Hoelang gaat een verkeersbord mee?

Geschreven door Ronald 09-12-2022 0 Reacties Alles over verkeersborden,Wegbebakening,

Het is een veelgehoorde vraag wanneer men een verkeersbord aan wil gaan schaffen: hoelang gaat een verkeersbord mee? En zijn er factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van een verkeersbord? Wij van Visser Assen vinden het dan ook de hoogste tijd geworden om je alles te vertellen over de levensduur van verkeersborden. Lees dit blogartikel dan ook goed door, en alles wordt je snel duidelijk!

 

Levensduur verkeersbord verlengen | Visser Assen

 

Er is nogal het een en ander te vertellen over de levensduur van een verkeersbord en hoe je deze eventueel zou kunnen verlengen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden een verkeersbord met enige regelmaat schoon te maken. Hoe je dit allemaal doet, lees je verderop in deze blog.

 

Verkeersbord met retroreflecterende folie verhoogt zichtbaarheid

Het is de primaire taak van een verkeersbord om te worden gezien en te worden herkend. En dat onder alle omstandigheden. Omdat de boodschap van een verkeersbord direct duidelijk moet zijn, worden er hoge eisen gesteld aan de plaatsing, de uitvoering en het onderhoud van de verkeersborden. Zo is het van groot belang dat de uitvoering van een verkeersbord wordt afgestemd op de zichtbaarheid, herkenbaarheid en de leesbaarheid onder barre weerscondities en in het donker. Gelukkig heeft de toepassing van retroreflecterende folie de zichtbaarheid van verkeersborden in de afgelopen tientallen jaren enorm verbeterd.

 

Verkeersborden verouderen ieder jaar weer

De retroreflecterende folie die op een verkeersbord is aangebracht, heeft helaas niet het eeuwige leven. Want iedere dag weer gaat de functie van de folie stukje bij beetje achteruit. De veroudering van de reflectiefolie speelt dan ook een belangrijke rol in de levensduur van een verkeersbord. De reflectieklasse van verkeersborden is vastgelegd in de NEN 3381-norm en valt onder te verdelen in drie verschillende retroreflectieklassen:

  1. klasse I
  2. klasse II
  3. klasse III

Een verkeersbord dat is uitgevoerd met reflectieklasse I heeft een levensduur van maximaal 7 jaar. Is een verkeersbord voorzien van retroreflecterende folie in klasse II – zoals verreweg de meeste verkeersborden die wij online aanbieden –, dan is de levensduur van dit bord ten hoogste 10 jaar. Is een verkeersbord voorzien van folie met reflectieklasse III, dan is het bord in kwestie zelfs voor 12 jaar goedgekeurd.

 

De retroreflecterende functie van de reflectiefolie op verkeersborden die ouder zijn dan 7, 10 of 12 jaar, kan hierna niet meer worden gegarandeerd. Het nauwkeurig bepalen van de restwaarde van de reflecterende werking van de folie kan uitsluitend met behulp van professionele apparatuur worden uitgevoerd. Naar eigen inzicht en met het blote oog bepalen 'dat het verkeersbord nog wel even meekan' is niet objectief en dus niet toegestaan. Het zou natuurlijk heel goed kunnen dat een verkeersbord er na tien jaren nog prima uitziet, terwijl de reflectiewaarde van de folie na verloop van tijd beneden een toegestaan niveau is gezakt. Het weer is dan ook een van de factoren die een grote invloed uitoefenen op de levensduur van de retroreflecterende folie.

 

Levensduur verkeersbord sticker | Visser Assen

 

Overigens kun je heel eenvoudig zien hoe oud een verkeersbord is. Ieder bord dat ons magazijn verlaat, is aan de achterzijde voorzien van een sticker. Hierop is onder meer te zien wanneer het verkeersbord is geproduceerd. Tel je hierbij de levensduur van de folie op (in de meeste gevallen 10 jaar dus), dan weet je wanneer het bord dient te worden vervangen door een nieuw exemplaar.

 

Vervuiling verkeersbord beperkt zichtbaarheid verkeersbord

Naast de leeftijd van de aangebrachte folie, zijn de gevolgen van vervuiling van het verkeersbord eveneens een factor om rekening mee te houden bij de bepaling van de levensduur van een verkeersbord. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat door vervuiling de mate van reflectie van een verkeersbord met 10 tot zelfs 15 procent wordt verminderd. Bovendien neemt de leesbaarheid met maar liefst 70% af. Wanneer een bord ernstig is bevuild, neemt de werking van de retroreflecterende folie af en hiermee dan ook de veiligheid op de weg.

 

Zo moet het licht van de koplampen van een voertuig tweemaal door de vervuilende laag heen schijnen: de eerste keer om tot de reflecterende laag door te dringen en de tweede maal na de reflectie. Hiermee wordt de sterkte van het uittredende licht aanzienlijk gereduceerd, en dat komt de veiligheid op de weg natuurlijk niet ten goede. Zeker in het donker, wanneer het waarnemingsvermogen van de mens al met 95% is afgenomen. Hierdoor kunnen onoverzichtelijke situaties ontstaan op de weg.

 

Verkeersbord vies? Maak hem schoon! | Visser Assen

 

Een verkeersbord kan op een groot aantal verschillende manieren ernstig vervuild raken. Zo zie je veel verkeersborden onder de groene aanslag zitten wanneer deze onder een boom zijn geplaatst. Ook zijn veel borden ontsierd door vogelpoep, terwijl op lager geplaatste verkeerborden en vanizuilen weer veel straatvuil en stof zit. Ook vinden sommigen het leuk om stickers of kauwgom of verkeersborden te plakken. En dan zijn er nog personen die borden bekladden met graffiti.

 

Ongeluk veroorzaakt door vervuild bord: wie is aansprakelijk?

Een verkeersbord kan niet meer (volledig) zijn taak verrichten wanneer het door omstandigheden niet goed of in het geheel niet meer is te zien. Wanneer er nu een ongeluk plaatsvindt op een bepaalde locatie, zal er dan ook onderzoek worden gedaan naar de leesbaarheid van de aanwezige verkeersborden. Sinds een wetswijziging in het jaar 1992 is het aan de wegbeheerder om aan te tonen dat hij niet aansprakelijk is in deze situatie. Met andere woorden: is het ongeval veroorzaakt door een slechts afleesbaar verkeersbord, dan draait de wegbeheerder (deels) voor de kosten op.

 

Moet je een verkeersbord schoonmaken?

Het is dan ook met klem aan te raden om een verkeersbord regelmatig schoon te maken. Het is van groot belang om zo de helderheid en de leesbaarheid van een bord optimaal te houden. Hoe vaak je nu de borden moet afnemen met een sopje, hangt weer af van onder andere de locatie, de verkeersintensiteit en de leeftijd van het verkeersbord. Zo hoef je een bord aan een rustig landweggetje minder vaak af te nemen dan een verkeersbord dat aan een drukke stadsweg staat. Wel dien je een bord zeker minimaal één keer per jaar schoon te maken.

 

Om een zolang mogelijke levensduur te kunnen garanderen, moet een verkeersbord zelfs drie keer per jaar worden gereinigd: aan het begin van de herfst, het begin van de winter en aan het einde van de winter. Op deze manier blijven de borden hun functionaliteit zolang mogelijk behouden. Bovendien draagt goed onderhoud van een bord bij aan de verlenging van de levensduur van een verkeersbord. Hiermee betaalt het onderhoud van een bord zich snel weer terug, gezien de aanschafwaarde van een nieuw verkeersbord.

 

Verkeersbord schoonmaken | Visser Assen

 

Hoe maak je een verkeersbord schoon?

Bij het reinigen van een verkeersbord kun je in feite op dezelfde manier te werk gaan als bij de lak van je auto. Het retroreflecterende materiaal van het bord vraagt namelijk ongeveer dezelfde zorg als jouw geliefde vervoermiddel. De producenten van de retroreflecterende folie adviseren het volgende:

  • maak gebruik van een zachte spons of een borstel
  • gebruik warm water
  • maak gebruik van milde schoonmaakmiddelen die geen schurende of agressieve oplosmiddelen bevatten
  • wanneer een verkeersbord is aangetast door zware vervuiling, vet, graffiti of resterende lijm van stickers, maak je gebruik van oplosmiddelen als kerosine, minerale alcohol of heptaan (tip: graffitiverwijderaar)
  • test altijd eerst zelf even wat het zichtbare effect is van het schoonmaakmiddel
  • spoel na het reinigen het bord af met schoon water en droog het verkeersbord af met een zachte doek of zeemleer

 

De verschillende fabrikanten van verkeersborden in ons land stellen dat beschadigingen aan en dus een verkorte levensduur van het verkeersbord als gevolg van het niet naleven van de reinigingsrichtlijnen zijn uitgesloten van garantie. Het schoonmaken van verkeersborden kunnen op de volgende vier methoden worden uitgevoerd:

  1. Handmatig wassen
  2. Machinaal reinigen
  3. Hogedrukreiniging
  4. Osmosereiniging

 

Levensduur verkeersborden: een beknopte samenvatting

Zo, als je dit blogartikel eenmaal goed hebt doorgelezen, weet je nu hoelang een verkeersbord meegaat. De gemiddelde levensduur van een bord is om en nabij de tien jaar. Bovendien weet je nu dat je de levensduur kunt verlengen door verkeersbord met enige regelmaat schoon te maken. Op zijn minst dus eens per jaar, maar driemaal per jaar reinigen wordt ten zeerste aanbevolen.

 

Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen over verkeersborden of verkeersvoorzieningen in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 


Bron:

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600