Wat is een roterende laser en hoe gebruik je deze?

Geschreven door Ronald 10-03-2023 0 Reacties Alles over bouwlasers,Meetinstrumenten,Alles over merken en aankoopadvies,

Visser Assen is al sinds de productie van de allereerste bouwlaser ter wereld – de EL-1 van toen nog Spectra Physics in 1981 – de trotse importeur van Spectra Precision voor zowel Nederland als België en Luxemburg. Als vanzelfsprekend hebben wij in die meer dan veertig jaar alle kennis over de roterende laser opgedaan. Dit houdt natuurlijk altijd automatisch in dat onze website en onze sales managers vaak als vraagbaak worden gebruikt. Om het voor onze klanten gemakkelijker te maken, hebben wij allerlei blogartikelen geschreven over de verschillende instrumenten van Spectra Precision en de bouwlaser in het bijzonder. Lees dan ook snel deze blog, en je bent weer een beetje wijzer geworden.

 

 

In dit blogartikel gaan wij dieper in op de roterende bouwlaser. Zo lees je wat een roterende laser precies is en hoe je deze in gebruik moet nemen.

Inhoud

  1. Wat is een roterende laser eigenlijk?
  2. Waarin verschilt een bouwlaser van een laser-meetinstrument?
  3. Wanneer gebruik je een roterende laserwaterpas?
  4. Hoe stelt een bouwlaser zichzelf waterpas?
  5. Wat is de golflengte van de laserstraal?
  6. Hoe krachtig is de laserstraal van een roterende laser?
  7. Wat houdt het diameterbereik van een roterende laserwaterpas in?
  8. Hoe gebruik je een roterende bouwlaser?
  9. Samenvatting: wat weten we nu?

 

Wat is een roterende laser eigenlijk?

Een roterende bouwlaser is een begrip dat ook weleens met de term roterende laserwaterpas wordt aangeduid. Deze bouwlaser is een zeer geavanceerde laserwaterpas die een geconcentreerde laserstraal op zeer hoge snelheid laat ronddraaien. De rotatie is zo snel, dat de optische illusie wordt gewekt dat we te maken hebben met een vast vlak van 360 graden. Deze vlakken kunnen zowel horizontaal als verticaal zijn. Een roterende bouwlaser straalt dus 360 graden rondom een vlak signaal uit.

 

Roterende bouwlasers bekijken ►

 

Waarin verschilt een bouwlaser van een laser-meetinstrument?

Een laserwaterpas mag nooit worden verward met een laser-meetinstrument of een laseraanwijzer. Een laser-meetinstrument zoals een laserafstandsmeter kan namelijk uitsluitend worden gebruikt om er bijvoorbeeld afstanden mee te meten, of het meetinstrument toont slechts een aantal punten, zoals een puntlaser. Een laseraanwijzer gebruik je juist om iets aan te duiden tijdens een presentatie, of om er met je kat mee te spelen. Een roterende laser stuurt een heldere straal licht in de vorm van een lijn op een plat oppervlak met uiterste nauwkeurigheid.

 

Wanneer gebruik je een roterende laserwaterpas?

Een roterende bouwlaser kun je in feite overal voor gebruiken. Deze laser level komt uitermate goed van pas bij werkzaamheden binnen én buiten. Zo wordt een roterende laserwaterpas bijvoorbeeld gebruikt om een constant niveau van hoogte te bepalen en weer te geven tijdens bijvoorbeeld het plaatsen van systeemplafonds of tussenwanden, bij bestratingswerkzaamheden of het aanleggen van een fundering.

 

Hoe stelt een bouwlaser zichzelf waterpas?

Een roterende laser kan in feite op drie verschillende manieren nivelleren, ook wel 'waterpas stellen genoemd': handmatig nivellerend, zelf nivellerend en automatisch zelf nivellerend. De werking is als volgt:

  • Handmatig nivellerend:
    Deze roterende laser zul je zelf waterpas moeten stellen. Dit doe je door aan de stelschroeven in het voetschroevenblok te draaien tot de bouwlaser 'in de bel staat', zoals bij de LL500 van Spectra
     
  • Zelf nivellerend:
    Een zelfnivellerende bouwlaser is uitgerust met een pendule en een aantal magneten. Zo weet deze roterende laser zichzelf waterpas te stellen
     
  • Automatisch zelf nivellerend:
    Verreweg de meeste roterende lasers kunnen zichzelf automatisch nivelleren. Dit doen ze door middel van een aantal servomotoren in de behuizing. Vrijwel alle roterende lasers van Spectra Precision, waaronder de populaire bouwlaser LL300N en afbouwlaser HV302, zijn automatisch zelf nivellerend

 

Wat is de golflengte van de laserstraal?

De kleur van de laserstraal wordt bepaald door de golflengte van de laser. Deze wordt uitgedrukt in het aantal nanometers (nm), een miljardste deel van een meter. Het kleurenspectrum dat met het menselijk oog is waar te nemen, ligt tussen de 380 nm (paarse straal) en 750 nm (rood).

 

Zichtbaar kleurenspectrum laserlicht | Visser Assen
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat
een groene laserstraal minstens 400% feller is
 dan een rode laserstraal, dus veel beter waar te nemen

 

LET OP! Ongeacht wat de kleur van de laserstraal ook is, in de buitenlucht is het menselijk oog niet in staat om de laserstraal die uit een roterende laser komt, waar te nemen. Daarom wordt bij alle toepassingen buiten te allen tijde een laserontvanger gebruikt.

 

Hoe krachtig is de laserstraal van een roterende laser?

De intensiteit van een laserstraal wordt bepaald door de hoeveelheid vermogen dat wordt gebruikt om de laserstraal te projecteren. Dit wordt uitgedrukt in het aantal milliwatt (mW) van de laser. Wanneer we dit getal weten, kunnen we het vermogen van een laserstraal opdelen in een vijftal klassen:

 

Klasse 3 Klasse 2 Klasse 3 A Klasse 3 B / R Klasse 3
Niet-schadelijke laserklasse met een laag vermogen Op dit niveau is de straal veilig wanneer deze in je oog komt. Direct in de straal staren wordt echter afgeraden Het werken met deze laserstraal vereist speciale handelingen Deze laser is buitengewoon krachtig, tot wel 500 mW. Dit licht is schadelijk voor de gezondheid, dus je mag er nooit in kijken
0,4 tot 1 mW 1 mW tot 5 mW 5 tot 500 mW 500 mW
Niet gebruikt door bouwlaser Gebruikt door niet-zichtbare bouwlasers Wordt gebruikt bij afbouwlasers met een zichtbare straal Een laserstraal van deze klassen wordt nooit gebruikt door een roterende laser

 

Wat houdt het diameterbereik van een roterende laserwaterpas in?

Het werkbereik van een roterende bouwlaser wordt meestal bepaald binnen een bepaalde werkdiameter. Dit wordt in de meeste landen uiteraard uitgedrukt in het aantal meters. Dit is dan het 360 graden diameterbereik van een roterende laserwaterpas. En omdat de roterende laser zich altijd in het midden van de cirkel bevindt, is de afstand vanaf de bouwlaser naar welke richting dan ook bepaald als de straal van de laserwaterpas. Een afstand die uiteraard exact de helft is van het 360-graden diameterbereik.

 

Diameterbereik van een roterende bouwlaser | Visser Assen

 

Bovendien maken wij nog onderscheid tussen het zichtbare diameterbereik en het diameterbereik in combinatie met een speciale laserontvanger. De straal van een zichtbare afbouwlaser is na enkele tientallen meters niet meer met het menselijk oog waar te nemen. Gelukkig reikt de laserstraal zoals die door een laserontvanger kan worden gedetecteerd vaak nog vele tientallen tot honderden meters verder, tot soms wel 900 meter.

 

Hoe gebruik je een roterende bouwlaser?

Het werken met een roterende laserwaterpas in combinatie met een laserontvanger werkt zo gemakkelijk, dat iedereen er in principe direct mee aan de slag kan. Toch dien je nog wel even rekening te houden met een aantal factoren. Maak dan ook gebruik van deze beknopte handleiding, om er zo zeker van te zijn waar je allemaal mee bezig bent.

 

Roterende bouwlaser en werking | Visser Assen

 

Stel de roterende laser op. Het beste werkt de bouwlaser wanneer je deze op een verhoogde en vlakke ondergrond zet. Een statief is natuurlijk aan te bevelen, maar bij gebrek aan een goed statief kun je voor nood ook prima uit de voeten met een trap, een paar schragen of zelfs een emmer.

  1.  Plaats de bouwlaser op het door jou gekozen oppervlak en zet de laser aan
    - wanneer de roterende laser automatisch zelf nivellerend is, geef deze dan de tijd om zichzelf waterpas te stellen. Dit kost 1 tot 2 minuten
    - wanneer de bouwlaser manueel moet nivelleren (zoals de Spectra LL500), draai dan aan de drie stelschroeven tot de bel in het midden van het doosniveau komt
  2. Luister of de laserontvanger piept om aan te geven dat er een verbinding is tussen de roterende laser en de handontvanger of machineontvanger
    - LET OP! De laserstraal is bij daglicht buiten niet met het menselijk oog waar te nemen
  3. Richt de laserwaterpas op het oppervlak waarop je een waterpas wilt vinden. Loop nu met de laserbaak met hierop de laserontvanger – een panlat mag natuurlijk ook – naar de gewenste oppervlak en stel de hoogte in. Bij een continue pieptoon bevindt de ontvanger zich op exact dezelfde hoogte als de laserstraal
  4. Maak markeringen en lijnen om de juiste hoogte aan te geven
  5. Herhaal deze stap voor nieuwe lijnen, vlakken en niveaus die moeten worden gevonden

 

Roterende bouwlaser: wat wij allemaal weten

Zo, als je deze blog helemaal goed hebt doorgelezen, ben je al heel wat wijzer geworden op het gebied van de roterende laserwaterpas. Zo weten we nu bijvoorbeeld de verschillen in het kleurenspectrum tussen een laserstraal met een groene kleur en een met een rode kleur. Ook weten we nu wat een automatisch zelf nivellerende bouwlaser is en hoe je een roterende laser zelf met de hand waterpas kunt stellen.

 

Heb je naar aanleiding van dit blogartikel nog vragen over roterende bouwlasers of over onze meetinstrumenten in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Roterende bouwlasers bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600