Afreien zandbed: hoe doen we dat?

Geschreven door Ronald 23-02-2023 0 Reacties Inframaterieel,Alles over afreien en uitzetten,

Al sinds de oprichting in het jaar 1974 is Visser Assen nauw betrokken bij alles wat bij het aanleggen van bestrating komt kijken. Een van de belangrijkste basisvaardigheden die iedere zichzelf respecterende stratenmaker dient te beheersen, is het afreien van het zandbed. Maar hoe doe je dat eigenlijk, het afreien of egaliseren van het zandbed, en wat voor gereedschappen kun je hier allemaal voor gebruiken? Dat hopen wij je zo duidelijk mogelijk uit te leggen aan de hand van dit blogartikel.

 

Afreien zandbed met een afreilat | Visser Assen

 

Voor het afreien van het zandbed zelf, zijn er nogal wat gereedschappen in omloop. Dit gaat van een simpel plankje tot complete egalisatieschuiven. Welke mogelijkheden er allemaal zijn te bestellen, dat lees je verderop in deze blog.

 

Inhoud

  1. Egaliseren met een afreibalk
  2. Afreien met een strijklat
  3. Egaliseren met Probst TelePlan
  4. Afreien met een egalisatieschuif
  5. Conclusie

 

Egaliseren zandbed met een simpele plank of een balkje

Het afreien van het zandbed – een term die vaak foutief 'afrijen' wordt genoemd – is een vrij simpele klus die iedereen zelf kan uitvoeren. Je hoeft in feite alleen maar een vlakke baan te maken, om zo een stabiele ondergrond te creëren om er vervolgens op het zandbed te kunnen straten. Hoef je maar één keer te straten – bijvoorbeeld als je je eigen oprit wilt gaan straten – dan kun je al prima uit de voeten met een simpele plank. Let er dan wel op dat de plank geheel recht is, ander kun je nog niet recht gaan bestraten.

 

Iemand die liever toch een beetje professioneler aan de slag gaat, kiest dan ook eerder voor een van onze afreilatten. Een allemansvriend waar je niet snel een buil op zou kunnen vallen, is een afreibalk. Een afreibalk is in principe een rechte balk die is gemaakt van aluminium. Deze afreibalk of koker is bij ons online te bestellen in een lengte die varieert van één tot en met maar liefst drie meter. Omdat aluminium een metaal is dat maar weinig gewicht in de schaal legt, ligt een afreibalk of rei lekker in de hand. Bovendien hoef je maar weinig kracht te gebruiken om de rei over het zandbed te bewegen. En omdat een afreibalk is uitgevoerd met kunststof eindkappen, hoef je niet bang te zijn dat de rei zichzelf vult met zand.

 

Afreigereedschappen kopen ►

 

Professional gebruikt liever een afreilat of een strijklat

De ware professionele stratenmaker gaat vaak nog een stapje verder. Deze wegenwerker zweert namelijk bij een strijklat, een gereedschap dat ook wel onder de termen 'afreilat' of 'afrijlat' bij verschillende winkels in de al dan niet virtuele schappen ligt. Een strijklat zou je gemakkelijk kunnen verwarren met een rei, maar toch vallen er nogal wat verschillen tussen beide gereedschappen op.

 

Zo is een afreilat met een standaard dikte van 18 mm een stuk dunner dan een afreibalk, die maar liefst 40 mm dik is. Hierdoor ligt een strijklat volgens de kenners veel lekkerder in de hand. Bovendien is een afreilat niet alleen een stuk dunner, een strijklat is ook nog eens veel hoger. Zo is een strijklat vaak precies 100 mm hoog, oftewel 10 cm. Omdat een afrijlat een stuk hoger is, kun je meer zand voor de plank hebben liggen dan het geval is bij een afreibalk. Zo kun je dus sneller meters maken tijdens het egaliseren, en dat scheelt tijd.

 

Een van de andere optische kenmerken waar je een strijklat direct aan zou kunnen herkennen, is het feit dat een afreilat is uitgevoerd met ten minste twee libellen. Dat is handig, want zo kun je direct controleren of je het zandbed geheel recht aan het afreien bent. Omdat een strijklat bovendien nog een verticale libel heeft, kun je hem ook inzetten bij verticale werkzaamheden.

 

Het beste van het beste onder de afreilatten, is de SLG-2 van het topmerk Sola. Deze strijklatten zijn namelijk uitgevoerd met twee handvatten. Dankzij deze handgrepen is de afrijlat beter te hanteren en heb je dus een nóg betere controle over je egalisatiewerkzaamheden.

 

Zandbed afreien met Probst TelePlan | Visser Assen

 

Probst TelePlan: afreien was nog nooit zo gemakkelijk

Gelukkig heeft de tijd op het gebied van afreien van het zandbed ook niet stilgestaan. Initiatieven om ook bij het egaliseren ergonomischer te werken schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Gelukkig maar, want een rei werkt natuurlijk niet echt ergonomisch. Om te voorkomen dat het zand zich naar boven toe ophoopt, moet de rei met grote kracht op het zandbed worden gedrukt terwijl je deze tegelijkertijd naar je toe trekt. Dit is niet alleen vermoeiend, maar bovendien een tijdrovende klus. Daarom hebben de knappe koppen van het Duitse Probst de TelePlan bedacht.

 

De TelePlan van Probst is een revolutionaire vorm van afreien. Zo is het met dit afreisysteem niet langer nodig om met je knieën in het zandbed zitten een plankje naar je toe te halen. Nee, je kunt de TelePlan namelijk rechtopstaand naar je toe trekken.

 

Het unieke aan de TelePlan is dat dit egalisatiesysteem is voorzien van een sikkelvormig aluminium profiel. Het voordeel hiervan is dat dit als een mes door de boter door het zandbed gaat. Het zand komt niet langer omhoog, dus je hoeft geen kracht te zetten om het naar beneden te duwen. En dat werkt verrassend comfortabel.

 

De TelePlan bestaat bovendien uit twee aluminium profielen die je gemakkelijk telescopisch van elkaar kunt verschuiven. De hoogte is eveneens traploos verstelbaar. Zo kun je moeiteloos op een ergonomische manier het zandbed afreien.

 

Egalisatieschuif ORIT Egaliner | Visser Assen

 

Egalisatieschuif: afreien als een echte professional

Bestaat er dan niet iets nóg beters dan de TelePlan om mee af te reien, zul je misschien denken. Gelukkig wel, antwoorden wij van Visser Assen. Want de echte professionele stratenmaker voelt zich pas echt de 'koning van de straat' met een egaliseerschuif. Een egalisatieschuif is namelijk de ultieme manier om echt relaxt mee af te kunnen reien.

 

Een egalisatieschuif bestaat uit een gemakkelijk in breedte te verstellen blad, een lange trekhendel en natuurlijk een stel wielen. Wie met een egaliseerbord wil gaan afreien, doet er verstandig aan zowel een smalle als een brede egalisatieschuif aan te schaffen. Zo wordt de smalle egaliseerschuif gebruikt om grof af te reien, terwijl je met de brede uitvoering van de egalisatieschuif het zandbed keurig en strak afwerkt.

 

De egalisatieschuiven zijn bij Visser Assen van twee verschillende merken aan te schaffen. Naast de robuuste egaliseerborden van StrakVlak, kun je bij ons online een keuze maken uit de egalisatieschuiven van ORIT. Deze modellen kenmerken zich door een gunstige verhouding tussen prijs en kwaliteit.

 

Egaliseren met gemak: de conclusie

Zo, als je dit uitgebreide blogartikel eenmaal goed hebt doorgelezen, weet je inmiddels welke methoden er allemaal in omloop zijn om het zandbed af te reien. Ga je voor een voordelige manier door af te reien met een plank of een afreibalk, of kies je voor het gemak van een StrakVlak? De keuze is natuurlijk geheel afhankelijk van je budget en je plannen.

 

Heb je naar aanleiding van het lezen van deze blog nog vragen over het afreien of over onze gereedschappen voor stratenmakers in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Afreigereedschappen kopen ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600