Hoe moet je een accu opladen en behandelen?

Geschreven door Ronald 17-02-2022 0 Reacties Inframaterieel,Bouwplaatsinrichting,Alles over elektrische machines,Alles over emissievrije oplossingen,

In het zeer omvangrijke online assortiment van Visser Assen nemen de emissievrije machines met een accu een steeds belangrijkere positie in. En dat is vrij logisch natuurlijk, want een accumachine is natuurlijk vele malen beter voor het milieu en bovendien een stuk stiller. Maar hoe moet je een accu precies behandelen en hoe moet je deze eigenlijk opladen? Daar hopen wij je in dit uitgebreide blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te kunnen geven.

 

Emissievrije machines op accu | Visser Assen

 

In het wereldje van de machines op accu is de lithium-ion-accu aan een enorme opmars bezig. Sterker nog: deze zeer geavanceerde accu's hebben de oudere typen accu's zoals de nikkel-metaalhydride-accu al zo goed als geheel verdrongen. En terecht ook, want de enorme voordelen van de Li-Ion-accu weten nog altijd menigeen te verbazen. De hoogste tijd dus om dieper op deze accu's in te gaan.

 

Hoe moet je een lithium-ion-accu opladen?

Nog maar al te vaak wordt beweerd dat je je nieuwe accu voor het eerste gebruik volledig dient op te laden. En dan natuurlijk het liefst in de nachtelijke uren voor de duur van minimaal tien uur, omdat de volledige capaciteit van de accu pas na dit oplaadproces beschikbaar zou zijn. Dit was echter alleen het geval met de nikkel-cadmiumaccu's (NiCd) die alweer enkele jaren geleden nog veel werden gebruikt. Deze accu's kenden namelijk een zeer hoge zelfontladingstijd. Als deze accu's voor een langere tijd in de schappen van een winkel hadden gelegen, werden deze gedurende deze tijd automatisch ontladen.

 

Lange oplaadtijd lithium-ion-accu is niet langer nodig

Gelukkig is het al lang niet meer nodig om een moderne Li-Ionaccu voor het eerste gebruik voor een langere tijd op te laden. Want deze accu's worden vanuit de fabriek direct al voor een deel opgeladen. Zo levert het Duitse merk STIHL hun nieuwe accu's altijd uit met een lading van 30 procent. Zelfs wanneer deze accu een lange tijd bij ons in de schappen ligt, is een lithium-ion-accu beschermd tegen zelfontlading. Het is dus in principe mogelijk om deze accu direct uit de verpakking te halen en met je machine aan het werk te gaan. Heb je de accumachine echter niet meteen nodig, dan raden wij je aan deze accu voor he teerste gebruik op te laden tot minimaal 80 tot zelfs de volledige 100 procent. Het volledig opladen van een Li-Ion-accu kan een half uur tot zelfs een uur of vier duren, afhankelijk van het type en merk accu. Ook is het natuurlijk afhankelijk van of je een standaard laadstation of een geavanceerde snellader gebruikt.

 

Wat is het geheugeneffect van een accu?

Het geheugeneffect is het capaciteitsverlies van nikkel-cadmiumaccu’s (NiCd) door gedeeltelijke ontlading. De accu onthoudt de verbruikte energie en levert na verloop van tijd alleen de eerder gebruikte capaciteit in plaats van de oorspronkelijke. Maar zoals je hierboven al hebt gelezen, gebruiken wij inmiddels geen NiCd-accu's meer. Van een geheugeneffect is dus niet langer sprake meer.

 

Accu STIHL op laadstation | Visser Assen

 

Is het te lang opladen van een accu gevaarlijk?

Je hebt het vast al wel een keer gemerkt: wanneer je een accu tijdens het opladen aanraakt, voelt deze warm aan. Hier hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken. Dat een accu tijdens het opladen warm wordt, is gelukkig heel normaal. In principe is een accu van een goede kwaliteit beveiligd tegen oververhitting, hoewel een defect natuurlijk nooit helemaal is uit te sluiten. Maak je echter gebruik van een imitatie- of een replica-accu, dan kan dit echter wél gevaarlijk zijn. De hitte die door overbelasting opgewekt wordt, veroorzaakt een thermische reactie in de accu. Zo'n reactie kan ook in een warme omgeving optreden, bijvoorbeeld wanneer de zon de accu opwarmt. Hierdoor ontstaan er giftige gassen, waarna de accu in brand kan vliegen of zelfs ontploffen.

 

Ook lees je nog regelmatig in de krant of op internet dat een elektrische fiets in brand is gevlogen, of zelfs een dure elektrische auto. Feit is dan ook dat het brand - of ontploffingsgevaar een actueel onderwerp is dat veel gebruikers van elektrische gereedschappen en machines zorgen baart. Maar zijn deze zorgen in het geval van accu's met lithium-iontechnologie wel terecht?

 

Opladen Li-ion-accu levert weinig brandgevaar op

Bij een moderne lithium-ion-accu is het brandgevaar vandaag de dag te verwaarlozen. Omdat deze accu's onderhuids beschikken over een accu-managementsysteem, wordt overladen direct in de kiem gesmoord. Zodra een Li-ion-accu tijdens het laden zijn volledige capaciteit bereikt, wordt het stroomcircuit direct onderbroken. Dit voorkomt overbelasting en de daaruit voortvloeiende sterke warmteontwikkeling.

 

Accu Husqvarna Pace op lader | Visser Assen

 

Lithium-ion accu's voldoen aan de strengste veiligheidsnormen

Om overbelasting en oververhitting van de accu tegen te gaan, zijn de accu's van de professionele machines die Visser Assen aanbiedt uitsluitend uitgevoerd met lithium-ioncellen die aan de strengste veiligheidsnormen voldoen. Zowel de originele accu's als de laders van 'onze machines' zijn uitgerust met beschermingsmechanismen die overbelasting en oververhitting verhinderen.

 

Zo beschikken de originele accu's van de tuinmachines van STIHL over een accu-managementsysteem in iedere individuele cel. Een geïntegreerde sensor meet de temperatuur op het warmste punt binnen in de accu. Als de temperatuur te hoog is, wordt het laadproces onderbroken. De accu en de lader wisselen voortdurend gegevens uit: zodra een laadniveau van ongeveer 80 procent wordt bereikt, blijft de lader automatisch verder laden met een zeer lage en zachte laadstroom. Wanneer de lithium-ion-accu eenmaal is opgeladen, stopt de lader automatisch met laden en wordt het stroomcircuit onderbroken.

 

Mocht de accu onverhoopt tóch te warm worden, dan hebben ze hier bij STIHL eveneens over nagedacht. Elektrische voorzorgsmaatregelen in de accu, de lader en de machine voorkomen oververhitting en schakelen de functies op kritieke punten automatisch uit. Voor het onwaarschijnlijke geval van oververhitting zitten alle accucellen in een robuuste en brandvertragende behuizing.

 

Behandeling van je oplaadbare accu | Visser Assen

 

Is de temperatuur van invloed op de energie die een accu kan leveren?

Veel mensen denken nog altijd ten onrecht dat je een accu tijdens het laadproces op de verwarming moet leggen. Volgens een bepaalde theorie zou de elektrische activiteit van de accu namelijk toenemen door de aanvoer van warmte. Dit zou de lihtium-ion-accu tijdens het opladen beschermen en de levensduur van de accu verlengen. Sommigen beweren zelfs dat een volledig ontladen accu – 'platte batterij', aldus de Vlamingen – voor korte tijd weer van nieuwe energie kan worden voorzien door de accu even op te warmen in plaats van deze gewoon op te laden. De theorie wil namelijk dat enkel een warme accu zijn volledige energiereserves zou kunnen benutten. Deze theorie is echter totaal uit de lucht gegrepen. Sterker nog: door je accu op de kachel te leggen, raakt deze er zelfs door beschadigd.

 

Leg je Li-ion-accu nooit op de verwarming!

Een oplaadbare accu die beschikt over lithium-ion-technologie mag je dus nooit of te nimmer op de kachel leggen om deze op te laden. Je spaart de accu hier namelijk absoluut niet mee en ook de accucapaciteit van de accu stijgt hierdoor niet. Te hoge of te lage temperaturen kunnen zelfs schadelijk zijn voor de accu. Laad daarom de accu het liefst op bij een normale kamertemperatuur of buiten bij gematigde buitentemperaturen. Dus niet bij vorstige omstandigheden.

 

Het laadproces van je accu bij hoge temperaturen

Tijdens het laden en ontladen van de lithium-ion-accu verplaatsen de ionen zich in feite van de ene naar de andere elektrode. Dit is echter afhankelijk van de richting van de stroom. Als de accu nu tijdens het laadproces te warm wordt, worden deze deeltjes versneld en wordt het materiaal afgebroken. Hierdoor wordt de levensduur van de accu aanzienlijk verkort. Als de accu zelfs ernstig oververhit raakt, kunnen in het ergste geval licht ontvlambare gassen ontstaan. Hierdoor is de accu nooit meer te gebruiken. In het algemeen adviseren wij om altijd rekening te houden met het toegestane temperatuurbereik van de accu.

 

Een moderne accu met lithium-ion-technologie is opgebouwd uit een anode, een kathode, een separator en een elektrolyt. Een elektrolyt is een chemische verbinding, die zich in een vloeibare of gelachtige toestand kan bevinden. Dit elektrolyt zorgt voor het transport van de elektrisch geladen deeltjes (ionen) tussen de anode en de kathode. Wanneer de temperaturen te hoog zijn, verplaatsen de ionen zich tussen de anode en de kathode en wordt het materiaal afgebroken. Dit leidt onherroepelijk tot het definitief onbruikbaar worden van de accu!

 

Accu en acculader STIHL | Visser Assen
 

 

Bescherm je accu tegen kou en vorst

Niet alleen te hoge temperaturen schadelijk voor je Li-Ion-accu, ook te lage temperaturen komen de levensduur van je accu niet ten goede. Want in tegenstelling tot de versnelling van deeltjes bij verhitting, worden de processen bij lage temperaturen juist trager. Een bevroren accu kan zelfs helemaal niet worden opgeladen. Daarom raden wij je aan om machines met een accu in de wintermaanden niet buiten op te slaan. De beste plaats voor het bewaren van je machine en het opladen van de accu is een ruimte met een gematigde temperatuur. Dit kan bijvoorbeeld je kelder of een garage zijn.

 

De beste temperaturen om je kostbare accu's in op te laden is een temperatuur tussen de +5 en + 40 graden Celsius. In deze temperaturen kan je accu zonder enig probleem worden opgeladen. De moderne opladers voor lithium-ion accu’s bieden ook extra veiligheid: als je accu na langdurig gebruik te warm is geworden, zal het laadproces pas beginnen als de temperatuur tot binnen een bepaald bereik is gezakt.

 

Sla je kostbare accu veilig op

Hoef je je machine of gereedschap op accu voor een langere periode niet te gebruiken? Zorg dan dat je je accu op een veilige manier opslaat. Zo hoef je bijvoorbeeld in de winter geen gras te maaien, dus je STIHL tuinmachine op accu staat voor een periode van enkele malen even stof te happen. Haal dan ook de accu uit je machine en leg de oplaadbare accu op een veilige, stofvrije en droge plaats.

 

Handig tijdens het transport en de opslag van zowel de accu als de lader van STIHL zijn de door hen zelfontwikkelde Powerboxen. Deze handig stapelbare transportboxen bieden een droge en stofvrije plaats aan maar liefst twee accu's en een snellader van STIHL. Ook andere merken machines en gereedschappen die Visser Assen verkoopt hebben soortgelijke systemen op de markt gebracht die uiteraard eveneens aan je kunnen aanbieden. Zo heeft Wacker Neuson systainers voor hun accu's en oplader ontwikkeld, en ook Husqvarna biedt een oplossing aan voor de opslag voor de accu's van hun bandenzagen op accu.

 

Samenvatting: alles over het opladen van je accu's

Zo, als het goed is, weet je nu alles over het opladen van je kostbare lithium-ion-accu. Hierbij vatten wij alles nog even voor je samen:

  • Lithium-ion-accu’s dienen voor het eerste gebruik tot 80 of de volle 100 procent te worden opgeladen
  • Beveiligingen voorkomen dat je Li-Ion accu oververhit kan raken
  • Je kan je accu zonder zorgen of problemen 's nachts opladen
  • Bescherm lithium-ion-accu's tegen vocht, hitte en kou

 

Accu-machines en -gereedschappen bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600