Hoe werkt PAK-marker PAK-verklikker?

Geschreven door Ronald 13-01-2023 0 Reacties Inframaterieel,Alles over afreien en uitzetten,

Wij van Visser Assen zijn al bijna 50 jaar hét adres voor alle producten op het gebied van onder andere inframaterieel. En dan gaat het hier natuurlijk niet alleen om de producten voor stratenmakers. Want ook op het gebied van alles voor asfalteren timmeren wij inmiddels behoorlijk aan de weg. Daarom lees je in dit blogartikel alles over het gebruik van de PAK-marker.

 

PAK-marker PAK-verklikker in spuitbus | Visser Assen

 

Een van de taken voor een asfalteerder is het bekijken of asfalt nog een keer kan worden hergebruikt. Maar voor je asfalt eventueel mag gaan hergebruiken, moet je eerst 100 procent zeker weten of het asfalt polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) bevat. Maar wat zijn PAK's en hoe bepaal je dat? Dat lees je in dit artikel.

 

PAK's zijn kankerverwekkend

Het woord 'PAK' is een afkorting voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen of, kortweg, polycyclische aromaten. Dit zijn organische verbindingen die bestaan uit twee of meer benzeenringen. Deze paks ontstaan bij een onvolledige verbranding of de verkoling van materialen die koolstof bevatten. PAK's zijn zeer schadelijk voor de mens. Ze kunnen namelijk kanker veroorzaken.

 

Opname van paks door de mens vindt voornamelijk plaats via het voedsel en - in mindere mate - via inhalatie. Soms kan het zelfs in mindere mate via de huid worden opgenomen. Bij hoge concentraties kunnen PAK’s ook negatieve effecten op de huid hebben en oog- en slijmvliesirritaties veroorzaken. Geen prettig idee natuurlijk.

 

PAK's detecteren? Gebruik een PAK-verklikker!

Polycyclische aromaten komen op tal van plaatsen voor. Ze komen vrij bij het aanbranden van eten (barbecueën), het stoken van houtkachels en open haarden en ze zitten in sigarettenrook. Bovendien kan het vrijkomen bij het verwerken van asfalt.

 

Met ingang van het jaar 1996 is het geheel verboden om PAK-houdende middelen toe te passen binnen de scheepvaart, waterbouw, etc. Het is dus niet toegestaan asfalt opnieuw te gebruiken wanneer het PAK's bevat. Om nu te bepalen of het oude asfalt polycyclische aromatische koolwaterstoffen bevat, is de PAK-marker of pak-verklikker uitgevonden.

 

PAK-marker is dus een detectiemiddel om snel te bepalen of asfalt of een ander product polycyclische aromatische koolwaterstoffen bevat. Deze PAK-verklikker wordt bij Visser Assen al vele jaren geleverd in een spuitbus met een inhoud van 400 milliliter.

 

PAK-marker bekijken ►

 

PAK-marker, hoe werkt het?

Dankzij de handige spuitbus kun je snel en nauwkeurig in het veld achterhalen of een monster paks bevat. Hiervoor neem je een sample uit het oude asfalt en bespuit je deze met de pakverklikker. Vervolgens kun je aan de hand van de verkleuring bepalen of er teerachtige stoffen of PAK's aanwezig zijn in het materiaal.

 

De werking van de PAK-marker is op basis van de fluorescerende eigenschappen van pak-moleculen. Normaal is de kleur van de verf in de spuitbus gewoon wit. Blijft de markering op het oude asfalt wit, dan is er niets aan de hand. Begint de verf nu bruine of gele vlekken te vertonen, dan dien je het asfalt aan een nadere inspectie te onderwerpen.

 

Asfalt met en zonder PAK's | Visser Assen
Wanneer asfalt polycyclische aromatische koolwaterstoffen bevat, kleurt de PAK-verklikker geel

 

Hoe breng je de pak-verklikker aan?

PAK-marker is speciaal ontwikkeld voor het aantonen van teerachtigen in asfaltproducten. Zo is het ideaal bij het aantonen van PAK's in onder andere freesmateriaal, schollen en boorkernen. Maar uiteraard kan een pak-verklikker eveneens worden ingezet bij het detecteren van teerachtige stoffen in materiaal dat afkomstig is van sloopwerkzaamheden aan gebouwen, zoals hout met carbolineum, steenpuin en dakbedekkingsmaterialen.

 

Maar hoe ga je nu precies te werk als je PAK's wilt aantonen? Zorg er eerst voor dat je de spuitbus goed schudt. Schud net zolang tot de mengkogel duidelijk te horen is. Vervolgens breng je de PAK-marker gelijkmatig en met een dekkende laag aan op het monster van het bewuste materiaal. Laat nu de witte laag goed drogen.

 

Licht de verf geel of bruin op? Dan duidt dit op de aanwezigheid van teerachtige stoffen. Mocht je echter nog twijfelen over de aanwezigheid van PAK, gebruik dan het speciale UV-lampje voor PAK-marker dat speciaal voor dit doel is bedacht. De verkleuring van de pak-verklikker is namelijk uitgesproken paars onder ultraviolet licht.

 

Asfalt met en zonder PAK's | Visser Assen
Asfalt dat polycyclische aromatische koolwaterstoffen bevat, is duidelijk zichtbaar

 

Heb je inmiddels duidelijk weten aan te tonen dat het te hergebruiken asfalt of sloopmateriaal teerachtigen bevat? Zorg dan voor een juiste afvoer van het materiaal. Teerhoudend asfalt of andere materiaal mag in Nederland niet worden hergebruikt vanwege een te hoog gehalte aan PAK's.

 

PAK-marker in handige voordeelpakketten

Zo, als het goed is, weet je nu alles over de aanwezigheid van teerachtige stoffen en PAK's in opnieuw te gebruiken asfalt of sloopmateriaal. Ben je op zoek naar een spuitbus PAK-verklikker, dan kun je deze eenvoudig online bestellen bij Visser Assen. Uiteraard is het optionele uv-lampje eveneens bij ons te bestellen. Handig om te weten is dat je bij ons speciale voordeelpakketten aan kunt schaffen die bestaan uit een complete doos vol spuitbussen, eventueel compleet met uv-lichtje.

 

Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen over de PAK-marker of over inframaterieel in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de bekende kanalen.

 

PAK-marker bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600