apparatuur en systemen van stroom te voorzien. Als het gaat om driefasen krachtstroomkabels voor 400 volt-toepassingen, zijn er verschillende belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste kabel kiest voor jouw specifieke behoeften.

 

Krachtstroomkabels 400 volt | Visser Assen

 

In dit artikel nemen we je mee door de basisprincipes van driefasen krachtstroomkabels, inclusief wanneer je ze moet gebruiken, hoe dik de aders moeten zijn, welke stekkers geschikt zijn en hoelang de kabel moet zijn.

Inhoud

  1. Wanneer moet je een krachtstroomkabel gebruiken?
  2. Dikte van de aders in je krachtstroomkabel
  3. Het materiaal van de aders in je 400V-verlengkabel
  4. Welke stekker moet er aan je draaistroomkabel zitten?
  5. Hoelang moet de verlengkabel 400 volt zijn?
  6. Verlengkabel krachtstroom: de conclusie
  7. Extra informatie over krachtstroomkabels

Wanneer moet je Driefasen Krachtstroomkabels gebruiken?

Driefasen krachtstroomkabels zijn ontworpen voor toepassingen die driefasige stroom vereisen. Dit type stroomvoorziening wordt veel gebruikt in industrieën zoals de bouw, de productie, de scheepvaart en de landbouw, evenals bij grote commerciële installaties. Typische toepassingen zijn onder meer:

  • De bouw. Visser Assen is dé totaalleverancier voor de bouw- en GWW-sector. De in deze branches gebruikte machines hebben wij hiervoor in de afgelopen decennia steeds krachtiger zien worden. Omdat een gewone netaansluiting van 230 volt vaak niet voldoende capaciteit kan leveren, wordt op de bouwplaats steeds vaker gebruikgemaakt van krachtstroom (400 volt)
  • Industriële Machines: Zware machines zoals elektromotoren, compressoren en lasapparatuur hebben vaak driefasige stroom nodig vanwege hun vermogensbehoeften
  • Verlichtingssystemen: Grote commerciële en industriële gebouwen maken vaak gebruik van driefasige stroom voor hun verlichtingssystemen om een gelijkmatige en stabiele stroomtoevoer te garanderen
  • Energiecentrales: In energiecentrales wordt driefasige stroom gebruikt om elektriciteit op te wekken en over te dragen naar het elektriciteitsnet
  • Landbouwmachines: Driefasige stroom wordt vaak gebruikt voor landbouwapparatuur zoals irrigatiesystemen en graanmolens

 

Krachtstroomkabel kopen ►

 

Dikte van de toegepaste aders in je krachtstroomkabel

De dikte van de aders in een driefasen krachtstroomkabel is een cruciale factor bij het bepalen van de capaciteit en veiligheid van de kabel. De dikte wordt gemeten in vierkante millimeters (mm²), en het juiste formaat is afhankelijk van de stroomsterkte die de kabel moet dragen. Enkele algemene richtlijnen zijn:

  • Voor lichte belastingen tot 16 ampère wordt vaak een kabel met aders van 2,5 mm² gebruikt
  • Voor middelzware belastingen tot 32 ampère is een kabel met aders van 4 of 6 mm² geschikt
  • Voor zware belastingen tot 63 ampère wordt meestal een kabel met aders van 10 of zelfs 16 mm² gebruikt
  • Voor de zwaarste toepassingen tot maar liefst 125 ampère wordt een kabel met aders van 35 mm² aangeraden

Het is van cruciaal belang om de stroomvereisten van jouw specifieke apparatuur te kennen en de juiste kabeldikte te selecteren om overbelasting en gevaarlijke situaties te voorkomen.

 

Van welk materiaal moet de 400V-verlengkabel zijn gemaakt?

Wie vroeger op de middelbare school een beetje heeft opgelet tijdens de lessen Natuurkunde, weet dat koper een van de best geleidende metalen is. Het zal je dan ook niet verbazen dat verreweg de meeste krachtstroomkabels zijn uitgevoerd met koperen aders. Maar iedereen weet inmiddels ook dat koper steeds schaarser begint te worden. We lezen dan ook bijna dagelijks in de krant dat er ergens in het land weer koperen kabels zijn gestolen. En koper kent nog een groot nadeel: dit metaal legt namelijk behoorlijk wat gewicht in de schaal.

 

Speciaal om per direct af te rekenen met de twee belangrijkste nadelen van koper, hebben wij enkele krachtstroomkabels Aluprene in ons aanbod opgenomen. Zoals de naam het al een beetje verklapt, zijn de koperen aders in deze verlengkabels vervangen door aluminium. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat deze draaistroomkabels 400 volt niet interessant zijn voor dieven. Daarom is het mogelijk deze aluminium krachtstroomkabels voor een lagere prijs aan te bieden. Bovendien zijn deze 400 volt-verlengkabels van aluminium een stuk lichter dan hun koperen evenknie.

 

Verlengkabel krachtstroom kopen | Visser Assen

 

Welke Stekker moet er aan de verlengkabel drijfkracht zitten?

De keuze van de stekker aan het uiteinde van de driefasen krachtstroomkabel is afhankelijk van de aansluitingen van zowel de apparatuur als de stroombron. Hiervoor worden zogenoemde CEE-stekkers gebruikt. CEE-stekkers en connectoren zijn industriële standaardcomponenten die geschikt zijn voor driefasige toepassingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stroomsterktes, zoals 16 ampère, 32 ampère en 63 ampère.

 

Het is van groot belang dat de stekker van de kabel compatibel is met zowel de apparatuur als het stopcontact om een veilige en betrouwbare aansluiting te garanderen. Het raadplegen van een elektrisch expert kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

 

Hoe Lang moet de Verlengkabel 400 volt zijn?

De lengte van de driefasen krachtstroomkabel moet worden bepaald op basis van de afstand tussen de stroombron (meestal een stopcontact) en de apparatuur die van stroom moet worden voorzien. Het is belangrijk om de kabel niet langer te maken dan nodig is, omdat overmatige kabellengte de efficiëntie van de stroomoverdracht kan verminderen en het risico op stroomverlies en oververhitting kan vergroten.

 

Meet de afstand nauwkeurig en kies een kabel die voldoende lengte heeft zonder overtollige speling. Als je een verlengkabel gebruikt, selecteer dan de juiste lengte om de apparatuur veilig te kunnen bereiken.

 

Verlengkabel krachtstroom: de conclusie

Driefasen krachtstroomkabels zijn onmisbaar in veel industriële en commerciële toepassingen waar zware elektrische apparatuur wordt gebruikt. Het selecteren van de juiste kabel is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw apparatuur veilig en efficiënt van stroom wordt voorzien. Let op de stroomvereisten, kabeldikte, type stekker en kabellengte om aan de specifieke behoeften van jouw toepassing te voldoen. Bij twijfel is het raadzaam om professioneel advies in te winnen om mogelijke risico's te minimaliseren en de prestaties van jouw elektrische systemen te optimaliseren. Veiligheid staat altijd voorop als het gaat om elektrische bekabeling, dus zorg ervoor dat je de juiste keuzes maakt voor een betrouwbare stroomvoorziening.

 

Meer info over krachtstroomkabels nodig?

Omdat Visser Assen natuurlijk dé leverancier voor je krachtstroomkabels is, is dit natuurlijk niet het enige blogartikel dat wij hebben geschreven over de verlengkabel 400 volt. Lees dan ook gerust de volgende handige blogartikelen:

 

Krachtstroomkabel kopen ►

Ook interessant
Alles wat je moet weten over trilnaalden

Alles wat je moet weten over trilnaalden

Ronald 02-05-2024 0
In de vele jaren dat Visser Assen en AIC Harderwijk los van elkaar bestaan, hebben wij veel gereedschappen en machines zien komen en gaan. De ene inno...
Lees meer
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600