Wegens COVID-19 nemen wij maatregelen die impact hebben op onze dienstverlening. Klik hier voor alle informatie.

Meetwiel, afstandsmeter of meetband: meten is weten!

Geschreven door Ronald 03-09-2021 0 Reacties Meetinstrumenten,Alles over meetaccessoires,Alles over overige meetinstrumenten,Alles over lasertools,

Als totaalleverancier voor de bouw- en infrasector is Visser Assen natuurlijk al vele tientallen jaren een betrouwbare partner als het gaat om meetinstrumenten. Niet alleen de kwaliteit van de meetinstrumenten van Spectra zijn ongeëvenaard, ook leveren wij naast de digitale afstandsmeters van dit Amerikaanse merk nog andere instrumenten om afstanden mee te kunnen meten. Zo verkopen wij onder meer de meetwielen van Nedo en kun je bij ons bovendien uitstekend terecht voor meetbanden en rolmaten. Maar wanneer gebruik je nu wat? Daar hopen wij je in dit uitgebreide blogartikel een zo duidelijk mogelijk antwoord op te geven.

 

Laserafstandsmeter van Spectra | Visser Assen

 

Voor je een tool wilt gaan afschaffen of gebruiken om er vervolgens afstanden mee te kunnen meten, dien je jezelf eerst even af te vragen waar je wilt gaan meten en hoe groot de afstanden naar verwachting zullen zijn. Meet je binnen of juist buiten? Moet je honderden meters aan lengte opmeten of slechts kleine afstanden? Wij helpen je uit de brand, want meten is weten!

 

Gemakkelijk binnen meten met een laserafstandsmeter

Als je met name binnen onder dak metingen wilt gaan verrichten, dan is een speciale laserafstandsmeter misschien wel de beste tool voor jou. Een digitale afstandsmeter is namelijk een zeer klein en veelzijdig apparaatje dat je zo overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien is de bediening van een laser-afstandsmeter een fluitje van een cent, omdat deze is uitgevoerd met slechts een beperkt aantal knoppen. Je hoeft simpelweg de digitale afstandsmeter aan te zetten en deze ergens op richten. Richt je dit compacte meetinstrument op bijvoorbeeld een muur aan de overkant, dan zie je daar een rode stip op verschijnen.

 

Nu beweeg je de laserpunt naar het exacte punt tot waar je de exacte afstand van wilt weten. Druk je nu op de knop om de afstand te laten calculeren, dan wordt de laserstraal door het oppervlak waarop je hebt gericht weerkaatst en razendsnel teruggezonden naar de digitale afstandsmeter. Vervolgens wordt deze straal weer door de afstandsmeter opgevangen en wordt in een oogwenk de juiste afstand berekend. Vervolgens wordt de gemeten afstand op het LCD-scherm zichtbaar voor de gebruiker.

 

Afstandsmeters van Spectra | Visser Assen

 

De digitale afstandsmeters van Spectra

Als importeur van het merk Spectra voor Nederland, België en Luxemburg kunnen wij uiteraard alle instrumenten van dit Amerikaanse merk razendsnel uit voorraad bij je afleveren. En dat is bij de afstandsmeters van Spectra natuurlijk niet anders. Op het moment van schrijven – vrijdag 3 september 2021 – heeft Spectra drie verschillende digitale afstandsmeters in hun portfolio. Naast de relatief nieuwe modellen QM10 en de QM20, heeft Spectra opnieuw de welbekende QM55 in hun leveringsprogramma opgenomen.

 

Het instapmodel onder de laserafstandsmeters van Spectra is natuurlijk de QM10. Deze zeer compacte meethulp heeft een meetbereik van 10 centimeter tot maar liefst 30 meter. Niet alleen het meten van afstanden gaat razendsnel met de QM10, ook voor het meten van de inhoud van een ruimte draait deze digitale afstandsmeter zijn hand niet om. Bovendien rekent de QM10 met hetzelfde gemak oppervlakken voor je uit.

 

Hoewel het typenummer wellicht anders doet vermoeden, is de QM55 een klein treetje hoger op de trappen van vergelijking tussen de laser-afstandsmeters. Deze ouwe bekende onder de digitale rolmaatjes van Spectra heeft een meetbereik van 30 cm tot en met maar liefst 50 meter. Verder is deze digitale afstandsmeter uitgerust met een groot display met achtergrondverlichting.

 

Het topmodel onder de Spectra-afstandsmeters is de QM20. Deze kan afstanden meten die zich tussen de 10 centimeter en 50 meter bevinden. Bovendien kan deze digitale alleskunner razendsnel oppervlakten en inhouden voor je uitrekenen. Zelfs voor optellen en aftrekken is de QM20 altijd wel te porren.

 

Meetbanden 30 en 50 meter | Visser Assen

 

Meetbanden in verschillende lengten en materialen

Naast een aantal verschillende laserafstandsmeters, die met name ideaal zijn om binnen afstanden mee te kunnen meten, hebben wij ook een groot aantal meetbanden in ons aanbod opgenomen. Een meetband moet je eigenlijk zien als een flink uit de kluiten gewassen rolmaat. Een meetband bestaat namelijk uit een meetlint met een lengte van 30, 50 of maar liefst 100 meter die in een kunststof haspel zit opgerold. Met behulp van de slinger kun je het meetlint razendsnel op- en afrollen.

 

De meetbanden die je in ons assortiment kunt vinden, zijn uitgevoerd met een meetlint van staal of een meetlint van glasfiber. In verreweg de meeste gevallen wordt een meetband met een glasfiber lint gebruikt. Deze meetband is in eerste instantie natuurlijk goedkoper, maar mag dankzij het niet-geleidende materiaal overal worden toegepast. Het nadeel van glasfiber of glasvezel is dat dit materiaal een lichte afwijking kan vertonen. In sectoren waar de meetresultaten tot op de millimeter nauwkeurig dienen te zijn, is een meetband met een stalen meetlint vereist.

 

Wanneer gebruik je een meetband?

Een meetlint of een meetband komt uitermate goed van pas bij het opmeten van langere afstanden, zowel binnen als buiten. Een meetband kan zijn uitgevoerd met een haak of een ring aan het uiteinde. Met een haak kun je het uiteinde vasthaken aan bijvoorbeeld een trottoirband of een bekistingsplaat. Klap je de haak juist in, dan houd je een ring over, waarmee je het meetlint kunt bevestigen aan een spijker of een schroef.

 

Meetwiel Nedo kopen | Visser Assen

 

Meetwielen, wanneer en hoe gebruik je een meetwiel?

De laatste onmisbare meethulp is natuurlijk het meetwiel. Een meetwiel is in feite niets meer of minder dan een lichtgewicht wiel dat in een groot handvat zit gemonteerd. Met het gemonteerde wiel op de grond gedrukt en het handvat in de hand leg je precies de afstand af die jij wilt meten. En dan natuurlijk zo recht mogelijk.

 

Omdat het wiel een omtrek heeft van exact 100 of 50 centimeter, is het kinderlijk eenvoudig om na het lopen de afstand af te lezen die jij hebt afgelegd. Gelukkig hoef je niet zelf te turven hoeveel meters je hebt afgelegd, want ieder meetwiel is standaard uitgerust met een tellerwerk. Omdat het ronde wiel bij elke afgelegde afstand het tellerwerk doet draaien, kun je de afgelegde afstand exact aflezen op de teller. Wil je hierna een nieuwe afstand gaan meten, dan reset je simpelweg de teller en ga je weer verder.

 

Een meetwiel is dan ook het ultieme meethulpmiddel om grote afstanden nauwkeurig mee te kunnen meten. In principe is het mogelijk om zo al wandelend een afstand tot maar liefst 10 kilometer af te leggen. No ja, 9.999,9 meter om precies te zijn. Het meetwiel geeft namelijk de afgelegde afstanden tot op 10 cm nauwkeurig weer. Een meetwiel is dan ook de beste meetmethode om grote afstanden binnens- en buitenshuis mee op te kunnen meten.

 

Meetwielen van Nedo | Visser Assen

 

Welke types meetwielen zijn er?

In ons assortiment vol met meetwielen kun je online in ieder geval een keuze maken uit vier verschillende meetwielen. Al deze meetwielen worden gefabriceerd door Nedo in hun fabriek in de Duitse stad Dornstetten. De meetwielen die Nedo ons al meer dan tien jaar kan leveren zijn als volgt:

 • Meetwiel Mini
 • Meetwiel DeLuxe
 • Meetwiel licht Professional
 • Meetwiel VA 10

 

Het meetwiel Mini is met recht een mini onder de meetwielen te noemen. Als enige in ons assortiment meetwielen heeft de Mini een wielomtrek van 50 centimeter. De meetwaarden hebben een tolerantie van 0,05 procent. Dit betekent dat dit meetwiel over honderd meter een afwijking kan vertonen van slechts 5 centimeter. Handig is dat de Mini geheel compact is in te klappen en slechts 1.2 kg weegt. Bovendien is het mogelijk dit meetwiel te bestellen in combinatie met een rugzak, waarmee je de Mini nog gemakkelijker kunt vervoeren.

 

Een klein stapje hoger op de ladder bevinden zich de DeLuxe en de Professional. Deze 'meetwiel-tweeling' is uitgevoerd met een wiel met een omtrek van 100 cm. Dit betekent dat het wiel bij iedere volledige ronde exact een meter heeft afgelegd. Verder zijn deze twee meetwielen net zo nauwkeurig als de Mini. Dat wil zeggen dat ze beide een meettolerantie van 0,05 procent kennen.

 

Het grote verschil tussen de Professional en de DeLuxe zit hem in de resetknop. Bij de De DeLuxe bevindt deze nulstelknop zich gewoon op de teller, dus net iets boven de grond. De Professioneel is echter pas écht en luxe meetwiel, want dit meetwiel van Nedo is uitgerust met een resetknop in de pistoolhandgreep van het meetwiel. Op deze manier hoef je dus nooit meer te bukken om het tellerwerk te resetten. Een ongekende luxe!

 

Overigens zijn de tweelingbroers of -zussen onder de meetwielen volledig vervaardigd uit lichte onderdelen en wegen ze nauwelijks iets meer dan twee kilo. Uiteraard zijn beide meetwielen geheel compact in te klappen. Bovendien is voor deze twee lichtgewicht meetwielen eveneens een bijbehorende rugzak te  bestellen.

 

Een snelle rekenaar heeft nu natuurlijk al lang uitgerekend dat een meetwiel nog niet aan bod is gekomen. Dat klopt, en dat is het model VA 10. Dit is het meetwiel van Nedo dat de beste en meest nauwkeurige meetresultaten biedt. Dit komt omdat dit meetwiel is gemaakt van staal en dus een stuk zwaarder is dan de rest. Dit model meetwiel is uitgevoerd met een geheel dicht wiel dat eveneens een wielomtrek van precies een meter heeft. In tegenstelling tot de andere drie meetwielen heeft de VA 10 een tolerantie van slechts 0,02 procent. Dit houdt in dat je na het afleggen van maar liefst 100 meter je een maximale afwijking kunt noteren van slechts 2 centimeter. Niet voor niets is de VA 10 dan ook het meest gebruikte meetwiel in de GWW-sector.

 

Digitale afstandsmeter, meetband of meetwiel gebruiken: het eindoordeel

Goed, nu weet je als het goed is dus hoe en waar de drie belangrijkste meetinstrumenten worden gebruikt. Samenvattend komen we op het volgende uit:

 

Afstandmeter Spectra QM10 | Visser Assen Meetband 30 meter | Visser Assen Meetwiel Nedo VA 10 | Visser Assen
Laser-afstandsmeter Meetband Meetwiel
 • Voor afstanden tot 50 meter
 • Wordt vrijwel uitsluitend binnen gebruikt
 • Tot op de millimeter nauwkeurig
 • Voor afstanden tot 100 meter
 • Wordt zowel binnen als buiten gebruikt
 • Tot op de millimeter nauwkeurig
 • Voor afstanden tot 10.000 meter
 • Wordt vrijwel uitsluitend buiten gebruikt
 • Tot op 10 cm nauwkeurig
Afstandsmeters bekijken ► Meetbanden bekijken ► Meetwielen bekijken ►

 

Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op!

 

Alle meetinstrumenten bekijken ►

Ook interessant
Alles wat je over waterpasinstrumenten moet weten

Alles wat je over waterpasinstrumenten moet weten

Ronald 17-09-2021 0
Vele jaren voordat de heer Bob Studebaker in 1965 als allereerste persoon met de eerste bouwlaser ter wereld ten tonele verscheen, maakten landmeters ...
Lees meer
Mengen met een mortelmixer: hoe werkt het?

Mengen met een mortelmixer: hoe werkt het?

Ronald 17-09-2021 0
Als dealer en leverancier van de merken Eibenstock en Swinko kan Visser Assen je de keuze bieden uit een grote verscheidenheid aan handmixers en morte...
Lees meer
Bouwlaser oplaadbaar of met batterijen?

Bouwlaser oplaadbaar of met batterijen?

Ronald 10-09-2021 0
Als importeur en dealer van de bouwlasers van Spectra Precision weet Visser Assen als geen ander altijd een passende laser van dit Amerikaanse merk aa...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600