Gladheidsbestrijding verplicht?

Geschreven door Ronald 27-11-2023 0 Reacties Wegbebakening,Alles over terreininrichting,Alles over verkeersveiligheid,

De maand december staat inmiddels voor de deur, en dat kan maar één ding betekenen: de winter komt er weer aan! Naast een paar feestdagen, die dit jaar gelukkig allemaal heel gunstig vallen, betekent het ook veel sneeuw en ijs. Niet alleen pret, maar vooral ook gladheid. Het is dus nú zaak je voor te bereiden op de komende winter, als je dat al niet hebt gedaan. Maar is het eigenlijk verplicht om aan gladheidsbestrijding te doen? Je leest het allemaal in dit blogartikel!

 

Producten tbv gladheidsbestrijding | Visser Assen

 

We hebben er even op moeten wachten, maar deze week is op sommige plaatsen in het land alweer de eerste sneeuw gevallen. Een betere reminder om vooral aan gladheidsbestrijding te denken, kun je dan ook niet krijgen.

 

Gladheidsbestrijding op en rond eigen terrein, is dat verplicht?

Bij veel mensen in ons land (Nederland dus) leeft nog altijd het idee dat men verplicht is zijn eigen stoep op oprit volledig sneeuwvrij te maken. En daar is dan ook helemaal niets mis mee. Al was het alleen maar omdat dan de postbode, de maaltijdbezorger of de pakketbezorger zonder kleerscheuren jouw voordeur weet te bereiken. Er is dus zeker iets voor te zeggen om even je oprit en een stukje van de stoep te ontdoen van sneeuw.

 

Zeker op de stoep en op de oprit kan opgevroren sneeuw vaak lang blijven liggen en blijft het dus ook voor een langere periode glad. Op tijd de gladde bestrating sneeuwvrij te maken, draagt bij aan de veiligheid en zorgt ervoor dat je weer snel de weg op kunt. Voor een stoep zonder sneeuw en ijs zijn zowel voor- als tegenstanders te vinden.

 

Als je namelijk met behulp van een sneeuwschuiver de stoep en je oprit sneeuwvrij wilt krijgen, blijft er altijd een dus laagje ijs over. Deze laag ijs wordt na verloop van tijd natuurlijk spek- en spekglad. Het lopen over de sneeuw is een stuk minder gevaarlijk. Maar als het af en toe een beetje dooit en dan weer wat gaat vriezen, kun je de sneeuw maar beter weghalen. Het dunne ijslaagje verdwijnt dan letterlijk als sneeuw voor de zon. Veel mensen maken dan ook hun eigen oprit of stoep schoon, maar dan strikt tot aan de erfgrens. Denk echter ook eens aan je buren, en vooral die op leeftijd zijn. Zij kunnen sneller weer naar buiten als het weer veilig is.

 

Maar dan nu de hamvraag. Is het verplicht om de stoep en oprit rond je eigen huis sneeuwvrij te maken? Het antwoord luidt een duidelijke 'NEE'. Wel dien je er voor te zorgen dat je niet bewust een ijsbaantje maakt, bijvoorbeeld voor de kinderen. In zo'n geval ben je namelijk wél verantwoordelijk voor alle valpartijen.

 

Het is overigens niet zo vreemd dat mensen denken dat het wettelijk verplicht is je stoep schoon te vegen. Want tot het jaar 2007 was er namelijk een wet waarbij je wél werd verplicht je eigen stoep schoon te vegen. Deze wet is inmiddels voor particulieren komen te vervallen. Voor bedrijven, overheidsgebouwen en winkels is deze wet echter nog altijd van toepassing. Zij moeten er dus wél zorgen voor zorgen dat hun terrein veilig is te bereiken. Liever gezegd: voor hen is wel een zorgplicht van toepassing.

 

Strooiwagen Basic | Visser Assen
 

 

Sneeuwvrij maken met een zoutstrooier, mag dat?

Om je stoep, oprit of eigen terrein sneeuwvrij te maken, hoef je natuurlijk geen raketgeleerde te zijn. Het eerste waar je natuurlijk naar grijpt, is de sneeuwschuiver of sneeuwruimer. Zeker met de nieuwste sneeuwschuivers in ons assortiment, die door de fabrikant zelf 'Snower' zijn gedoopt, loopt dat buitengewoon gesmeerd. Deze speciale sneeuwscheppen zijn namelijk uitgerust met een ergonomische steel. Hiermee schep je eerst de grootste bergen sneeuw weg, zo op een nieuwe berg naast het looppad. Vervolgens kun je met behulp van de robuuste stootstrip ook de hardnekkigste resten sneeuw verwijderen.

 

Om nu te voorkomen dat er zich nog een dun laagje ijs kan vormen op de bestrating, beginnen de meeste mensen nu met stap 2. En dat is natuurlijk het inzetten van een van onze strooiwagens. Deze kun je namelijk vullen met een behoorlijke voorraad aan zout, waarna je kinderlijk eenvoudig over je paadje loopt en er automatisch en zeer gelijkmatig een laag zout over het pad wordt gestrooid. Vervolgens hoor – en zie! – je dat de sneeuw razendsnel verdwijnt.

 

Maar nu rest de tweede vraag. Want mag je eigenlijk wel zout strooien? Er gaan namelijk stemmen op om het strooien van zout te verbieden. Want ondanks dat zout een natuurlijk product is, is het niet echt milieuvriendelijk te noemen. Bovendien is het buitengewoon slecht voor de flora en fauna. Want als het eenmaal begint te dooien, loopt al het strooizout zonder pardon je plantenborders in. De schade die je met je strooizout hebt aangericht, wordt pas later in het jaar zichtbaar. Het strooien van zout met behulp van een strooiwagen is is echter nog altijd niet verboden. En zolang je dit op je eigen terrein doet, is er ook helemaal niets mis mee. Zeker niet als je eigen terrein niet vol staat met kwetsbare planten.

 

Hardnekkige sneeuw verwijder je het beste met een schop

Wil je toch de hardnekkigste resten sneeuw verwijderen en dat op een milieuvriendelijke manier? Dan kunnen wij je van harte aanbevelen om direct na een hevige sneeuwbui snel met een sneeuwschuiver aan de slag te gaan. Doe dit nog voordat de sneeuw eenmaal vast is gevroren. Je kunt de sneeuw dan nog snel met een sneeuwruimer wegschuiven. Is de sneeuw echter al hopeloos vastgevroren, maak dan gebruik van een scherpe schop of spade en steek het ijs hiermee af. Let wel dat hoe eerder je dit doet, des te sneller je pad of terrein weer begaanbaar is.

 

Zoutbak voor strooizout | Visser Assen
 

 

Strooizout opslaan, hoe doen we dat?

Heb je toch besloten je terrein en de stoep sneeuwvrij te maken met behulp van strooizout, dan is er nóg een vraag die bij ons allen naar boven komt. Want het is allemaal leuk en aardig natuurlijk, die enorme berg zout, maar hoe zorgen we dat het zout een beetje netjes wordt bewaard? Als je het strooizout namelijk niet lucht- en vooral waterdicht opslaat, dan komt er natuurlijk vocht bij en heb je er niets meer aan. Visser Assen zou natuurlijk geen Visser Assen mogen heten, als wij hier ook geen oplossing voor zouden hebben.

 

De beste en bovendien mooiste manier is natuurlijk om het zout op te slaan is een zogenoemde zoutbak of zoutkist. Een zoutbak is een bak compleet met deksel en is vervaardigd uit robuust HDPE kunststof. Deze zoutkisten zijn te bestellen in verschillende uitvoeringen en maten, zodat je altijd de juiste zoutbak kunt kiezen voor jouw hoeveelheid strooizout. Handig is bovendien dat de zoutkisten zijn uitgevoerd met uitsparingen, zodat je deze gemakkelijk kunt vervoeren met behulp van een palletwagen of een transpallet. Optioneel is het zelfs mogelijk de zoutbakken uit te rusten met een grendel en slot, opdat niemand anders met je strooizout aan de haal kan gaan.

 

Voor gladheidsbestrijding ga je dus ook naar Visser Assen!

Als je dit blogartikel goed hebt gelezen, ben je inmiddels weer een stuk wijzer geworden. Zo weten we dat het als particulier niet verplicht is je paadje sneeuwvrij te maken. Maar als je liever op goede voet blijft staan bij je buren, kun je dat maar beter wel doen. En als bedrijf of instelling ben je nog wel verplicht alles sneeuwvrij te maken en te houden. Verder weten we dat strooizout niet echt een milieuvriendelijke oplossing is.

 

Het belangrijkste dat je nu hebt geleerd, is natuurlijk dat je ook voor je producten ten bate van gladheidsbestrijding uitstekend terechtkunt bij Visser Assen. Want sneeuw mag dan misschien wel mooie plaatjes opleveren, het brengt ook weer de verkeersveiligheid in gevaar. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereid op de gladheid!

 

Alles voor gladheidsbestrijding bekijken ►

Ook interessant
De verschillende gereedschappen van Probst

De verschillende gereedschappen van Probst

Ronald 28-03-2024 0
Ben je op zoek naar innovatief handgereedschap voor de bouw- en infrasector? Goed nieuws! AIC Visser is nu de trotse importeur van Probst, het Duitse ...
Lees meer
Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Vacuüm tegeltiller Probst Speedy VS140: alle ins en outs

Ronald 21-03-2024 0
Het afgelopen jaar – 2023, om precies te zijn – is voor Visser Assen in alle opzichten een bijzonder jaar geweest. Niet alleen zijn we met AIC uit Har...
Lees meer
Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Tegelsnijders van Norton Clipper, hoe gebruik je deze?

Ronald 15-03-2024 0
Visser Assen – sinds enige tijd onderdeel van de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 bezig met het aanbieden van mac...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600