Wegens COVID-19 nemen wij maatregelen die impact hebben op onze dienstverlening. Klik hier voor alle informatie.
I.v.m. Hemelvaart worden bestellingen geplaatst na 11 mei 15.00 uur, vanaf maandag 17 mei geleverd.

Belang statief bouwlaser wordt te vaak onderschat

Geschreven door Ronald 16-04-2021 0 Reacties

Als je een meetinstrument gebruikt of juist wilt gaan gebruiken, dan heb je er vrijwel altijd een statief bij nodig. Want met een statief, driepoot of tripod staat je bouwlaser, theodoliet of Total Station een flink stuk stabieler. Helaas komt het nog maar al te vaak voor dat bij de aanschaf of het gebruik van een meetinstrument het statief in kwestie een ondergeschoven kindje is. En dat is jammer, want met een goed statief weet je pas echt alles uit je bouwlaser te halen. Lees daarom deze blog, om zo nooit meer de kracht van een statief te onderschatten!

 

Het belang van een goed statief | Visser Assen

 

Statief voor meetinstrument kopen: waar moet je op letten?

Het belang van het juiste statief wordt vaak flink onderschat. Of liever gezegd: de invloed van de stabiliteit van de door jou gebruikte driepoot op de nauwkeurigheid van de behaalde meetresultaten is een onderbelicht onderwerp. Zorg er dan ook voor dat je een statief aanschaft die geheel of zo dicht mogelijk op jouw wensen en eisen aansluit. En omdat een driepoot bij normaal gebruik heel veel jaren meegaat, is het belangrijk dat je de juiste aanschaft. En wij helpen je graag bij je keuze.

 

Stel jezelf als eerste de vraag: "Waar wil ik de tripod voor gaan gebruiken?". Wil je het statief met name gaan inzetten voor het verrichten van nauwkeurige metingen, dan kan de stabiliteit van het beoogde statief een rol van betekenis gaan spelen. Ben je juist op zoek naar een statief dat je zeer regelmatig van de ene plek naar de andere plek moet gaan verplaatsen, dan zijn juist de transportlengte en het totaalgewicht van de driepoot belangrijke argumenten voor aanschaf.

 

Je kunt een weloverwogen keuze maken door te kijken naar het materiaal, het maximale draagvermogen, het gewicht, de minimale en maximale hoogte en de transportlengte van een statief. Wat dit precies wil zeggen over de tripod wordt hier even verderop aan je uitgelegd.

 

Driepoot van hout of aluminium?

De statieven die je in het online assortiment van Visser Assen kunt vinden, zijn afkomstig van verschillende merken. Je nieuwe tripod kan van het merk SECO (een onderdeel van Trimble), Nedo, MQ Statieven of Glunz zijn. Qua materiaalgebruik zijn deze driepoten verreweg het vaakst van aluminium gemaakt, maar ook een statief van hout of zelfs carbon kom weleens voor.

 

Wat stabiliteit betreft, is er geen materiaal te vinden dat kan tippen aan hout. De meest accurate metingen worden namelijk behaald door een meetinstrument in combinatie met een tripod van hout. Vergeleken met aluminium statieven hebben houten statieven namelijk een beter dempingsgedrag. Bovendien reageren houten statieven minder gevoelig op temperatuurschommelingen. Door de betere materiaaleigenschappen geven landmeters dan ook meestal de voorkeur aan houten statieven.

 

De meeste statieven die wereldwijd worden verkocht zijn echter vervaardigd uit aluminium. Aluminium is namelijk een metaalsoort die solide is en een relatief laag gewicht kent. Bovendien biedt een driepoot van aluminium voldoende stabiliteit, maar zijn ze vrij gemakkelijk te verplaatsen dankzij het lage gewicht. Aluminium is echter gevoeliger voor temperatuurschommelingen, waardoor het uitzet en krimpt. Dan hebben we het hier over honderdste millimeters, maar voor zeer nauwkeurige metingen kan dit nadelig zijn.

 

Een derde materiaalsoort voor tripods die momenteel aan een opmars bezig is, is carbon. Carbon of koolstofvezel heeft als eigenschap dat het stijf en robuust is, maar licht is in gewicht. Een statief van carbon is minder zwaar dan een statief van aluminium. Als je het statief vaak moet vervoeren, zijn deze statieven uitermate geschikt. Verder is carbon niet gevoelig voor temperatuur. Deze statieven zijn daarom uitermate geschikt voor zeer nauwkeurige metingen. Wat eigenschappen betreft, zou een driepoot van koolstofvezel dan automatisch de beste keuze zijn. Het nadeel van een statief van carbon is echter de (fors) hogere aanschafprijs.

 

Bepaal de hoogte van je tripod

De hoogte van een statief wordt met name bepaald door de hoogte waarop je de driepoot het vaakst wilt gaan gebruiken en het doel dat je voor ogen hebt.  Een statief is zeer gemakkelijk in hoogte te verstellen door middel van het uitschuiven van de poten. Bovendien hebben wij nog een groot aantal zogenoemde spindelstatieven in ons online aanbod opgenomen. Dit zijn tripods die zijn uitgevoerd met een in hoogte verstelbare middenkolom. Door het draaien aan een gemonteerde slinger kun je deze driepoten vaak tot een hogere hoogte verstellen dan een vlak statief.

 

De maximale draaglast van je statief

Het maximale draagvermogen dat je driepoot moet hebben is afhankelijk van het product dat je statief moet gaan ondersteunen. Tel het gewicht van je zwaarste meetinstrument (dus een bouwlaser, theodoliet of Total Station), inclusief adapter, bij elkaar op. Dit is de draaglast die je tripod moet kunnen gaan dragen. Zorg dat je hier een stuk boven zit, dan weet je zeker dat het statief je apparatuur goed kan dragen. Zo zijn de lichtste aluminium statieven uitermate geschikt voor het dragen van een bouwlaser, maar zijn de tripods van het Nederlandse merk MQ Statieven met een draagvermogen van maar liefst 15 kg de beste keuze voor zware afschotlasers en Total Stations.

 

Statieven met verstelbare middenkolom | Visser Assen
Statieven met verstelbare middenkolom

 

Driepoot vlak of met spindel kopen?

In het assortiment tripods van Visser Assen kun je kiezen uit een grote verscheidenheid vaste statieven of bouwlaserstatieven met spindel. Bij de meeste driepoten kun je de hoogte bepalen door het in- en uitschuiven van de drie poten van de tripod. Daarnaast heb je ook nog statieven met een verschuifbare middenkolom. Deze noemen wij 'spindelstatieven'.

 

Bij deze telescopisch uitschuifbare driepoten heeft het aantal uit te schuiven secties invloed op de stabiliteit en dus de nauwkeurigheid van je metingen. Statieven zonder uitschuifbare middenkolom – dus een tripod zonder spindel – zijn stabieler dan de statieven mét uitschuifbare middenkolom. Is voor jou een stabiel geheel van meetinstrument en statief doorslaggevend, dan raden wij je aan te kiezen voor een statief met een vaste middenkolom, ook wel vaste kop of een 'bouwlaserstatief vlak' genoemd.

 

Spindelstatief is ideaal voor de interieurbouw

Gelukkig zijn er voor veel voordelen te vinden aan een tripod met een verstelbare middenkolom. Want met de slinger kun je een zeer nauwkeurige en gebruiksvriendelijke hoogteverstelling van je meetinstrument realiseren. Zo is het mogelijk om met de handkruk de hoogte van je laserstraal tot op de millimeter nauwkeurig te bepalen. Dit gegeven komt met name uitermate goed van pas in de afbouwbranche, bijvoorbeeld bij het maken van meterprojecties of bij de montage van verlaagde plafonds.

 

Nieuwste modellen tripods van MQ Statieven

MQ Statieven, het merk voor je met de hand gebouwde driepoten, heeft onlangs een nieuwe lijn met topkwaliteit statieven gelanceerd. Deze tripods van zeer zware kwaliteit zijn door de fabrikant uit het Brabantse Etten-Leur 'Heavy Duty' gedoopt. Deze lijn statieven is het neusje van de zalm op het gebied van driepoten. Waar de modellen met de toevoeging 'Geared' zijn uitgevoerd met een slinger op de kop van het statief, zijn de tripods model 'Spindle' uitgevoerd met een slinger aan de onderzijde van de driepoot.

 

Voordeel van het opwindmechanisme aan de onderzijde is dat het  uitspindelen van de kolom van onderaf kan worden gedaan, terwijl de poten van het statief zijn uitgeschoven. Hierdoor kan er zeer nauwkeurig op gewenste hoogte worden gespindeld. Bovendien zijn de tripods van MQ uitgevoerd met een slijtvaste, op de millimeter nauwkeurige schaalverdeling op de binnenbuis. Hiermee kun je je instrument tot op de millimeter op de juiste brengen.

 

Net als vroeger zijn ook de nieuwe 'Heavy Duty'-statieven van MQ uitgevoerd met óf spitsvoeten óf met platte voeten. Waar je de platte voeten gebruikt voor interieurwerkzaamheden, kunnen de tripods met drie spitsvoeten juist buiten op het veld worden gebruikt. Handig is dat je de voeten gewoon los bij ons kunt bestellen en je deze ook zeer eenvoudig kunt verwisselen. Wel worden deze statieven van Nederlandse makelij standaard geleverd zonder adapter voor je meetinstrument.

 

Bouwlaser-statieven bekijken ►

Ook interessant
Aantal Amperes en draaddikte van krachtstroomkabels

Aantal Amperes en draaddikte van krachtstroomkabels

Ronald 07-12-2013 1
Soms is het lastig om te bepalen welke krachtstroomkabel geschikt is voor het werk of voor een klus. Om te helpen bij het maken van de juiste keuze vo...
Lees meer
Hoe moet ik bestraten?

Hoe moet ik bestraten?

Ronald 25-05-2013 0
  Hoe moet ik bestraten? Deze vraag wordt ons geregeld gesteld door vele doehetzelvers. In dit artikel leggen wij stap voor stap uit hoe je het moe...
Lees meer
Wat voor rechten biedt een ‘Verboden Toegang’-bord?

Wat voor rechten biedt een ‘Verboden Toegang’-bord?

Ronald 15-09-2016 0
  visser-assen.nl biedt een enorm assortiment aan borden en stickers  met de tekst ‘Verboden Toegang’.  Wij krijgen dan ook geregeld de vraag wat v...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600