Trilplaat kopen? Hier moet je op letten

25-09-2015 0 Reacties Alles over trilplaten,Inframaterieel,Alles over merken en aankoopadvies,Visser Assen,

Er zijn er allerlei verschillende soorten trilplaten, dus waar moet je op letten? Lees verder om er achter te komen waar je op moet letten bij de aanschaf van een trilplaat.

 

Geschakelde en sleep trilplaat

Trilplaat kopen

 

De standaard trilplaat (ook wel sleeptriller genoemd) kan alleen voorwaarts bewegen. Om het gebruiksgemak te vergroten zijn er ook geschakelde trilplaten, deze kunnen ook achteruit. Hoewel de geschakelde variant gebruiksvriendelijker is geeft de standaard trilplaat een mooier resultaat. Dit komt doordat het onbalansgewicht van deze trilplaat voorin de machine zit. 

 

Vermogen

Tegenwoordig hebben bijna alle trilplaten een viertaktmotor. De voordelen hiervan zijn vooral milieuvriendelijkere uitstoot en minder geluidsoverlast. De slagkracht in combinatie met de maximumsnelheid van de trilplaat zijn van grote invloed op het resultaat. De slagkracht wordt in kN (kilo Newton) uitgedrukt. 1 kN staat voor ongeveer 100 kilo aan kracht dat wordt uitgeoefend op de ondergrond.

 

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Dat is erg afhankelijk van de werkzaamheden! Ga je bijvoorbeeld sierbestrating aanleggen in een tuin dan heb je genoeg aan een lichte trilplaat. Wanneer je een oprit gaat aanleggen voor een auto is een iets zwaardere trilplaat voor het grond verdichten nodig. Moet je een volledige klinkerweg aanleggen, dan heb je de zwaarste trilplaten nodig. Doordat de weg zoveel te lijden heeft is het belangrijk om het grondmengsel heel goed te verdichten, zodat de weg niet verzakt en lang mee gaat. De lichte trilplaten zijn ook geschikt om de bestrating af te trillen. De middel en zware trilplaten zijn hier niet voor geschikt voor want die trillen dwars door de stenen heen! Zie ook de tabel hieronder.

 

Lichte trilplaten Middelzware trilplaten Zware trilplaten
Samac T15 Samac T1600 Samac TR30 Benzine
Samac T19 Samac T2600 Samac TR30 Diesel
Samac T19 Diesel Samac T3600 Wacker DPU 2560Hts 
Wacker WP 1030A Wacker DPS3060 Vario Wacker DPU 3060Hts

Wacker WP 1235A

Wacker WP 2050A  Wacker DPU 3760H 
Wacker WP 1550A Wacker DPS1850 Basic  Wacker DPU 4545Hap 
Wacker WPP 1550    Wacker DPU 5545
    Wacker DPU 6555 
    Wacker DPU 7060 
    Wacker DPU 130 

 

De grondplaat

Ten eerste is de lengte en breedte van de grondplaat bepalend voor hoeveel terrein er in één slag wordt bewerkt. Hoe groter de grondplaat hoe meer oppervlakte er per minuut kan worden getrild. Het voordeel van een kleinere grondplaat is dat deze veel wendbaarder is en ook in kleinere ruimtes gebruikt kan worden. Is de ruimte te krap of niet vlak genoeg voor een trilplaat? Een trilstamper biedt hier uitkomst.


Ten tweede is er nog een verschil van opbouw in de grondplaat. Er zijn twee soorten, de gelaste metalen plaat of een spuitgietzool. De spuitgietzool is het duurzaamst. Doordat deze grondplaat uit één stuk is gegoten heeft het als voordelen:
• Altijd vlak
• Minder slijtage
• Minder gevoelig voor trillingen
• Voor intensief gebruik

 

Accessoires

Een trilplaat is één van de onhandigste machines om te verplaatsen, hiervoor bestaan wielstellen. Bij de meeste trilplaten zijn deze gemakkelijk te monteren. Met deze wielen is de trilplaat makkelijk te verrijden. Eenmaal op bestemming kunnen de wielen ook weer gemakkelijk worden los gemaakt. Bekijk de verschillende wielstellen hier.


Daarnaast is het type werkzaamheden dat verricht gaat worden ook van belang. Wanneer er met de trilplaat grond verdicht wordt zijn er geen verdere accessoires nodig. Ga je bijvoorbeeld een oprit aftrillen dan adviseren wij een tegeltrilmat die onder de trilplaat is te bevestigen. Deze mat zorgt er voor dat er minder beschadigingen optreden als er bestrating wordt afgetrild.
(BONUSTIP! Zorg er ook voor dat er geen kleine steentjes meer op de oprit liggen wanneer je gaat aftrillen, dus goed vegen van tevoren!)


Geluid

Bij het werken met trilplaten komt veel geluidsoverlast vrij. Daardoor is het belangrijk om gehoorbescherming te gebruiken. De trilplaten zorgen al snel voor een geluid harder dan 100dB wat kan zorgen voor gehoorbeschadiging bij langdurige blootstelling. Een trilplaat met een viertaktmotor is wat betreft geluid ook beter, deze motoren zijn namelijk makkelijker te dempen dan de tweetakt variant.

 

We hopen dat het zo iets makkelijker is geworden om de juiste trilplaat uit te kiezen. Mocht je toch nog vragen hebben of niet zeker weten welke trilplaat het meest geschikt is, bel of mail ons en wij zullen ons best doen om je te helpen!

 


> Alle trilplaten bekijken

 

Ook interessant
Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Ronald 14-06-2024 0
Huurders en huiseigenaren in ons land zitten massaal met de handen in het haar. Want ondanks de vermeende opwarming van de aarde, is het kouder en nat...
Lees meer
Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Ronald 13-06-2024 0
Stel je voor: je bent in het veld aan het meten en je hoeft nooit meer terug naar kantoor om tekeningen voor te bereiden. Klinkt als een droom, toch? ...
Lees meer
De werkelijke kosten van inefficiënte maatvoering

De werkelijke kosten van inefficiënte maatvoering

Ronald 06-06-2024 0
In de bouwwereld wordt iedereen voortdurend geconfronteerd met dezelfde uitdaging: een kleine winstmarge die op allerlei manieren kan worden afgeroomd...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600