Wattsun batterijsysteem vs. aggregaat: kan het uit?

Geschreven door Ronald 14-09-2020 0 Reacties Alles over tijdelijke stroomvoorziening,Bouwplaatsinrichting,Alles over emissievrije oplossingen,Alles over merken en aankoopadvies,

De wereld is in zeer rap tempo aan het veranderen. De aarde warmt zeer snel op en poolkappen beginnen te smelten. Iedereen doet wat, dit is de huidige campagne van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wattsun is het antwoord om slimmer energie op te wekken en klimaatbewust aan het werk te gaan op de bouwplaats. Een in Nederland uitgevonden en ontworpen mobiel batterijsysteem. Maar wanneer schaf je nu zo'n systeem aan? En waar ligt het omslagpunt? Daar hopen wij je in dit blogartikel een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

 

Aggregaat of Wattsun batterijsysteem: wanneer kan het uit? | Visser Assen

 

Wattsun Pop-up Power: Hoe werkt het?

Wattsun is een mobiel batterijsysteem dat is ontwikkeld en uitgevonden in Nederland. De basis van iedere Wattsun bestaat uit een zogenoemde Dock. Deze hoofdunit is te leveren in een variant met een capaciteit van 1500 of een van zelfs 2000 watt. De Dock bestaat namelijk uit zowel een oplaadbare batterij als een laadstation. Iedere Dock is uitgevoerd met zowel een laadsnoer als een eigen contactdoos met normale netspanning (230 volt / 50 Hz). Ook handig: alle Docks zijn standaard voorzien van een 2,42 inch grafisch Oled-display. Hierop is alle belangrijke informatie in één oogopslag af te lezen.

 

Heb je nog meer capaciteit nodig? Stapel dan gewoon een losse unit, Pack genaamd, op een Dock. Dankzij de innovatieve batterijconnectoren is het vergrote van je capaciteit in een oogwenk geregeld. Het intelligente besturingssysteem van de Wattsun neemt je hierna alle zorgen uit handen. Het is zelfs mogelijk om tot maar liefst vijf units op elkaar te stapelen, een mogelijkheid die door Wattsun zelf een 'Stack' wordt genoemd. Met een Stack van een Dock en tot wel vier Packs heb je een capaciteit van maar liefst 7800 kWh tot je beschikking.

 

Achter het gebruiksgemak en het robuuste design van de Wattsun-stroommodules gaat een unieke techniek schuil. Het gepatenteerde stapelbare lithium-ion batterijsysteem maakt dat de verschillende modules zonder kabel aan elkaar kunnen worden gekoppeld. In een stapel levert de bovenste module als eerste energie. Zodra deze leeg is, begint automatisch de volgende module. Ondertussen kun je eenvoudig de lege module verwisselen, ook tijdens gebruik. Zo ben je eindeloos voorzien van energie.

 

Altijd groene energie met Wattsun

Het voordeel van een batterijsysteem zoals de Wattsun, is dat deze oplossing altijd schone energie weet te leveren. In tegenstelling tot een aggregaat, stoot deze lithium-ion accu van Wattsun namelijk geen enkele gram CO2 uit. En natuurlijk ook geen andere schadelijke gassen. En heb je toevallig zonnepanelen op het dak liggen, dan is de stroom die de Wattsun levert zelfs helemaal gratis. En bovendien is zonne-energie helemaal klimaatneutraal, in tegenstelling tot de stroom die je thuis of op het werk door het energiebedrijf krijgt aangeleverd.

 

Stroom van een Wattsun of een generator, waar ligt het omslagpunt?

Natuurlijk, als je het milieu en je eigen gezondheid een warm hart toedraagt, dan is de keuze simpel. Want met een Wattsun Pop-Up Power bent je echt verantwoord bezig. Maar ja, de meeste mensen kijken toch het eerst naar het kostenplaatje dat aan deze vernieuwing hangt. De hamvraag is dan ook: wat is het omslagpunt om een Wattsun te gebruiken in plaats van een aggregaat?

 

Het omslagpunt wordt naar alle waarschijnlijkheid eerder bereikt dan je denkt. Zo heb je natuurlijk als eerste te maken met de aanschafprijs van een generator. Wij zullen niet de eerste en ook zeker niet de laatste zijn om toe te geven dat de aanschaf van een Wattsun in eerste instantie hoger uitvalt dan de aanschaf van een aggregaat. Maar in dit geval is het goed om naar het totale kostenplaatje te kijken, in onderstaand voorbeeld (tabel 1) is dit gedaan over een periode van 5 jaar.

 

Kosten van Wattsun vs een aggregaat | Visser Assen
Tabel 1. Kostenvergelijk aggregaat ten opzichte van een Wattsun Dock & Pack

 

Hierin valt op dat het piekvermogen van de Wattsun vergelijkbaar is met een aggregaat met een continuvermogen van 3400 watt. Het geluidsniveau is nihil in vergelijking met gemotoriseerde aggregaten en in gewicht is de unit slechts 17 kg. Aangezien de Dock ‘draait’ op accu’s, verbruikt deze geen brandstof en wordt er geen CO2-uitstoot gegenereerd. Hierdoor zijn de verbruikskosten slechts € 0,62 per dag ten opzichte van gemiddeld € 8.- per dag voor een gemotoriseerd aggregaat! Door deze kostenbesparing per dag is het aankoopbedrag binnen 5 jaar al ruimschoots terugverdiend!

 

Mobiele stroomunit van Wattsun is onderhoudsarm

Een derde argument voor de aanschaf van een Wattsun ten opzichte van een gemotoriseerd aggregaat is het verschil in onderhoud tussen een generator en een Wattsun. Want waar je een aggregaat zeer regelmatig dient te onderhouden, heeft een mobiele stroomunit maar heel weinig onderhoud nodig. Zo moet de motorolie van een generator al binnen honderd uur worden vervangen en is het oliefilter na tweehonderd uur al aan vervanging toe. Ook luchtfilters en brandstoffilters moeten bij regulier gebruik jaarlijks worden vervangen. Bijkomend nadeel is dat het onderhoud tijd kost, wanneer dit wordt uitbesteed houdt dit in dat je je aggregaat zelfs een aantal dagen kwijt bent voor onderhoud.

 

Bij een Wattsun Dock of Pack hoef je hier gelukkig allemaal niet om te denken. Een van de weinige dingen die je met enige regelmatigheid hoeft te doen, is het reinigen van de behuizing met een zachte borstel of met een doek. Bovendien moet je dagelijks even kijken of het ventilatiesysteem nog vrij is van stof en vuil. Als laatste dien je ieder kwartaal even de stoffilters te reinigen. Dat is alles. Een win-winsituatie dus! Je portemonnee is niet de enige die profiteert van dit batterijsysteem, maar ook het milieu.

 

Fiscale voordelen na aanschaf van een Wattsun

Zoals reeds beschreven is het omslagpunt al binnen vijf jaar gerealiseerd. Naast het feit dat het omslagpunt al in een periode van slechts vijf jaar wordt bereikt, zijn er ook fiscale voordelen beschikbaar bij het financieren of aankopen van een Wattsun. Met de aankoop van de Wattsun investeer je in een milieuvriendelijke techniek. De overheid stimuleert dit type investeringen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Wanneer de Wattsun als bedrijfsmiddel wordt ingezet, kan er gebruik worden gemaakt van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). 

 

Dit willen we duidelijk maken met een voorbeeld. Stel dat je een aantal Wattsun-modules aanschaft met een totale waarde van € 7670,-. De MIA-regeling biedt de mogelijkheid om maximaal 27% van € 7670,-, wat neerkomt op € 2.070,- van de aanschafkosten af te trekken van je fiscale winst. Met een vennootschapsbelasting van 25% bespaar je dan maar liefst  € 518,- op de totale investering. 

 

De regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) biedt de mogelijkheid 75% van de investeringskosten af te schrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op. De overige 25% wordt wel regulier afgeschreven. 

 

Ten slotte is er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) Als je in een boekjaar investeert in de Wattsun als bedrijfsmiddel, dan kun je in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Om in 2020 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet er in het jaar 2020 een investering in bedrijfsmiddelen van minimaal € 2.401 worden gedaan, tot een maximum van € 323.544 kan er gebruik worden gemaakt van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. In tabel 2 vind je een overzicht van de percentages voor deze investeringsaftrek in 2020.

 

Investeren in Wattsun: tabel | Visser Assen

Tabel 2. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2020 (Belastingdienst, 2020)

 

Programma's van fiscale voordelen worden aangeboden en bijgehouden door de Nederlandse regering. Subsidiariteit en beschikbaarheid vallen buiten de controle van Visser Assen en Wattsun. Zorg ervoor dat je de officiële website van de overheid bezoekt voor de meest actuele informatie over beschikbaarheid en vereisten. Of je in aanmerking komt voor besparingen gerelateerd aan de inkomstenbelasting, hangt af van je persoonlijke fiscale situatie. We raden je aan om met een belastingdeskundige te praten om je wegwijs te maken.

 

Commercieel voordeel door verlaging CO2-uitstoot

Tens lotte valt er een commercieel voordeel te behalen bij de aanschaf van een Wattsun. Hoe en waarom, dat willen we graag verder toelichten. Een duurzaam machinepark draagt hier aan bij doordat de uitstoot wordt gereduceerd, dit komt ten goede aan de ecologische voetafdruk van je bedrijf. Nu zijn er al veel machines zonder uitstoot in de markt, denk aan Milwaukee MX Fuel met bandenzagen, sloophamers en diamantboormachines. Wacker Neuson met trilplaten, trilstampers en shovels op accu zonder enige vorm van uitstoot. Uiteindelijk raken de accu’s leeg gedurende de dag, deze kunnen op een bouwplaats worden opgeladen door middel van een aggregaat, maar dit sluit niet aan op het emissievrij werken.

 

Juist hier sluit de Wattsun perfect op aan doordat ook hier geen uitstoot wordt gegenereerd. De Wattsun was het ontbrekende product om een dag volledig emissievrij te kunnen werken. Het voordeel is dat er bij aanbestedingen gekeken wordt naar de CO2-belasting van het bedrijf, wanneer er volledig emissievrij gewerkt kan worden klim je als bedrijf zijnde hoger op de prestatieladder waardoor er meer voordeel kan worden gerealiseerd ten opzichte van aanbieders die niet veel doen aan duurzaam werken. De Wattsun Dock kan een accu van een MX Fuel-machine maar liefst zes keer opladen op een dag, wanneer je deze uitbreidt met een Pack wordt het aantal ladingen zo goed als verdubbeld. Ook de accu van een Wacker kan standaard ca anderhalf keer opgeladen worden, aangevuld met een pack is dit tweeënhalf tot drie keer.

 

Kort samengevat geeft de Wattsun altijd en overal groene energie, is het omslagpunt al ruim bereikt binnen vijf jaar, is de unit zeer onderhoudsarm, ontvang je als bedrijf fiscale voordelen bij de aanschaf van een Wattsun en worden er door het gebruik van een Wattsun in combinatie met andere emissievrije oplossingen commerciële voordelen gerealiseerd, is het goed voor de ecologische voetafdruk van je bedrijf en klim je op de prestatieladder waardoor er meer voordeel wordt gerealiseerd bij aanbestedingen. Ben je naar aanleiding van deze blog nieuwsgierig geworden naar de werking van een Wattsun of een andere emissievrije oplossing? Neem gerust contact op met één van onze verkoopadviseurs voor een gesprek op locatie.

 

Alle Wattsun-producten bekijken ►

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600