Spectra LL300S of Topcon RL-H5A: de beste bouwlaser

Geschreven door Ronald 31-05-2021 0 Reacties Alles over bouwlasers,Meetinstrumenten,Alles over merken en aankoopadvies,Visser Assen,

Als importeur en dealer van het merk Spectra voor de gehele Benelux, zijn wij natuurlijk de ideale partner voor jouw bouwlaser van deze Amerikaanse uitvinder van de bouwlaser. Maar ook wij weten dat er natuurlijk nog veel meer merken op de markt zijn dan alleen 'ons' merk Spectra. Omdat een beetje concurrentie de aandacht scherp houdt, zetten wij een van de populairste modellen bouwlaser van Spectra – de Spectra LL300S – tegenover zijn directe concurrent, de nieuwe RL-H5A van Topcon. Hoe verhouden deze roterende lasers zich tot elkaar? Wij nemen je mee in een objectieve vergelijking.

 

Spectra LL300S bouwlaser met afschot | Visser Assen

 

Spectra LL300S: het doorontwikkelde multitalent

De LL300S van Spectra is een buitengewoon veelzijdige bouwlaser. Deze roterende laser is de geavanceerde versie van de LL300N en is in het jaar 2015 op de markt gekomen. De LL300N is de geheel nieuwe en doorontwikkelde laser die voortborduurt op het succes van de oude LL300 van Spectra. De LL300S is een zeer robuuste roterende laser met een diameterbereik van maar liefst 800 meter. Dat is zeker 300 meter meer dan het diameterbereik van de standaard LL300N.

 

Van een absolute meerwaarde bij de LL300S van Spectra is dat deze aantrekkelijk geprijsde bouwlaser is uitgerust met een afschotmodus. Hiervoor beschikt de Spectra LL300S over twee extra knoppen waarmee je het afschot razendsnel handmatig kunt instellen. Door gebruik te maken van de speciale HI-alertfunctie, kun je zeer eenvoudig een helling maken met een gecontroleerde afschotopstelling.

 

De tegenstander: de RL-H5A van Topcon

De roterende laser waar de Spectra LL300S zich het beste mee laat vergelijken is de RL-H5A van Topcon. Deze bouwlaser is eveneens nog maar betrekkelijk kort op de markt. De RL-H5A is de opvolger van de succesvolle RL-H4C en is dan ook identiek qua functies en mogelijkheden. Net als de LL300S van Spectra is deze roterende laser van Topcon in staat enkel afschot in te stellen.

 

De RL-H5A van Topcon hoeft in grote lijnen nauwelijks voor de Spectra LL300S onder te doen. Zo biedt de roterende laser van Topcon hetzelfde diameterbereik als die van Spectra. Bovendien is deze bouwlaser van Japans fabricaat met een nauwkeurigheid van ± 0,5 mm op 10 meter net zo nauwkeurig als de LL300S van Spectra.

 

De overeenkomsten tussen de LL300S van Spectra en de RL-H5A van Topcon

Bij het ontwikkelen van de RL-H5A heeft het Japanse Topcon zich op zijn minst laten inspireren door de producten van de concurrentie, waaronder dus de LL300S van Spectra. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat de twee verschillende roterende lasers het wat specificaties betreft elkaar niet veel zullen ontlopen. Zo gaan beide lasers met een nauwkeurigheid van om en nabij de halve millimeter op tien meter qua accuratie gelijk op. In de praktijk blijkt dit bij de LL300S nog een stuk nauwkeuriger te zijn. Ook als het op waterdichtheid aankomt, doen de twee roterende lasers nauwelijks voor elkaar onder. Zo heeft de Topcon RL-H5A een IP-rating van 65, terwijl de Spectra LL300S een beschermingsgraad biedt van IP66. Dit verschil is dus in feite te verwaarlozen.

 

Spectra LL300S bouwlaser met afschot | Visser Assen

 

Nog een heel fijne feature van zowel de Spectra LL300S als de Topcon RL-H5A is dat beide roterende lasers de gebruiker de mogelijkheid bieden om een handmatig afschot in te stellen. Dit gebeurt door middel van de tiptoetsen op het bedieningspaneel van de laser zelf. De LL300S van Spectra kan dit zelfs op afstand, maar hier komen we later in dit artikel op terug. Bovendien bieden beide bouwlasers een diameterbereik van maar liefst 800 meter. Dit houdt in dat je op een afstand tot wel 400 meter het signaal van de laser met behulp van een ontvanger kunt oppikken. Als laatste punt noemen we de toepasbaarheid van de roterende lasers. Zowel de Spectra LL300S als de Topcon RL-H5A voelen zich als een vis in het water bij werkzaamheden als het aanleggen van bestrating, grote tuinen en het bouwen van kleine en middelgrote bouwprojecten.

 

Spectra LL300S of de Topcon RL-H5A: een een-op-eenvergelijking

Om deze twee verschillende roterende lasers met een functie voor handmatig afschot goed met elkaar te kunnen vergelijken, nemen de beide bouwlasers het tegen elkaar op in een duel op basis van vijf belangrijke speerpunten. Deze criteria zijn als volgt:

  1. Standaard meegeleverde ontvanger
  2. Stroomvoorziening van de laser
  3. Mogelijkheid tot afschot
  4. Garantietermijn
  5. Prijs

 

  1. De meegeleverde ontvanger
    De Topcon RL-H5A wordt standaard geleverd met handontvanger LS80. Dit is een vrij basic handontvanger die het lasersignaal op een grote afstand van de roterende laser kan ontvangen. Deze ontvanger beschikt niet over een millimeteraflezing, dus hij is wat minder secuur. De LS80 van Topcon komt in grote lijnen overeen met de HR320 van Spectra.

    De LL300S daarentegen wordt standaard uitgeleverd met de HL450 van Spectra. Dit is een vrij geavanceerde handontvanger die wél is uitgevoerd met millimeterweergave. Dit houdt in dat je tot op de millimeter nauwkeurig op afschot kunt werken. Verdere pluspunten aan de HL450 zijn de anti-strobesensor – die valse waarnemingen als gevolg van onder andere zwaailichten op de bouwplaats voorkomt – en het ontvangstgedeelte en display aan zowel de voor- als de achterzijde van de ontvanger
     
  2. De stroomvoorziening van de bouwlaser
    De RL-H5A wordt door Topcon standaard uitgeleverd met een behuizing die geschikt is voor losse batterijen Dat is handig, want zijn de alkalinebatterijen leeg, dan vervang je ze eenvoudig door verse batterijen. Tegen een meerprijs van een paar tientjes is deze Japanse bouwlaser uit te voeren met een accupakket en een laadplug aan de voorzijde. Zo kun je de laser eenvoudig opladen en behoren frustraties als gevolg van lege batterijen tot het verleden. Het nadeel is echter dat als de accu leeg is, je niet verder kunt werken. Je kunt het accupakket namelijk niet meer vervangen door alkaline exemplaren.

    De LL300S wordt door Spectra standaard uitgeleverd met een oplaadbaar accupakket. Dat is natuurlijk handig, want zo behoren ook hier frustraties als gevolg van lege batterijen definitief tot het verleden. Is de accu leeg, dan kun je deze tijdens het werken met de bouwlaser opladen met behulp van de meegeleverde oplader. De laadplug van de LL300S bevindt zich namelijk altijd aan de buitenzijde. Wil je echter zonder snoer werken met je bouwlaser? Dan kun je het accupakket simpelweg uitnemen en het gehele pakket snel vervangen door vier alkaline D-celbatterijen. De ingebouwde beveiliging voorkomt dat je niet-oplaadbare alkalinebatterijen van de roterende laser per ongeluk gaat opladen, met alle gevolgen van dien
     
  3. Mogelijkheid tot afschot
    De Topcon RL-H5A beschikt standaard over een afschotfunctie. Het afschot van deze roterende laser kun je heel gemakkelijk instellen via de tiptoetsen op de bouwlaser. Hiervoor is het het gemakkelijkst als je met zijn tweeën bent. De ene persoon stelt handmatig het afschot in op het bedieningspaneel van de roterende laser, terwijl de tweede persoon in het veld de handontvanger over de baak verschuift tot het afschot juist is ingesteld. Zet je de bouwlaser echter uit of valt deze zelf uit, dan zul je opnieuw het afschot moeten instellen.
     

     

    De LL300S werkt eenvoudig op afschot


    De LL300S van Spectra is eveneens in staat om op afschot te kunnen werken. En net als bij de concurrentie, kun je ook hier het afschot met behulp van de toetsen op het bedieningsscherm van de roterende laser instellen. En ook bij de laser van Spectra moet je in principe met twee personen zijn. Echter, de Spectra LL300S kan tegen een geringe meerprijs worden uitgeleverd met de RC402N radio-afstandsbediening van Spectra. Deze afstandsbediening legt een radioverbinding met de bouwlaser, waarna je tot op een gegarandeerde afstand van maar liefst honderd meter alle functies van de roterende laser kunt overnemen. Dit gegeven komt natuurlijk uitermate goed van pas bij het werken met afschot. Dankzij deze remote control kun je namelijk in je eentje het afschot instellen. Je loopt gewoon met de baak het veld in, waarna je op afstand het juiste afschot tot de handontvanger bepaalt.
     
  4. De garantietermijn
    Standaard wordt de RL-H5A door Topcon uitgeleverd met een garantietermijn van maar liefst 5 jaar. Dit houdt in dat de fabrikant alle logische fabricagefouten die zich voordoen tijdens deze periode kosteloos voor je oplost. Je hebt dus voor de duur van vijf jaar de zekerheid dat de roterende laser doet wat het moet doen.

    Wat de LL300S van Spectra betreft, dan geeft ook hier de fabrikant je maar liefst vijf jaar standaard fabrieksgarantie. Vijf jaar lang zorgt het Amerikaanse Spectra ervoor dat je over een deugdelijk toestel beschikt. Wij van Visser Assen, als officieel importeur van het merk Spectra voor de Benelux, doen daar echter nog een schepje bovenop. Wij geven je namelijk niet vijf, maar maar liefst zeven jaar garantie op je bouwlaser. Twee jaar langer dus dan Topcon dit doet. Bovendien nemen wij het eerste jaar de kosten voor het jaarlijkse onderhoud voor onze rekening, zolang je de Spectra LL300S bij ons hebt aangeschaft en je de laser bij ons inlevert voor een onderhoudsbeurt.
     
  5. De prijs van de roterende laser
    Omdat de RL-H5A van Topcon een betrekkelijk nieuwe verschijning is, is deze bouwlaser nog behoorlijk aan de prijs. Op het moment van schrijven – juni 2021 – hanteert de Japanse fabrikant een online prijs van net geen 950 euro. Dit is inclusief de standaard handontvanger, dus zonder millimeteraflezing. Ook voor een oplaadbaar accupakket zul je extra bij Topcon bij moeten betalen. Bij ons, Visser Assen, koop je de Spectra LL300S al vanaf slechts 895 euro. En dit is dus inclusief de HL450, een handontvanger die tot op de millimeter nauwkeurig is. De radio-afstandsbediening RC402N is echter niet bij deze prijs inbegrepen.

 

Bekijk de vergelijkingstabel met de Spectra LL300S en de Topcon RL-H5A

  Spectra LL300S | Visser Assen Topcon RL-H5A | Niet bij Visser Assen
Spectra LL300S Topcon RL-H5A
Nauwkeurigheid ± 0,5 mm op 10 m ± 0,5 mm op 10 m
Diameterbereik 800 m 800 m
Toepassingen
  • Bestrating aanleggen
  • Tuinen aanleggen
  • Bouwplaatsen
  • Bestrating aanleggen
  • Tuinen aanleggen
  • Bouwplaatsen
Fabrieksgarantie 5 jaar 5 jaar
Beschermingsgraad IP66 IP65
Afschot Handmatig Handmatig
Oplaadbare accu Standaard Tegen meerprijs
Met millimeterontvanger Standaard Tegen meerprijs
Extra garantie Gratis 2 jaar extra VA Premium-garantie Niet mogelijk
Afschot instellen m.b.v. afstandsbediening Tegen meerprijs Niet mogelijk

 

Spectra LL300S of de Topcon RL-H5A: wie wint?

Als je puur kijkt naar de vijf belangrijkste verschillen, dan zou je natuurlijk al snel de conclusie kunnen trekken dat de LL300S van Spectra de beste keuze zijn. Maar als importeur van dit Amerikaanse merk zou het echter wel erg flauw zijn als wij natuurlijk direct van de daken zouden schreeuwen dat 'ons merk' het beste is. En daarom doen we dat ook niet. Wel kun je natuurlijk altijd even een demonstratie van de verschillende roterende lasers kunnen aanvragen, of wat meer informatie en advies kunnen opvragen via een van onze vertegenwoordigers. Ben je echter al overtuigd, dan staat het je natuurlijk altijd vrij om een LL300S van Spectra aan te schaffen. Of een van de andere roterende lasers van Spectra natuurlijk.

 

LL300X-serie van Spectra is bijzonder compleet

De LL300S van het Spectra valt onder de nieuwe LL300X-serie van dit Amerikaanse topmerk. Deze serie robuuste roterende lasers bestaat naast de LL300S van dit blogartikel bovendien nog uit de LL300N. De LL300N van Spectra ziet er vrijwel hetzelfde uit, maar beschikt echter niet over de mogelijkheid om deze met een radio-afstandsbediening op afstand te bedienen. Bovendien is de LL300N met een diameterbereik van 'slechts' 500 meter een behoorlijk stuk minder sterk dan de LL300S van Spectra. Beide roterende bouwlasers van Spectra zijn leverbaar in een standaard pakket, met een statief en een baak of een complete set in een handig systeemkoffer compleet met handontvanger, baak en statief. Bovendien kun je beide bouwlasers bestellen met of zonder een optionele afstandsbediening.

 

Roterende laser Spectra LL300S bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600