Bouwkachel brandstof of elektrisch: wat is het voordeligst?

Geschreven door Ronald 15-10-2021 0 Reacties Alles over klimaatbeheersing,Bouwplaatsinrichting,

We hebben het allemaal in de krant kunnen lezen of op het journaal gezien: de brandstofprijzen rijzen vandaag de dag de pan uit. Niet alleen de benzine en diesel zijn peperduur geworden, ook de kosten van andere fossiele brandstofprijzen en aardgas vormen een steeds grotere aanslag op je budget. Nu zijn wij van Visser Assen al vele tientallen jaren dealer en leverancier van verschillende merken bouwkachels. Naast bouwverwarming op stroom leveren wij natuurlijk ook kachels die op bijvoorbeeld propaangas of diesel liepen. Maar welke vorm van bouwverwarming is tegenwoordig nog een beetje betaalbaar? Of moeten we maar een extra dikke werkjas aantrekken? Kortom: kan de bouwkachel uit?

 

Bouwkachel gsaheater Oklima | Visser Assen

 

We zetten alle voordelen en nadelen van zowel elektrische bouwkachels als heteluchtkanonnen en gasheaters even voor je op een rijtje. Zo kun je met de huidige prijzen van fossiele brandstoffen en die van energie in de hand zelf een conclusie trekken.

 

Bouwkachel met een externe gastank

Een van de meest gebruikte vormen van bouwverwarming is de zogenoemde gasheater. Een gasheater is een ronde straalkachel die dient te worden aangesloten op een externe gastank. Als brandstof verbruikt de gasheater meestal butaangas of butaangas. Dit is in feite dezelfde gas die je aan kunt treffen in kleinere tot grotere gasflessen om op de camping mee te kunnen koken. Iedereen die weleens een keer een gasfles heeft gehaald voor in de caravan of vouwwagen, weet dat je voor een gastank vaak diep in de buidel moet tasten. Afhankelijk van het model gasfles ben je al gauw tussen de vier en zes euro kwijt voor een kilo butaan of propaan. Gemiddeld betaal je ongeveer vijf euro per kilo.

 

Laten we nu eens een blik werpen op de voordeligste en dus populairste gasheater, de Oklima SG 80-MC, dan zien we dat deze straalkachel bij een maximale capaciteit van 16.000 kilocalorieën per uur 1,2 kg per uur aan gas verbruikt. Bij een gemiddelde prijs van 5 euro per kilo propaan of butaan ben je dus zeker meer dan vijf euro per uur kwijt aan brandstof. Een behoorlijk hoge prijs voor een beetje warmte op de bouw dus.

 

Heteluchtkanon Oklima kopen | Visser Assen

 

Heteluchtkanon met een interne brandstoftank

Een andere vorm van bouwverwarming die werkt op fossiele brandstoffen, is het welbekende heteluchtkanon. Een heteluchtkanon of hittekanon is een flink uit de kluiten gewassen bouwkachel met een interne brandstoftank. Een heteluchtkanon is erop gebouwd om vaak uren achter elkaar een vertrek te kunnen verwarmen. Een hittekanon is voor dit doel dan ook uitgerust met een ruim bemeten brandstoftank. Een inhoud van meer dan honderd liter is zeker niet ongewoon in het geval van een heteluchtkanon van Oklima. Het is dan ook natuurlijk niet zo vreemd dat een dergelijke vorm van bouwverwarming uitsluitend is te vervoeren met behulp van een geïntegreerd wielstel.

 

De brandstof waarmee je een hittekanon dient af te vullen, is diesel. Vroeger kon je deze tenminste nog aan de pomp vullen met de veel goedkopere rode diesel, maar dat is helaas al vele jaren niet meer mogelijk. Het alternatief is dus gewoon naar de benzinepomp rijden om daar de tank van het heteluchtkanon af te vullen met diesel. Dure diesel. Vandaag de dag – vrijdag 15 oktober 2021 – kost de diesel aan de pomp maar liefst € 1,726 per liter. Kijken we nu naar een van de lichtste heteluchtkanonnen van Oklima, de indirect gestookte SE 80, dan verbruikt deze per uur 1,85 kg per uur. Omgerekend is dit 2,2 liter. Welbeschouwd kost dit heteluchtkanon je dus per uur € 3,80 aan diesel. Voor die prijs levert de SE 80 je 19.000 kcal/h.

 

Elektrische heater Oklima | Visser Assen

 

Elektrische bouwkachel aanschaffen, kan het uit?

Als laatste werpen wij een blik op de elektrische bouwkachels van Oklima. Een elektrische heater is een vorm van bouwverwarming die lange tijd niet echt populair is geweest. Dit komt natuurlijk omdat een elektrische kachel of elektroheater behoorlijk veel aan stroom verbruikt. En omdat het de afgelopen tientallen jaren zo is geweest dat het verwarmen op stroom (veel) duurder is dan het verwarmen op gas of diesel, kozen veel klanten toch liever voor een vergelijkbare gaskachel of heteluchtkanon.

 

Maar inmiddels liggen de kaarten er heel anders bij. De winter van 2021-2022 staat voor de deur en er is een nijpend tekort aan fossiele brandstoffen. Aan de pomp betaal je inmiddels al twee euro per liter om de tank van je auto vol te gooien, en ook de prijs van aardgas om je huis mee te verwarmen is al bijna verdubbeld. En het einde van de explosief stijgende brandstofprijzen is helaas nog lang niet in zicht. Het is dan ook de hoogste tijd om de gasheaters en de hittekanonnen eens te vergelijken met een vergelijkbare elektrische heater.

 

Om tot een goede vergelijking te komen, nemen wij de vergelijkbare SK 88-C van Oklima mee in onze vergelijking. Net als de gasheater in ons vergelijkend warenonderzoek is de SK 88-C van Oklima een ronde buis met poten en een robuuste handgreep. Door deze elektrische fanheater nu op krachtstroom (400 volt) aan te sluiten, blaas je nu dankzij de interne ventilator heerlijke warmte de te verwarmen ruimte in. Instelbaar in twee verschillende standen is deze bouwkachel goed voor maximaal 18.920 kilocalorieën per uur.

 

Op de hoogste stand is de Oklima SK 88-C goed voor maar liefst 22 kW. Als deze elektrische bouwkachel een uur brandt, heb je dus maar liefst 22 kWh verbruikt. In Nederland kost elektriciteit vandaag de dag 24 cent per kilowattuur. Met een verbruik van 5,5 kWh kost deze elektrische fanheater je dus momenteel € 5,28 per uur.

 

Bouwkachel op gas, diesel of elektriciteit met elkaar vergeleken

Zetten we nu de drie vormen van bouwverwarming even naast elkaar, dan wordt alles even wat duidelijker. Bekijk daarvoor de onderstaande tabel:

 

 
Gasheater Oklima SG 80-MC

Heteluchtkanon Oklima SE 80

Elektroheater Oklima SK 88-C
Brandstof Propaan / Butaan Diesel Krachtstroom (400 V)
Capaciteit in kcal/h 16.000 kcal/h 19.000 kcal/h 18.920 kcal/h
Capaciteit in kW 19 kW 23 kW 22 kW
Luchtverplaatsing 520 m³/uur 550 m³/uur 3050 m³/uur
Verbruik 1,2 kg/h 1,85 kg/h 22 kW/h
Kostprijs per uur € 6,- € 3,80 € 5,27

 

Elektrische bouwkachel, heteluchtkanon of gasheater: de conclusie

Puur naar de kosten kijkend, dan komt qua brandstofverbruik en kostprijs het heteluchtkanon als winnaar uit de bus. Maar onthoud hierbij wel dat diesel bij verbranding een hoge belasting voor het milieu oplevert. Bovendien kun je uitsluitend een indirect gestookt hittekanon gebruiken, omdat dit model de warmte van het heteluchtkanon buiten via een slang naar binnen verplaatst. Ook weet je niet wat de kosten op termijn zullen zijn. De brandstofprijzen blijven maar stijgen, en het einde is nog lang niet in zicht. Goedkoper zal het niet gaan worden, dus met een heteluchtkanon op diesel ben je ieder jaar meer geld kwijt. Nog een nadeel is dat een heteluchtkanon veel ruimte in beslag neemt.

 

Als we nu dus gaan kijken naar een elektrische heater, dan is deze nog wel wat duurder in variabele kosten dan een hittekanon. Natuurlijk stijgen de prijzen van stroom ook wel, maar inmiddels zijn steeds meer bedrijfspanden in Nederland en België uitgerust met zonnepanelen. En omdat de salderingsregeling van zonnepanelen de komende jaren wordt afgebouwd of zelfs afgeschaft, zul je toch ergens de opgewerkte energie aan kwijt moeten. En hoe kan dat nu beter dan aan elektrische bouwverwarming? Bovendien heb je met een elektrische bouwkachel nooit of te nimmer last van uitstoot. Dus binnenkort kunnen we alsnog de elektroheater als de winnaar uitroepen.

 

Bouwkachels bekijken ►

Ook interessant
Alles over de afschotlasers van Spectra

Alles over de afschotlasers van Spectra

Ronald 27-06-2024 0
AIC Visser is al meer dan veertig jaar de trotse importeur voor de Benelux van het merk Spectra Precision Laser. Dit Amerikaanse merk is de uitvinder ...
Lees meer
Voorkom stofvorming met een nevelkanon

Voorkom stofvorming met een nevelkanon

Ronald 24-06-2024 0
Een grote hoeveelheid stof in de lucht is slecht voor de omgeving en schadelijk voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Fijnstof wordt tegenwoor...
Lees meer
Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Ronald 20-06-2024 0
De zomervakantie staat weer voor de deur. Nog maar een paar werken hard werken, en het is alweer bouwvak. Hét uitgelezen moment om je meetinstrument b...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600