Robotic of Mechanic Total Station: is een uitzetrobot de aanschaf waard?

Geschreven door Ronald 13-01-2023 0 Reacties Layout,

Visser Assen loopt al sinds de oprichting in het jaar 1974 voorop als het gaat om nieuwe techniek die het werken op de bouwplaats verbetert en/of versnelt. Zo hebben wij al kort na de uitvinding van de bouwlaser deze destijds vernieuwende techniek omarmd en zijn wij importeur van Spectra Precision geworden. In het nieuwe millennium zijn wij importeur van de uitzetrobot of Robotic Total Station van Trimble geworden.

 

Geregeld krijgen wij dan ook van klanten – die al in het bezit zijn van een mechanische Total Station – de vraag of een Robotic Total Station de hogere aanschafprijs waard is. Daarom vinden wij het de hoogste tijd worden om alles te onthullen over de voor- en nadelen van de Robotic Total Station van Trimble.

 

Trimble Robotic Total Station Uitzetrobot | Visser Assen

 

Als je momenteel al een mechanische total station gebruikt, zou je jezelf kunnen afvragen of de upgrade naar een Robotic Total Station werkelijk nodig is. Je bent namelijk al een stuk efficiënter bezig dan je zou doen met een meetband, uitzetdraad, schietlood, piketpaaltjes en een rekenmachine. Misschien maak je je ook wel zorgen over het leerproces dat gepaard gaat met het gebruik van een nieuw hulpmiddel als de uitzetrobot. Anderen overtuigen van de voordelen van de Robotic Total Station zal je eveneens wat tijd kosten.

 

4 belangrijke verschillen tussen een mechanische en een gerobotiseerde total station

Het is natuurlijk menselijk om te twijfelen of een verandering nu echt nodig is, maar de voordelen van een Robotic Total Station zijn onmogelijk te negeren. Ja, een mechanische total station is natuurlijk al een enorme verbetering ten opzichte van traditionele uitzetmethoden. Maar nu de industrie zich blijft ontwikkelen en de technologie steeds beter wordt, is de tijd rijp om te ontdekken hoe de nieuwste techniek in lay-out jou kan helpen besparen op werkuren. Zeker nu er een chronisch tekort is aan gekwalificeerd personeel, is het noodzakelijk om met minder personeel meer te kunnen doen. Lees dan ook de vier belangrijkste voordelen van een uitzetrobot ten opzichte van een mechanische total station en laat jezelf overtuigen.

 

Robotic Total Stations Trimble bekijken ►

 

  1. Mechanische total stations vereisen handmatige bediening

Alle functies van een mechanische total station dienen nog altijd handmatig te worden bediend, en iedere menselijke handeling kost meer tijd en verhoogt de kans op een mogelijke fout. Bij het uitzetten van elk punt moet het instrument bijvoorbeeld handmatig worden gedraaid, moet het prisma handmatig worden verplaatst en in vizier worden gebracht en moet de functie voor elektronische afstandsmeting (EDM) handmatig worden ingeschakeld.

 

Een Robotic Total Station van Trimble werkt anders. Een uitzetrobot is een geautomatiseerd instrument dat workflows sneller en nauwkeuriger kan uitvoeren. De uitzetrobot volgt continu het prisma en meet zelfstandig zonder menselijke tussenkomst. De winst die je kunt behalen op het gebied van snelheid en precisie gaat veel verder dan wat mogelijk is met een mechanische lay-outtool.

 

  1. Mechanische total station vereist een team van 2 personen

Hoewel een mechanische total station al een enorme verbetering is ten opzichte van traditionele uitzetmethoden, zijn nog altijd twee personen nodig om er mee te kunnen werken: de ene persoon verplaatst het instrument terwijl de tweede persoon het prisma verplaatst. Zeker nu de bouwsector eveneens hard wordt geraakt door personeelstekorten is het niet altijd mogelijk om twee ervaren maatvoerders aan het werk te zetten voor je project. En zelfs als je wel over voldoende personeel beschikt, ben je nog altijd beperkt als het aankomt op de tijd die het kost om de maatvoering af te ronden.

 

Maar hoe werkt nu de Robotic Total Station: door de uitzetrobot te koppelen met een tablet, vereist de Robotic Total Station slechts één gekwalificeerde medewerker. Uitzetten kan gemakkelijk tweemaal zo snel worden uitgevoerd, en dat scheelt weer aanzienlijk in werkuren. Zo kun je meer doen met je team en kun je zelfs opschalen met de productiviteitswinst die je hiermee boekt.

 

Mechanische Total Station | Visser Assen

 

  1. Mechanische total stations beperken je vermogen fouten op te merken

Bij een mechanische total station moet één operator achter het instrument blijven terwijl de tweede het prisma dient te bewegen. Omdat het team zo gefocust is op handmatige taken, zullen ze minder snel fouten opmerken of dingen in twijfel trekken die niet kloppen. Onontdekte fouten die tijdens de lay-outfase zijn gemaakt, leiden vaak tot nametingen en informatieverzoeken (RFI's) tijdens de bouw.

 

Hoe pakt de uitzetrobot dit aan? Met een Robotic Total Station kan de enkele maatvoerder zich vrij door de ruimte bewegen terwijl de uitzetrobot van Trimble hem al het werk uit handen neemt. Bevrijd van handmatige taken, krijgt de operator een beter zicht op de site en kan hij het uitzetten op kwaliteit controleren. Dit maakt het veel gemakkelijker om eventuele problemen die van invloed kunnen zijn op de bouw vooraf op te sporen en op te lossen, waardoor de kans op kostbare problemen in de toekomst afneemt.

 

  1. Mechanische total station levert slechts beperkte productiviteitswinst op

Net als veel andere aannemers in de bouwsector, ben je constant bezig naar het zoeken van manieren om de productiviteit te verbeteren. Een mechanische total station mag dan wel een verbetering zijn ten opzichte van ouderwetse maatvoeringsgereedschappen en -methoden, maar je laat letterlijk geld liggen door maar vast te blijven houden aan grotendeels handmatige processen terwijl er een geautomatiseerde oplossing voorhanden is.

 

Hoe de Robotic Total Station dit anders doet: met een uitzetrobot kun je dagelijks gemiddeld 600 punten, of in sommige gevallen zelfs 1.000 punten, uitzetten in je eentje. Dit tegenover om en nabij de 150 punten per dag met twee personen. Met behulp van een Robotic Total Station kun je een kostenbesparing van 90% per punt realiseren ten opzichte van een mechanische total station.

 

Uitzetrobot Trimble Robotic Total Station | Visser Assen

 

Hoeveel kun je besparen met een uitzetrobot van Trimble?

Zoals je hierboven al uitvoerig hebt kunnen lezen, kun je je behoorlijk veel geld besparen door een Robotic Total Station van Trimble aan te schaffen. Heel veel geld. In onderstaande tabel gaan we uit van 40 werkbare weken. Vermenigvuldig het aantal uren per jaar met de kostprijs van je medewerkers, dan zie je wat je zou kunnen besparen door anders te gaan werken. De aanschafwaarde verdien je in de meeste gevallen binnen een jaar terug! Bovendien kun je altijd rekenen op ondersteuning van onze specialisten, zodat je kostbare instrument nooit werkloos op de plank blijft staan!

 

  Traditioneel uitzetten Mechanische Total Station Uitzetrobot
Uren per week 10 uur 4 uur 2,5 uur
Aantal personen 3 personen 2 personen 1 persoon
Totaal uur per jaar 1200 uur 320 uur 100 uur

 

Robotic Total Station of mechanische total station: de conclusie

Zo, als je dit blogartikel helemaal hebt doorgelezen, dan weet je inmiddels dat de aanschaf van een uitzetrobot zich snel heeft terugverdiend. Je bespaart namelijk niet alleen aanzienlijk op personeelskosten, maar ook op werkuren. De aanschaf van een Robotic Total Station kan dus al snel uit.

 

Heb je naar aanleding van het lezen van dit artikel nog vragen over de uitzetrobot of over Lay-Out in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Robotic Total Stations Trimble bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600