Emissievrije bouwplaats in 2030: hoe halen we dat?

Geschreven door Ronald 03-04-2023 0 Reacties Inframaterieel,Bouwplaatsinrichting,Alles over emissievrije oplossingen,

Visser Assen is al sinds de oprichting in het jaar 1974 nauw betrokken bij alles wat er op en rond de bouwplaats leeft. En waar de bouwwereld zich telkens aanpast aan de modernste eisen en technieken, gaan wij eveneens met onze tijd mee. Zo worden de eisen met betrekking tot de uitstoot van schadelijke stoffen steeds strenger. Sterker nog: het is de bedoeling dat de machines die op de bouwplaats worden gebruikt, in het jaar 2030 helemaal niets meer uitstoten. We hebben dan ook nog maar slechts zeven jaar om dat te realiseren. De grote vraag is dan ook: hoe halen wij een emissievrije bouwplaats in 2030?

 

Emissievrij beton afwerken | Visser Assen

 

Goed, wanneer je ook van plan bent in te stappen op de emissievrije trein, wij van Visser Assen kunnen je natuurlijk altijd van advies en informatie voorzien. Maar hoe ook jij een emissievrije bouwplaats kunt realiseren, dat lees je in dit blogartikel.

 

Emissievrije producten bekijken ►

 

Wat is een emissievrije bouwplaats?

Een emissievrije bouwplaats is een bouwplaats waarbij er zo min mogelijk uitstoot van schadelijke stoffen plaatsvindt tijdens het bouwproces. Dit houdt in dat er tijdens de bouw geen of nauwelijks uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof, stikstofdioxide en CO₂ plaatsvindt. Dit kan worden bereikt door het gebruik van elektrische bouwmachines, het verminderen van transportbewegingen en het gebruik van duurzame materialen.

 

Een emissievrije bouwplaats kan bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreiniging, wat weer positieve effecten heeft op de gezondheid van mens en milieu. Daarnaast kan het ook een positieve uitstraling hebben op het imago van de bouwsector en bijdragen aan de verduurzaming van de bouwsector als geheel.

 

Challenge Zero Emissie Bouwplaats

De bouwsector wordt nog altijd als een grote bron van lucht- en milieuverontreiniging beschouwd. In Den Haag vinden ze dan ook dat er een grote maatschappelijke urgentie heerst om ook op de bouwplaats emissievrij te gaan werken. Rijkswaterstaat heeft dan ook een ambitieus plan gelanceerd om dit voor elkaar te krijgen. “In 2030 wordt er in onze infraprojecten volledig klimaatneutraal en circulair gewerkt”, zo ambieert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Om dit voor elkaar te krijgen, is de Challenge Zero Emissie Bouwplaats in het leven geroepen. Tijdens deze Challenge wil Rijkswaterstaat nadrukkelijk gaan samenwerken met de verschillende aannemers en opdrachtgevers. “We dagen opdrachtnemers uit om met voorstellen voor innovatieve oplossingen te doen, om zo de transitie naar circulaire en emissievrije bouwplaatsen in een stroomversnelling te brengen.”

 

Transitiepad Emissievrije bouwplaats | Visser Assen

 

Wat betekent de Challenge voor de bouwsector?

In het kader van de Challenge wordt de nadruk gelegd op voorstellen die de transitie van machines met een brandstofmotor naar bouwmaterieel met een elektromotor mogelijk moeten maken. Als voorbeeld wordt genoemd het onderzoeken, toestaan en inzetten van bouwmachines op accu, machines die lopen op waterstof op bouwmaterieel met een stekker eraan.

 

Maar de Challenge gaat natuurlijk nog veel verder dan het vervangen van bouwmachines alleen. Er wordt namelijk ook gedacht aan het optimaliseren van grond- en materiaalstromen (bouwlogistiek). En zelfde de schaftkeet ontkomt niet aan de uitdaging: ook de bouwkeet met de aanverwante apparatuur zal emissievrij moeten worden. En speciaal daarvoor heeft Visser Assen de duurzame schaftwagen ontwikkeld. Een schaftkeet die dankzij de toepassing van zonnepanelen geheel zelfvoorzienend is.

 

Wat kan Visser Assen hierin voor je betekenen?

Gelukkig ben je hiervoor bij Visser Assen op het juiste adres. Zo leveren wij al sinds het jaar 2015 de elektrisch aangedreven trilstampers op accu van Wacker Neuson. Dankzij de steeds betere accutechniek zijn deze sleuvenstampers inmiddels een volwaardig alternatief voor een benzinestamper gebleken. Bovendien kun je bij Wacker Neuson terecht voor een grote verscheidenheid aan trilplaten op accu, waaronder zelfs een volwaardige omkeerbare trilplaat op accu.

 

En ook in ons eigen land worden steeds betere emissievrije alternatieve ontwikkeld voor de vervuilende bouwmachines met een brandstofmotor. Zo heeft het Zwolse bedrijf Samac inmiddels zowel een trilplaat als een trilstamper op accu op de markt gebracht, en levert de eveneens Nederlandse fabrikant Wattsun met hun mobiele stroomunit een emissievrij alternatief voor een vervuilend aggregaat.

 

Ook op het gebied van emissievrij bouwmachines valt er inmiddels meer dan genoeg te kiezen. Zo heeft Milwaukee onder hun lijn MX Fuel al verschillende bouwmachines op accu geïntroduceerd. Dankzij deze Amerikaanse fabrikant kunnen wij onder andere emissievrije trilspanen en betontrilnaalden aan je leveren. Een mooie aanvulling op Milwaukees bandenzaag, sloophamer en diamantboormachine op accu.

 

En ook hier loopt Nederland weer voorop als het gaat om emissievrij bouwmaterieel. Zo levert de fameuze fabrikant Lievers Holland inmiddels al verschillende modellen beton trilspanen op accu en mag de P18Li, de accu-trilnaald van Lievers Holland, inmiddels een begrip worden genoemd. Ten slotte hebben we nog de eveneens Nederlandse fabrikant Moskito, die met de weinig spannende naam B436-IB de eerste vlindermachine op accu heeft ontwikkeld.

 

Emissievrije bouwplaats in 2030: doe je ook mee?

Goed, het is dus zeer belangrijk dat we de uitstoot aanzienlijk verminderen of zelfs geheel vermijden, om zo een emissievrije bouwplaats te realiseren in het jaar 2030. Wil je ook meedoen aan de Challenge of wil je eerst meer informatie over wat Visser Assen hierin voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Emissievrije producten bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600