Hoe werkt een prisma voor een Total Station?

Geschreven door Ronald 17-03-2023 0 Reacties Layout,Visser Assen Videoblogs,

Als sinds de oprichting in het jaar 1974 loopt Visser Assen altijd voorop als het gaat om innovatie. Nieuwe technologieën volgen we op de voet, waarna deze al snel door ons worden omarmd. Een betrekkelijk nieuwe techniek is het uitzetten met een Robotic Total Station. Deze uitzetrobot kan in feite niet zonder een accessoire als een prisma. Maar wat is nu precies een prisma? Wat doet een prisma en hoe moet je het gebruiken? Lees dit blogartikel en je krijgt op al je vragen een duidelijk antwoord!

 

Prisma bij je Total Station | Visser Assen

 

Een prisma is een los mee te bestellen accessoire dat een bijzondere vormgeving kent. Het is een mooi geslepen stukje glas dat door veel andere gebruikers ook wel met de term 'spiegel' aan wordt geduid. In dit blogartikel gaan we even dieper in dit speciale hulpmiddel.

 

Wat is een prisma eigenlijk?

Een prisma van een Total Station is een reflecterend object dat wordt gebruikt bij uitzetten, landmetingen en surveying. Het prisma wordt geplaatst op een object dat moet worden gemeten, zoals een punt op de grond of van een gebouw. Wanneer de Total Station een laserstraal naar het prisma stuurt, wordt de straal teruggekaatst naar de Total Station en wordt de afstand tussen het station en het prisma berekend.

 

Door de hoek te meten waaronder de laserstraal het prisma raakt, kan de Total Station ook de hoek tussen het station en het prisma bepalen. Op deze manier kan een maatvoerder de exacte locatie van het prisma bepalen en de afstand en hoek tussen het prisma en de Total Station meten, wat belangrijke informatie oplevert voor het maken van nauwkeurige landmeetkundige kaarten en tekeningen.

 

Prisma's voor Total Station bekijken ►

 

Hoe werkt een prisma precies?

Een prisma is eigenlijk een onmisbaar hulpmiddel voor je Total Station. Dit zorgt er namelijk voor dat je Total Station een afstandsmeting kan doen. Het doet dit door middel van een EDM. Dit staat voor Electronic Distance Measurement. Er wordt dus eigenlijk een signaal vanuit de Total Station naar het prisma verzonden, dat vervolgens weerkaatst. Dit, samen met de hoekberekening die deze uitvoert, zorgt ervoor dat we kunnen berekenen waar we ons bevinden. En, omdat je Total Station ook weet waar je naartoe moet, zijn we dankzij het prisma in staat om zowel te gaan inmeten als uitzetten.

 

Er zijn verschillende soorten prisma’s. De meeste zullen echter rond zijn en de variatie zit vooral in het formaat van het prisma. Hierbij geldt: hoe groter het prisma, hoe langer de afstand dat je hem kan meten. Zo zijn er bijvoorbeeld Total Stations die deze grote prisma’s kunnen gebruiken om afstanden te meten van wel meer dan een kilometer.

 

Prisma en Total Station | Visser Assen

 

Is een spiegel altijd nodig bij een Total Station?

Hoewel een prisma natuurlijk een buitengewoon handig hulpmiddel is, is het geen vereiste. Het kan namelijk ook zijn dat je Total Station een DR-meting uitvoert, oftewel meten zonder gebruik te maken reflectoren. Dit betekent dat het object niet terugkaatst naar de Total Station en resulteert erin dat je waarschijnlijk wat minder precies, maar met name ook minder ver kan meten.

 

Welke soorten prisma's of spiegels bestaan er?

Nu we weten wat een prisma doet, kunnen we eens gaan kijken naar welke prisma’s er allemaal zijn. Eigenlijk kunnen we ze opdelen in twee soorten. Naast het 360-gradenprisma hebben we nog het enkele prisma. Het enkele prisma wordt vooral gebruikt bij een mechanische Total Station. Bij dit systeem staat één persoon achter de Total Station terwijl de andere persoon met dit prisma in het veld loopt. Door een meting uit te voeren op dit prisma, kan de andere persoon achter de Total Station de persoon in het veld naar de juiste positie sturen. En ook kan het makkelijk zijn om met het enkele prisma bijvoorbeeld een fysiek hoekpunt van een gebouw te meten. Zorg er hierbij wel voor dat het prisma in de richting van de Total Station wijst.

 

Met de komst van de Robotic Total Station heeft ook het 360-gradenprisma zijn intrede gedaan. Een belangrijke eigenschap van dit prisma is dat dit rondom kan worden gemeten. En, omdat je Robotic Total Station ook beschikt over autolock, hoeft er niemand meer achter het instrument te staan en kun je alleen zelfstandig inmeten en uitzetten.

 

Altijd een spiegel voor je Total Station bij Visser Assen

Wanneer je je Total Station aanschaft bij Visser Assen een Total Station, wordt deze standaard uitgeleverd met twee prisma’s. Het enkele prisma, vooral handig voor in te meten, en het standaard 360-gradenprisma. Deze twee prisma’s volstaan in principe voor al je bouwmaatvoering. Wanneer je echter wat fijnere maatvoering wilt doen, zoals bijvoorbeeld bij ankers of binnenmuren het geval is, kan de standaard baak met het standaard prisma wat aan de grote kant zijn.

 

Een mooi alternatief op dit prisma is het 360-gradenminiprisma van SECO. Dit prisma is meteen een stuk kleiner, waardoor je ook een stuk wendbaarder bent. En ook erg handig is dat je dit kunt schuiven over de baak. Hierdoor kun je dit mooi laag houden tijdens het maatvoeren. Maar, mocht het nodig zijn, ook heel eenvoudig omhoog kunt schuiven. Verder ideaal is dat het doosniveau op het prisma zit. Hierdoor zie je in een oogopslag of dit waterpas staat.

 

Trimble uitzetrobot met passief prisma | Visser Assen
 

 

Wat zijn de nadelen van een passief prisma?

Een nadeel van meten op een prisma is dat je Total Station ook in de war kan raken van een ander reflecterend object. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hesje, een reflecterende streep op je jas of misschien zelfs wel een passerende kraan. Dit is erg vervelend, maar, als je niet oplet, kan het ook zorgen voor een enorme fout. Nu kun je natuurlijk je jas omdraaien, of de kraanmachinist vragen niet meer langs te rijden, maar erg handig is het niet. Een veel betere oplossing is het actieve 360-gradenprisma. Het standaard 360-gradenprisma noemen we een passief prisma. Dit betekent eigenlijk dat je Total Station niet in staat is dit prisma te herkennen en eigenlijk daardoor net zo makkelijk een ander reflecterend object gaat volgen.

 

Het actieve prisma daarentegen, is dankzij deze ledstrook in staat een signaal uit te zenden naar je Total Station, waardoor het toestel alleen dit prisma zal volgen. Bij Visser Assen hebben we twee soorten actieve prisma’s. Dit Timble AT-360 prismabevat geen glas, maar is uitgevoerd met reflecterende folie en dat resulteert erin dat dit prisma een stuk lichter is dan andere vergelijkbare prisma’s. Het nadeel alleen is wel dat je Total Station iets minder goed volgt en dat de maximale meetafstand ongeveer beperkt is tot 100 meter.

 

Het andere prisma is de MT-1000. Dit bevat wél glas en heeft een dubbele ledstrook. Je Total Station zal dus veel beter locken, maar ook nog eens veel verder meten.

 

Prismaconstante eveneens belangrijk bij een prisma of spiegel

Nog een belangrijk aandachtspunt bij het prisma is de prismaconstante. Dit omdat je meetpunt niet altijd het midden van het prisma is. De prismaconstante varieert per merk en type prisma. En meestal kun je de waarden aflezen aan de buitenkant van het prisma en vervolgens in de software aanpassen. Wanneer je een standaard Trimble-prisma kiest, zal de software automatisch de juiste prismaconstante aanhouden.

 

Tot slot nog een tip: zorg er altijd voor dat vooral voor bouwmaatvoering het prisma zo laag mogelijk op de baak zit. Een Total Station meet namelijk vanaf je prisma loodrecht naar beneden. En hoe lager het prisma zit, hoe lager de afwijking zal zijn wanneer je de baak niet helemaal waterpas hebt.

 

Spiegel of prisma bij je Total Station? De conclusie!

Zo, als het goed is, ben je inmiddels al heel wat wijzer geworden over het onderwerp 'Prisma bij een Total Station'. Je weet dus dat een spiegel geen verplichting is, maar aan te raden is het wel degelijk. Bovendien weet je nu het verschil tussen een passief prisma en een actief prisma.

 

Wil je meer weten over onze prisma's of over de (Robotic) Total Stations van Trimble in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Prisma's voor Total Station bekijken ►

 

Heb je alle informatie liever in beeld en geluid? Bekijk dan de onderstaande video, waarin Lykle alles duidelijk aan je uitlegt.

 

 

Ook interessant
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer
Randbeveiliging van SafetyRespect, een veilige keuze!

Randbeveiliging van SafetyRespect, een veilige keuze!

Ronald 11-04-2024 0
In de wereld van de bouw is veiligheid geen luxe, maar een absolute prioriteit. Met de opkomst van hoogbouwprojecten en complexe bouwlocaties is het w...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600