Wanneer gebruik je een stempelplan voor schroefstempels?

Geschreven door Ronald 24-03-2023 0 Reacties Alles over bouwstempels,Bouwplaatsinrichting,

Visser Assen is al sinds de oprichting in het jaar 1974 nauw betrokken bij alles wat er op en rond de bouwplaats gebeurt. Een van de belangrijkste onderdelen van een veilige bouw of verbouwing is het gebruik van bouwstempels of schroefstempels. Maar in sommige gevallen heb je daar een stempelplan voor nodig. Maar wanneer gebruik je nu een stempelplan en hoe gaat dat in zijn werk? Dat lees je allemaal in dit blogartikel

 

Wanneer heb je een stempelplan nodig? | Visser Assen

 

Wanneer je en dragende wilt gaan verwijderen, heb je te allen tijde een stempelplan nodig. Hoe je dat aanpakt, dat kun je hieronder allemaal lezen.

 

Wat is een stempelplan eigenlijk?

Een stempelplan is een technische tekening die laat zien hoe de schroefstempels of ondersteuningsstructuren tijdens een bouw- of renovatieproject moeten worden geplaatst. Het is een belangrijk document voor aannemers, ingenieurs en bouwvakkers omdat het duidelijkheid biedt over waar de stempels moeten worden geplaatst en welke afmetingen en specificaties ze moeten hebben.

 

Het stempelplan kan onder meer informatie bevatten over de vereiste stempelhoogten, -diameters en -afstanden, afhankelijk van de belasting van de te ondersteunen constructie. Ook kunnen de posities van de stempels en de afstanden tussen de stempels worden aangegeven, evenals instructies voor het aanpassen van de stempelhoogten als dat nodig is.

 

Een stempelplan kan ook aangeven hoe lang de stempels moeten blijven staan en welke maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van de werknemers op de bouwplaats te waarborgen. Het kan ook informatie bevatten over de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen die betrokken zijn bij het project, zoals de hoofdaannemer, de ingenieur, de bouwvakkers en eventuele externe consultants.

 

Een stempelplan is van cruciaal belang voor de veiligheid van de bouwplaats en moet zorgvuldig worden opgesteld en gevolgd om ervoor te zorgen dat de constructie veilig en stabiel blijft tijdens de werkzaamheden.

 

Schroefstempels bekijken ►

 

Stempelplan is in de meeste gevallen verplicht

Wanneer je een dragende muur af wilt breken, dan is het altijd verplicht om een stempelplan op te (laten) stellen. Het stempelplan laat zien waar de bouwstempels dienen te worden geplaatst op het moment dat je de draagmuur wilt slopen. De schroefstempels dienen dan ter vervanging van de dragende muur of een vloer.

 

Wanneer de aannemer geen (goed) stempelplan heeft opgesteld, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Ook wanneer de stempels niet op een goede manier worden gebruikt, kan dit grote gevolgen hebben. Zo kan de gehele constructie gaan verzakken, waardoor er scheuren in de muren kunnen ontstaan. Of erger nog: het hele gebouw kan bezwijken onder de te zware belasting.

 

Een draagmuur, hoe herken je deze?

Je bent dus alleen verplicht een stempelplan op te (laten) stellen wanneer je van plan bent een dragende muur te gaan verwijderen. Het is dan natuurlijk wel van belang dat je weet hoe je een draagmuur kunt herkennen. Gelukkig is het herkennen van een dragende muur niet zo moeilijk indien je weet waar je op moet letten. Er zijn dan ook genoeg kenmerken om een draagmuur te herkennen.

 

Maar waarom heeft een dragende muur deze term meegekregen? De draagmuur komt aan zijn naam, omdat hij de belasting draagt van de andere elementen van de constructie. De dragende muur vormt dan ook een zeer essentieel onderdeel om de stabiliteit en draagkracht in de constructie te behouden. Wanneer je deze wilt gaan slopen zonder dat een goed plan is opgesteld, zal zit zeer verstrekkende gevolgen met zich meebrengen.

 

Hieronder krijg je maar liefst 7 tips om het herkennen van een draagmuur zo gemakkelijk mogelijk te maken:

  1. Probeer de originele bouwtekening van je huis of bedrijfspand te achterhalen. Op de legenda hiervan is namelijk aangegeven waar de draagmuren zich bevinden
  2. Kijk of de muur dikker is dan 20 cm. Een muur die minimaal 20 cm dik is, is altijd een dragende muur
  3. Kijk of de muren doorlopen naar boven. Muren die boven elkaar zijn geplaatst, zijn vrijwel altijd draagmuren
  4. Klop op de muur in kwestie en luister goed. Een dragende muur is altijd massief
  5. Let op de steunbalken die in de vloeren en plafonds zijn aangebracht. Deze rusten namelijk altijd op dragende muren
  6. Bekijk in welke richting de betonnen vloeren lopen. De naden lopen altijd richting de draagmuren
  7. Kijk naar de muren langs toiletten en trappen. Deze zijn meestal een dragende muur

 

Bouwstempels ter vervanging van draagmuur | Visser Assen

 

Dragende muur verwijderen en het kiezen van de juiste stempels

Zoals je vast al hebt begrepen, dient een dragende muur die je wilt gaan slopen te allen tijde te worden opgevangen. En dat doe je dus met de juiste schroefstempels. Je kunt de muur opvangen door middel van het plaatsen van een dragende balk of een constructie die geheel is vervaardigd uit staal. Deze constructie is opgebouwd uit twee stalen kolommen aan beide zijden van de te verwijderen draagmuur met hierop de dragende balk.

 

Deze draagbalk wordt officieel een latei genoemd. Waar deze latei of constructie de belasting na de verbouwing opvangt, moet ook tijdens het verbouwen zelf de belasting worden opgevangen. Dit ondersteunen wordt dan weer verzorgd aan de hand van het opgestelde stempelplan.

 

Een bouwstempel is een telescopisch uitschuifbare paal die door de aannemer tussen de vloer en het plafond wordt geplaatst. Hierdoor wordt alle belasting die eerder op de muur rustte keurig opgevangen. Hierna is het mogelijk om op een veilige manier de dragende muur te gaan slopen. En dit gebeurt dan zonder dat er risico bestaat op verzakkingen, scheuren in de muren of zelfs het volledig in elkaar storten van de constructie.

 

Het schroefstempelplan: wie regelt dat?

Het stempelplan voor het plaatsen van schroefstempels dien je over te laten aan de mensen die ervoor zijn opgeleid. Dit mag je dus nooit zelf doen, maar moet je overlaten aan de constructeur. Deze stelt het stempelplan tegelijkertijd met de constructieberekening op. Deze berekening is te allen tijde verplicht, omdat je een omgevingsvergunning nodig hebt bij het slopen van een dragende muur.

 

Omdat de constructeur in kwestie tevens zorgt voor de constructieberekening, weet hij al exact hoe veel belasting er op de dragende muur rust. Hierdoor kan het opstellen van een stempelplan gemakkelijk worden bepaald. In het stempelplan staan dan ook precies hoe veel stempels er nodig zijn en waar deze dienen te worden geplaatst.

 

De kenners zijn er dan ook wel over uit dat een dragende muur verwijderen zonder dat je een stempelplan en schroefstempels nodig hebt, onmogelijk is. Vertelt een aannemer je echter dat hij zonder een stempelplan een draagmuur kan verwijderen? Ga dan op zoek naar een andere aannemer in plaats van een beunhaas.

 

Stempelplan en het bestellen van bouwstempels

Zo, als je deze blog eenmaal goed hebt doorgelezen, weet je nu dat je niet zomaar een dragende muur in je constructie kunt gaan slopen. Het is dan ook zaak een stempelplan te laten maken. Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen over schroefstempels of bouwplaatsinrichting in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Schroefstempels bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600