Wegens COVID-19 nemen wij maatregelen die impact hebben op onze dienstverlening. Klik hier voor alle informatie.

Multifunctionele bouwlaser HV302 of HV302G: welke is de beste keuze?

Geschreven door Ronald 08-03-2021 0 Reacties

Wanneer je een bezoek brengt aan onze categorie multifunctionele lasers, dan zie je dat je kunt kiezen uit twee verschillende modellen. De types zijn de Spectra HV302 en de HV302 G van Spectra. Maar wanneer gebruik je nu welke laser? En wat kun je er allemaal mee? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

 

multifunctionele laser Spectra HV302 of Spectra HV302 G | Visser Assen

 

Spectra HV301 en Spectra HV301 G: een korte les geschiedenis

Zowel de HV302 als de HV302 G van Spectra is de tweede generatie van dit specifieke model bouwlaser. Een roterende laser met een duidelijk zichtbare straal: de zogenoemde afbouwlaser of interieurlaser. Zo zag het eerste type, de HV301 van Spectra, kort na de eeuwwisseling het levenslicht. Deze bouwlaser was in eerste instantie puur ontwikkeld voor het verrichten van afbouwwerkzaamheden. Hoewel de HV301 als warme broodjes over de toonbank ging, klonk de roep om een model met een nóg beter zichtbare straal steeds harder. En zo kwam in 2010 dan eindelijk de HV301 G op de markt: een zichtbare bouwlaser met een groene straal.

 

Afbouwlasers Spectra HV302 en Spectra HV302 G worden multifunctioneel

In 2015 was de tijd echter rijp voor een geheel nieuwe generatie bouwlasers van Spectra. Om uniformiteit uit te stralen, besloot de Amerikaanse wereldmarktleider vrijwel alle roterende lasers uit te voeren in dezelfde behuizing. En zo kregen de twee afbouwlasers eveneens een geheel nieuw jasje. Maar omdat deze twee modellen een flinke upgrade hadden gekregen, hebben ze van Spectra de benaming HV302 en HV302 G meegekregen.

 

De opwaardering blijkt natuurlijk niet alleen uit een nieuwe naam. De upgrade is dan ook significant. Want dankzij de nieuwe, buitengewoon robuuste en waterdichte behuizing, is de poort geopend naar een eer grote verscheidenheid aan toepassingen. Gebruik je deze als interieurlaser bedoelde roterende lasers met de juiste ontvanger, dan kun je deze twee afbouwlasers namelijk uitstekend inzetten als een 'gewone' roterende laser voor buitengebruik. Zelfs het creëren van een – zij het eenvoudig en handmatig – afschot is mogelijk. Met recht multifunctioneel dus, deze bouwlasers!

 

Multifunctionele laser HV302 van Spectra is ideaal voor buiten

Hoewel zowel de HV302 als de 'groene' HV302 G een laser is met verschillende functionaliteiten, zijn er toch enkele verschillen op te noemen. Zo is de HV302 van Spectra, de afbouwlaser met een rode straal dus, wellicht de beste keuze voor de beginnende ZZP'er. En dan met name de ZZP'er die vooral klussen in de buitenlucht voor zijn of haar rekening neemt.

 

Zo is de rode straal van de Spectra HV302 zeer goed waar te nemen binnenshuis. En dan met name in ruimten waar het licht niet al te fel is. Omdat deze multifunctionele bouwlaser een rode laserstraal uitzendt, is de straal te ontvangen met vrijwel iedere laserontvanger. Van de simpelste handontvanger tot de meest uitgebreide machineontvanger. Combineer je de rode HV302 van Spectra met het topmodel handontvanger van Spectra – de HL760 met radio-ontvangst – dan komt je bouwlaser pas echt tot leven. Zo is het zelfs mogelijk om op afschot te kunnen werken.

 

Spectra HV302 G Groene straal | Visser Assen

 

Spectra HV302 G Groen is de ideale afbouwlaser voor binnen

Het andere model multifunctionele bouwlaser van Spectra is de HV302 G. Waar de letter 'G' natuurlijk staat voor 'Green', oftewel Groen. Een roterende laser met een groene straal dus. Hoewel beide afbouwlasers multifunctioneel zijn, is de HV302 G de beste keuze wanneer je met name binnen aan het werk bent.

 

De roterende laser met een groene laserstraal is ontwikkeld, omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een lichtstraal met een groene kleur vele malen beter te zien is voor het menselijk oog. Een groene laserstraal is voor een mens namelijk vier keer zo helder als een rode straal. En dit gegeven komt met name van pas tijdens afbouwwerkzaamheden, wanneer je bijvoorbeeld systeemplafonds of wanden moet plaatsen. Een echte laser voor interieurwerkzaamheden dus.

 

Dankzij de waterdichte en zeer robuuste behuizing kan de HV302 G eveneens buiten aan het werk worden gezet. Omdat deze laser van Spectra echter een groene straal uitzendt, kan de laserstraal alleen door een speciale laserontvanger worden opgepikt. De keuze in ontvangers is met twee verschillende types dan ook vrij bescheiden. Het gebruik in combinatie met een machineontvanger is zelfs helemaal niet mogelijk.

 

Multifunctionele laser in combinatie met een ontvanger

Als je echt alle mogelijkheden die een multifunctionele laser je kan bieden ten volle wilt benutten, is het zeker aan te raden de HV302 of de HV302 G uit te breiden met een laserontvanger. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, biedt de HV302 met rode laserstraal je verreweg de meeste keuze aan ontvangers.

 

Maar wat wat de handontvangers betreft, beperken wij ons dit verhaal even tot de HL760 van Spectra. Dit is namelijk de meest uitgebreide handontvanger die het Amerikaanse merk Spectra je te bieden heeft. Deze buitengewoon robuuste ontvanger beschikt namelijk over de mogelijkheid om een radioverbinding te leggen met verschillende model bouwlaser van Spectra. Waaronder dus de HV302 multifunctionele bouwlaser.

 

Bovendien beschikt de HL760 over een aantal handige functies waar je bij andere handontvangers vaak tevergeefs naar loopt te zoeken. Zo biedt de HL760 de gebruiker de mogelijkheid tot Grade Match. Deze functie maakt het mogelijk om verschillende hoogten met elkaar te verbinden en een schuin referentiepunt op onbekend terrein aan te maken. Grade Match scheelt enorm in tijd. Je hoeft namelijk niet langer telkens handmatig de hoogte aan te passen.

 

De HL760 is bovendien te bestellen in een variant die zowel een rode als een groene laserstraal kan ontvangen. Deze handontvanger van Spectra is de HL760U. Deze biedt dezelfde functies, maar is universeel te gebruiken.

 

Spectra HV302 of HV302 G met groene laserstraal: de conclusie

Zoals je hierboven al uitvoerig hebt kunnen lezen, zijn beide multifunctionele lasers uitgevoerd met de robuuste, waterdichte behuizing. Dankzij deze behuizing is het mogelijk beide afbouwlasers buiten te gebruiken. De gewone HV302 is in feite het meest geschikt om buiten aan het werk te worden gezet. Dankzij de rode laserstraal is het signaal door iedere willekeurige hand- of machineontvanger op te pikken.

 

De HV302 G is de multifunctionele die het meest geschikt is wanneer je voornamelijk binnen aan het werk bent. De groene laserstraal is namelijk vier keer zo fel als een rode laserstraal. Wanneer je deze groene bouwlaser gebruikt in combinatie met de HL760U handontvanger van Spectra, kun je zelfs incidenteel buiten aan het werk met deze laser van Spectra.

 

Multifunctionele lasers bekijken ►

Ook interessant
Aantal Amperes en draaddikte van krachtstroomkabels

Aantal Amperes en draaddikte van krachtstroomkabels

Ronald 07-12-2013 1
Soms is het lastig om te bepalen welke krachtstroomkabel geschikt is voor het werk of voor een klus. Om te helpen bij het maken van de juiste keuze vo...
Lees meer
Hoe moet ik bestraten?

Hoe moet ik bestraten?

Ronald 25-05-2013 0
  Hoe moet ik bestraten? Deze vraag wordt ons geregeld gesteld door vele doehetzelvers. In dit artikel leggen wij stap voor stap uit hoe je het moe...
Lees meer
Wat voor rechten biedt een ‘Verboden Toegang’-bord?

Wat voor rechten biedt een ‘Verboden Toegang’-bord?

Ronald 15-09-2016 0
  visser-assen.nl biedt een enorm assortiment aan borden en stickers  met de tekst ‘Verboden Toegang’.  Wij krijgen dan ook geregeld de vraag wat v...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600