Emissievrij bouwen voorkomt stagnatie

Geschreven door Ronald 04-11-2022 0 Reacties Inframaterieel,Bouwplaatsinrichting,Alles over emissievrije oplossingen,

Het was de laatste tijd gelukkig een poosje rustig rondom stikstof, maar deze week is het helaas weer volop in het nieuws. Dankzij een uitspraak van de Raad van State mag per direct niet meer worden gebouwd zonder dat grondig is uitgezocht wat de uitstoot van stikstof zal zijn tijdens het bewuste bouwproject. Dit houdt dus in dat de bouw in principe stil zal komen te liggen. Maar hoe kun je nu voorkomen dat de bouw weer zo spoedig mogelijk kan worden hervat? Daar hopen wij van Visser Assen je in dit blogartikel een duidelijk antwoord op te geven.

 

Stagnatie door stikstof voorkomen | Visser Assen

 

Om er nu voor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer verder kunt gaan met bouwen, zul je ervoor moeten zorgen dat er geen stikstof vrijkomt tijdens het bouwproject. En dat doe je door te gaan werken met emissievrije machines. Gelukkig kun je bij Visser Assen meer dan uitstekend terecht voor je emissievrije machinepark.

 

Vrijstelling voor bouwsector van de baan

Het besluit streng toe te zien op het beperken van de stikstofuitstoot komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Want al in het jaar 2019 werd duidelijk dat de uitstoot voor grote problemen zorgt voor de biodiversiteit in de natuur. Hierop kwam de bouw in ons land zo goed als stil te liggen. Halverwege vorig jaar vond het kabinet dat de bouw moest worden vrijgesteld van de strenge maatregelen, waarop de bouw weer kon worden hervat.

 

Dankzij een achterdeurconstructie werd geregeld dat de tijdelijke uitstoot van stikstof – wat met name tijdens een bouwproject het geval is – geen rol meer speelt in het verlenen van een vergunning. Deze vrijstelling is deze week echter resoluut van tafel geveegd door het hoogste rechtsorgaan dat ons land kent. We zijn dus weer terug bij af, zou je kunnen zeggen.

 

De gevolgen van het schrappen van deze vrijstelling zijn dan ook groot. Zo moet nu weer voor ieder project weer een aparte natuurvergunning met een stikstofberekening worden aangevraagd. Dit gaat natuurlijk onherroepelijk weer leiden tot grote vertragingen. Het maken van een stikstofberekening kost namelijk tijd. Veel tijd. Bovendien heeft Nederland te kampen met een groot tekort aan personeel, en dat is in het geval van stikstofdeskundigen eveneens het geval.

 

Emissievrij werken: het probleem aanpakken bij de bron

Hoe kun je nu zo veel mogelijk voorkomen dat je bouwproject aanzienlijke vertraging oploopt? Simpel, door het stikstofprobleem direct bij de bron aan te pakken. Dat wil zeggen, door gebruik te maken van emissievrije machines. Want als een machine helemaal geen schadelijke stoffen uitstoot, komt er dus ook geen stikstof in de natuur terecht. Daarom kun je bij Visser Assen online een keuze maken uit een alsmaar groeiend aanbod aan emissievrije machines.

 

Het assortiment milieuvriendelijke machines die geen schadelijke stoffen uitstoten, lijkt wel met de dag groter te worden. Want naast verschillende emissievrije machines van Wacker Neuson, zien steeds meer fabrikanten vandaag de dag in dat een emissievrij machinepark de toekomst is. Zo hebben machinefabrikanten als Milwaukee, Husqvarna en zelfs het Nederlandse Samac inmiddels hun aanbod uitgebreid met uitstootvrije oplossingen.

 

Emissievrije oplossingen bekijken ►

 

Bandenzaag emissievrij Milwaukee | Visser Assen

 

Milwaukee bandenzaag: de eerste volwaardige bandenzaag op accu ter wereld

Hoewel de grootste producenten van bandenzagen en kettingzagen, Husqvarna en STIHL, al vroeg bezig waren met de ontwikkeling van compacte bandenzagen, was het het Amerikaanse Milwaukee die verraste met de eerste volwaardige bandenzaag op accu ter wereld. De MXF-COS350 van Milwaukee zag namelijk al in het voorjaar van het jaar 2020 het levenslicht. Waar andere fabrikanten destijds nog bandenzagen op accu met een maximale bladdiameter van 'slechts' ø 230 mm in hun leveringsprogramma hadden, was deze motorslijper van Milwaukee de eerste accu-doorslijper met een kapdiameter van maar liefst ø 350 mm.

 

De MXF-COS350 van Milwaukee maakt deel uit van een familie van vijf emissievrije machines op accu. Naast een volwaardige bandenzaag op accu telt de MX Fuel-familie van Milwaukee nog een sloophamer op accu, een accu-diamantboormachine, een door een accu gevoede rioolontstoppingsmachine en zelfs een compacte mobiele lichtmast op accu. Al deze emissievrije oplossingen worden gevoed door een door de Amerikaanse fabrikant zelf ontwikkeld accusysteem.

 

Emissievrije oplossingen van Wacker Neuson

 Hoewel het nog even wachten is op de eerste bandenzaag op accu van Wacker Neuson – mocht deze überhaupt op de markt gaan komen –, was de wereldmarktleider op het gebied van onder andere verdichtingsmachines wél de eerste die kwam met een grote verscheidenheid aan verdichtingsmachines op accu. Als eerste was het de beurt aan zowel de AS 30e als de AS 50e. Deze twee sleuvenstampers waren de eerste door een accu gevoede trilstampers in de wereld. Een ware revolutie onder de stratenmakers was het gevolg.

 

Al snel kreeg de familie emissievrije machines op accu van Wacker Neuson te maken met gezinsuitbreiding. Want nog geen twee jaar na de introductie van de elektrische accustamper kwam de Duitse wereldmarktleider al met de eerste elektrische trilplaten op accu. De AP 1850e en zijn grote broer AP 2560e bleken een gat in de markt. Want iedere aannemer wilde wel een openbare aanbesteding winnen door gebruik te maken van emissievrije technologie.

 

 

 

Vandaag de dag brengt Wacker Neuson de geheel nieuwe APS-serie op de markt. Een familie met maar liefst tien verschillende voorwaarts lopende trilplaten op accu. Deze lichtgewicht trilplaten zijn op steeds meer bouwplaatsen wereldwijd terug te vinden. Onlangs werd op de Bauma 2022 in München zelfs nog de APU 3050e aan het publiek getoond. Deze machine is de eerste geschakelde trilplaat op accu van Wacker Neuson. Dit houdt in dat je met deze drietons trilplaat zowel voor- als achteruit kunt lopen. Een ware revolutie.

 

Maar ook op andere gebieden blijft Wacker Neuson niet stilzitten natuurlijk. Zo heeft deze Duitse fabrikant niet alleen verdichtingsmachines op de markt gebracht, maar is het portfolio inmiddels uitgebreid met zowel een kleine graafmachine als een wiellader op accu. Deze producten zijn natuurlijk eveneens bij Visser Assen te verkrijgen.

 

Wattsun: het emissievrije alternatief voor een generator

Als je stroom wilt gebruiken op een locatie waar nog helemaal geen stroomvoorziening is aangelegd, dan had je tot voor kort maar een optie: je was aangewezen op de inzet van een aggregaat. Een uitstekende oplossing natuurlijk, want door de verbranding van benzine of diesel wordt natuurlijk elektriciteit opgewekt. Maar bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen natuurlijk schadelijke stoffen vrij, waaronder dus stikstof. En laat dat nu juist niet meer te mogen tegenwoordig. Je zult dus moeten overgaan op een duurzaam en schoon alternatief.

 

Wattsun stroommodule i.p.v. generator | Visser Assen

 

Gelukkig bestaat die mogelijkheid dan ook sinds kort. En wel in de vorm van de Wattsun, een geheel door een Nederlands bedrijf uitgevonden mobiele stroommodule. In feite is de Wattsun niets meer of minder dan een grote accu die is op te laden door simpelweg de stekker in het stopcontact te steken. De verschillende stroommodules van Wattsun zijn stuk voor stuk in staat een compacte generator te kunnen vervangen. En mocht je thuis op of het dak van je bedrijfspand zonnepanelen hebben liggen, dan kun je deze accupakketten in principe gratis opladen, waarna je de Wattsun ergens anders inzet waar behoefte aan schone stroom is.

 

Beton afwerken zonder uitstoot: ook dat is mogelijk!

Nog een klus op de bouw waar nog vaak gebruik wordt gemaakt van machines met een verbrandingsmotor, is natuurlijk het afwerken van beton. Dat houdt in het aantrillen van vers gestort beton, tot het afreien met een trilspaan of het vlinderen met een vlindermachine. Tot voor kort kon je hierbij kiezen voor twee verschillende opties. Of je maakte gebruik van een trilnaald of een afwerkspaan met een lang snoer, met als gevolg dat het hele snoer onder het beton kwam te zitten, of je zette een machine met een benzinemotor in. Maar ja, met bijvoorbeeld een trilspaan met een benzinemotor werk je niet zo prettig in een afgesloten ruimte. Bovendien stoot ook een afwerkspaan of een troffelmachine nogal wat schadelijke stoffen als stikstof uit. En dat willen we dus niet meer.

 

Emissievrij beton verdichten | Visser Assen

 

Gelukkig kun je vandaag de dag kiezen voor nog een derde mogelijkheid. Want ook op het gebied van trilnaalden en trilspanen heeft de tijd beslist niet stilgestaan. Want met de Nederlandse fabrikant Lievers Holland voorop kun je bij Visser Assen inmiddels een keuze maken uit een grote verscheidenheid aan emissievrije betonoplossingen. Zo heeft Lievers al enkele jaren geleden de P18Li geïntroduceerd, de eerste handzame trilnaald op accu. Met deze handstoktrilnaald kun je dus het beton verdichten zónder uitstoot en zónder verlengsnoer. Zo ben je dus zeer flexibel in je werkzaamheden.

 

Bovendien heeft Lievers twee verschillende afwerkspanen op accu in hun portfolio opgenomen. Werd eerst al de anderhalve meter brede K150Li op de markt gebracht, werd begin dit jaar de HAL200 Li geïntroduceerd. Laatstgenoemde is de accu-uitvoering van de welbekende HAL 200 van Lievers, een afreispaan met een breedte van maar liefst twee meter.

 

Op het gebied van vlindermachines op accu, die Lievers Holland op dit moment nog niet heeft ontwikkeld, hebben wij een alternatief gevonden in de Moskito. Deze troffelmachine is van Nederlands fabricaat en wordt gevoed door een krachtige lithium-ionaccu. Met een werkingsdiameter van maar liefst ø 900 mm weet deze vlindermachine het tot maar liefst drie uur uit te houden voor de accu weer dient te worden opgeladen.

 

Emissievrij werken: de toekomst is aan jou!

Je ziet het, voor veel nu nog vervuilende machines die worden gebruikt op de bouwplaats, bestaan inmiddels al een grote verscheidenheid aan uitstootvrije alternatieven. Zo bestaan er inmiddels dus al bandenzagen, trilplaten en mobiele stroomvoorzieningen die helemaal geen schadelijke stoffen uitstoten. Waar je bij het bouwen met behulp van traditionele bouwmachines telkens dient uit te rekenen hoeveel schade dit toebrengt aan de natuur en de omgeving, ben je dankzij een emissievrij machinepark al snel klaar natuurlijk. Want waar niets wordt uitgestoten, valt er dus ook weinig uit te rekenen. Bovendien ligt het omslagpunt een stuk lager dan je denkt. Wil je zelf ook milieuvriendelijk aan het werk, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Emissievrije oplossingen bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600