Diamantzaagblad opscherpen, kan dat?

Geschreven door Ronald 07-09-2022 0 Reacties Alles over diamant,Bouwplaatsinrichting,Visser Assen Videoblogs,

Je kent het vast wel. Na enige tijd zagen wil je diamantblad nauwelijks nog zagen. Wat nu? Moet je een nieuw diamantzaagblad kopen, of kun je dit op de een of andere manier weer scherper maken? Ja, je kunt een zaagblad scherpen. Hoe je dat doet, zie en lees je in dit blogartikel.

 

 

Heb je ooit een diamantblad gehad dat ineens lijkt op te houden met zagen? Het geeft alleen maar een vonkenregen, of je hebt een diamantblad dat tijdens het zagen niet recht wil zagen. Het blad heeft een ‘zwabberende zaagsnede’.  Beide problemen hebben te maken met een bot zaagblad. Een scherp diamantzaagblad heeft blootliggende diamanten voor een probleemloze werking, maar bij een bot zaagblad liggen deze niet meer aan de oppervlakte. Gelukkig kun je deze weer aan de oppervlakte krijgen. Je kunt dit vergelijken met een kok die een mes van goede kwaliteit gebruikt. Wanneer dit mes bot wordt, gooit hij het ook weg? Nee, hij slijpt het mes tot het weer als nieuw is.

 

Hetzelfde doet zich voor bij diamantbladen. Hierin maken wij onderscheid tussen zaagbladen voor droog en nat zagen. "Hier hebben wij een diamantblad dat is gestopt met zagen", vertelt de man in de instructievideo. "Het enige dat het doet, is een vonkenregen veroorzaken. Dus wij monteren dit zaagblad op de machine en laten je zien hoe het botte zaagblad niet wil zagen. Vervolgens nemen we een slijpsteen en laten we je zien wat we hieraan kunnen doen."

 

"We zien duidelijk dat het diamantblad niet zo goed wil zagen. Als we aan het blad voelen, merken we dat het heet is geworden. Dit houdt in dat er alleen nog maar metaal is aan de snijrand, er is niet genoeg diamant aan de snijrand. Het metaal zelf zaagt niet, het genereert alleen warmte. Laten we het diamantblad onder de loep nemen om te zien wat er aan de hand is."

 

Diamantzaagblad met 'verdwenen' diamanten

Vervolgens zoomen we in op het snijsegment van het diamantblad. Dit loopt tussen de twee oranje lijnen. "Zie je deze gaten?", vraagt de presentator. "Hier zaten eerder de diamantjes. We kunnen dus duidelijk zien dat er te weinig diamant blootligt om tot een goede zaagprestatie te komen. Er is echter genoeg diamant aanwezig net onder het snijoppervlak. En daar komt de wetsteen om de hoek kijken. We gebruiken deze om het metaal af te vlakken en nieuw diamant bloot te leggen."

 

Hierop besluit de beste man de slijpsteen voor steenbladen ter hand te nemen. Hij daagt de kijker uit het diamantblad weer te laten zagen. Hij houdt de wetsteen in zijn beide handen en zet de zaagmachine aan. Vervolgens drukt hij de steen tegen het draaiende diamantblad aan. "Dit is mijn favoriete techniek. Op deze manier kan ik zelf de druk van de steen op het zaagblad bepalen en voel ik echt dat ik het metaal wegdruk en het nieuwe diamant blootleg." De kijker ziet dan ook hoe er keurige zaagsneden in de zachte slijpsteen ontstaan.

 

"Ik kan zelfs de wetsteen tegen de zijkanten van het diamantblad duwen. Zoals je kunt zien, maak ik niet slechts een of twee zaagsneden. Ik maak verschillende sneden om er zeker van te zijn dat er nieuwe diamantjes naar buiten komen", zo vertelt de woordvoerder van iQ Power Tools.

 

Wetsteen iQ Power Tools | Visser Assen

 

Diamantblad opgescherpt met opscherpblok iQ Power Tools

Vervolgens legt de beste man de slijpsteen haaks op de zaagrichting op de zaagtafel. We zien dan ook hoe de steenzaagmachine kleine plakjes van de wetsteen zaagt. Opnieuw krijgen we hierna een ingezoomd beeld van het snijsegment te zien. Wie nu goed kijkt tussen de twee oranje lijnen, ziet in de gele cirkels dat er nieuwe diamantjes zijn komen bloot te liggen. Bovendien zien we direct achter de ‘verse’ diamantjes nieuwe ‘komeetstaarten’. Deze zijn belangrijk om de diamanten op hun plaats te houden.

 

"Zo, nu het diamantblad is geslepen, gaan we opnieuw proberen het natuursteen op maat te zagen", klinkt het. De verteller legt het stuk zwarte graniet opnieuw op de zaagtafel en begint te zagen. In plaats van een vonkenregen zien we nu hoe het zaagblad zich keurig een weg baant door het harde gesteente.

 

"We hebben duidelijk kunnen zien dat dit diamantblad nu weer zeer goed weet te zagen. Door gebruik te maken van de wetsteen, hebben we het zaagblad opengemaakt en nieuw diamant blootgelegd. We zien dus een significant verschil. Het diamantblad zaagt nu keurig en gelijkmatig door de steen. Er zijn geen vonken en het blijft echt koel. Dus een slijpsteen gebruiken houdt je diamantblad scherp. En iedereen weet dat een goede vakman of vakvrouw zijn of haar gereedschap onderhoudt en scherp houdt."

 

Wil je nu ook zelf je diamantzaagblad van iQ Power Tools weer scherp maken? Dat kan natuurlijk met een originele slijpsteen van iQ! Deze is verkrijgbaar als een wetsteen voor steensoorten en een opscherpblok voor tegels.

 

Alles van iQ Power Tools bekijken ►

Ook interessant
Alles over de afschotlasers van Spectra

Alles over de afschotlasers van Spectra

Ronald 27-06-2024 0
AIC Visser is al meer dan veertig jaar de trotse importeur voor de Benelux van het merk Spectra Precision Laser. Dit Amerikaanse merk is de uitvinder ...
Lees meer
Voorkom stofvorming met een nevelkanon

Voorkom stofvorming met een nevelkanon

Ronald 24-06-2024 0
Een grote hoeveelheid stof in de lucht is slecht voor de omgeving en schadelijk voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Fijnstof wordt tegenwoor...
Lees meer
Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Ronald 20-06-2024 0
De zomervakantie staat weer voor de deur. Nog maar een paar werken hard werken, en het is alweer bouwvak. Hét uitgelezen moment om je meetinstrument b...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600