Bouwmeterkast kopen: benodigde types en ampères uitgelegd

Geschreven door Ronald 22-03-2019 0 Reacties Alles over bouwmeterkasten,Alles over tijdelijke stroomvoorziening,Bouwplaatsinrichting,

 

Welk type bouwmeterkast en hoeveel Ampère moet ik aanschaffen? Dat is een vraag die ons – al zeker 45 jaar dé leverancier voor een tijdelijke stroomvoorziening op de bouwplaats – al vele, vele malen is gesteld. Daarom kun je hier in deze blog nu eindelijk een antwoord krijgen op al je vragen.

 

Bouwmeterkast kopen voordeliger dan huren

Allereerst is het een goede investering om een bouwmeterkast aan te schaffen in plaats van een stroomkast te huren. Een bouwkast huren kost je gemiddeld al snel 40 euro per week. Aangezien een tijdelijke bouwaansluiting toch wel al gauw een half jaar tot zelfs een heel jaar staat, heb je je investering in een eigen bouwmeterkast al binnen een half jaar terugverdiend. Zit de klus er eenmaal op, dan kun je je gebruikte tijdelijke stroomkast gemakkelijk weer slijten via de welbekende particuliere verkoopsites. Hier vang je al gauw de helft van de nieuwprijs voor.

 

Bouwkast kopen, hoeveel stroom is er nodig?

Maar dan de vraag welk type bouwmeterkast je minimaal nodig hebt voor een deugdelijke stroomvoorziening op de bouwplaats. Hiervoor ga je als eerste naar de website van je netbeheerder, waar je een aanvraag kunt doen voor bouwstroom. Hierin wordt gevraagd welke ‘zwaarte’ je wenst. Voor een gemiddelde nieuwbouwwoning is 3 x 25 ampère al ruim voldoende. Vaak wordt in overleg met de installateur/aannemer voor de veiligheid echter 3 x 32 ampère aangevraagd. Als de aannemer er een eigen zware kraan bij zet of andere hoge stroomeisen heeft, kan worden overwogen om 3 x 50 of zelfs 3 x 63 ampère aan te vragen.

 

Stroomkast bouw kopen: altijd het juiste type!

Visser Assen levert via de webshop verschillende tijdelijke meterkasten voor in twee verschillende uitvoeringen: een bouwmeterkast van staal (het type BZI) of een bouwstroomkast met een volrubberen behuizing (het type Powerbox of PKI). Bovendien leveren wij je bouwmeterkast met een hoofschakelaar van 40, 63, 80 of zelfs 125 ampère. Een meterkast van 40 ampère heeft twee uitgangen krachtstroom van 32 A en driemaal een 230 volt Schuko stopcontact. Deze kast kun je aan de voorzijde (meterzijde) af laten zekeren door 3 x 25 of 3 x 32 ampère.

 

Een meterkast van 63 ampère heeft drie uitgangen voor krachtstroom van 32 ampère en maar liefst zes keer een 230 volt Schuko stopcontact. Deze kast kun je aan de voorzijde (meterzijde) af laten zekeren door 3 x 25 tot en met 3 x 63 ampère! De echte veeleisende gebruikers hebben wellicht hier nog niet genoeg aan. Voor hen hebben wij de meterkasten Powerbox 80A en Powerbox 125A. Deze hebben een of meerdere krachtstroomaansluitingen van zelfs 63 ampère aan boord.

 

Bouwmeterkast aanschaffen, doe het op tijd!

We hopen dat wij dankzij dit blogartikel de keus voor jou wat gemakkelijker hebben gemaakt. Als laatste geven we je nog enkele tips mee. Het is namelijk aan te raden om al tijdens de aanvraag een meterkast aan te schaffen. De schouw (goedkeuring*) van het nutsbedrijf vindt namelijk minimaal twee weken voor de levering van stroom plaats. Als laatste raden wij je aan om aan je installateur te vragen of hij een aardingspen heeft. Heeft hij deze niet, dan is deze aardpen voor bouwstroomkasten er voor slechts een paar tientjes bij aan te schaffen. Hiermee voorkom je namelijk dat je nog eens twee weken hoeft te wachten voor een nieuwe schouw.

 

Bouwstroomkast volgens de nieuwste eisen vanaf 2017

Mocht je ergens een tweedehands bouwmeterkast kunnen aanschaffen voor je nieuwe woning of verbouwing, wees er dan wel even goed op verdacht dat de bouwkast aan de nieuwste eisen voldoet. In het jaar 2017 zijn de eisen voor bouwmeterkasten namelijk een stuk strenger geworden. Mocht je eigen mobiele stroomkast nog niet aan deze eisen voldoen, dan kun je bij ons een complete ombouwset voor je bouwmeterkast kopen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat alle bouwstroomkasten in ons online assortiment aan de huidige eisen voldoen.

 

*goedkeuring van onze meterkasten is een formaliteit. Alle door ons verkochte stroomaansluitingen voldoen aan de laatst gestelde normen en zijn uitgevoerd in zeer degelijke uitvoeringen.

 

Alle bouwmeterkasten bekijken ►

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600