Ongelukken bij installatie zonnepanelen gemakkelijk te voorkomen

Geschreven door Ronald 24-01-2023 0 Reacties Alles over klimmaterieel,Bouwplaatsinrichting,Alles over valbeveiliging,

Nu heel Nederland en België als het gevolg van torenhoge energieprijzen massaal aan de zonnepanelen gaat, vinden er steeds meer ongelukken plaats bij het installeren van zonnepanelen. De NOS meldt vandaag zelfs dat er in iets meer dan een jaar tijd meer dan veertig ongelukken zijn gebeurd. Hoewel een ongeluk natuurlijk in een klein hoekje zit, kun je ze gemakkelijk voorkomen. Hoe je dat doet, lees je in dit blogartikel van Visser Assen.

 

Ongelukken bij installatie zonnepanelen voorkomen | Visser Assen

 

Nu er steeds meer ongelukken gebeuren tijdens het installeren van zonnepanelen, vindt de Nederlandse Arbeidsinspectie dat er meer aandacht moet komen voor de veiligheid van medewerkers bij de installatie van zonnepanelen. Zo telde de inspectie in de periode van januari 2021 tot maart 2022 vele tientallen ongelukken. In de afgelopen drie jaar vielen er zelfs vier doden te betreuren.

 

Voorkom ongelukken bij het installeren van zonnepanelen

Volgens de Arbeidsinspectie nemen de installateurs het niet zo nauw bij het naleven van de veiligheidsregels bij de installatie van zonnepanelen. Ze nemen dan ook niet genoeg maatregelen die er juist voor moeten zorgen dat je veilig op hoogte aan het werk kunt. Verreweg het gros van de werknemers neemt het zonnepaneel gewoon op de schouder en klimt via de ladder naar boven. En dat niet alleen, ook wordt er zelden tot nauw gewerkt met een steiger of dakrandbeveiliging. Terwijl deze juist in het leven zijn geroepen om de kans op het vallen van het dak te voorkomen.

 

Bovendien wordt de plicht om te werken met een deugdelijke set valbeveiliging massaal aan de laars gelapt. En dat terwijl het dragen van een harnasgordel, een valdemper en een lange werklijn een nauwelijks arbeidsintensieve vorm van valbeveiliging is. Toch is het probleem bij de bron aanpakken – dus het voorkomen dat iemand kan vallen – nog altijd de beste vorm van valbeveiliging.

 

Alles voor terrein en veiligheid bekijken ►

 

Vermijd boetes van de Arbeidsinspectie

Nu steeds meer mensen er voor kiezen om duurzaam te leven en hoge energiekosten te besparen door middel van het plaatsen van zonnepanelen, is het natuurlijk niet zo vreemd dat er steeds meer ongelukken plaatsvinden onder de installateurs die in rap tempo al die daken moeten voorzien van zonnepanelen. De Arbeidsinspectie controleert dan ook streng op het naleven van de veiligheidsvoorschriften.

 

Wanneer iemand geen gehoor geeft aan deze strenge regels met betrekking tot veilig werken op hoogte, deelt de Arbeidsinspectie flinke boetes uit. En deze zijn niet mals. De hoogte van de bekeuring is afhankelijk van de omvang en de historie van het bedrijf dat de zonnepanelen installeert. Maar houd rekening met een bedrag van zeker enkele duizenden euro's.

 

Wees dan ook slim en voorkom het vallen van je medewerkers en vermijd hoge boetes. Klim dan ook niet langer via een ladder naar boven, maar maak gebruik van een goede rolsteiger. Een goedgekeurde steiger kan namelijk voorkomen dat iemand tijdens het bereiken van het dak naar beneden kan vallen. En het opbouwen van een steiger is vaak al binnen tien minuten achter de rug.

 

Bij projecten die wat langer duren dan een (halve) werkdag, raden wij je altijd aan om te investeren in dakrandbeveiliging. Deze voorkomt dat iemand van het dak af kan vallen. En als laatste adviseren wij je graag om gebruik te maken van goedgekeurde valbeveiliging. Bij een eventuele val van het dak val je dan niet meer naar beneden, maar wordt de val opgevangen door een speciaal valstopapparaat.

 

Valbeveiliging bij installatie zonnepanelen | Visser Assen

 

Tientallen meldingen van valgevaar

Volgens de NOS krijgt de Arbeidsinspectie ieder jaar weer tientallen meldingen binnen van werknemers, omwonenden en vakbonden dat er sprake is van onveilig werken in de branche van installateurs van zonnepanelen. In de periode van januari 2021 tot maart 2022 alleen al ging het om 150 meldingen. Bij maar liefst 63 procent van die melding was inderdaad sprake van een onveilige werksituatie.

 

Bij 80 procent van de vastgestelde ongelukken viel een monteur van of door het dak. In meer dan de helft van die ongevallen liep een monteur een of meerdere botbreuken op. Een op de vijf hield er hoofdletsel aan over, en in 10 procent van de gevallen was er sprake van blijvend letsel.

 

Een bedrijf in Zuid-Holland maakte het wel heel erg bont. Omdat deze firma stelselmatig de Arbowet had overtreden, mocht het bedrijf afgelopen december een maand lang geen werkzaamheden uitvoeren. De Arbeidsinspectie sluit niet uit dat de komende maanden meer bedrijven hun werkzaamheden een maand zullen moeten staken.

 

Valgevaar voorkomen: de conclusie

Uiteraard houd jij je altijd aan de regels, en werk je al met een goedgekeurde rolsteiger en/of valbeveiliging. Maar slaat dit nieuws bij jou in als een bom, zorg er dan snel voor dat ook jij aan alle wettelijke eisen voldoet. Wil je meer weten over wat Visser Assen voor jouw branche kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Alles voor terrein en veiligheid bekijken ►

 


Bron:

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600