Vlindermachines: alles over de werking van een troffelmachine

Geschreven door Ronald 07-05-2024 0 Reacties Alles over beton,Bouwplaatsinrichting,

Als je beton stort, of werkt op bouwplaatsen waar dat gebeurt, dan ben je waarschijnlijk bekend met vlindermachines, ook wel bekend als troffelmachines. Dit zijn machines die lijken op omgekeerde ventilatoren en bovenop beton worden geplaatst om het te egaliseren en af te werken. In dit blogartikel nemen wij je graag mee naar de wereld van de vlindermachine.

 

Vlindermachines: hoe je deze moet gebruiken | AIC Visser

 

Meestal worden troffelmachines gebruikt op middelgrote tot grote projecten en kunnen ze worden bediend als loopmodel of zitmodel. Het gebruik van een vlindermachine is niet erg moeilijk voor beginners, maar het vergt wel vele uren ervaring om ze te beheersen en te gebruiken als een ware vakman. Maar voor degenen onder ons die minder bekend zijn met troffelmachines, biedt deze blog je de basis die je nodig hebt om ze te begrijpen en correct te bedienen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste onderdelen en hoe ze werken.

 

Vlindermachines bekijken ►

 

Vlindermachine model Walk Behind: De basisprincipes

Laten we bij het begin beginnen. Troffelmachines zijn vrij eenvoudig in hun ontwerp en werking, maar als gebruiker van welk type machine dan ook, is het belangrijk om de belangrijkste componenten te kennen, hoe ze werken en waarom.

 

Een standaard vlindermachine bestaat uit zes algemene onderdelen: het bedieningsstuur, de aandrijfmotor, de vertragingskast, de bladarmen, de troffelbladen en tot slot de beschermring.

  1. Het bedieningsstuur stelt de gebruiker in staat om de machine te besturen en de bedieningselementen te gebruiken die op het handvat zijn gemonteerd
  2. De motor is de belangrijkste aandrijfkracht achter de machine, die de as aandrijft die de vertragingskast binnengaat
  3. De vertragingskast is het 'hart' van de machine en stuurt de bladarmen aan. Dit maakt het hebben van een betrouwbare, goed ontworpen vertragingskast essentieel voor een goede werking en prestaties van de machine.
  4. De bladarmen worden aangedreven door de vertragingskast. Aan de bladarmen zijn de troffelbladen bevestigd
  5. De afwerkbladen of troffelbladen gaan in een waaiervormige beweging draaien wanneer ze worden aangedreven door de motor
  6. Ten slotte is er de beschermring die de draaiende bladen omhult en beschermt

 

Vlindermachines op een rij | AIC Visser
 

 

Beginnend van onder naar boven - de basis van de troffelmachine

De basis van de vlindermachine is 'waar het rubber de weg raakt', of in dit geval waar de machine het beton raakt. Het algemene doel van elke troffelmachine is om de afwerking van beton te vergemakkelijken.

 

Bij elke betonstorting is de belangrijke stap van het vlinderen van het beton om het proces van het uitharden van het beton voort te zetten en te helpen bij het verwijderen van overtollig water. Het vlinderproces helpt ook bij het naar de oppervlakte brengen van de schuimlaag van het beton. Troffelen speelt ook een belangrijke rol bij de uiteindelijke afwerking, omdat het helpt bij het verharden van het beton en het verbeteren van het uiterlijk van het afgewerkte oppervlak.

 

Een andere belangrijke factor bij het vlinderen is timing - oftewel, wanneer je op de verse storting moet stappen en met troffelen moet gaan beginnen.

 

Vlindermachine accessoires - schijven en afwerkbladen

Als je klaar bent om te beginnen met vlinderen, is het belangrijk om de juiste accessoires/bladen te kiezen. Troffelmachines gebruiken troffelbladen en andere plaatachtige accessoires die op de bladarmen worden gemonteerd om het gewenste resultaat te bereiken in het proces. Om het voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij alle afwerkbladen en schuurschijven voor je op een rijtje gezet.

 

Afwerkbladen en schuurschijven vlindermachines | AIC Visser

 

Schuurschijven zijn grote metalen schijven die aan de onderkant van de machine worden bevestigd door ze op de troffelbladen te klikken. Schuurschijven worden gebruikt in de vroege stadia van het troffelen en worden vaak gebruikt wanneer de aannemer zo vroeg mogelijk op de plaat wil komen om met het proces van vlinderen te beginnen.

 

Omdat schuurschijven in feite grote schijven zijn die aan de onderkant van de troffel worden bevestigd, helpt het grote vlakke oppervlak om het gewicht van de machine gelijkmatig te verdelen over een groter gebied, waardoor de machine als het ware op het beton 'drijft' in plaats van erin te zakken of vast te lopen, wat zou kunnen gebeuren als je te vroeg typische troffelbladen gebruikt in het proces.

 

Combibladen zijn een hybride type blad - ze zijn breder en flexibeler dan afwerkbladen en worden ook gebruikt zodat de aannemer sneller op het beton kan komen en eerder kan beginnen met het vlinderen. De bladen zijn gemaakt van een breder, flexibel metaal dat het gewicht van de machine verdeelt en de machine in staat stelt om het gewicht gelijkmatig over het betonnen oppervlak te verdelen terwijl de bediener troffelt. Er is wat meer 'flex' in het blad, waardoor een meer geleidelijk contact tussen het bladoppervlak en het beton ontstaat bij kanteling. Nogmaals, vergelijkbaar met schuurschijven voorkomt dit de agressieve randen die je typisch zou krijgen van een afwerkblad wanneer het onder een hogere hoek wordt gezet.

 

Afwerkbladen zijn smaller dan combibladen en zijn meestal stijver. Het stijvere, meer rigide blad stelt de bediener in staat om een scherpere rand op de bladen te zetten wanneer deze worden gekanteld.

 

Het verstellen van de bladhoek van een troffelmachine

De gebruiker van een vlindermachine gebruikt de hoek van de bladen om te bepalen hoeveel rand van het blad hij in contact wil brengen met het beton om drie dingen te bereiken:

  1. het proces van het verdampen van het water uit de plaat bevorderen (het verwijderen van overtollig of ingesloten water)
  2. de schuimlaag van het beton naar de oppervlakte brengen
  3. het afwerken van het beton tot de gewenste gladheid en hardheid

 

Vlindermachine stelknop bladhoekverstelling | AIC Visser
 

 

Troffelbladen worden meestal aan de onderkant van de bladen bevestigd met de bladen ingesteld op nul pitch. Schuurschijven worden aan afwerkbladen bevestigd en beginnen met een nul tot lichte pitch. Combibladen worden meestal gestart met een vlakke of zeer lichte hoek en vervolgens wordt de bladhoek geleidelijk verhoogd naarmate het beton harder wordt en uithardt. Afwerkbladen worden meestal gebruikt zodra het beton wat harder is geworden en de bladverstelling kan worden ingesteld op een scherpere hoek, zodat de bladen het overtollige water uit de storting 'branden' en persen.

 

Bij het instellen van de bladhoek wil je voorkomen dat je de hoek te snel instelt om te voorkomen dat je in het beton 'snijdt' of modder van het oppervlak af slingert. Als vuistregel geldt dat je altijd begint met een lichte hoek en deze langzaam verhoogt indien nodig.

 

Het sturen van een vlindermachine model Walk Behind

Loopmodel troffelmachines hebben een zeer eenvoudige methode om de machine te sturen - vergelijkbaar met een parketschuurmachine. Het voordeel van een vlindermachine is dat de machine zichzelf over het beton voortbeweegt. Door aan het stuur te trekken, beweegt de machine naar links, door op het bedieningsstuur te duwen beweegt de machine naar rechts.

 

Een alternatieve stuurmethode voor een loopmodel troffelmachine zou zijn om met de handpalm naar beneden op het rechterhandvat te drukken en met de handpalm omhoog op het linkerhandvat met lichte druk naar beneden op het rechterhandvat beweegt de machine naar rechts. Met de handpalm naar beneden op het linkerhandvat en met de handpalm omhoog op het rechterhandvat, met lichte druk naar beneden op het linkerhandvat beweegt de machine naar links. Deze twee eenvoudige methoden geven de gebruiker totale controle en gemak van besturing bij het bedienen van de machine.

 

Troffelmachines van verschillende merken

Bij AIC Visser kun je vlindermachines van verschillende merken en fabrikanten bestellen. Naast de modellen van Lievers, hebben wij ook Whiteman en Moskito troffelmachines in ons assortiment opgenomen. Lievers is wellicht de meest bekende fabrikant op het gebied van vlindermachines, terwijl Whiteman zich voornamelijk richt op het hogere segment van de markt. De troffelmachines van Moskito daarentegen staan bekend als budgetopties.

 

Bovendien zijn er vlindermachines met verschillende aandrijfmethoden, waaronder benzine, elektriciteit en accu. De benzine-aangedreven modellen worden meestal aangedreven door een Honda-benzinemotor, terwijl de elektrische varianten op netstroom werken. Vlindermachines op accu combineren de mobiliteit van een benzine-aangedreven machine met de milieuvriendelijke voordelen van een elektrische vlindermachine.

 

Vlindermachines bekijken ►

Ook interessant
Aanrijdbeveiliging: wanneer en hoe gebruik je deze?

Aanrijdbeveiliging: wanneer en hoe gebruik je deze?

Ronald 24-05-2024 0
Het assortiment van de AIC Visser Groep – tot de fusie met AIC in Harderwijk nog Visser Assen geheten – blijft zich maar uitbreiden. De nieuwste toevo...
Lees meer
Afwerkspaan: hoe moet je deze gebruiken?

Afwerkspaan: hoe moet je deze gebruiken?

Ronald 07-05-2024 0
De AIC Visser Groep houdt zich al sinds de oprichting van de beide onderdelen – Visser Assen en AIC Harderwijk – bezig met alles voor op en rond de bo...
Lees meer
Vlindermachines: alles over de werking van een troffelmachine

Vlindermachines: alles over de werking van een troffelmachine

Ronald 07-05-2024 0
Als je beton stort, of werkt op bouwplaatsen waar dat gebeurt, dan ben je waarschijnlijk bekend met vlindermachines, ook wel bekend als troffelmachine...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600