Verkeerskegels en Geleidebaken: Welke wegafzetting kies je wanneer?

Geschreven door Ronald 14-08-2023 0 Reacties Wegbebakening,Alles over Werk in Uitvoering,

Wanneer je op de weg rijdt, kom je vaak verschillende vormen van wegafzettingen tegen. Zowel verkeerskegels als geleidebakens zijn beide middelen die vaak worden gebruikt om verkeer te leiden en de veiligheid op de weg te waarborgen. Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee vormen van wegafzetting. In dit blogartikel zullen we de kenmerken en toepassingen van verkeerskegels en geleidebaken bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het selecteren van de juiste wegafzetting.

 

Verkeerskegels of Geleidebakens? | Visser Assen

 

Verkeerskegels zijn ideaal voor kortstondig gebruik

Verkeerskegels, die ook wel pylonen worden genoemd, zijn kegelvormige objecten die meestal gemaakt zijn van plastic in felle kleuren, zoals ‘onze’ oranje kegels. De pylonen worden vaak gebruikt bij wegwerkzaamheden, een ongeval of in een andere situatie waarin tijdelijke wegafzetting nodig is. Verkeerskegels zijn vandaag de dag relatief licht van gewicht, waardoor ze draagbaar zijn en gemakkelijk te verplaatsen. Dankzij deze eigenschappen zijn ze flexibel in te zetten op een grote verscheidenheid aan locaties.

 

Verkeerskegels bekijken ►

 

 

Kenmerken en toepassingen van verkeerspylonen

Zeer goed zichtbaar: De opvallende kleur van verkeerskegels, in de meeste gevallen dus oranje, aangevuld met de reflecterende folie, zorgt ervoor dat ze gemakkelijk te zien zijn. Zelfs op een relatief grote afstand kun je ze niet gemakkelijk over het hoofd zien. Dit draagt bij aan de veiligheid van weggebruikers en waarschuwt hen voor naderende obstakels. Deze verkeerspion is voorzien van een extra verzwaarde voet. Dankzij het inlegstuk van zwart rubber zal deze verkeersconus niet snel omwaaien of omvallen.

 

Flexibel en lichtgewicht: Verkeerskegels zijn relatief licht van gewicht, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Dit is vooral handig bij tijdelijke wegwerkzaamheden, waarbij de kegels vaak moeten worden verplaatst of opgeborgen. Bovendien zijn verkeerspylonen gemakkelijk op elkaar te stapelen, waardoor ze dus relatief weinig ruimte innemen en je met gemak een grote stapel in een bestelbus kunt vervoeren.

 

Veelzijdigheid: Verkeerskegels kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het markeren van rijstroken, het afbakenen van werkzones of het omleiden van verkeer. Ze zijn effectief bij het creëren van een visuele barrière en het waarschuwen van weggebruikers voor mogelijke gevaren.

 

Geleidebaken zijn voor een langere aaneengesloten periode in te zetten

Geleidebakens, ook wel baakschilden of kortweg baken genoemd, zijn verticale palen die meestal gemaakt zijn van duurzaam materiaal. Vaak zijn deze vervaardigd uit kunststof, maar ook metalen uitvoeringen kom je weleens tegen. Ze zijn te allen tijde voorzien van reflecterende strips die bijdragen aan de zichtbaarheid, zelfs bij weinig licht. Geleidebaken worden met name gebruikt om wegafzettingen te markeren, zoals parkeerterreinen, bouwplaatsen en voetgangersgebieden. Hierbij gaat het dan om een wegafzetting die voor een langere aangesloten periode van kracht is.

 

Geleidebaken bekijken ►

 

Wat een belangrijk kenmerk is van een baakschild, is dat een geleidebaken voor langdurig, maar niet permanent gebruik, altijd moet worden gebruikt in combinatie met een baakvoet. Dit is een zware ballast die moet voorkomen dat het geleidebaken kan omwaaien. Vandaag de dag gaat het meestal om een baakvoet van gerecycled kunststof met een gewicht van meer dan 25 kilo, maar ook een stalen baakvoet wordt soms nog weleens gebruikt.

 

Dankzij een baakvoet is de kans op omwaaien al een stuk kleiner geworden. Voor nog meer veiligheid, bijvoorbeeld op een stormachtige locatie, kun je deze baakvoet nog eens extra verzwaren met een of zelfs twee gevulde zandzakken.

 

Kenmerken en toepassingen van baakschilden

Duurzaamheid: Geleidebaken zijn ontworpen om langdurig weer en dagelijkse slijtage te kunnen weerstaan. Ze kunnen bestand zijn tegen verkeer, weersomstandigheden en andere externe factoren, waardoor ze geschikt zijn voor langdurige wegafzettingen.

 

Nachtzichtbaarheid: Dankzij de reflecterende strips zijn geleidebakens goed waar te nemen, zelfs bij weinig licht. Dit maakt ze ideaal voor het markeren van wegafzettingen en het geleiden van weggebruikers, zowel bij daglicht als in de nacht of tijdens slechte weersomstandigheden

 

Richtingaanwijzing: Geleidebaken worden in sommige gebieden nog wel eens gebruikt als richtingaanwijzers, vooral op parkeerterreinen of andere gebieden waar verkeersstromen moeten worden geleid. Ze helpen weggebruikers om veilig te navigeren en potentiële conflicten te vermijden.

 

Geleidebaken en verkeerskegels | Visser Assen

 

Wanneer gebruik je welke vorm van wegafzetting?

Nu je meer inzicht hebt in de kenmerken van verkeerskegels en geleidebakens, vraag je je wellicht af wanneer je welke vorm van wegafzetting moet gebruiken. Over het algemeen zijn verkeerskegels geschikter voor tijdelijke en kortdurende situaties, zoals korte wegwerkzaamheden, waarbij flexibiliteit en mobiliteit essentieel zijn. Ze kunnen snel worden opgesteld en verwijderd, afhankelijk van de behoeften van het project.

 

Aan de andere kant zijn geleidebakens meer geschikt voor langdurige toepassingen. Ze bieden duurzaamheid en nachtzichtbaarheid, wat belangrijk is voor langere aaneengesloten perioden van wegafzetting en het markeren van specifieke gebieden. Geleidebakens zijn vooral handig op locaties waar een constante geleiding van verkeer nodig is.

 

Conclusie: wordt het een baakschild of een verkeerspylon?

Zowel verkeerskegels als geleidebakens spelen een belangrijke rol bij wegafzettingen en het waarborgen van verkeersveiligheid. Verkeerskegels zijn draagbaar, flexibel, gemakkelijk te stapelen en ideaal voor tijdelijke situaties. Geleidebaken zijn juist weer duurzaam en blinken uit in semi-permanentere toepassingen. Door rekening te houden met de specifieke vereisten van je project, kun je de juiste keuze maken tussen deze twee vormen van wegafzetting.

 

Wees altijd voorzichtig en volg de instructies van verkeersautoriteiten bij het omgaan met wegafzettingen. Veiligheid op de weg is van het grootste belang voor zowel weggebruikers als werknemers in de GWW-sector.

 

Verkeerskegels bekijken ► Geleidebaken bekijken ►
Ook interessant
Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Waarom jaarlijks onderhoud bij AIC Visser een must is

Ronald 20-06-2024 0
De zomervakantie staat weer voor de deur. Nog maar een paar werken hard werken, en het is alweer bouwvak. Hét uitgelezen moment om je meetinstrument b...
Lees meer
Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Regen? Voorkom schimmel met een ontvochtiger!

Ronald 14-06-2024 0
Huurders en huiseigenaren in ons land zitten massaal met de handen in het haar. Want ondanks de vermeende opwarming van de aarde, is het kouder en nat...
Lees meer
Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Land2Map: de ultieme oplossing voor landmeetkunde in AutoCAD

Ronald 13-06-2024 0
Stel je voor: je bent in het veld aan het meten en je hoeft nooit meer terug naar kantoor om tekeningen voor te bereiden. Klinkt als een droom, toch? ...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600