Wanneer en hoe gebruik je een machineontvanger?

Geschreven door Ronald 01-09-2021 0 Reacties Meetinstrumenten,Alles over laserontvangers,

Als importeur en leverancier van de meetinstrumenten van Spectra is Visser Assen natuurlijk hét adres als het gaat om de aanschaf van een laserontvanger. Niet alleen kunnen wij alle handontvangers snel uit voorraad aan je leveren, maar ook de machineontvangers van deze Amerikaanse uitvinder van de bouwlaser. Maar wat is nu precies een machineontvanger, en wat kun je er allemaal mee? En wanneer en hoe gebruik je deze? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven.

 

Machineontvanger Spectra kopen | Visser Assen

 

Een machineontvanger is onmisbaar als je ook met een kraan of graafmachine op de juiste hoogte wilt werken. Dankzij de zeer heldere leds zijn de aanwijzingen al vanaf een grote afstand waar te nemen.

 

Machineontvanger of handontvanger: de verschillen

Als je op zoek bent naar een laserontvanger, een handzaam instrument om een roterende laserstraal mee te kunnen detecteren, dan zie je dat er eigenlijk twee verschillende typen bestaan. Zo hebben we natuurlijk de handontvanger, een compacte laserontvanger die je in de hand kunt houden of op een meetbaak kunt bevestigen. Een combinatie van een bouwlaser en een handontvanger is de ideale oplossing voor de bouwsector. Een handontvanger geeft de aanwijzingen voor hoger, lager of 'op hoogte' af door middel van kleine leds, op een grafisch display en met behulp van akoestische signalen. Een ander kenmerk van een handontvanger is de vrij bescheiden ontvangsthoek. Zo kan de laserstraal over slechts een beperkte hoek worden gedetecteerd. Bovendien is de grootte van het ontvangstgedeelte vrij gering.

 

Een machineontvanger zit een behoorlijk stuk complexer in elkaar. Zo is een machineontvanger niet geschikt om op een baak te bevestigen of in de hand te houden. Deze is dan ook uitermate geschikt om te worden bevestigd op een kraan, shovel of een graafmachine. Het is dan ook niet voor niets dat een machineontvanger door de vele gebruikers in bijvoorbeeld de GWW-sector vaak ook wel met het begrip 'kraanontvanger' of soms zelfs 'giekontvanger' aan wordt geduid. Een machineontvanger is dan ook een flink uit de kluiten gewassen laserontvanger. Met een hoogte van minimaal een centimeter of dertig is een kraanontvanger dan ook niet geschikt om in de hand te houden.

 

Een machineontvanger geeft geen akoestisch signaal af, noch een melding op een display. Nee, een machineontvanger is uitgevoerd met een groot aantal zeer felle en grote leds die keurig aangeven of de hoogte van de giek zich ten opzichte van de straal te hoog, te laag of op de juiste hoogte bevindt. Dit doet de kraanontvanger met behulp van de zeer felle, maar dimbare, leds in de vorm van een rode pijl omhoog of een rode pijl omlaag. Bevindt de giek zich eenmaal op de juiste hoogte, dan wordt de 'op hoogte' aangegeven met behulp van een grote, horizontale streep in de kleur groen. Een ander kenmerk van een machineontvanger is dat deze de laserstralen 360 graden rondom kan detecteren en dat de ontvangsthoogte vrijwel gelijk is aan de hoogte van de kraanontvanger. Bovendien is een giekontvanger – in tegenstelling tot een handontvanger – uitgevoerd met interne accu's, die je met de meegeleverde oplader snel kunt opladen zonder de oplaadbare batterijen uit de behuizing te halen.

 

Spectra CR700 combinatieontvanger | Visser Assen

 

Spectra CR700: de unieke combinatie van machineontvanger en handontvanger

Naast een handontvanger en een kraanontvanger, bieden wij de keuze uit nóg een andere soort laserontvanger. En dit is de zogenoemde combinatieontvanger. De CR700 van Spectra is namelijk een compacte laserontvanger die is uitgerust met een groot aantal, zeer felle leds. Deze combiontvanger wordt standaard uitgeleverd met zowel een baakklem als een speciale magneetklem. Waar je de CR700 met behulp van de baakklem op een meetbaak kunt bevestigen, kun je deze ontvanger bovendien inzetten als een compacte machineontvanger door de baakklem te vervangen door de meegeleverde magneet. Deze behoorlijk krachtige magneet bevestig je de CR700 rotsvast op de giek van een kraan.

 

Spectra LR30 of LR50: twee verschillende kraanontvangers

Wie even snel een blik werpt op ons aanbod aan machineontvangers van Spectra, ziet al snel dat er in feite twee soorten op het menu staan. Zo kennen we naast de LR30 van Spectra nog de LR50. Bovendien bieden wij online nog de W-versies van beide modellen kraanontvanger aan, maar deze komen later nog uitgebreid aan bod.

 

Zetten wij beide machineontvangers lijnrecht tegenover elkaar, dan zien we toch duidelijke verschillen tussen de LR30 enerzijds en de LR50 aan de andere kant. Zo kent de LR30 'slechts' drie nauwkeurigheidsstanden: fijn, standaard en breed. De veel geavanceerde LR50 heeft maar liefst twee keer zoveel nauwkeurigheidsstanden. Wél beschikt de LR30 over vijf verschillende indicatieniveaus om de hoogte aan te geven: te hoog, te laag, fijn te hoog, fijn te laag en uiteraard 'op niveau'. De LR50 beschikt zelfs over nóg meer rijen met leds, dus nog meer mogelijkheden om aan te geven of de giek zich te hoog of te laag ten opzichte van de roterende laser bevindt.

 

Bovendien heeft de LR50 machineontvanger van Spectra nog een paar extra technische hoogstandjes onder de kap zitten die het werken voor de machinist een stuk overzichtelijker en gemakkelijker maken. Een van deze extra's is de zogenoemde bladhellingindicator. Deze handige functie helpt de machinist in de kraan bij het horizontaal houden van het blad. Bovendien is de LR50 van Spectra uitgerust met een loodrechtindicator. Deze maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig niveaucontroles uit te voeren.

 

De LR30 is uitermate geschikt voor wie alleen de hoogte van de afgravingen hoeft te controleren. Deze relatief eenvoudige machineontvanger wordt dan ook met name gebruikt op een shovel of een bulldozer. Een LR50 is dankzij de eerder genoemde bladhellingindicator en loodrechtindicator de ideale laserontvanger om te worden gemonteerd op de giek van een kraan. De LR50 is dan ook de ultieme machineontvanger om te worden gebruikt met bijvoorbeeld een graafmachine.

 

Machineontvanger Spectra Wireless | Visser Assen
De Spectra LR30 Wireless in gebruik

 

Machineontvanger LR30 W en LR50 W Wireless: wat kunnen deze?

Als uitbreiding op de gewone machineontvangers, de LR30 en de LR50 van Spectra, hebben wij nog beide modellen giekontvanger in een Wireless-uitvoering. In dit geval slaat het Engelse woord 'wireless' helaas niet op WiFi, maar op een extra draadloos kastje dat bij de beide machineontvangers wordt geleverd. Het kastje in kwestie is een door de Amerikaanse topfabrikant RD20 gedoopte extern display voor in de cabine. De lettercombinatie 'LR' staat dan ook voor 'Remote Display', een extern scherm dus.

 

Het extra kastje RD20 kun je draadloos verbinden met de LR30 W of de LR50 W en vertoont optisch gezien grote gelijkenissen met de HL700 handontvanger van Spectra. Maar in plaats van een grafisch lcd-scherm, beschikt de RD20 over een heleboel extra ledjes die samen exact aangeven of de machineontvanger op de giek van de kraan zich op de juiste hoogte en stand bevindt. Bovendien geeft de RD20 wél een akoestisch signaal. Met behulp van dit extra kastje kan de machinist in de kraan nog beter zijn werkzaamheden in de gaten houden. Bovendien is een LR30 of LR50 Wireless uitermate geschikt wanneer de giek zich achter de machinist bevindt. Zo hoeft de gebruiker zich niet telkens om te draaien om de hoogte en eventueel de hoek in de gaten te houden.

 

Spectra LR50 en magneetstang in gebruik | Visser Assen

 

Hoe bevestig je de giekontvanger op de kraan?

Om een machineontvanger te bevestigen op de giek van een kraan of op de mast van een shovel of bulldozer, kun je kiezen voor een aantal verschillende manieren. Zo is een machineontvanger van Spectra standaard niet voorzien van een magneet, maar is deze uitgevoerd met een tweetal ronde haken. Deze twee haken kun je met behulp van de twee stelschroeven handvast bevestigen op een optioneel mee te bestellen magneetstang. Deze originele stang van Spectra is juist wél voorzien van magneten. Wat heet, aan weerszijden bevindt zich een aantal buitengewoon krachtige magneten, die de magneetstang en de kraanontvanger rotsvast op de giek of arm bevestigen.

 

Een andere optie waar veel bedrijven voor kiezen, is zelf op zoek te gaan naar een buis met (bijna) dezelfde diameter als de originele magneetstang van Spectra, de MM01. Deze magneetstang heeft een doorsnede van ø 42 mm. Door nu een buis of stang met dezelfde diameter vast te lassen op de giek van de graafmachine, vorm je een vaste plek voor de bevestiging van je machineontvanger op je machine.

 

Welke machineontvanger is nu de beste?

Zo, nu weet je (vrijwel) alles over deze speciale kraanontvangers. De beste keuze is echter moeilijk aan te wijzen. Zo kan een shovelmachinist uitstekend uit de voeten met een LR30, maar is een machinist op een graafmachine meer gebaat bij de veel geavanceerdere LR50. Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Machineontvangers bekijken ►

Ook interessant
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer
Randbeveiliging van SafetyRespect, een veilige keuze!

Randbeveiliging van SafetyRespect, een veilige keuze!

Ronald 11-04-2024 0
In de wereld van de bouw is veiligheid geen luxe, maar een absolute prioriteit. Met de opkomst van hoogbouwprojecten en complexe bouwlocaties is het w...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600