Trilplaat of trilstamper: wanneer gebruik je welke machine?

Geschreven door Ronald 10-03-2023 0 Reacties Alles over trilplaten,Inframaterieel,Alles over trilstampers,

Visser Assen houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 bezig met (vrijwel) al het materieel dat een stratenmaker nodig heeft. Een van de hulpmiddelen waar de echte stratenmaker niet zonder kan, is een trilstamper of een trilplaat. Omdat het leven natuurlijk steeds duurder wordt, zijn er steeds meer kleine zelfstandigen die er voor kiezen om slechts één van deze twee aan te schaffen. Maar is dit wel verstandig? Of liever gezegd: wanneer gebruik je een stamper en wanneer een trilplaat? En kun je ook met een van deze beide toe? Dat hopen wij je zo goed mogelijk uit te leggen met behulp van dit blogartikel.

 

Trilstamper of trilplaat | Visser Assen

 

Een trilstamper en een trilplaat worden beide gebruikt voor het verdichten van de bodem. Er zijn echter nog andere machines in omloop voor het verdichten van de grond. Zo kun je bovendien nog kiezen tussen een wals of roltriller. Wat al die machines allemaal kunnen en wanneer je nu welke gebruikt, dat lees je allemaal in deze blog.

 

Inhoud

  1. Stamper en trilplaat voor verschillende bodems
  2. Trilplaat is uitermate geschikt voor een zanderige bodem
  3. Trilplaat of trilstamper: een handig overzicht
  4. De keuze voor de juiste sleuvenstamper
  5. Trilplaat sleep of omkeerbare trilplaat?
  6. Wat is de verdichtingsdiepte van de trilstamper of trilplaat?
  7. Trilplaat of sleuvenstamper: een beknopte samenvatting
  8. Trilstamper of een trilplaat? De conclusie!

Stamper en trilplaat voor verschillende bodems

Goed je hebt dus de keuze uit een trilstamper, een trilplaat of roltriller en een wals. Voor de wat kleinere projecten valt een wals echter al snel af, omdat deze te groot en te zwaar is. Over het algemeen wordt dus gekozen uit een stamper en een trilplaat.

 

De belangrijkste factor bij het maken van die keuze is de te verdichten grondsoort. Een stamper, die een zuigerset en veren gebruikt om kracht te genereren, werkt het beste op samenhangende bodems, die zijn samengesteld uit klei en slib. Trilplaten daarentegen zijn machines met een lage amplitude en een hoge trilfrequentie. Trilplaten zijn het efficiëntst bij het verdichten van bodems die bestaan uit een mengsel van zand en grind.

 

De deeltjes in samengestelde grondsoorten zijn klein en dicht op elkaar gepakt. Wanneer de grond droog is, is de bodem hard. En wanneer de bodem vochtig is, is het flexibel en gemakkelijk te vormen. De krachtige slagen van een stamper zijn ideaal bij het bewerken van dit soort grond. Klei kleeft aan elkaar en de stampende beweging van de apparatuur dwingt de lucht uit de grond.

 

Trilplaten bekijken ► Trilstampers bekijken ►

 

Trilplaat is uitermate geschikt voor een zanderige bodem

Een korrelige grondsoort, zoals bijvoorbeeld zand, hecht juist niet aan elkaar, zoals klei dat wel doet. De trillingen van een trilplaat kunnen dan ook uitstekend uit de voeten met deze bodem. . "De trillingen verminderen de wrijvingskrachten op het contactoppervlak, waardoor deeltjes vrij onder hun eigen gewicht kunnen zakken", legt Jay Baudhuin, productmanager verdichting bij Wacker Neuson uit. "Tegelijkertijd, terwijl de gronddeeltjes trillen, worden ze tijdelijk van elkaar gescheiden, waardoor ze kunnen draaien en draaien totdat ze een positie kunnen vinden die hun beweging beperkt."

 

Trilplaat sleep Wacker | Visser Assen

 

In dergelijke situaties blijkt een trilplaat zeker drie tot vier keer zo efficiënt als een trilstamper wat betreft het te verdichten oppervlak in een bepaald tijdsbestek. Bovendien vergt een trilplaat veel minder onderhoud dan een stamper. "Sleuvenstampers zijn veel storingsgevoeliger", klinkt het.

 

De te verwachten dichtheid van de bodem is nog een andere factor om je keuze op te baseren. “Als de machine niet genoeg vermogen heeft, wordt de juiste dichtheid niet bereikt”, zegt Baudhuin. “Als het te veel kracht heeft, kan oververdichting optreden."

 

Trilplaat of trilstamper: een handig overzicht

De vraag wanneer je nu een trilplaat of juist een stamper moet gebruiken, laat zich natuurlijk het beste beantwoorden door middel van een handig overzicht. Bekijk dan ook de onderstaande tabel:

 

Machine Korrelige bodem Zand en klei Samengestelde klei Asfalt
Trilstamper Niet aanbevolen Testen aanbevolen Efficiëntst Niet aanbevolen
Sleeptriller Efficiëntst Testen aanbevolen Niet aanbevolen Efficiëntst
Geschakelde trilplaat Testen aanbevolen Efficiëntst Efficiëntst Niet aanbevolen
Roltriller Niet aanbevolen Efficiëntst Testen aanbevolen Efficiëntst
Wals Testen aanbevolen Efficiëntst Efficiëntst Niet aanbevolen

 

De keuze voor de juiste sleuvenstamper

Wanneer je op zoek bent naar een trilstamper, dan zul je niet direct van je stoel vallen door een te groot overschot aan keuze. Je kunt je keuze namelijk gemakkelijk van elkaar onderscheiden op basis van de motor – tweetakt, viertakt, diesel en elektrische stampers op accu –, de afmetingen van de stampvoet, het eigen gewicht, de voorloopsnelheid en slagkracht.

 

Een trilstamper of stamper wordt door de echte professional ook vaak wel met de term 'sleuvenstamper' aangeduid. En dat is natuurlijk niet zo gek. Een trilstamper voelt zich namelijk als een vis in het water wanneer deze in wordt gezet bij het verdichten in nauwe greppels en sleuven.

 

Trilstampers Wacker in de sleuf | Visser Assen

 

Maar juist in een nauwe sleuf hopen de uitlaatgassen van de stampers die worden aangedreven door een brandstofmotor zich nogal snel op, waardoor gevaar kan optreden voor je gezondheid. Dit is dan ook van de redenen waarom steeds meer GWW-bedrijven ervoor kiezen om een accustamper aan te schaffen en te gebruiken. De emissievrije sleuvenstampers zien we dan ook steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Al in het jaar 2015 bracht de Duitse marktleider Wacker Neuson de AS 30e en de AS 50e op de markt, de eerste accu-aangedreven stampers ter wereld. Inmiddels heeft de Zwolse fabrikant Samac eveneens een trilstamper op accu op de markt gebracht.

 

De tweetakt-trilstampers van Wacker – dat zijn de BS 30, de BS 50-2 en de BS 60-2 – worden alle drie aangedreven door de zelfontwikkelde motor van Wacker Neuson, de WM 80. De stampers van Wacker met een tweetaktmotor zijn speciaal ontworpen om minder complex en lichter te zijn dan de viertakt-sleuvenstampers van deze Duitse producent. Het voordeel van een tweetaktmotor is bovendien dat deze stampers in alle hoeken zijn te gebruiken.

 

Trilplaat sleep of omkeerbare trilplaat?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe trilplaat, dan valt er meer dan genoeg te kiezen. Uiteraard kun je online bij Visser Assen een keuze maken uit een trilplaat van Wacker Neuson of een product van Samac. Wacker is de marktleider en heeft een uitstekende reputatie en vooruitstrevende techniek, terwijl het Nederlandse merk Samac concurreert op basis van aanschafprijs en levensduur. Omdat de machines van Samac zijn uitgerust met uitsluitend de basistechniek, zit er niets extra's op wat weer kapot kan gaan.

 

Wanneer je in de markt bent voor een nieuwe trilplaat, dan baseren de meeste klanten hun keuze op basis van de centrifugale kracht op slagkracht, de afmetingen van de zoolplaat, de voorloopsnelheid en het gewicht van de trilplaat. "Veel potentiële klanten staren zich blind op de centrifugaalkracht. Deze is belangrijk, maar minder belangrijk dan het gewicht en de breedte van de zoolplaat", zo beweert de CEO van een Amerikaanse fabrikant van bouwmachines.

 

Geschakelde trilplaat Wacker | Visser Assen
 

 

Trilplaten zijn te verkrijgen als een sleeptriller of als een geschakelde of omkeerbare trilplaat. Een sleeptriller wordt dankzij zijn werking vaak een 'voorwaartslopende trilplaat' genoemd. Deze trilplaten zijn doorgaans een stuk goedkoper, gemakkelijker te onderhouden en kennen minder mechanische problemen. Een omkeerbare trilplaat kan zowel vooruit als achteruit worden gebruikt. Hierdoor is een geschakelde trilplaat bij uitstek dé trilplaat om te gebruiken op plaatsen waar de machinist niet voldoende ruimte heeft om te keren. In deze omstandigheden zijn omkeerbare trilplaten dan ook superieur.

 

Wat is de verdichtingsdiepte van de trilstamper of trilplaat?

Een trilplaat of een stamper: beide soorten verdichtingsmachines hebben elk hun eigen diepgang. Gelukkig hoef je zelf niet op zoek te gaan wat de maximale diepte voor het verdichten is, want hiervoor heeft Wacker Neuson zelf een document samengesteld. Bekijk hieronder de verdichtingsdiepte van de trilplaten en sleuvenstampers van deze Duitse wereldmarktleider:

 

Verdichtingsdiepte machines Wacker Neuson | Visser Assen

Liever een document op posterformaat of in een hogere resolutie? Download dan dit document via deze link!

 

Trilplaat of een sleuvenstamper: de samenvatting

Een trilplaat en een trilstamper zijn dus beide bouwmachines die worden gebruikt voor het verdichten van de grond. Over het algemeen wordt een trilplaat gebruikt voor kleinere projecten, zoals het verdichten van bestrating of het egaliseren van grond, terwijl een trilstamper wordt gebruikt voor grotere projecten, zoals het aanstampen van funderingen of het verdichten van grotere oppervlakten.

 

Trilplaten werken door middel van een trillende plaat die op en neer beweegt en zo de grond verdicht. Ze zijn over het algemeen lichter en gemakkelijker te manoeuvreren dan trilstampers, waardoor ze ideaal zijn voor het werken op kleinere projecten en moeilijk bereikbare gebieden. Voorwaarts lopende trilplaten – die meestal een 'sleeptrilplaat' worden genoemd – worden vaak gebruikt op gebieden waar de grond niet te diep hoeft te worden verdicht, zoals op bestrating of op licht verdichte bodems.

 

Trilstampers, daarentegen, hebben een zwaardere constructie en gebruiken een op-en-neergaande beweging van een stamper om de grond te verdichten. Ze zijn ideaal voor het verdichten van diepere lagen van de bodem, zoals voor funderingen, wegen en andere grote bouwprojecten. Trilstampers zijn vaak krachtiger dan trilplaten en kunnen meer druk uitoefenen, waardoor ze geschikt zijn voor zwaardere toepassingen.

 

In het algemeen hangt de keuze tussen een trilplaat of een stamper af van het specifieke project en de vereisten voor het verdichten van de grond. Voor kleinere en minder veeleisende projecten kan een trilplaat voldoende zijn, terwijl voor grotere en zwaardere projecten een trilstamper noodzakelijk kan zijn.

 

Trilplaat of sleuvenstamper | Visser Assen

 

Trilstamper of een trilplaat? De conclusie!

Zo, als je dit blogartikel helemaal goed hebt doorgelezen, ben je vast al een stuk wijzer geworden over de verschillende verdichtingsmachines waaruit je allemaal kunt kiezen. Zo weet je nu dat een trilstamper uitermate geschikt is voor een kleiachtige ondergrond. Met een sleuvenstamper kun je werken in bijvoorbeeld greppels en natuurlijk sleuven. Voor de overige grondsoorten kun je beter een trilplaat gebruiken.

 

De echte professionele gebruiker kan dan ook beter door de zure appel heen bijten en zowel een trilplaat als een stamper aanschaffen. Misschien is een verdichtingsmachine op accu ook wel wat voor jou. De universele accu van Wacker Neuson of die van Samac past namelijk op zowel de trilstamper als de trilplaat van respectievelijk Wacker en Samac. Een machine op accu is namelijk emissievrij, dus je kunt overal met je machine uit de voeten. Zelfs in dichte gebouwen of de kwetsbare binnenstad.

 

Heb je naar aanleiding van het lezen van deze blog nog vragen over de trilplaten en stampers uit ons assortiment of over onze infra-oplossingen in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Trilplaten bekijken ► Trilstampers bekijken ►
Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600