Wegens COVID-19 nemen wij maatregelen die impact hebben op onze dienstverlening. Klik hier voor alle informatie.

Welke kabelzoeker is geschikt voor mijn werkzaamheden?

Geschreven door Ronald 14-06-2019 0 Reacties Alles over kabels detecteren,Meetinstrumenten,

 

Een kabelzoeker is onmisbaar bij het voorkomen van graafschade. Vaak blijken KLIC-melding en het graven van proefsleuven niet afdoende om graafschade te voorkomen. Met behulp van een kabelzoeker kun je je veel leed en schadeclaims besparen.

 

Zoals je kunt zien is er een groot aanbod van kabelzoekers. Maar welke uitvoering is nu het meest geschikt voor jouw werkzaamheden? In dit artikel leggen we uit welke uitvoeringen er zijn en vooral wat de verschillen zijn waardoor je zelf kunt kiezen welke kabelzoeker het beste bij jou past.

 

Kabelzoekers C.Scope, een overzicht van de types:

 • CXL3
 • DXL3
 • CXL4, CXL4-D (met datalogging) en  CXL4-DBG (met datalogging, bluetooth en GPS)
 • DXL4-D (met datalogging) en DXL4-DBG (met datalogging, bluetooth en GPS)
 • MXL4-D (met datalogging) en MXL4-DBG (met datalogging, bluetooth en GPS)

 

Wat is het verschil tussen een kabeldetector CXL-, DXL- en een MXL-uitvoering?

De CXL-modellen van C.Scope zijn de 'basismodellen' van dit Engelse topmerk. Deze kabelzoekers zijn geschikt om zowel de locatie als de looprichting van een kabel mee te kunnen bepalen. De DXL-uitvoeringen van C.Scope zijn net even wat geavanceerder. Deze kunnen namelijk worden gekoppeld aan een zogenoemde signaalgever. Met een DXL kun je in combinatie met de signaalgever, naast de locatie en de looprichting van de kabel, eveneens de liggingsdiepte van de kabel bepalen.

 

De MXL-uitvoeringen zijn de meest uitgebreide modellen kabelzoeker van C.Scope. Deze kabeldetectoren kunnen eveneens worden gekoppeld aan een signaalgenerator, om zo zowel de locatie, de looprichting als de diepte van de kabel mee te kunnen bepalen. Bovendien zijn de MXL-uitvoeringen voorzien van een extra frequentie waardoor snel en met grote nauwkeurigheid een grote verscheidenheid aan kabels en leidingen kan worden gedetecteerd.

 

Kabeldetector C.Scope *XL3 en *XL4, wat zijn de verschillen?

De modellen kabelzoekers van C.Scope kenmerken zich door de opbouw *XL*. Op de plaats van het eerste sterretje staat de letter C, D of M, terwijl de plek van de tweede asterisk kan worden ingenomen door het cijfer 3 of 4. Over de letters heb je hierboven al kunnen lezen, terwijl je hieronder kunt lezen over de verschillen tussen de kabeldetectors van C.Scope met een 3 of een 4.

 

Kabelzoeker: CXL3/DXL3-uitvoeringen van C.Scope

De *XL3-modellen van C.Scope zijn het instapmodel onder de kabeldetectoren van C.Scope. Deze twee verschillende kabelzoekers zijn bij aanschaf de meest voordelige keus. Zowel de CXL3 als de DXL3 is het ideale 'pick-up-and-go'-apparaat om ondergrondse kabels en leidingen keer op keer, snel en betrouwbaar te lokaliseren. Beide kabelzoekers bieden je de keuze uit drie zoekstanden:

 • Power – voor het opsporen van stroomvoerende kabels
 • Radio – voor het detecteren van de radiosignalen die vaak al op kabels en metalen leidingen zijn te vinden
 • Generator – bij het gebruik van de kabelzoeker in combinatie met de SGA3 signaalgever, waarmee je nog meer kabels en leidingen kunt opsporen

 

Omdat de *XL3-modellen van C.Scope het instapmodel zijn, moet je helaas wel enige concessies doen. Zo is een jaarlijkse kalibratie van het instrument vereist. Uiteraard kunnen wij dit geheel voor jou verzorgen.

 

CXL4- en DXL4-modellen van C.Scope

De modellen met het cijfer 4 zijn de meest uitgebreide modellen kabelzoeker van C.Scope. Deze maken het mogelijk om zelfs de moeilijkst te traceren kabels en leidingen mee te kunnen vinden. Hiervoor bieden de verschillende uitvoeringen je maar liefst vier zoekstanden:

 • Power – voor het opsporen van stroomvoerende kabels
 • Radio – voor het detecteren van de radiosignalen die vaak al op kabels en metalen leidingen zijn te vinden
 • Generator – bij het gebruik van de kabelzoeker in combinatie met de SGA4 of SGV4 signaalgever, waarmee je nog meer kabels en leidingen kunt opsporen
 • AllScan – dé zoekstand voor het vinden van alle aanwezige signalen

 

Dat de *XL4-modellen van C.Scope het neusje van de zalm zijn op het gebied van professionele kabeldetectors, zie je direct af aan de extra functie die deze uitvoeringen bieden. Ze zijn namelijk stuk voor stuk uitgerust met een zelfkalibratiemodus. Dit houdt in dat de kabelzoeker zichzelf kan kalibreren. Een jaarlijkse kalibratie is dus niet langer nodig, dit bespaart je dus zowel tijd als geld.

 

C.SCope MXL4, de meest geavanceerde kabelzoeker in ons aanbod

De MXL4 van C.Scope is de meest uitgebreide en meest geavanceerde kabeldetector op de markt. Met de MXL4 kunnen zelfs de zwakste signalen van een kabel of leiding worden gedetecteerd. Deze kabelzoeker biedt je maar liefst zes verschillende uitgangsfrequenties, waaronder de gecombineerde frequentie – 33+131kHz, zodat snel en nauwkeurig een grote verscheidenheid aan kabels en leidingen kan worden gedetecteerd. Uiteraard biedt de MXL4 eveneens vier verschillende zoekstanden:

 • Power – voor het opsporen van stroomvoerende kabels
 • Radio – voor het detecteren van de radiosignalen die vaak al op kabels en metalen leidingen zijn te vinden
 • Generator – bij het gebruik van de kabelzoeker in combinatie met de MXT4 signaalgever, waarmee je nog meer kabels en leidingen kunt opsporen
 • AllScan – dé zoekstand voor het vinden van alle aanwezige signalen
 • 6 verschillende uitgangsfrequenties

 

De MXT4 is het beste van het beste dat je momenteel op de markt voor professionele kabelzoekers kunt aanschaffen. Uiteraard is de MXL4 eveneens uitgerust met een zelfkalibratiemodus. Dit houdt in dat de kabelzoeker zichzelf kan kalibreren. Een jaarlijkse kalibratie is dus niet langer nodig, dit bespaart je dus zowel tijd als geld.

 

Kabeldetector C.Scope *XL4-D en *XL4-DBG, waar staan deze letters voor?

Achter de typeaanduiding *XL4 kun je bovendien nog een of meerdere letters tegenkomen. Dit is de letter 'D' of de lettercombinatie 'DBG'. Beide toevoegingen geven aan dat deze geavanceerde kabelzoeker nóg uitgebreider is dan zijn broers. Hier kun je lezen waar deze voor staan.

 • D = Datalogging
  Met behulp van datalogging worden de zoekacties gedurende twaalf maanden opgeslagen in het interne geheugen en kan worden nagetrokken welke kabelzoeker waar, wanneer en op welke zoekstand is gebruikt. Het nut van deze functie is het opleiden van gebruikers en kunnen aantonen dat er is gezocht en met behulp van welke zoekstand. Handig om bewijslast aan te leveren in het geval van graafschade
   
 • DBG = Datalogging, Bluetooth en GPS
  De *XL4-modellen met de toevoeging 'DBG' bieden je naast datalogging (het opslaan van de zoekgegevens als zoekmodi voor de duur van 12 maanden) bovendien nog bluetooth en GPS. Zo kun je met behulp van bluetooth de verzamelde zoekdata draadloos overdragen naar je smartphone, tablet of pc. De GPS-functie biedt je bovendien de mogelijkheid een exacte plaatsbepaling te koppelen aan je meetdata. Zo kun je deze later gemakkelijk via Google Earth of Google Maps exact zien waar jij hebt gezocht. Zo sta je bij een eventuele graafschade wel heel stevig in je schoenen

 

Kabelzoeker kopen: gebruik ons handige stappenplan!

Wil je graag een kabeldetector van C.SCope bij ons kopen, maar heb je totaal geen idee welk model je moet aanschaffen? Maak dan gebruik van ons handige stappenplan! Aan de hand van een aantal vragen en antwoorden bestel je altijd de juiste kabelzoeker die volledig aansluit bij jouw wensen.

 

Wensen kabelzoeker CXL3 DXL3 CXL4 CXL4-D CXL4-DBG DXL4-D DXL4-DBG MXL4-D MXL4-DBG
 Kabelzoeker zonder dieptemeting                  
 Voordelig model, 3 zoekstanden, jaarlijks kalibreren                
 4 zoekstanden, geen kalibratie vereist                
 4 zoekstanden, geen kalibratie vereist, met datalogging                
 4 zoekstanden, geen kalibratie vereist, met datalogging, bluetooth en GPS                
 Kabelzoeker met dieptemeting                  
 Voordelig model, 3 zoekstanden en dieptemeting, jaarlijks kalibreren                
 4 zoekstanden en dieptemeting, geen kalibratie vereist, met datalogging                
 4 zoekstanden en dieptemeting, geen kalibratie vereist, met datalogging, bluetooth en GPS                
 4 zoekstanden en dieptemeting, 6 uitgangsfrequenties, geen kalibratie vereist, met datalogging                
 4 zoekstanden en dieptemeting, 6 uitgangsfrequenties, geen kalibratie vereist, met datalogging,  bluetooth en GPS                

 

 

Signaalgever bij je kabelzoeker kopen

Een signaalgever kan worden gebruikt om, in combinatie met een kabelzoeker, moeilijk vindbare kabels en leidingen op te sporen. Ook is het mogelijk om specifieke kabels of leidingen te volgen bij gebruik van een kabelzoeker in combinatie met een signaalgever. Bovendien is het mogelijk om de diepte van de kabels en de leidingen te bepalen. (Dit geldt alleen voor de kabelzoekers met dieptemeting, de DXL- en de MXL-uitvoeringen.)

 

Elke uitvoering kabelzoeker heeft een eigen signaalgever. Hieronder een overzicht van de verschillende signaalgevers en bij welke kabelzoekers deze te gebruiken zijn:

 

Signaalgever CXL3 DXL3 CXL4 CXL4-D CXL4-DBG DXL4-D DXL4-DBG MXL4-D MXL4-DBG
SGA3              
SGA4            
SGV4              
MXT4              

 

Het gebruik van de SGV4 in plaats van de SGA4 biedt jou als gebruiker een aantal voordelen. Zo levert signaalgever SGV4 maar liefst 1 watt uitgangsvermogen, datalogging en heeft deze signaalgenerator een verlicht display. Bovendien zijn alle combinaties van kabelzoeker en signaalgever zoals hierboven bij ons te bestellen in handige combinatiepakketten compleet met een handige draag- en beschermtas.

 

Kabelzoekers bekijken ►

 

Ook interessant
Werking stelpiramides: stap voor stap

Werking stelpiramides: stap voor stap

Ronald 02-12-2021 0
Als totaalleverancier voor onder andere de bouw, is Visser Assen natuurlijk al vele tientallen jaren een betrouwbare partner voor bijvoorbeeld al je m...
Lees meer
Ladderlift of pannenlift: alles over de verhuislift

Ladderlift of pannenlift: alles over de verhuislift

Ronald 02-12-2021 0
Als je op zoek bent naar een ladderlift, kun je op een heleboel plekken kiezen uit een grote verscheidenheid aan modellen en merken. Visser Assen bied...
Lees meer
Nemo Grabo tegelzuiger met handgreep: de ideale combinatie

Nemo Grabo tegelzuiger met handgreep: de ideale combinatie

Ronald 26-11-2021 0
Visser Assen loopt al sinds 1974 voorop wanneer het gaat om oplossingen voor onder meer de infra- en de bouwsector. En met name ergonomische oplossing...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600