Egalisatieschuif StrakVlak of Orit: wat is de beste koop?

Geschreven door Ronald 05-07-2019 0 Reacties Inframaterieel,Alles over merken en aankoopadvies,Alles over afreien en uitzetten,Visser Assen,

Visser Assen is als online webwinkel van Visser Assen al vele jaren actief in de handel van gereedschappen voor stratenmakers. In de loop van de tijd zijn er vele producten op de markt verschenen en van de markt verdwenen om dit van oudsher zware beroep net even wat lichter te maken. Een van die innovaties is natuurlijk de egalisatieschuif. Maar wat is nu precies een egalisatieschuif? En wat zijn allemaal de verschillen tussen een egaliseerbord van StrakVlak en een van ORIT? Dat lees je allemaal in dit blogartikel!

 

Egalisatieschuif maakt alles snel weer glad

Een egaliseerschuif is een handegalisatiebord om juist daar in te worden gezet op plaatsen waar het afreien met behulp van machines helaas niet mogelijk is. In vroeger tijden zat er dan niets anders op dan op de knieën te gaan om met behulp van een afreibalk of een strijklat het zandbed meter voor meter te gaan afreien. Een hels karwei, en nog slecht voor je knieën ook.

 

Lange tijd was het dan ook afzien voor de stratenmakers, tot een uitvinder uit Noord-Brabant aan het begin van de 21ste eeuw de eerste egalisatieschuif op de markt bracht. Deze innovatie werd uiteraard direct door de Nederlandse stratenmakers in de armen gesloten. Na enkele jaren bedacht een eveneens Brabantse uitvinder dat het eerste model egaliseerbord nog wel aan een flinke verbetering toe was. Zo werd rond het aanbrengen van de jaren '10 dan eindelijk de Strakvlak op de markt gebracht. Een nieuw marktsegment was geboren.

 

Een handegaliseerbord maakt namelijk definitief een einde aan het afreien op de knieën in het natte zandbed. Je hoeft namelijk alleen nog maar de juiste breedte en de afreihoogte in te stellen. Vervolgens loop je naar achteren, terwijl je de egalisatieschuif achter je aantrekt. Vervolgens zie je voor je ogen een egaal strak zandbed ontstaan. Het keurig neervlijen van de straatstenen is hierna een fluitje van een cent.

 

StrakVlak egalisatieschuif al vele jaren een begrip

Het merk StrakVlak was een van de pioniers op het gebied van de egalisatieschuif. Doorontwikkeld en op vele fronten verbeterd door onze familieleden uit Breda, zijn ze al een jaar of tien actief met het op de markt brengen van hun eigen versie van het egaliseerbord. En met succes! Zo hebben zij in slechts een paar jaar tijd al duizenden verschillende modellen StrakVlak aan de man weten te brengen.

 

Egaliner van ORIT als nieuwste aanwinst

Het succes van de StrakVlak en de afreiborden van concurrerende merken is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. De nieuwste fabrikant met een eigen ontwerp van deze afreihulp is het merk ORIT. Eveneens weer een producent uit het Brabantse land. ORIT is een merk dat nog niet zolang actief is in ons land, maar heeft wel een eigen visie op producten die zijn bedoeld voor stratenmakers. Hun doel is vooral het bieden van een goede verhouding tussen een scherpe prijs en een hoge kwaliteit.

 

Egaliseerbord smal of breed, wanneer gebruik je welke?

Van zowel de StrakVlak als de ORIT Egaliner is zowel een smalle variant als een breed model leverbaar. Maar wanneer gebruik je nu welk model? Ook daar kunnen wij je een duidelijk antwoord op geven.

 

Eerst het slechte nieuws. Beide varianten vullen elkaar aan. Het is dus niet zo dat je met de brede meer kunt dan met de smalle egalisatieschuif. Het egaliseerbord smal model wordt namelijk met name gebruikt om de grond grof voor te bewerken. Met zowel de StrakVlak smal als de Egaliner smal kun je in zeer korte tijd heel veel materiaal verplaatsen en het terrein zo grof egaliseren. Beide egalisatieschuiven smal model zijn traploos in te stellen naar een breedte van minimaal 70 en maximaal 120 centimeter.

 

En dan nu de brede afreiborden. Zowel het brede model van de StrakVlak als de Egaliner breed van ORIT wordt gebruikt om het zandbed zeer nauwkeurig af te reien. Zo kun je de grof voorbewerkte grond tot in de puntjes egaliseren. Hierna ligt het zandbed er snaarstrak bij en kun aa de slag met straten. Verder zien wij hier evenmin verschillen tussen de egalisatieschuiven van ORIT en StrakVlak. Beide zijn namelijk in te stellen naar een breedte van 110 tot maar liefst 210 cm.

 

Bovendien heeft StrakVlak nog een model op de markt dat je met twee personen moet voortbewegen, de StrakVlak DUO. Deze heeft een instelbereik van 210 tot wel 310 centimeter. Verder hebben wij van beide merken voordelige actiesets voor je samengesteld. Deze bestaan uit zowel een smalle als een brede egalisatieschuif. De extra korting is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

 

Egaliseerschuif ORIT of StrakVlak, wat zijn de belangrijkste verschillen?

Ondanks dat al die egaliseerborden van de beide merken behoorlijk in elkaars verlengde liggen, zitten er nog behoorlijke verschillen tussen de StrakVlak en de Egaliner. Gelukkig niet in de kwaliteit. De belangrijkste verschillen zijn namelijk juist cosmetisch van aard. Maar bekijk eerst even op je gemak de verschillende video's van deze egaliseerschuiven:

 

De StrakVlak aan het werk Egaliseren met de ORIT Egaliner

 

De voordelen van de StrakVlak

Zo heeft de StrakVlak van begin af aan aan de wieg gestaan bij het in de markt zetten van dit destijd nieuwe product. Als toonaangevende producent weten zij als geen ander waar er in de professionele markt behoefte aan is. Zo is de StrakVlak in de afgelopen tien jaren geëvolueerd van een prototype tot het huidige model.

 

Zo hebben zij de oude wielen met luchtbanden enkele jaren geleden vervangen door robuuste wielen van kunststof, waardoor je geen last meer hebt van lekgereden wielen. Bovendien heeft StrakVlak zelf enkele accessoires ontworpen voor hun eigen egalisatieborden. Zo kun je de StrakVlak smal bestellen met een optionele afwerkbezem. Deze maakt het mogelijk om heel handig de bestrating in te wassen. Ook kun je er een zaadhark bij bestellen. Deze is weer ideaal om graszaad nauwkeurig en gelijkmatig op diepte in te harken.

 

Enkele andere voordelen van de enige echte StrakVlak is dat bijna alle onderdelen gewoon los bij ons te bestellen zijn. Deze liggen gewoon op voorraad, dus kunnen ze direct verstuurd worden vanuit ons magazijn. Bovendien zijn alle modellen StrakVlak standaard uitgevoerd met een in hoogte verstelbare stuurarm. Dit maakt deze Bredase egaliseerschuif ergonomisch verantwoord. Niet voor niets wordt de StrakVlak vaak aangeraden door Arbo-instellingen en vakorganisaties.

 

Een ander positief punt van de StrakVlak is dat deze is in te stellen in een zogenoemd dakprofiel. De Orit biedt deze mogelijkheid helaas (nog) niet. Bovendien is de StrakVlak nog te bestellen in een extra brede DUO-variant. Deze is instelbaar van 210 tot en met maar liefst 303 cm.

 

Als laatste pluspunt willen wij de sublieme afwerking van de originele StrakVlak nog even noemen. Deze is namelijk in de puntjes verzorgd. Alle onderdelen zijn namelijk keurig afgewerkt. De vele lasverbindingen zien er pico bello uit, alles is goed doordacht en goed nabehandeld. De StrakVlak is dan ook uiterst robuust en kent een zeer lange levensduur.

 

De pluspunten van de Orit Egaliner

En dan nu de Egaliner van ORIT. Deze fabrikant uit Tilburg timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg met hun kijk op stratenmakerspoducten. Hun visie is juist dat het mogelijk is om een goede kwaliteit te bieden tegen een eerlijke prijs. De verschillende Egaliners van ORIT kennen dan ook een uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingen. Handig is dat de wielen van de Egaliner verschuiven in een U-profiel met een schaalverdeling. Waar de afreihoogte van de StrakVlak in stapjes van een halve centimeter kan worden ingesteld, is dit bij de Egaliner traploos tot op de millimeter nauwkeurig mogelijjk.

 

Uiteraard is ook de afreibreedte van de Egaliner traploos te verstellen. Dit gaat zeer gemakkelijk met behulp van de ringmoeren. Natuurlijk is het bedieningsstuur van de ORIT eveneens in hoogte verstelbaar, al verandert hierdoor wel de werkhouding. Dit is positief. Omdat de duwarm langer is, wordt het werken een stuk lichter. Want waar de StrakVlak een vast gelaste hoek heeft die in hoogte verstelbaar is, heeft de Egaliner een in hoogte verstelbaar stuur in alle hoeken. Hierdoor ontstaat te allen tijde een ideale werhouding, ongeacht de lengte van de werknemer. De duwarm van de ORIT is 1500 m lang en bereikt een hoogte van 1400 mm. En gelukkig zijn de Egaliners eveneens standaard uitgevoerd met robuuste, kunststof wielen.

 

Natuurlijk is er op andere punten wel iets bezuinigd. Waar alle verbindingen van de StrakVlak gelast zijn, zijn deze bij de Egaliner op veel punten gebout. StrakVlak heeft veel opties en accessoires beschikbaar, denk aan de bandenschraper, de zaadhark, de inveegbezem en ook een nog bredere de StrakVlak duo variant van 210-303 centimeter. Het assortiment van StrakVlak is dus veel breder. Het laatste verschil is de afwerking, waar de StrakVlak standaard in de herkenbare blauwe kleur wordt gecoat, heeft Orit ervoor gekozen om de Egaliner af te werken met een grijze poedercoating

 

Het grootste voordeel van de ORIT is echter de prijs. Zo bedraagt het prijsverschil tussen een Egaliner en een vergelijkbare StrakVlak zo maar even 150 tot wel 200 euro. Uiteraard in het voordeel van de ORIT. En nog een zeer groot voordeel dat een egaliseerbord van ORIT je kan bieden: een Egaliner wordt standaard afgeleverd met maar liefst 7 jaar fabrieksgarantie. En dat is een hele geruststelling.

 

Egalisatieschuif ORIT en StrakVlak in de vergelijking

De vier belangrijkste egalisatieschuiven met elkaar vergeleken

 

StrakVlak of ORIT, wie is de winnaar?

Een winnaar van deze titanenstrijd is dan ook niet aan te wijzen. Ze egaliseren namelijk beide even goed. Ook hebben beide merken dezelfde riante stelmogelijkheden. Maar ga je voor topkwaliteit, sublieme afwerking en bewezen ervaring, dan is de StrakVlak dé egalisatieschuif voor jou. Geef je niets om alle poespas of een luxe uiterlijk, maar is de prijs voor jou doorslaggevend? Dan is de Egaliner van ORIT de beste koop voor jou!

 

Onze egaliseerborden bekijken ►

 

Ook interessant
Kanaallift van GUIL, hoe en wanneer gebruik je deze?

Kanaallift van GUIL, hoe en wanneer gebruik je deze?

Ronald 29-03-2024 0
AIC Visser loopt al sinds de oprichting voorop wanneer het gaat om producten die het zware werk op de bouwplaats zo aangenaam mogelijk weten te maken....
Lees meer
De verschillende gereedschappen van Probst

De verschillende gereedschappen van Probst

Ronald 28-03-2024 0
Ben je op zoek naar innovatief handgereedschap voor de bouw- en infrasector? Goed nieuws! AIC Visser is nu de trotse importeur van Probst, het Duitse ...
Lees meer
Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Ronald 21-03-2024 0
Het afgelopen jaar – 2023, om precies te zijn – is voor Visser Assen in alle opzichten een bijzonder jaar geweest. Niet alleen zijn we met AIC uit Har...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600