-
Je hebt nog geen producten in je winkelwagen.
Wie in de grond wil roeren met bijvoorbeeld een graafmachine of minikraan, kan er niet omheen: de grondroerdersregeling. Officieel heette dit de Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten – kortweg WION –, maar vandaag de dag heet deze regeling de WIBON, hetgeen staat voor Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken. En laat deze wet sinds kort weer een beetje te zijn aangescherpt, dus we vonden het de hoogste tijd worden hier dieper op in te gaan.
Tot voor enkele jaren geleden was het allemaal vrij simpel. Je deed gewoon een KLIC-melding, en daarmee was de kous af. Helaas zijn de eisen vandaag de dag een stuk strenger geworden.
Met ingang van 1 januari 2022 hebben de verzekeraars van de polis voor landmaterieel voor kabel- en leidingschades extra regels ingevoerd. Zo passen de verzekeraars sinds kort een extra aanvullend eigen risico van maar liefst € 12.500,- (bovenop de reeds bestaande 2500 euro) toe wanneer de regels van de CROW 500 niet worden gevolgd.
Heb je niet vooraf de in de grond verstopte kabels en leidingen opgespoord, en je veroorzaakt schade? Dan ben je hier in de meeste gevallen gelukkig wel voor verzekerd. Wel dien je rekening te houden met het eigen risico. En dat eigen risico kan behoorlijk fors zijn. Houd dan ook rekening met het volgende eigen risico:
Voorbeelden te over die vandaag de dag leiden tot een verhoogd eigen risico. Hieronder volgen dan ook drie voorbeelden:
Goed, we weten dus nu dat alleen een KLIC-melding niet genoeg is om te voorkomen dat je een hoog eigen risico dient af te tikken. Je zult dus alsnog proefsleuven moeten graven. Maar hoe kun je dit nu een beetje veilig doen? Simpel, door gebruik te maken van een kabelzoeker! Met behulp van een kabelzoeker of kabeldetector kun je er namelijk in een handomdraai achter komen of en waar zich een kabel of leiding in de grond bevindt.
Met een kabelzoeker in de hand loop je volgens een vast patroon over het veld. Wanneer er zich nu een kabel of leiding onder de grond bevindt, dan zal de meter op het venster van de kabeldetector uitslaan. Bovendien is dan duidelijk een piepsignaal waar te nemen. Zo kom je er dus snel achter of je hier mag graven. Waar de eenvoudigste modellen kabelzoeker 'slechts' aangeven of een kabel in de grond ligt begraven, kunnen de wat meer geavanceerde modellen kabeldetector bovendien aangeven hoe diep de kabel in de grond ligt begraven.
De topmodellen onder de kabelzoekers zijn bovendien nog uitgerust met gps-tracking. Zo wordt de exacte locatie van de kabel of leiding in het geheugen opgeslagen. Vervolgens kun je de meetgegevens uitlezen op je smartphone, tablet of computer. Zo sta je wel heel erg stevig in je schoenen, mocht er zich alsnog een geval van graafschade voordoen.
Wil jij ook weten hoe je graafschade kunt voorkomen met behulp van een kabelzoeker? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600