Wegens COVID-19 nemen wij maatregelen die impact hebben op onze dienstverlening. Klik hier voor alle informatie.

Verkeersbord E06 – Parkeren mindervaliden: rechten en plichten

Geschreven door Ronald 29-11-2018 0 Reacties Alles over verkeersborden,Alles over parkeren,Wegbebakening,

 

Het is je wellicht wel een keer overkomen. Je bent al tijden aan het zoeken naar een lege parkeerplek, tot je ineens ergens een leeg parkeervak ziet. En dat bovendien op een prachtige locatie. Net als je in wilt draaien, zie je een blauw bord met daarop een witte letter P en een persoon in een rolstoel. Een parkeerplaats gereserveerd voor minder validen dus. Dat verkeersbord E06 – Parkeren Invaliden Algemeen staat er natuurlijk niet voor niets, maar wat kunnen de consequenties zijn als je hier toch wilt parkeren? In dit blogartikel lees je er alles over!

 

Gehandicaptenparkeerplaats met bord E06 alleen voor mindervaliden

Een parkeerplek die is gereserveerd voor invaliden, mogen absoluut nooit of te nimmer bezet worden gehouden door bestuurders of inzittenden van een voertuig die niet slecht ter been zijn. Op een gehandicaptenparkeerplaats mag je namelijk alleen parkeren als je in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart. Omdat je met een dergelijke parkeervergunning op veel plaatsen in Nederland gratis mag parkeren, is de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart aan een aantal strenge regels gebonden.

 

Zo'n parkeervergunning voor mindervaliden kan uitsluitend worden aangevraagd in de gemeente waar je woonachtig bent. Na een uitgebreide medische keuring bepaalt de keuringsarts of je voldoet aan de voorwaarden om voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking te komen. Zo is de harde eis dat je ten minste een half jaar niet meer dan honderd meter zelfstandig kunt lopen met een hulpmiddel als een stok of krukken.

 

Ben je door de medische keuring gekomen, dank krijg je een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Deze parkeervergunning is onder andere geldig in alle landen die tot de Europese Unie behoren. Deze kaart staat op naam en is persoonsgebonden. Er staat dan ook geen kenteken op de gehandicaptenparkeerkaart vermeld. Deze parkeervergunning heeft een geldigheidsduur van maximaal vijf jaar.

 

Parkeren bij verkeersbord E06 gehandicaptenparkeerplaats wordt fors beboet

Hierboven heb je al kunnen lezen dat je uitsluitend met een gehandicaptenparkeerkaart op een parkeerplek met het parkeerbord E06 mag parkeren. En voor een dergelijke parkeervergunning kom je niet gauw in aanmerking. Maar wat nu als je gewoon goed ter been bent en toch een parkeerplaats voor invaliden bezet houdt? Dan hebben we slecht nieuws voor je.

 

De politie controleert namelijk streng op het fout parkeren op een parkeerplaats voor mindervaliden. De pakkans is dan ook relatief groot, en de boete voor foutparkeerders is bovendien niet mals. Sta je namelijk op een gehandicaptenparkeerplaats zonder dat je in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerplaats, dan kun je een boete van maar liefst 370 euro tegemoet zien. En deze boete wordt ieder jaar weer verhoogd.

 

Het plaatsen van een parkeerbord E06 parkeren invaliden algemeen

Mocht je zelf een verkeersbord E06 willen plaatsen om zo een of meerdere parkeerplekken vrij te houden voor mensen die slecht ter been zijn, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Omdat je helaas niet zelf zomaar ergens een verkeersbord mag plaatsen, gaan wij er even vanuit dat je je papieren netjes in orde hebt gemaakt. Uiteraard zijn voor een parkeerbord dezelfde regels van kracht als bij ieder ander verkeersbord.

 

De hoogte van de flespaal voor het verkeersbord E06

Zo moet bij het plaatsen binnen de bebouwde kom de afstand van de onderzijde van het parkeerbord E06 tot het wegdek minimaal 2 meter 20 bedragen. In dat geval bestel je het verkeersbord E06 in combinatie met een flespaal met een lengte van ten minste 360 cm.

 

De hoogte van het parkeerbord mag echter minder zijn indien je het verkeersbord wilt plaatsen op een zogenoemd verkeerseiland of buiten een pad of trottoir. In dit geval dient deze hoogte minimaal 1 meter 20 te zijn. Daarom zien wij het parkeerbord voor invaliden ook vaak op een flespaal of een buispaal met een lengte van 3 meter.

 

Wil je het bord echter buiten de bebouwde kom plaatsen, dan dient deze afstand minimaal 1 meter 20 te zijn.  Ook in dit geval gebruik je het best een flespaal met een lengte van minimaal 300 cm.

 

De plaats van het parkeerbord gehandicapten op de weg

Ook de plaats van het verkeersbord met paal dient aan bepaalde eisen te voldoen. Bij het plaatsen van dit bord is het namelijk de bedoeling dat het bord evenwijdig met de rijbaan wordt geplaatst, dus met de letter P en het pictogram met de rolstoel naar de rijbaan gekeerd. Bij een parkeervak voor langsparkeren (parallel aan de rijbaan) moet je het parkeerbord E06 dus aan de lange kant van het vak plaatsen.

 

Bij een parkeervak voor kops parkeren (dat wil zeggen: haaks of onder een diagonale hoek met de rijbaan) dient het verkeersbord aan de kopse kant van het parkeervak te worden geplaatst. In beide gevallen houdt dat in de praktijk nog steeds in dat het bord E6 dus evenwijdig aan de rijbaan geplaatst is.

 

Verkeersbord E06 bestellen >

Ook interessant
Bouwkachel brandstof of elektrisch: wat is het voordeligst?

Bouwkachel brandstof of elektrisch: wat is het voordeligst?

Ronald 15-10-2021 0
We hebben het allemaal in de krant kunnen lezen of op het journaal gezien: de brandstofprijzen rijzen vandaag de dag de pan uit. Niet alleen de benzin...
Lees meer
Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Schop of spade: wanneer en hoe gebruik je ze?

Ronald 15-10-2021 0
Visser Assen is al sinds jaar en dag nauw betrokken bij de verkoop van gereedschap voor stratenmakers. Een van de belangrijkste onderdelen van de basi...
Lees meer
Visser Assen introduceert lichtmast VA FlexLight

Visser Assen introduceert lichtmast VA FlexLight

Ronald 14-10-2021 0
Met de vallende bladeren en de steeds sneller invallende duisternis is de herfst natuurlijk hét seizoen om je bouwverlichting onder de loep te nemen. ...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600