Veilig sonderen voor stabiele fundering

Geschreven door Ronald 01-05-2023 0 Reacties Meetinstrumenten,Alles over overige meetinstrumenten,

Visser Assen houdt zich al sinds het prille begin in de jaren 70 bezig met alles wat er op en rond de bouwplaats gebeurt. Een van de belangrijkste onderdelen met betrekking tot het werken op de bouw is veiligheid. Je staat er waarschijnlijk niet snel bij stil, maar ook het sonderen voor je kunt beginnen met de bouw is buitengewoon belangrijk. Maar hoe gaat dat sonderen precies en wanneer moet je nu eigenlijk sonderen? Dat wordt jou hopelijk snel duidelijk wanneer je dit blogartikel hebt gelezen.

 

Veilig sondren voor een kraan | Visser Assen

 

Het sonderen van de bodem wordt met name gedaan voor bijvoorbeeld het leggen van een goede fundering. Bovendien wordt gebruikgemaakt van sondering om een veilige bouwplaats mogelijk te maken.

 

Naar penetrometers ►

 

Sonderen voor veilig bouwen op een goede fundering

Ben je van plan een aanbouw aan je huis te laten plaatsen, wil je een garage bouwen of wil je graag een tuinhuis in de tuin? Dan zul je in de meeste gevallen een sondering moeten (laten) maken. Met behulp van sonderen wordt het draagvermogen van de grond waarop je wilt gaan bouwen bepaald.

 

Aan de hand van deze sondering wordt bijvoorbeeld bepaald of je een fundering op staal dient te gebruiken of juist gebruik moet gaan maken van een fundering met behulp van palen. Bovendien kan met behulp van deze sondering worden uitgerekend hoeveel palen er nodig zijn en hoe diep deze in de grond moeten worden geslagen.

 

Het sonderen wordt dus te allen tijde uitgevoerd vóórdat je begint te bouwen. Want allen met behulp van een goed uitgevoerde sondering weet je hoe stevig de bodem is of hoeveel weerstand de grond biedt. Om de wijze van funderen te bepalen, zijn er speciale bedrijven opgericht die dit werk tot op een grote diepte voor je kunnen uitvoeren.

 

Naast professionele sonderingen, zijn er bepaalde handsonderingen die door aannemers zelf kunnen worden uitgevoerd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de wat kleinere projecten, zoals bij het maken van een uitbouw of bij lichte GWW-werkzaamheden.

 

Sondering uitvoeren om een veilige bouwplaats te creëren

Het sonderen met behulp van een handpenetrometer kan natuurlijk voor nog een heel belangrijk aspect op de bouwplaats worden gebruikt. Zo draagt een goed uitgevoerde sondering namelijk ook bij aan een veilige bouwplaats. De ondergrond op het bouwterrein dient immers stevig genoeg te zijn en tegelijk waterdoorlatend.

 

Het transport op de bouwplaats is constant in beweging. Met het bepalen van de stevigheid van de ondergrond wordt voorkomen dat zwaar materieel in de bodem kan wegzakken of dat het bouwterrein onbegaanbaar wordt. Natuurlijk kun je altijd gebruikmaken van onze kunststof rijplaten, maar voorkomen is beter dan genezen.

 

Naast visuele inspectie kunnen hiervoor handsonderingen worden gedaan om de weerstand van de ondergrond op een bouwplaats te bepalen. Belangrijk is bij het bepalen van de weerstand dat op meerdere plaatsen wordt gemeten.

 

 

 

Wat is sonderen eigenlijk precies?

Sondering is een techniek die wordt gebruikt om informatie te verzamelen over de ondergrond van een locatie. Het is een belangrijke methode in de geotechniek en wordt vaak gebruikt bij de bouw van gebouwen, bruggen, wegen en andere constructies.

 

Bij een sondering wordt een sonde in de grond geduwd of geboord om informatie te verkrijgen over de grondlagen en hun eigenschappen, zoals de samenstelling, dichtheid, sterkte, doorlaatbaarheid en watergehalte. Dit wordt gedaan door de weerstand en wrijving van de sonde tegen de grond te meten terwijl deze in de grond wordt geduwd of geboord.

 

Er zijn verschillende soorten sonderingen die kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de specifieke toepassing en de vereiste nauwkeurigheid. Enkele veel voorkomende soorten sonderingen zijn conuspenetratietesten (CPT), statische sonderingen (CPTu) en dynamische sonderingen (DPT).

 

Het principe van zowel machinaal sonderen (op grotere diepte) als met de hand sonderen is gelijk. Er wordt een stang met een conus (een kegelvormige punt) met gelijkmatige druk de grond in gedrukt. De indringweerstand die hierbij wordt gemeten bepaald de dichtheid van de grond en daarmee ook de draagkracht. Afhankelijk van welke conus wordt gebruikt moeten de gemeten gegevens omgerekend worden.

 

Handsonderingen worden toegepast voor het meten van weersstand op geringe diepte (max. 1 meter). Om toch op grotere diepten de dichtheid van de bodem te bepalen kan de grond worden afgegraven om metingen dieper gelegen te verrichten.

 

De resultaten van sonderingen worden gebruikt om de bodemgesteldheid en de belastbaarheid van de grond te beoordelen en om de juiste funderingsontwerpen te maken. Sonderingen zijn daarom een belangrijke stap in het proces van geotechnisch onderzoek en helpen bij het verminderen van risico's en kosten bij bouwprojecten.

 

Penetrometer van Visser Assen voor een nauwkeurige sondering

Als je op zoek bent naar een apparaat om met de hand een sondering uit te voeren, dan ben jij bij Visser Assen uiteraard op de aangewezen plek. Wij zijn namelijk dealer en leverancier van de penetrometers van Royal Eijkelkamp. Deze Nederlandse fabrikant van hoogwaardige meetapparatuur is al meer dan honderd jaar een begrip op het gebied van bodemsondering.

 

De eenvoudigste vorm van een penetrometer is het handsondeerapparaat. Dit voordeligste sondeerapparaat wordt ook vaak wel met de term ‘handpenetrometer’ aangeduid. Het handsondeerapparaat laat zich misschien wel het beste omschrijven als een klok of manometer met hieraan twee stevige handvatten. Door de sondeerstang in de bodem te drukken, kun je op de meetklok precies zien wat de weerstand van de bodem is.

 

Een stuk geavanceerder dan de handpenetrometer is de penetrograaf. Dit is eveneens een sondeerappraat waarvan je de lange sondeerstand met conus in de grond duwt, maar dan uitgevoerd met een schrijfapparaat. Dankzij de speciale stift wordt een mooie en overzichtelijke grafiek op een van de 250 meegeleverde registratie bijgehouden.

 

De duurste en dus ook meest geavanceerde variant op de penetrometer is de penetrologger. Uiteraard is dit sondeerapparaat eveneens uitgevoerd met een sondeerstang, maar dan uitgevoerd met een computer. Deze slaat alle meetgegevens als de bodemdruk op in het interne geheugen. Omdat de penetrologger is uitgerust met een gps-module, wordt zelfs de exacte meetlocatie in het systeem opgeslagen.

 

Sondeerapparaat of penetrometer? De conclusie

Zo, als het goed is, weet je nu alles over de verschillende sondeerapparaten van Eijkelkamp. Bovendien weet je nu precies waarom en waar je moet een sondering moet gaan uitvoeren. Heb je naar aanleiding van het lezen van dit blogartikel nog vragen over de penetrometers of over sonderen in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Penetrometers bekijken ►

Ook interessant
Dakrandbeveiliging of valbeveiliging: de beste valpreventie bij monteren zonnepanelen

Dakrandbeveiliging of valbeveiliging: de beste valpreventie bij monteren zonnepanelen

Ronald 30-05-2023 0
In het laatste blogartikel van de VAkmaand die geheel in het kader is van veiligheid, willen we je graag iets meer vertellen over de veiligheid op en ...
Lees meer
Zorg voor een veilige woonomgeving

Zorg voor een veilige woonomgeving

Ronald 22-05-2023 0
Meimaand is veiligheidsmaand bij Visser Assen. En waar denk je nu aan bij een leverancier van onder andere verkeersvoorzieningen en wegbebakening? Jui...
Lees meer
Visser Assen en AIC gaan samen verder

Visser Assen en AIC gaan samen verder

Wim 15-05-2023 0
Visser Assen en AIC gaan samen verder als AIC Visser Groep   Visser Assen en Aannemers Inkoop Cent...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600