Alles wat je moet weten als je een schaftkeet wilt kopen

Geschreven door Ronald 25-06-2021 0 Reacties Bouwplaatsinrichting,Alles over opslagmaterieel,Alles over schaftketen,

Visser Assen mag zich sinds kort trots dealer noemen van de schaftwagens van Brouwer uit Nijkerk. Hierdoor kunnen wij een totaalpakket aan bouwketen online aanbieden. De schaftketen van Brouwer vormen dan ook een zeer welkome aanvulling op ons assortiment schaftwagens, die wij dankzij het importeurschap van het Duitse merk Knauss al vele jaren kunnen aanbieden. Maar wat komt er nu allemaal kijken bij de aankoop van een schaftkeet? Dat hopen wij je in dit blogartikel duidelijk te maken.

 

Schaftkeet Brouwer kopen | Visser Assen

 

Koop de juiste bouwkeet op basis van een aantal vragen

Als je van plan bent een schaftkeet te gaan aanschaffen, of in ieder geval al aan het oriënteren bent, dan is het handig als je je uiteindelijke keuze baseert op een aantal vragen. Deze vragen zijn als volgt:

  1. Wat wil ik met een schaftwagen?
  2. Hoeveel personen moeten in de bouwkeet kunnen schaften?
  3. Wat voor lengte moet de schaftkeet hebben?
  4. Moet de schaftwagen zijn goedgekeurd voor op de snelweg?
  5. Moet ik de schaftruimte met een gewoon B-rijbewijs kunnen trekken?
  6. Wat voor extra's wil ik in en aan de schaftkeet?

 

Bedenk dus eerst wat je met een schaftwagen wilt. Is het prima als deze uitsluitend wordt gebruikt om te schaften, of wil je er ook een magazijnruimte bij? Misschien wil je er zelfs nog een toiletruimte in de bouwkeet hebben, of misschien zelfs een heus kantoor. Je ziet het, er zijn genoeg functies om uit te kiezen.

 

Vervolgens moet je gaan kijken hoeveel mensen je een plaats wilt bieden in een schaftwagen. Brouwer heeft hier de schaftwagens ook op ingericht, want je kunt kiezen uit schaftketen voor zes tot en met maar liefst veertien personen. Wat de lengte van een bouwkeet betreft, hangt dit natuurlijk min of meer samen met het aantal personen die in de schaftkeet onderdak moeten hebben. Bedenk wel dat de kortere schaftketen natuurlijk geen ruimte bieden voor schaften, sanitair én een magazijn.

 

Verder is een bouwkeet te bestellen met verschillende typen onderstel. De eenvoudigste schaftwagens zijn uitgevoerd met een gelakt onderstel. Deze schaftkeet is uitsluitend geschikt om te worden vervoerd met behulp van een tractor. De andere modellen zijn voorzien van een gegalvaniseerd of een verzinkt onderstel. Hiermee is de schaftwagen geschikt om achter een auto te worden vervoerd. Zelfs vervoer over de snelweg behoort tot de mogelijkheden!

 

Bovendien is het belangrijk om te kijken of je combinatie van trekkend voertuig en schaftkeet met een rijbewijs B mag worden vervoerd. Veel mensen hebben namelijk geen rijbewijs BE in hun bezit, en om boetes en ongelukken te voorkomen, is het van belang of de bouwkeet met een gewoon rijbewijs mag worden vervoerd of dat je hier een B+- of een BE-rijbewijs nodig hebt. Hier komen wij verderop in dit artikel nog even uitgebreid op terug.

 

Als laatste zijn de opties aan de beurt. Als dealer van Brouwer en Knauss kun je bij ons kiezen uit een zeer grote verscheidenheid aan opties. Zo zijn de schaftwagens – zeker in het geval van de bouwketen van Knauss – te bestellen in alle kleuren van de regenboog. Bovendien kun je kiezen voor een keukenblok, grotere tafels en meer stoelen, verwarming, meer verlichting en natuurlijk nog veel meer opties. Hier komen wij eveneens later op terug.

 

Bouwkeet aanschaffen | Visser Assen

 

De 8 meest gestelde vragen (en antwoorden!) over schaftketen

Samen met Brouwer is een lijst samengesteld met daarin acht van de vragen die het meest worden gesteld over schaftwagens. Uiteraard zijn deze vragen ook beantwoord, de antwoorden vind je direct onder de vraag.

  1. Wat weegt een bouwkeet gemiddeld?

Hoeveel gewicht een schaftkeet in de schaal weet te leggen, hangt met name af van zowel de grootte als de uitvoering van de schaftwagen in kwestie. Om toch een gemiddelde massa van de bouwkeet bij oplevering van de keet, kun je de volgende specificaties als leidraad nemen:

  • Schaftkeet met een lengte van 3 meter: < 750 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 4 meter: 750 - 1150 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 5 meter: 1200 - 1500 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 6 meter: 1400 - 1700 kg

 

  1. Wat is het verschil tussen een schaftkeet langzaam verkeer en een keet voor snelverkeer?

  • Langzaamverkeer:
    Een bouwkeet voor langzaam verkeer is toegestaan voor een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Deze mag op de openbare weg uitsluitend met behulp van een tractor worden vervoerd. Op je eigen terrein, dus niet op de openbare weg, mag je hem met de auto vervoeren. Een schaftwagen voor langzaam verkeer is dus niet voorzien van een eigen kenteken!
     
  • Snelverkeer:
    Een schaftkeet voor snelverkeer is een stuk praktischer. Deze is namelijk goedgekeurd voor een maximale snelheid van 90 kilometer per uur, mits de totale massa van de keet maximaal 3500 kg bedraagt. Dankzij het gegalvaniseerde onderstel en RDW-keuring kan men hiermee over de openbare snelweg met minimaal een B-rijbewijs.

 

Standaard worden de schaftwagens van Brouwer uitgeleverd met een onderstel ten bate van snelverkeer. Dit onderstel is verzinkt, en is optioneel bij onze schaftketen van het Duitse merk Knauss. Bij Brouwer is het uiteraard ook mogelijk deze keet met een langzaamverkeer-onderstel uit te voeren.

 

  1. Schaftwagen vervoeren: rijbewijs BE verplicht?

Een van de andere onderwerpen met betrekking tot schaftketen die nogal wat vragen oproepen, is natuurlijk het rijbewijs dat je nodig hebt om een bouwkeet over de openbare weg te mogen vervoeren. Of je een BE-rijbewijs (auto met aanhanger) nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar het maximale gewicht van de schaftwagen en het trekkende voertuig. Een buitengewoon belangrijk onderdeel hiervan is de maximale massa van de bouwkeet in kwestie. Daarom vind je hieronder een handig overzicht met alle standaard schaftwagens – van Brouwer, de wagens van Knauss zijn een stuk zwaarder – en hun maximale gewicht:

  • Schaftkeet met een lengte van 3 meter: < 750 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 3,5 meter: < 750 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 4 meter en een enkele as: 1350 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 4 meter en een tandemas: 2000 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 5 meter: 2700 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 6 meter en een tandemas: 2700 kg
  • Schaftkeet met een lengte van 6 meter en een tridemas: 3500 kg

 

Aan de hand van dit overzicht valt op te maken dat de schaftwagens met een lengte van 3 meter of 3,5 meter te allen tijde kan worden vervoerd met een gewoon rijbewijs B. Deze schaftketen wegen namelijk nog geen 750 kg. De bouwketen met een lengte van 4 meter mogen worden vervoerd met een B-rijbewijs indien het trekkend voertuig en de schaftwagen samen niet meer wegen dan 3500 kg.

 

Wanneer je in het gelukkige bezit bent van een rijbewijs B+ of B Plus, dan mag je gehele combinatie niet meer wegen dan 4250 kg. Stel nu dat je als voorbeeld een schaftkeet van 5 meter wilt vervoeren terwijl je een B+-rijbewijs in je bezit hebt, dan mag het trekkende voertuig niet zwaarder zijn dan 1550 kg. Dit blijkt namelijk uit de rekensom 4250 - 2700 = 1550.

 

Heb je echter het rijbewijs BE, dus het rijbewijs voor een auto met aanhanger, dan mag je in feite iedere denkbare schaftwagen met snelverkeeronderstel in ons assortiment over de openbare weg vervoeren. Het maximale gewicht van een keet mag dan immers 3500 kg zijn. Wel dien je nog even rekening te houden met de maximale trekhaaklast van het voertuig, omdat deze hoger moet zijn dan de som van het lediggewicht van de schaftwagen en de lading. De trekhaaklast van het trekkende voertuig kun je eenvoudig terugvinden in het kentekenbewijs van de auto.

 

Schaftkeet kopen | Visser Assen

 

  1. Bouwkeet met een rond dak of een plat dak: wat is het verschil?

Een andere vraag die ons vaak wordt gesteld is wat de verschillen zijn tussen een schaftwagen met een rond dak (zoals onze keten van het Duitse merk Knauss) of een schaftkeet met een plat dak, zoals die van het merk Brouwer uit het Nederlandse Nijkerk. Het antwoord is echter helder. Er zit kwalitatief geen enkel verschil tussen deze twee verschillende modellen schaftwagens. Ze worden namelijk allemaal hetzelfde afgewerkt en uitstekend geïsoleerd. Het verschil zit hem dan ook enkel en alleen in het uiterlijk van de schaftkeet in kwestie. Zo heeft een keet met een plat dak een moderne uitstraling, terwijl een rond dak de schaftruimte juist een klassieke look geeft. Overigens is een bouwkeet van Brouwer eveneens te bestellen met een rond dak, maar een rond dak is standaard niet op voorraad.

 

  1. Mag een mobiele schaftruimte zijn ingericht met banken?

Het blijkt een nogal heet hangijzer te zijn onder de aannemers in ons land, de vraag of banken zijn toegestaan in een bouwkeet. In het verleden is er namelijk sprake geweest van het verbieden van banken in schaftwagens vanuit de Arbo-regelgeving. Gelukkig is dit slechts bij een wetsvoorstel gebleven. Het gebruik van baken in een keet blijft dus gewoon toegestaan.

 

  1. Chemisch toilet in een schaftkeet, hoe werkt dat?

Een bouwkeet van Brouwer biedt je als gebruiker de mogelijkheid om deze uit te voeren met een apart afsluitbare en toegankelijke toiletruimte. Deze ruimte is naar wens uit te voeren met een chemisch toilet. Dit toilet kan gewoon op dezelfde manier worden geleegd door de partij die ook je normale chemische toiletten op je bouwplaats leegt, zoals bijvoorbeeld een Dixi of een Eco-toilet. Het enige punt dat het verschil kan maken is dat een chemisch toilet in een schaftkeet meer comfort biedt en je de wc gewoon overal mee naartoe kunt nemen. Bovendien is deze optie een stuk vandaalbestendiger, omdat je een bouwkeet met een chemisch toilet een stuk minder gemakkelijk op zijn kant gooit dan een mobiel chemisch toilet. Uiteraard biedt een schaftwagen van Knauss je eveneens de mogelijkheid om deze te voorzien van een separaat chemisch toilet. Hiervoor kun je te allen tijde contact met ons opnemen, we adviseren je graag!

 

  1. Hoe gaat het op kenteken zetten van een bouwkeet in zijn werk?

Alle schaftwagens die een lediggewicht hebben van 750 kg of meer, dienen te worden voorzien van een eigen kenteken. Het op naam zetten van een schaftkeet hoef je gelukkig niet zelf te regelen, maar wordt door ons in gang gezet of door Brouwer zelf. Wel hebben wij hiervoor nog even een kopie van je rijbewijs nodig en een uittreksel uit het register van de Kamer van Koophandel (KvK). Hiermee kan de tenaamstelling van de nieuwe keet snel worden geregeld.

 

Schaftkeet online kopen | Visser Assen

 

  1. Schaftwagen inrichten, wat heb je allemaal nodig?

De bouwkeet is het stralende middelpunt van de bouwplaats. Op deze plek worden moppen getapt, wordt geschaft, een kaartje gelegd en natuurlijk koffie of thee gedronken. Je wilt dan ook natuurlijk dat je schaftkeet een gezellige, maar toch professionele uitstraling heeft. Een poster van Miss July '89 aan de wand kan en mag vandaag de dag echt niet meer. Maar wat mag er dan echt niet ontbreken in een luxe mobiele schaftruimte?

 

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een gezellige schaftkeet is natuurlijk een goede stroomvoorziening. Om er voor te zorgen dat er altijd verse koffie is, is een vaste stroomaansluiting wel zo handig natuurlijk. Maar als er ergens wordt gewerkt waar nog geen elektriciteit is aangelegd, ben je aangewezen op een eigen stroomvoorziening. Dit kan natuurlijk gemakkelijk en snel met een van onze aggregaten van het merk Europower. Maar let wel: een generator is een niet echt duurzame vorm van energie. Het veroorzaakt een hoop uitstoot, om over de geluidsoverlast nog maar even te zwijgen. Gelukkig kan het allemaal een stuk groener. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van 'onze' Wattsun, een vorm van schone energie. De Wattsun is een mobiele stroommodule die een aggregaat kan vervangen. Bovendien kun je je schaftwagen door ons laten uitvoeren met zonnepanelen.

 

Of je je stroom nu wel of niet hebt geregeld, een 'goed stukkie muziek' is natuurlijk eveneens onmisbaar in de bouwkeet. Daarom biedt Visser Assen je de keuze uit een zeer groot assortiment aan bouwradio's en bluetooth-speakers. Zo hebben wij verschillende modellen grote en kleine werkradio's met een stekker, die je dus uitsluitend op 230 volt kunt aansluiten. Bovendien hebben wij bouwradio's in ons aanbod die worden gevoed door een interne accu. Deze werkradio's kunnen met gemak de gehele dag de bouwkeet voorzien van je favoriete muziek.

 

Omdat de werfkeet vaak letterlijk midden op het bouwterrein staat, is het natuurlijk zeer belangrijk dat hier de nodige BHV-producten aanwezig zijn. Want ja, in geval van nood weet iedereen natuurlijk snel de schaftkeet te vinden. Een goedgekeurde en ruim gesorteerde verbanddoos is dan ook een absolute vereiste. Zo kan een gewonde collega snel worden geholpen en hopelijk direct weer verder met zijn werkzaamheden.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer producten voor BHV om je schaftwagen mee in te richten. Zo is het natuurlijk altijd verstandig een brandblusser in de keet te hebben hangen. Bovendien is een oogdouche ook geen overbodige luxe. En als je een keukenblok in je bouwkeet hebt laten monteren, dan is een branddeken ook nooit weg natuurlijk. Ook hebben wij nog enkele AED's in ons online assortiment opgenomen. Met deze defibrillator kun je letterlijk levens redden.

 

Schaftketen bekijken ►

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600