Werkschoenen: alles over veiligheidsschoenen

Geschreven door Ronald 28-02-2023 0 Reacties Alles over PBM's en werkkleding,Inframaterieel,Bouwplaatsinrichting,

Wie werkt in de bouw of de GWW-sector, krijgt er vroeg of laat mee te maken:  werkschoenen. Vaak is het namelijk verplicht om veiligheidsschoenen te dragen op je werk. Maar wat is nu een goede werkschoen en wat voor regels zijn er allemaal van kracht? Dat proberen wij jou in dit blogartikel zo mogelijk uit te leggen.

 

Werkschoenen of veiligheidsschoenen | Visser Assen

 

Veiligheidsschoenen zijn een absolute must wanneer je in de bouw werkzaam bent. En ook als stratenmaker kun je niet zonder veilige schoenen. Lees dan ook snel deze blog, om zo alles te weten te komen over veiligheidsschoeisel.

 

Inhoud

 1. Is het dragen van werkschoenen verplicht?
 2. Is een werkgever verplicht veiligheidsschoenen aan te bieden?
 3. Aan welke eisen dient een goede werkschoen te voldoen?
 4. Hoe strak dient een veiligheidsschoen te zitten?
 5. Hoelang gaan werkschoenen normaal gesproken mee?
 6. Hoeveel paar veiligheidsschoenen heb je eigenlijk nodig?
 7. Hoe droog je een natte werkschoen?
 8. Wat voor voering zit er in een veiligheidsschoen?
 9. Hoe zit het met de neus van werkschoenen?
 10. Wat is het verschil tussen een kruipneus en een overneus?
 11. Veiligheidsschoenen of werklaarzen?
 12. Wat zijn de voordelen van een werklaars?
 13. Conclusie

Is het dragen van werkschoenen verplicht?

Het dragen van goedgekeurde veiligheidsschoenen is niet altijd een plicht. Wel als je – zoals de doorsnee klant van Visser Assen – in de bouw- of GWW-sector aan het werk bent. Bovendien is het van belang te weten dat een werkgever jou wel kan verplichten om goede werkschoenen aan te trekken op de werkvloer.

 

Werkschoenen bekijken ►

 

Is een werkgever verplicht veiligheidsschoenen aan te bieden?

Wanneer het gaat om werkschoenen, dan praten wij over persoonlijke beschermingsmiddelen (kortweg PBM's). De werknemer dient deze te dragen om veilig aan het werk te kunnen gaan. En een veilige werkomgeving valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Goede veiligheidsschoenen dienen dan ook vanuit het bedrijf te worden aangeboden. De kosten voor veilig werkschoeisel komen dan ook volledig voor rekening van de werkgever.

 

Aan welke eisen dient een goede werkschoen te voldoen?

In de bouw of GWW is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen die zijn goedgekeurd volgens codering S3. Dit is een werkschoen van waterafstotend leer. Bovendien is een S3-werkschoen uitgevoerd met zowel een stalen neus als een ondoordringbare zoolplaat. Deze schoenen zijn uitermate geschikt om te dragen onder werkomstandigheden waarbij het gevaar bestaat in scherpe voorwerpen te trappen.

 

Naast allerlei soorten werkschoenen, hebben wij bovendien nog werklaarzen in ons assortiment opgenomen. Een goede werklaars dient te voldoen aan de codering S5. Dit houdt in dat deze veiligheidslaarzen niet alleen zijn uitgevoerd met een stalen neus, ook voldoet deze aan antistatische eigenschappen. Omdat een werklaars S5 geheel is vervaardigd uit kunststof, is deze geheel waterdicht. Ten slotte zijn deze veiligheidslaarzen voorzien van een verharde tussenzool en antislipprofiel.

 

Hoe strak dient een veiligheidsschoen te zitten?

Een werkschoen mag beslist niet te ruim om je voeten zitten, omdat je zo per ongeluk snel de veiligheidsschoen uit kunt schieten. Het wordt dan ook aanbevolen dat de werkschoenen vrij strak om je voeten zitten. Tussen je voet en de schoen mag dan ook slechts 4 tot 7 mm ruimte zitten, en maximaal 8 mm.

 

Neem dan ook een veiligheidsschoen met een breedtemaat die goed aansluit ter hoogte van je voorvoet. Zorg er bovendien voor dat je je tenen vrij kunt bewegen onder de stalen neus. Ten slotte dien je vanaf je voorvoet tot aan je hiel en op je wreef goed aangesloten te zitten in je schoenen.

 

Veiligheidsschoenen voor stratenmakers | Visser Assen

 

Hoelang gaan werkschoenen normaal gesproken mee?

Gemiddeld genomen gaat een goede veiligheidsschoen een jaar tot hooguit anderhalf jaar mee. Deze vlieger gaat uitsluitend op voor werkschoenen van goede kwaliteit en bij intensief gebruik. Door bijzondere werkomstandigheden en verschillende weercondities kan de levensduur van een paar veiligheidsschoenen worden verkort.

 

Uiteraard kun je natuurlijk altijd eerder je voetbescherming vervangen. Goed werkschoeisel voorkomt namelijk ongelukken en blessureleed. Je doet er dan ook verstandig aan je werkschoenen te vervangen wanneer deze niet meer de juiste veiligheid en/of comfort bieden. Zeker wanneer je je veiligheidsschoenen dag in, dag uit om je voeten draagt, wordt het ten strengste aanbevolen deze minstens één keer per jaar te vervangen.

 

Hoeveel paar veiligheidsschoenen heb je eigenlijk nodig?

Je hebt vast wel een keer gehoord dat je in feite twee paar werkschoenen nodig hebt. Dit komt omdat bij veiligheidsschoen het model beter behouden blijft wanneer je deze na een werkdag wegzet met schoenspanners op een droge plek, zoals in de originele schoenendoos. Mede om deze reden is het aan te raden twee paar werkschoenen tegelijk te gebruiken, zodat je ze onderling af kunt wisselen.

 

Hoe droog je een natte werkschoen?

Wanneer je dag in, dag uit hard aan het werk bent, dan is het natuurlijk onvermijdelijk dat je weleens een keer natte voeten krijgt. Je dient hierna dan ook je schoenen goed te laten drogen voor je ze weer aantrekt. Om je veiligheidsschoenen op een goede manier te laten drogen, haal je de inlegzolen en de veters uit de schoenen en stop je je werkschoenen vol met krantenproppen. Zijn ze eenmaal goed opgedroogd, dan kun je eventueel nog gebruikmaken van een speciale deodorantspray voor schoenen.

 

Zet je veiligheidsschoenen echter nooit bij de kachel! Dit brengt namelijk ernstige schade toe aan het materiaal van de schoenen en zal de levensduur aanzienlijk verkorten.

 

Werklaarzen Sixton veiligheidslaarzen | Visser Assen

 

Wat voor voering zit er in een veiligheidsschoen?

Een goede werkschoen kan goed ademen dankzij de voering waarmee de schoen is uitgevoerd. Veiligheidsschoenen die zijn voorzien van een volledig leren binnenkant ventileren beter, waardoor je minder snel last zult krijgen van zweetvoeten. Vandaag de dag zijn er ook goedkopere vormen van voering op de markt die eveneens uitstekend zweet en vocht kunnen voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de populaire Cambrelle-voering.

 

Hoe zit het met de neus van een paar werkschoenen?

De neus van een S-klasse veiligheidsschoen wordt in de regel gemaakt van composiet, staal of aluminium. Deze neus moet een zogenoemde impactresistentie hebben van 200 joules (afgekort tot J), en een deukresistentie van 15.000 newton. Maar wat zeggen deze cijfers?

 

1 joule is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om een gewicht van maar liefst 98,1 gram een meter op te tillen. Deze energie komt weer vrij wanneer je dit gewicht op je tenen laat vallen. Oftewel: een gewicht van om en nabij de 20 kilo!

 

De indeukresistentie van 15.000 newton komt ongeveer overeen met een gewicht van 1.500 kilogram dat je op de neus van je schoenen kunt balanceren zonder dat deze neus indeukt. Als je je nu bedenkt dat een beetje middenklasse auto tegenwoordig een gewicht van anderhalve ton in de schaal legt, dan weet je dat je werkschoen tegen een behorlijk stootje kan.

 

Wat is het verschil tussen een kruipneus en een overneus van een veiligheidsschoen?

Als je je een beetje hebt ingelezen over het onderwerp werkschoen, dan ben je vast weleens de termen 'overneus' en 'kruipneus' tegengekomen. Deze twee termen zijn synoniemen van elkaar. Dit houdt in dat deze twee begrippen hetzelfde betekenen. Maar wat is nu precies een overneus of kruipneus?

 

Wanneer je veiligheidsschoenen aanschaft die zijn uitgevoerd met een kruipneus, dan betekent dit dat deze is voorzien van een beschermende laag van de zool die doorloopt over de punt van de schoen. Lage werkschoenen die zijn uitgevoerd met een overneus, zijn ideaal indien je tijdens je werkzaamheden vaak moet knielen of hurken. De kruipneus zorgt er namelijk voor dat de neus van schoen veel minder snel slijt, waardoor je veiligheidsschoenen veel langer meegaan. 

 

Een werkschoen die is uitgerust met een overneus is met name onder de stratenmakers enorm populair. Omdat deze personen iedere dag weer met de knieën en tenen over de grond kruipen, gaan hun veiligheidsschoenen een stuk langer mee dan een werkschoen zonder kruipneus.

 

 

Veiligheidswerkschoenen of veiligheidswerklaarzen?

Bij Visser Assen kun je online een keuze maken uit een grote verscheidenheid aan werkschoenen. Zo hebben we naast lage werkschoenen ook nog hoge veiligheidsschoenen en zelfs werkinstappers op de virtuele plank liggen. Maar naast veiligheidsschoenen hebben wij bovendien nog speciale werklaarzen in ons bestand opgenomen.

 

Naast de rubberen veiligheidslaarzen van Dunlop met een S5-codering, kun je bij Visser Assen ook nog kiezen uit een aantal werklaarzen die voldoen aan veiligheidsklasse S3. Dit zijn veiligheids werklaarzen van het merk Sixton Peak. Deze veiligheidslaarzen zijn stuk voor stuk warm gevoerd. En uiteraard zijn de werklaarzen eveneens uitgevoerd met een beschermende neus.

 

Wat zijn de voordelen van een werklaars?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je zou kiezen voor een paar veiligheidslaarzen in plaats van een paar werkschoenen. Dit zijn de belangrijkste argumenten om een paar werklaarzen aan te schaffen:

 • Werklaarzen zijn ideaal in koude werkomstandigheden
 • Veiligheidslaarzen zijn waterdicht, dus ideaal in natte condities
 • Een werklaars biedt betere steun rond de enkels
 • Een veiligheidslaars heeft geen vetersluiting, dus je kunt ze snel aan- en uittrekken
 • De hoogte van werklaarzen biedt meer warmte aan de enkels

 

Ook op zoek naar een paar werkschoenen?

Zo, wanneer je dit blogartikel helemaal hebt gelezen, ben je vast al een heel stuk wijzer geworden over het onderwerp veiligheidsschoenen. Heb je naar aanleiding van het lezen van deze blog nog vragen over werkschoenen of over persoonlijke beschermingsmiddelen in het algemeen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

 

Werkschoenen bekijken ►

Ook interessant
Wanneer gebruik je een stempelplan voor schroefstempels?

Wanneer gebruik je een stempelplan voor schroefstempels?

Ronald 24-03-2023 0
Visser Assen is al sinds de oprichting in het jaar 1974 nauw betrokken bij alles wat er op en rond de bouwplaats gebeurt. Een van de belangrijkste ond...
Lees meer
Wordt verwacht: afschotlaser Spectra GL1425C

Wordt verwacht: afschotlaser Spectra GL1425C

Ronald 21-03-2023 0
Visser Assen is in blijde verwachting! Deze keer zijn wij niet in verwachting van een nieuwe boreling, maar van een nieuwe bouwlaser. De Spectra GL142...
Lees meer
Hoe werkt een prisma voor een Total Station?

Hoe werkt een prisma voor een Total Station?

Ronald 17-03-2023 0
Als sinds de oprichting in het jaar 1974 loopt Visser Assen altijd voorop als het gaat om innovatie. Nieuwe technologieën volgen we op de voet, waarna...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600