Verbanddoos en brandblusser: verplicht keuren of niet?

Geschreven door Ronald 15-05-2023 0 Reacties Alles over PBM's en werkkleding,Visser Assen,

Visser Assen is al sinds de oprichting in het jaar 1974 de toonaangevende leverancier voor alles voor op en rond de bouwplaats. Op de bouwplaats zit het gevaar in een klein hoekje. Nu kun je wel tal van voorzorgsmaatregelen nemen, maar bij onvoorzichtigheid ligt het gevaar altijd op de loer. Maar hoe kun je na een ongelukje erger voorkomen? Dat wordt jou allemaal al snel duidelijk nadat je dit blogartikel hebt doorgelezen.

 

EHBO- en BHV-producten | Visser Assen

 

Om een ongelukje snel op te lossen, kun je bij Visser terecht voor een grote verscheidenheid aan BHV-producten. Naast onder andere brandblussers, kun je bij ons bovendien een keuze maken uit verschillende verbandtrommels. Maar wat zijn nu de regels wat betreft deze en andere producten voor een bhv’er? Lees dit uitgebreide blogartikel en je krijgt hierop snel een antwoord!

 

Alles voor BHV bekijken ►

 

Is een verbanddoos verplicht?

Een verbandtrommel is in de meeste gevallen het minst gebruikte product op de werkplek. Maar tegelijkertijd is deze ook het meest belangrijke accessoire in een kritische situatie. Mkb’ers en grote bedrijven zijn dan ook verplicht om een EHBO-koffer te hebben. Een werkgever heeft namelijk een zorgplicht. Een veilige omgeving staat garant voor de veiligheid van je werknemers en daarom is het bij Arbowet verplicht om een verbandkoffer tot je beschikking te hebben.

 

Het hebben van een EHBO-koffer is niet alleen verplicht, het controleren van de inhoud is eveneens verplicht. Volgens de wet moet de verbandtrommel regelmatig worden gecontroleerd. Wij van Visser Assen raden aan dit ten minste één keer per jaar te doen.

 

Hoeveel EHBO-koffers dien je als werkgever aan te schaffen?

Het aantal verbandtrommels hangt af van de grootte van het bedrijf. Zo is de stelregel dat een bhv’er een verbandkoffer binnen 30 seconden in zijn handen moet kunnen hebben. Bovendien zijn er verschillende verbanddozen voor een bepaald aantal personen. Zo bieden wij je online de keuze uit een tweetal EHBO-koffers die geschikt zijn voor minder dan tien personen. Dat zijn de BHV 2016 en de B2 Arbo. Beide zijn ze ideaal om te gebruiken in een kleine unit of een schaftkeet.

 

Ben je toch op zoek naar een verbandkoffer die geschikt is voor meer dan 10 personen, dan raden wij je de A3 Multi aan. Deze verbandtrommel wordt altijd standaard geleverd met wandklem en voldoet aan alle eisen die zijn gesteld in de Arbeidsomstandighedenwet.

 

Verbandtrommel: wat moet deze bevatten?

Een EHBO-koffer moet ten minste de volgende basisbenodigdheden bevatten:

 1. Pleisters in verschillende maten en vormen om kleine wonden af te dekken.
 2. Steriele gaasjes om wonden schoon te maken en te desinfecteren.
 3. Een desinfecterend middel zoals jodium of alcohol om wonden te desinfecteren.
 4. Een verbandschaar om verband en kleding te knippen.
 5. Verband om wonden af te dekken en te ondersteunen.
 6. Driekantige doek voor het stabiliseren van ledematen en het maken van een mitella.
 7. Een veiligheidsspeld om de mitella bij elkaar te houden
 8. Handschoenen om te voorkomen dat de hulpverlener in contact komt met lichaamsvloeistoffen van de patiënt.
 9. Een pincet om splinters en andere kleine voorwerpen te verwijderen.
 10. Mondkapje voor beademing van de patiënt

Het is ook raadzaam om aanvullende items toe te voegen die specifiek zijn voor de activiteiten en omgeving waarin de EHBO-koffer wordt gebruikt, zoals een tekentang in gebieden waar teken actief zijn, of zonnebrandcrème in gebieden met veel zonlicht. Bovendien kun je nog denken aan een koud kompres, dat je kunt gebruiken om zwellingen te verminderen en pijn te verlichten. Het is belangrijk om de EHBO-koffer regelmatig te controleren en aan te vullen wanneer dat nodig is.

 

Brandblussers zijn eveneens belangrijk

Naast de verbanddoos is het belangrijk en verplicht om een brandblusser te hebben in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen. Vrijwel alle gebouwen zijn publiek toegankelijke gebouwen. Ook las je alleen binnen kunt komen als je in het bezit bent van een toegangspasje. Als er geen brandblusser aanwezig is, kan dit leiden tot mogelijke slachtoffers of gevaarlijke situaties. Bovendien kan dit leiden tot forse boetes of maatregelen, of zelfs weigering kun je in het geval van brandschade zelfs fluiten naar een schadevergoeding door de verzekeringsmaatschappij.

 

Bij Visser Assen kun je online een keuze maken uit een handvol brandblusser. Deze blusmiddelen zijn allemaal schuimblussers. Deze zijn zeer effectief in het bestrijden van brandklasse A en B en deze brandblussers veroorzaken geen nevenschade. Bij een normaal brandrisico dient er per 150 m2 op elke verdieping een brandblusser te hangen met een inhoud van zes liter schuim of 6 kg poeder.

 

Per 225 m2 dient er een blusser te zijn met 9 kg poeder of 9 liter schuim. Naast de basisblussers dient er ook een brandblusser te hangen naast een ruimte met een bijzonder brandrisico.

 

De 5 belangrijkste regels met betrekking tot een brandblusser

Er zijn verschillende regels en voorschriften die van toepassing zijn op brandblussers, afhankelijk van het land en de toepassing. Hieronder staan enkele veel voorkomende regels:

 1. Aanwezigheid: Afhankelijk van de lokale wetgeving en voorschriften, kan het verplicht zijn om brandblussers aanwezig te hebben in gebouwen, voertuigen, boten en op andere locaties.
 2. Aantal en type: Het aantal en type brandblussers dat nodig is, is afhankelijk van de grootte en het gebruik van de ruimte waarin ze worden geplaatst. Er zijn verschillende klassen van brandblussers voor verschillende soorten branden, zoals branden van vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en elektrische apparatuur.
 3. Onderhoud: Brandblussers moeten regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden door een erkende en getrainde professional om te zorgen dat ze altijd werken wanneer dat nodig is.
 4. Plaatsing: Brandblussers moeten op een goed zichtbare en gemakkelijk bereikbare plaats worden geplaatst, zoals in de buurt van deuren of in de buurt van gevaarlijke apparatuur.
 5. Gebruik: Het is belangrijk om de juiste stappen te volgen bij het gebruik van een brandblusser om de veiligheid van de gebruiker en anderen in de buurt te garanderen. Het is ook belangrijk om te weten wanneer het veilig is om te blijven blussen en wanneer men moet evacueren en professionele hulp moet inschakelen.

Het is belangrijk om de lokale wetgeving en voorschriften te raadplegen en een erkende professional te raadplegen voor specifieke richtlijnen en aanbevelingen.

 

Is het (laten) keuren van blusmiddelen verplicht?

En dan nu een vraag die heel vaak aan ons wordt gesteld: is het keuren van een brandblusser nu ook verplicht? Jazeker, alle verrijdbare en draagbare blusmiddelen moeten minimaal één keer per twee jaar worden gekeurd. Daarnaast moet een brandslanghaspel minimaal één keer per jaar gekeurd worden volgens de wet.

 

 

Verbandkoffers en brandblussers: het slotakkoord

Als je dit blogartikel goed hebt doorgelezen, ben je nu volledig op de hoogte met betrekking tot alle regelgeving omtrent EHBO, bhv en blusmiddelen. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over bhv-producten of ander producten uit ons assortiment, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Alles voor BHV bekijken ►

Ook interessant
Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Ronald 20-06-2024 0
De zomervakantie staat weer voor de deur. Nog maar een paar werken hard werken, en het is alweer bouwvak. Hét uitgelezen moment om je meetinstrument b...
Lees meer
Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Ronald 14-06-2024 0
Huurders en huiseigenaren in ons land zitten massaal met de handen in het haar. Want ondanks de vermeende opwarming van de aarde, is het kouder en nat...
Lees meer
Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Ronald 13-06-2024 0
Stel je voor: je bent in het veld aan het meten en je hoeft nooit meer terug naar kantoor om tekeningen voor te bereiden. Klinkt als een droom, toch? ...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600