Professionele hogedrukreiniger: al je vragen beantwoord

Geschreven door Ronald 13-04-2018 0 Reacties Bouwplaatsinrichting,Alles over reinigingsmachines,

Visser Assen is al vele jaren dé leverancier van professionele reinigingsmachines. In ons assortiment hogedrukreinigers voor professioneel gebruik vind je uitsluitend hogedrukreinigers van het topmerk DiBO. Maar hoe gebruik je nu een hogedrukreiniger? En wat voor typen zijn er allemaal? Alle veelgestelde vragen en antwoorden kun je vinden in dit zeer uitgebreide blogartikel.

 

Hogedrukreiniger kopen | Visser Assen

Inhoud

> Hoe werkt een hogedrukreiniger?

> Wat zegt de werkdruk over een hogedrukreiniger?

> Waarom kiezen voor een DiBO-hogedrukreiniger?

> Wanneer kies je welke straal van een hogedrukreiniger?

> Wanneer gebruik je een vloerreiniger bij je hogedrukspuit?

> Wat houdt de wateropbrengst van een hogedrukreiniger in?

> Wanneer kies je een hogere wateropbrengst bij je hogedrukreiniger?

> Wat voor typen aandrijvingen van een hogedrukspuit zijn er?

> Wanneer gebruik ik een hogedrukreiniger voor warm water?

> Kan ik zelf ook warm water gebruiken voor mijn hogedrukreiniger?

> Kan een hogedrukspuit ook worden gebruikt met schoonmaakmiddelen?

> Hoe moet ik mijn hogedrukreiniger onderhouden?

> Hoe herken ik het juiste type hogedrukreiniger?

> Waar moet ik nog meer op letten bij de aanschaf van een hogedrukspuit?

> Hoeveel jaar garantie zit er op een hogedrukreiniger van DiBO?

 

Hoe werkt een hogedrukreiniger?

Om rond huis en het bedrijf alles schoon te krijgen, denkt iedereen natuurlijk direct aan een emmer water en een sopdoekje. Natuurlijk krijg je hiermee alles op den duur wel schoon, maar echt snel gaat het niet. Veel sneller gaat het uiteraard met een hogedrukreiniger. Maar hoe werkt zo’n hogedrukreiniger – in de volksmond ook wel hogedrukspuit genoemd – nu?

 

Een waterkraan levert normaal zo’n vijftien liter water per minuut. Dit gaat met een gemiddelde druk van slechts 4 bar. Een beetje hogedrukreiniger ins ons assortiment hogedrukreinigers van DiBO perst dezelfde hoeveelheid water in een minuut door een opening van ongeveer een halve millimeter. Een snelle rekensom leert ons dan al gauw dat de druk dankzij de speciale nozzle via een professionele hogedrukreiniger vele malen groter is. Zo weet zelfs de simpelste hogedrukspuit in ons assortiment een druk van 150 bar te genereren.

 

Wat zegt de werkdruk over een hogedrukreiniger?

Het woord ‘hogedrukreiniger’ zegt het natuurlijk al. Deze machine reinigt met behulp van een hoge waterdruk. Maar wat zegt die waterdruk nu eigenlijk?

 

Over het algemeen betekent een hogere werkdruk een betere reiniging. Een hogere werkdruk zorgt er namelijk voor dat het vuil gemakkelijker los wordt gespoten. De simpelste professionele hogedrukreinigers in ons assortiment van DiBO levert al een werkdruk van 130 bar. Dit is al ruim voldoende voor een professionele reiniging van een terras of muur.

 

De werkdruk zegt echter maar voor een deel iets over de kwaliteiten van een hogedrukreiniger. Net zo belangrijk is namelijk de wateropbrengst. Want waar de werkdruk iets zegt over hoe gemakkelijk vuil los wordt gespoten, zegt de wateropbrengst iets over hoe snel het vuil wordt afgevoerd. Bij een gelijke werkdruk levert een hogedrukspuit met een hogere wateropbrengst namelijk een groter reinigend vermogen.

 

 

Waarom kiezen voor een professionele hogedrukreiniger van DiBO?

Wie een hogedrukreiniger wil kopen, kan kiezen uit een groot aantal modellen van een heleboel verschillende merken. Velen denken hierbij direct aan een hogedrukreiniger in een gele of blauwe kleur, die je al vanaf ongeveer honderd euro kunt aanschaffen. Deze zijn prima voor sporadisch gebruik rond je huis, maar niet bestemd voor de professionele markt. Wij van Bouwplaats-Inrichting richten ons juist op de professionele eindgebruiker, en daarom leveren wij uitsluitend hogedrukreinigers van DiBO.

 

Alle hogedrukreinigers van dit Belgisch/Nederlandse merk zijn uitgerust met een radiale krukaspomp met een pompkop van messing en keramische plunjers. Dit in tegenstelling tot stalen pompen met kunststof plunjers van hogedrukreinigers voor huis-, tuin- en keukengebruik. Een radiale pomp met krukaspomp is vele malen slijtvaster. Zo gaat een pomp van een hogedrukspuit van DiBO minstens 2.000 werkuren mee.

 

Wanneer kies je welke straal bij je hogedrukreiniger?

 

de verschillende stralen van een hogedrukreiniger

Iedere hogedrukreiniger van DiBO in ons assortiment is uitgerust met een verstelbare lans. Zo kun je de straal altijd goed aanpassen op jouw werkzaamheden. Maar wanneer gebruik je nu welke straal?

 

Wil je een kleine oppervlakte werkelijk brandschoon krijgen, dan moet je een puntstraal gebruiken. Dit kun je uiterst rechts op de afbeelding zien. De straal in het midden van de afbeelding is een zogenoemde vlakstraal. Deze biedt een lagere reinigingswerking, maar bestrijkt juist een groter oppervlak.

 

Is je object ernstig vervuild, zoals vaak het geval is bij een kruiwagen of een aanhanger? Dan kun je het beste een vuilfrees gebruiken. Deze is bovendien uitermate geschikt voor het reinigen van bemoste of sterk vervuilde bestrating. Een vuilfrees combineert de kracht van een puntstraal met de reinigingsprestatie op een grote oppervlakte van een vlakstraal.

 

 

 

Wanneer gebruik je nu een vloerreiniger bij je hogedrukspuit?

Wil je een terras echt volledig ontdoen van groene aanslag of mos? Dan bevelen wij een speciale vloerreiniger of terrasreiniger aan. Deze is namelijk bestemd voor het reinigen van grote en gelijkmatige oppervlakken. Dankzij de toepassing van twee tegenovergestelde sproeiers ontstaat er namelijk een heuse cycloon van water in de vloerreiniger. Dit draagt bij aan een groot werkvlak waardoor je snel en spatvrij oppervlakken kunt reinigen.

 

DiBO levert twee verschillende vloerreinigers voor jouw hogedrukreiniger. Voor regelmatig gebruik volstaat de terrasreiniger van PVC prima. Voor zwaar intensief gebruik is de RVS vloerreiniger zeker aan te bevelen. Deze kent namelijk een zeer lange levensduur en is bovendien uitgevoerd met drie zwenkwieltjes.

 

Waar je overigens wel even op moet letten bij het gebruik van een van onze vloerreinigers van DiBO, is de maximale werkdruk. Deze mag namelijk absoluut niet hoger zijn dan 250 bar. Ook de maximale watertemperatuur is van groot belang. Heb je namelijk de kunststof uitvoering van de terrasreiniger, dan mag de temperatuur niet hoger zijn dan 80 graden Celsius. De RVS vloerreiniger is bestand tegen een maximumtemperatuur van 90 graden Celsius.

 

Wat houdt de wateropbrengst van een hogedrukreiniger in?

Als we het hebben over hogedrukreinigers, dan wordt er altijd gesproken over de waterdruk en de wateropbrengst. Zo hebben wij bijvoorbeeld een hogedrukreiniger in ons assortiment met een werkdruk van 130 bar en een maximale wateropbrengst van 600 liter per uur.

 

Hierbij is het uiteraard wel van belang dat de waterleiding deze wateropbrengst kan leveren. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om uit te rekenen dat 600 liter per uur tien liter per minuut is. Standaard levert ons waterleidingnet 15 liter per minuut, dus zou dit geen problemen moeten opleveren.

 

Let echter wel goed op, want die wateropbrengst van 15 liter per minuut is gerekend in optimale omstandigheden. Wil je de hogedrukreiniger bijvoorbeeld aansluiten op een waterkraan die zich achter je bedrijfspand bevindt en moet het water eerst door een lange tuinslang, dan kan het misschien gebeuren dat de wateropbrengst onder de tien liter per minuut zakt. Dit kan ervoor zorgen dat de hogedrukreiniger telkens uitvalt omdat er te weinig water is, en dat is uiteraard niet goed voor je hogedrukreiniger.

 

Hoe kun je nu zeker weten of de wateropbrengst van het aftappunt toereikend is? Dit kan eenvoudig door bij het bewuste aftappunt een grote emmer te plaatsen, bijvoorbeeld onze standaard bouwemmer van 12 liter. Is deze emmer in 50 seconden tot de rand gevuld? Dan is de wateropbrengst op dat punt 14,4 liter per minuut. Duurt het vullen echter een volledige minuut, dan is de wateropbrengst daar echter slechts 12 liter per minuut.

 

Wanneer kies je nu voor een hogere wateropbrengst van een hogedrukreiniger?

Stel nu dat je twee verschillende hogedrukreinigers neemt met een gelijke werkdruk van 130 bar, maar dat de ene hogedrukreiniger een wateropbrengst heeft van 550 liter per uur terwijl de andere 600 liter water per uur geeft. Dan maakt de laatste dus beter schoon, omdat je meer spoelwater hebt. De druk zorgt voor het losmaken van de vervuiling (zoals modder), en de grotere hoeveelheid water spoelt het vuil weg.

 

Wat voor typen aandrijvingen van een hogedrukspuit zijn er?

Wil je een professionele hogedrukreiniger van DiBO kopen, dan kun je kiezen uit vier verschillende aandrijvingen. Voor een hogedrukreiniger met een stekker eraan kun je kiezen uit een standaard uitvoering op het lichtnet, oftewel 230 Volt. Krachtigere reinigingsmachines hebben een hoger voltage nodig, en dienen op krachtstroom te worden aangesloten. Hierbij bedraagt het voltage 400 Volt.

 

Naast professionele hogedrukreinigers op stroom, hebben wij een aantal hogedrukreinigers met een brandstofmotor in ons assortiment. Het voordeel hiervan is dat deze hogedrukreinigers stand-alone kunnen werken. Je kunt dus zelfs in het veld smerige machines schoonspuiten. Hogedrukspuiten met een verbrandingsmotor zijn leverbaar in een benzine- en in een dieselvariant.

 

Wanneer gebruik ik nu een hogedrukreiniger voor warm water?

Voor een grondige reiniging van machines zijn zogenoemde warmwater-hogedrukreinigers een absolute uitkomst. Denk bijvoorbeeld maar eens aan landbouwmachines. Deze machnies zijn vaak ernstig vervuild. Niet alleen door de modder, want ze zitten bovendien onder het vet of de olie. Om de machine snel en volledig te ontdoen van dit hardnekkige vuil, is een hogedrukreiniger voor heet water een absolute aanrader. Warmwater-hogedrukreinigers zijn namelijk uitgevoerd met een interne boiler, die het water tot maar liefst 150 graden Celsius weet te verwarmen. Bij een gelijke druk kun je met een hogedrukreiniger voor warm water dus nóg beter reinigen.  Warmwater-hogedrukreinigers zijn dan ook uitermate geschikt voor industrieel gebruik.

 

Kan ik zelf ook warm water gebruiken voor mijn hogedrukreiniger?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je met behulp van warm water sterk sneller én beter verontreinigde objecten en oppervlakken schoonspuiten. Maar kun je je hogedrukreiniger ook rechtstreeks aansluiten op een warmwaterkraan?

 

Het is in sommige gevallen mogelijk warm water naar een koudwater-hogedrukreiniger toe te voeren. Dit is echter wél gebonden aan een maximale watertemperatuur. In de meeste gevallen mag de watertoevoertemperatuur niet meer dan 60 graden Celsius bedragen. Maak gebruik van onze filteropties om de juiste hogedrukspuit te kiezen.

 

Kan een hogedrukspuit ook worden gebruikt in combinatie met schoonmaakmiddelen?

Ja. Alle hogedrukreinigers van DiBO in ons assortiment kunnen worden gebruikt in combinatie met een schoonmaakmiddel. Zo beschikt het eenvoudigste en voordeligste model hogedrukreiniger van DiBO over een aanzuigfunctie voor chemicaliën. De slang van deze hogedrukreiniger hang je in een vaatje met daarin een reinigingsmiddel, waarna de hogedrukreiniger zelf de toevoer van het schoonmaakmiddel regelt.

 

De duurdere uitvoeringen van onze hogedrukreinigers van DiBO zijn uitgevoerd met een ingebouwde chemicaliëntank. Deze interne tank kan in inhoud variëren van drie tot wel meer dan twintig liter. Uiteraard regelt de machine ook hier weer zelf de toevoeging van het gebruikte reinigingsmiddel.

 

Hoe moet ik mijn hogedrukreiniger onderhouden?

Een hogedrukreiniger van DiBO is een robuuste machine die een zeer lange levensduur kent. Bovendien is deze onderhoudsarm. Toch zijn er een paar kleine dingen waar je even op moet letten om zolang mogelijk plezier te hebben van je hogedrukreiniger. Belangrijk om even te melden is dat je voor alle werkzaamheden de stekker uit het stopcontact moet halen.

 

Voor je aan de slag gaat met je hogedrukreiniger, controleer je even of het mondstuk schoon is. Is dat niet het geval, demonteer dan de lans van het pistool en verwijder met behulp van de meegeleverde pin of een ander stuk gereedschap het vuil uit de opening.

 

Controleer bovendien voor ieder gebruik het aanzuigfilter en het eventueel aanwezige reinigingsmiddelenfilter. Zijn deze vuil, maak ze dan schoon volgens de aanwijzingen in het meegeleverde instructieboekje.

 

Indien de hogedrukspuit lang heeft stilgestaan, kan het gebeuren dat kalkaanslag de motor heeft geblokkeerd. Om deze blokkering op te heffen, dien je met een stuk gereedschap de krukas een stukje te draaien.

 

Enkele hogedrukreinigers van DiBO zijn uitgevoerd met een hervulbaar oliereservoir. Als het oliepeil hiervan een te laag niveau heeft bereikt, dan vul je het oliereservoir bij via de vulopening tot het oliepeil het juiste niveau heeft bereikt. Meer hierover lees je in de meegeleverde gebruiksaanwijzing van de hogedrukreiniger.

 

In de winter wordt een hogedrukreiniger in feite niet gebruikt. Om je machine voor de winter veilig op te bergen, kun je de hogedrukreiniger het beste even laten draaien met een niet-agressieve en niet-giftige antivriesmiddel. Bewaar het apparaat op een droge en tegen vorst beschermde plek. Zo kun je tijdens de eerste lentedag weer vrolijk en veilig aan de slag met je hogedrukreiniger.

 

Wordt jouw hogedrukreiniger slechts af en toe gebruikt? Dan is het misschien een handige tip voor je om de delen die je los kunt koppelen, voor het terugzetten in de schuur ook daadwerkelijk los te koppelen. Voor het onderhouden van de rubberen onderdelen raden wij je aan deze af en toe in te smeren met bijvoorbeeld witte vaseline of een siliconen-houdende spray.

 

Hoe herken ik het juiste type hogedrukreiniger van DiBO?

Om altijd de juiste hogedrukreiniger direct te herkennen, heeft DiBO gebruikgemaakt van een handige typecodering. Deze codering bestaat uit een speciale combinatie van letters en cijfers die alles over je machine vertellen.

 

Kijk maar eens naar het model PW-C21 150/9 van DiBO. Hier staan de letters PW voor ‘Pressure Washer’, oftewel hogedrukreiniger. De letter C staat voor ‘Cool’, dus je hebt hier te maken met een koudwater-hogedrukreiniger. Zou hier een letter H staan, dan zou het een warmwater-hogedrukreiniger zijn. De 150 in dit verhaal staat voor de werkdruk, aangegeven in het aantal bar. 150 bar dus, in dit geval. Het laatste cijfer geeft de wateropbrengst per minuut aan, dus 9 liter per minuut. Oftewel: 540 liter per uur.

 

Helaas gaat deze vlieger niet altijd volledig op. Zo hebben we hogedrukreinigers uit de IBH-klasse, waar de letter I in elk geval staat voor ‘Industrial’. De ECN-modellen staan voor ‘Economic’ en de modellen die beginnen met de lettercombinatie PTL hebben een benzinemotor aan boord. Waar de letters PTL dus staan voor ‘Petrol’.

 

Waar moet ik nog meer op letten bij het gebruik van een hogedrukspuit?

Een hogedrukreiniger is een krachtige reinigingsmachine waar je zeer zorgvuldig mee om moet gaan. Daarom dien je een aantal belangrijke voorschriften in acht te nemen.

  • Omdat er achter de waterstraal een enorme druk zit, mag je deze nooit richten op mensen of dieren. Het is überhaupt verstandig om tijdens het gebruik van een hogedrukreiniger geen mensen in de buurt te hebben.
  • De combinatie van water en elektriciteit is levensgevaarlijk. Ga daarom uiterst voorzichtig te werk en maak de hogedrukreiniger nooit schoon als de stekker nog in het stopcontact zit!
  • Draag tijdens het werken met de hogedrukreiniger te allen tijde gehoorbescherming. Een professionele hogedrukreiniger maakt namelijk vaak veel lawaai. Draag bovendien een veiligheidsbril, omdat tijdens het spuiten bijvoorbeeld steentjes kunnen opspatten die in je oog kunnen belanden.
  • Sta je op een steiger of op een ladder om bijvoorbeeld de gevel schoon te spuiten met behulp van hoge druk? Houd dan rekening met de tegendruk die de hogedrukreiniger kan geven. Zorg er dus altijd voor dat je stabiel staat om ongevallen te voorkomen.
  • Ten slotte mag je een hogedrukreiniger NOOIT gebruiken om asbesthoudende oppervlakken te reinigen. Deze werkzaamheden mag je uitsluitend aan een professional overlaten.

 

Hoeveel jaar garantie zit er op een hogedrukreiniger van DiBO?

Standaard krijg je bij DiBO een jaar fabrieksgarantie. Gelukkig kun je deze garantietermijn eenvoudig verdubbelen. Hiervoor dien je even naar de website van DiBO te gaan om daar je hogedrukreiniger te laten registreren. Na deze registratie heb je maar liefst twee jaar garantie. Bovendien biedt DiBO je nog de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten, waarmee de maximale garantietermijn wordt opgerekt tot maar liefst vijf jaar. Informeer hiervoor bij ons naar de mogelijkheden.

 

Heb je na het lezen van dit blogartikel zin gekregen om de handen uit de mouwen te steken met behulp van een hogedrukreiniger? Bekijk dan hier al onze professionele hogedrukreinigers en accessoires van DiBO! Heb je echter nog vragen die hier niet worden beantwoord? Stel ze dan via ons contactformulier of via de chatfunctie!

 

> Bekijk hier al onze professionele hogedrukreinigers

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600