Alles wat je moet weten over valbeveiliging

Geschreven door Roan 12-07-2022 0 Reacties

Veiligheid is het allerbelangrijkste op de bouwplaats. Al let je altijd goed op, er hoeft maar iets kleins te gebeuren en je kan uitglijden. Gelukkig is er dan nog je valbeveiliging, tenminste, als die nog goed naar behoren is.

 

Valbeveiliging kopen | Visser Assen

 

Valbeveiliging is een must. Koop het dan ook bij een erkende leverancier. Wij van Visser Assen weten er alles over en kunnen je dan ook adviseren bij de aanschaf van je valbeveiliging.

 

Waarom moet je valbeveiliging dragen?   

Het dragen van valbeveiliging is van uiterst belang als je te werk gaat op hoogtes. Wanneer je op een hoogte van 2.50 meter of meer werkt en/of je 4 meter van het dak afzit, is een valbeveiliging verplicht.

 

Vallen van een lage hoogte kan al veel problemen met zich meebrengen. Als een persoon van 100 kg van een halve meter hoogte valt, kan die al een kracht van 660 kg verwerken. Het is dus nodig om een goede valbeveiliging te hebben die de klap voor jou opvangt. Alleen een werklijn is niet genoeg, hierbij moet het lichaam zelf de gehele klap opvangen waardoor er ernstig letsel kan optreden.

 

Het advies is daarom ook om met een zogenoemde valdemper te werken. De valdemper zit tussen de werklijn en het veiligheidsharnas in. De valdemper zorgt ervoor dat de werklijn continu strak staat. Zo voorkomt deze demper dat je een eind naar beneden valt en wordt de klap gelijk opgevangen.

 

Herkeuren van je valbeveiliging

Het laten herkeuren van je valbeveiliging is erg belangrijk. Zo voorkom je versleten beveiliging die niet meer naar behoren functioneert. De valbeveiliging dien je eens in de 12 maanden te keuren. Na elke val moet je valbeveiliging ook worden herkeurd, ook al is je valbeveiliging gloednieuw. Dit kan worden gedaan door bedrijven die gespecialiseerd zijn in het keuren van persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

Het keuren van je valbeveiliging doe je om onnodige risico’s te vermijden. Stiksel of banden kunnen in je valharnas namelijk uitrafelen. Hierdoor kan het harnas makkelijker scheuren. Door een jaarlijkse keuring komen deze gebreken aan het licht

 

Enkel een gordel om de heupen is niet genoeg. Een goed valbeveiligingsharnas heeft ook banden om benen, borst en schouders. Zo vangen de billen de meeste krachten op, wat het minst belastend is voor het lichaam. Al die banden moeten op elke mogelijke manier kunnen worden aangepast aan de gebruiker. Dit maakt het harnas comfortabeler en veiliger.

 

Harnasgordel valbeveiliging kopen | Visser Assen
 

 

Onderhoud van je valbeveiliging

Het onderhoud van je valbeveiliging kan de duur ervan flink verlengen. Zo voorkom je dat je valbeveiliging niet meer goed functioneert en dat je nieuwe moet aanschaffen. Hieronder hebben we een aantal punten opgesomd waardoor er schade aan je PBM kan ontstaan:

  • intensief gebruik
  • een val
  • langdurige blootstelling aan Uv-straling
  • omgang met hittebronnen (gasbranders, lassplinters)
  • opslag in vochtige ruimte
  • contact met chemische producten (olie, brandstof, zuren)
  • slechte omgang met product (schuren langs muren, niet goed laten drogen)

Als je rekening houdt met al deze zaken dan is de kans een stuk aannemelijker dat de valbeveiliging zijn werk goed blijft doen. Als de veiligheidsproducten wel geconfronteerd zijn met deze zaken, dan wordt een nieuwe herkeuring geadviseerd.

 

Wat te doen bij ongevallen

Als er iemand tijdens zijn werkzaamheden is gevallen van een hoogte dan dient die persoon zo snel mogelijk naar beneden gehaald te worden. Het slachtoffer lijkt op het eerste gezicht alleen oncomfortabel te hangen. Echter, wordt het bloed door de knellende banden niet meer goed rondgepompt in je lichaam.

 

Na een val moeten ook alle spullen opnieuw gecheckt worden. Meestal zijn de spullen maar 1 keer te gebruiken. Doe daarom nooit weer dezelfde spullen aan na je valpartij als deze niet opnieuw zijn gekeurd.

 

Valbeveiliging; alles op een rijtje

Zó, als het goed is, weet je nu wat de belangrijkste aandachtspunten zijn rondom valbeveiliging. Voor meer valbeveiligingsproducten kun je kijken op onze site. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn zowel telefonisch of via de mail beschikbaar.

 

Bekijk hier alle valbeveiliging ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Wanneer gebruik je individuele valbeveiliging?

Ronald 25-04-2024 0
In een vorige blog hebben we al uitgelegd dat je van de Arbo-wet bij werkzaamheden op hoogte verplicht bent te zorgen voor collectieve valbeveiliging....
Lees meer
Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Dakrandbeveiliging: hoe en wanneer moet je deze gebruiken?

Ronald 18-04-2024 0
Visser Assen – in 2023 gefuseerd met AIC Harderwijk tot de AIC Visser Groep – houdt zich al sinds de oprichting in het jaar 1974 met alles wat er op e...
Lees meer
AIC Visser ontvangt 3.000ste review

AIC Visser ontvangt 3.000ste review

Ronald 17-04-2024 0
In de afgelopen jaren weten steeds meer klanten AIC Visser te vinden én te waarderen. Met gepaste trots kunnen wij dan ook vermelden dat gisteren – 16...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600