Wegens COVID-19 nemen wij maatregelen die impact hebben op onze dienstverlening. Klik hier voor alle informatie.

Dompelpompen: alles wat je moet weten

Geschreven door Ronald 08-12-2017 0 Reacties

Dompelpomp en alles wat je hierover moet weten

 

Sinds kort is ons assortiment uitgebreid met de klokpompen van Proril. Wil je een dompelpomp kopen en heb je hulp nodig bij het kiezen? Lees dan dit blogartikel met uitleg over de verschillende pompen en de werking hiervan.

 

Wat is nu precies een dompelpomp?

Een dompelpomp – ook wel klokpomp genoemd – is een pomp die in de op te pompen vloeistof wordt gedompeld. Omdat een dompelpomp meestal wordt gebruikt om water af te voeren, plaats je deze op de bodem van bijvoorbeeld een vijver, zwembad of een ondergelopen kelder. De naam 'dompelpomp' is dus niet uit de lucht gegrepen. Je dompelt hem namelijk onder water.

 

In ons assortiment dompelpompen kun je kiezen uit verschillende modellen, met als belangrijkste onderscheid de doorlaatbaarheid van de vuildeeltjes. Zo is een vlakzuigpomp uitermate geschikt voor het dweildroog maken van ondergelopen kelders of zwembaden. Omdat vuildeeltjes tot 2 millimeter worden afgevoerd, is een vlakzuigpomp uitsluitend geschikt voor schoon water. Een standaard klokpomp is echter ook ideaal voor de vuilwaterafvoer. Deze kunnen namelijk deeltjes tot ruim 5 millimeter verpompen. Ideaal voor het afvoeren van water met zand, residu en grond.

 

Uitzonderingen hierop zijn de waterzuiger met dompelpomp van DiBO en de vuilwaterpomp van Wacker Neuson. Zo is de P50 WP van DiBO uitgevoerd met een gaasfilterzak voor de opvang van vuildeeltjes, terwijl de PDI 3A van Wacker nog grotere deeltjes kan verpompen. Deze kan namelijk vuildeeltjes tot meer dan 40 mm afvoeren.

 

Klokpomp met vlotter slaat automatisch af

In ons assortiment dompelpompen vind je ook een dompelpomp met vlotter. Deze speciale klokopmp is uitermate handig als je wilt dat de pomp automatisch in- of uitschakelt. Zo wordt de Proril Smart 400 automatisch ingeschakeld zodra de vlotter het water raakt. Zodra het waterpeil voldoende is gezakt, wordt de dompelpomp weer automatisch uitgezet. Deze klokpomp is bovendien in een complete kist met waterslang en koppeling leverbaar.

 

De werking van een dompelpomp

Een klokpomp werkt eigenlijk vrij eenvoudig. Zo vinden wij aan de onderzijde van iedere pomp een aanzuigrooster. Hiermee wordt het water direct de pomp ingezogen. Hierna wordt het water via het pomphuis naar de persaansluiting gevoerd, waarna het water de dompelpomp kan verlaten. Aan deze persaansluiting wordt een afvoerslang gekoppeld, opdat het water naar elders kan worden afgevoerd.

 

Klokpomp of vlakzuigpomp mag geheel of gedeeltelijk in het water

Een dompelpomp mag je geheel of gedeeltelijk in het water zetten, omdat de pomp zichzelf koelt via het water dat wordt opgepompt. Omdat het drooglopen van een klokpomp enorme schade kan toebrengen, vind je geen vlakzuigpompen die met behulp van een vlotter automatisch geheel droog kan zuigen. Een vlakzuiger kun je dus uitsluitend handmatig in- en uitschakelen. Een vlakzuigpomp kan zo het water afzuigen tot op 2 mm van de bodem. In de categorie vlakzuigers vind je de zeer voordelige vlakzuigpomp Pedrollo Top Floor en de professionele vlakzuigpomp Proril Smart Base 400.

 


 

Bekijk alle dompelpompen in onze webshop Bouwplaats-Inrichting.nl
 

Dompelpompen bekijken ►

Ook interessant
Stenen zagen of knippen?

Stenen zagen of knippen?

Ronald 15-12-2017 0
  Om stenen, tegels of banden op maat te maken, kun je deze knippen of zagen. Echte vaklui kappen deze zelfs af met een straathamer, maar deze meth...
Lees meer
Dompelpompen: alles wat je moet weten

Dompelpompen: alles wat je moet weten

Ronald 08-12-2017 0
  Sinds kort is ons assortiment uitgebreid met de klokpompen van Proril. Wil je een dompelpomp kopen en heb je hulp nodig bij het kiezen? Lees dan ...
Lees meer
Hoe monteer je een stortkoker?

Hoe monteer je een stortkoker?

Ronald 10-04-2017 0
  Heb je zojuist een stortkoker aangeschaft of ben je van plan eentje te kopen en wil je graag weten hoe je deze monteert? Lees dan uitvoerig deze ...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600