Schaftkeet trekken, welk rijbewijs is verplicht?

Geschreven door Ronald 25-01-2024 0 Reacties Bouwplaatsinrichting,Alles over schaftketen,

Schaftwagens en schaftketen zijn onmisbare voorzieningen op bouwplaatsen. Bouwketen bieden comfortabele rustplekken voor bouwvakkers, stratenmakers, kabelleggers en hoveniers en hebben verschillende specificaties. In dit blogartikel gaan wij van Visser Assen dieper in op verschillende vragen omtrent de schaftkeet. Een van de vragen die het vaakst aan ons worden gesteld, is welk rijbewijs je nodig hebt om een schaftwagen te mogen trekken met je voertuig.

 

Schaftkeet: welk rijbewijs is vereist? | Visser Assen

 

Om een beetje goed ingerichte schaftwagen te mogen trekken, heb je vaak niet genoeg aan je gewone roze pasje. Een aanvullend B-rijbewijs is dan ook meestal wel vereist. Of je moet een schaftkeet hebben die is gekeurd voor langzaam verkeer.

 

Alle schaftketen bekijken ►

 

Verschillen tussen schaftwagens voor langzaam en snelverkeer

Als je op zoek bent naar een schaftwagen, is een van de eerste vragen die wij aan je stellen of je een schaftwagen zoekt voor langzaam verkeer of voor snelverkeer. Schaftwagens voor langzaam verkeer hebben een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en mogen op de openbare weg alleen door een tractor worden vervoerd. Op eigen terrein mag je ze wel met de auto verplaatsen. Deze schaftwagens hebben geen eigen kenteken. Dus zolang je op een trekker mag rijden, kun je met een gerust hart een bouwkeet voor langzaam verkeer over de openbare weg vervoeren. Hiervoor heb je dan wel weer een trekker, verreiker of shovel met trekhaak nodig.

 

Schaftwagens voor snelverkeer zijn praktischer, met een goedgekeurde maximale snelheid van 90 kilometer per uur, mits de totale massa van de schaftwagen niet meer dan 3500 kg bedraagt. Dankzij het gegalvaniseerde onderstel en RDW-keuring zijn ze geschikt voor gebruik op de openbare snelweg met minimaal een B-rijbewijs.

 

Standaard worden schaftwagens van Brouwer geleverd met een onderstel voor snelverkeer, terwijl dit bij schaftketen van Knauss optioneel is. Brouwer biedt ook de mogelijkheid tot een langzaamverkeer-onderstel.

 

Eisen rijbewijs voor het vervoeren van een schaftkeet

Een andere vraag die vaak aan ons wordt gesteld is vervolgens welk rijbewijs je nodig hebt om een schaftkeet over de openbare weg te mogen vervoeren. Of je een BE-rijbewijs (auto met aanhanger) nodig hebt, hangt af van het maximale gewicht van de schaftwagen en het trekkende voertuig. Hier is een handig overzicht van de standaard schaftwagens, waarbij de gewichten cruciaal zijn:

  • Schaftwagen van 3 meter: < 750 kg
  • Schaftwagen van 3,5 meter: < 750 kg
  • Schaftwagen van 4 meter (enkele as): 1350 kg
  • Schaftwagen van 4 meter (tandemas): 2000 kg
  • Schaftwagen van 5 meter: 2700 kg
  • Schaftwagen van 6 meter (tandemas): 2700 kg
  • Schaftwagen van 6 meter (tridemas): 3500 kg

Wagens van 3 meter of 3,5 meter kunnen altijd worden vervoerd met rijbewijs B, omdat ze minder dan 750 kg wegen. Voor een schaftwagen van vier meter met een enkele as is ook een B-rijbewijs voldoende, zolang het totale gewicht van trekkend voertuig en schaftwagen niet meer dan 3500 kg bedraagt.

 

Met een B+-rijbewijs mag de combinatie niet meer wegen dan 4250 kg. Als je bijvoorbeeld een 5 meter schaftwagen wilt vervoeren met een B+-rijbewijs, mag het trekkende voertuig niet zwaarder zijn dan 1550 kg (4250 - 2700 = 1550).

 

Met een BE-rijbewijs mag je vrijwel elke schaftwagen met snelverkeeronderstel vervoeren, aangezien het maximale gewicht van de keet 3500 kg mag zijn. Let wel op de maximale trekhaaklast van het voertuig, die hoger moet zijn dan het gewicht van schaftwagen plus lading.

 

Meer weten? Bekijk de video!

 

Conclusie: welk rijbewijs moet je nu in je bezit hebben?

Als je op zoek bent naar een schaftwagen, is het belangrijk om te weten of je er een nodig hebt voor langzaam of snelverkeer. Daarnaast is het rijbewijs dat je nodig hebt afhankelijk van het gewicht van de schaftwagen en het trekkende voertuig. Met de juiste informatie kun je de beste keuze maken en zorgen voor een comfortabele en efficiënte pauzeruimte op de bouwplaats. Eén conclusie kunnen we wel trekken: ben je in het gelukkige bezit van het rijbewijs BE, dan zit je natuurlijk altijd veilig.

 

Alle schaftketen bekijken ►

Ook interessant
Alles wat je moet weten over trilnaalden

Alles wat je moet weten over trilnaalden

Ronald 02-05-2024 0
In de vele jaren dat Visser Assen en AIC Harderwijk los van elkaar bestaan, hebben wij veel gereedschappen en machines zien komen en gaan. De ene inno...
Lees meer
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600