De bouwhelm: alle eisen waaraan deze moet voldoen

Geschreven door Ronald 28-09-2018 0 Reacties Alles over PBM's en werkkleding,Inframaterieel,Bouwplaatsinrichting,

 

Een bouwhelm of veiligheidshelm biedt een optimale bescherming tegen hoofdletsel als gevolg van stoten of vallende voorwerpen. Een bouwhelm is dan ook onder meer verplicht op de bouwplaats, op plaatsen waar wordt gewerkt met een heftruck en in productiebedrijven. De verplichting tot het dragen van een veiligheidshelm wordt aangegeven door middel van een rond, blauw bord met daarin een plaatje van een persoon met een witte helm.

 

Let op de houdbaarheidsdatum van de bouwhelm

Wat veel dragers van een veiligheidshelm niet eens weten, is dat de bouwhelm een uiterste houdbaarheidsdatum kent. Deze datum is verstreken uiterlijk vijf jaar na de productiedatum. Deze datum kun je meestal vinden aan de onderzijde van de klep en wordt weergegeven in de vorm van een cirkel. In de binnenkant van de cirkel geven de twee getallen het jaar van de productie aan. Deze twee cijfers worden van elkaar gescheiden door middel van een pijl, die wijst naar een reeks getallen aan de buitenste ring van de cirkel. De aangewezen getallen geven de maand aan waarin de bouwveiligheidshelm is geproduceerd.

 

Veiligheidshelm heeft een houdbaarheidsdatum

Als je nu denkt dat je je bouwhelm – naar aanleiding van wat hierboven staat geschreven – vijf jaar lang mag gebruiken, heb je het helaas mis. Het advies luidt namelijk dat je je veiligheidshelm gemaakt van polyethyleen (de goedkope helmen van M-Safe) uiterlijk drie jaar na de fabricagedatum van de helm moet vervangen door een nieuw exemplaar. De bouwhelmen van ABS (de helmen van Peltor) gaan vijf jaar na datum van productie mee. De veiligheidshelmen in ons assortiment zijn bovendien voorzien van een UV-indicator. Deze geeft zelf aan wanneer de helm aan vervanging toe is.

 

Maar in sommige gevallen is de levensduur van de bouwhelm nog een stuk korter. Als een bouwveiligheidshelm namelijk veel last heeft gehad van stoten en vallen, raden wij je aan deze al na een jaar intensief gebruik te vervangen. Het spreekt uiteraard voor zich dat als de helm een zware klap op heeft gevangen, deze direct dient te worden vervangen door een nieuwe bouwhelm.

 

Plak nooit stickers op je bouwhelm

Een standaard veiligheidshelm is natuurlijk weinig opvallend. Ze hebben allemaal een egale kleur, vaak wit, oranje, gele of blauw. We kunnen ons dan ook best voorstellen dat jij je bouwhelm een beetje wil versieren met bijvoorbeeld leuke stickers. Dit wordt echter ten strengste afgeraden! Een veiligheidshelm mag namelijk nooit of te nimmer worden beplakt met gewone stickers. De lijmlaag achter de sticker zorgt er namelijk voor dat het verouderingsproces van de bouwhelm wordt versneld. Je mag uitsluitend stickers plakken die niet zijn voorzien van weekmakers!

 

Dezelfde vlieger gaat helaas ook op voor het aanbrengen van verf of inkt. Het is dan ook niet toegestaan om andere markeringen op je veiligheidshelm aan te brengen. Wil je toch graag je bouwhelm voorzien van bijvoorbeeld het logo van je bedrijf en/of de naam van de medewerker? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben namelijk zelf wel mogelijkheden om veranderingen aan te brengen op je helm.

 

Veiligheidshelm moet voldoen aan een aantal eisen

Er bestaan nogal wat aanbieders van bouwhelmen online. Het is dan ook niet zo eenvoudig een goede veiligheidshelm te herkennen. Maar als je weet waar je op moet letten, weet je direct of je te maken hebt met een goedgekeurde bouwhelm. Zo moet in de klep van een goede bouwveiligheidshelm onuitwisbaar de productiedatum, het model en de fabrikant zijn vermeld. Ook is het verplicht een gebruiksaanwijzing mee te leveren om zo de juiste maat te kunnen instellen.

 

Bovendien moet iedere bouwhelm voldoen aan de EN 397-norm en zijn voorzien van een CE-merk. Met een CE-merk toont de producent aan dat de helm voldoet aan de gestelde minimumeisen. Ten slotte moeten veiligheidshelmen voldoen aan de eisen in het Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen (en richtlijn 89/686/EEG).

 

De kenmerken van een goede bouwhelm

Als je een veiligheidshelm wil aanschaffen, moet je ervoor zorgen dat deze comfortabel zit. Want hoe gemakkelijker een helm draagt, des te groter is de kans dat je deze gebruikt. Daarom vind je hieronder de kenmerken om een goede bouwhelm mee te kunnen herkennen:

  • Het binnenwerk van de helm dient een goede pasvorm te hebben
  • De schaal van de veiligheidshelm moet zijn gemaakt van een licht materiaal
  • De hoofdband van de bouwhelm dien je traploos te kunnen verstellen en zijn voorzien van met leer bekleed linnen
  • De brede hoofdband moet zowel horizontaal als verticaal direct tegen je hoofd te liggen
  • Het binnenwerk van de bouwveiligheidshelm moet een zweetband hebben die tegen je voorhoofd rust
  • De kinriem mag de oren niet afdekken
  • Je helm moet je eventueel kunnen combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen als gehoorkappen of gelaatsbescherming
  • Het is handig als je je veiligheidshelm kunt dragen met een wintermuts
  • Een goede bouwhelm is uitgevoerd met afdekbare ventilatieopeningen en is hygiënisch

 

Alle bouwhelmen bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600