iQ Power Tools bij Visser Assen

iQ Power Tools is een Amerikaanse fabrikant van revolutionaire steenzaagmachines. De lettercombinatie 'iQ', een begrip dat in een groot aantal talen de mate van intelligentie aangeeft, is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen. Want de zaagtafels van iQ Power Tools zijn namelijk stuk voor stuk uitgerust met behoorlijk intelligente techniek.

 

iQ Power Tools, voor stofvrij zagen | Visser Assen

 

Het merk iQ Power Tools bestaat nog niet zo heel erg lang. Het Amerikaanse bedrijf is naar verluidt pas in het jaar 2013 opgericht. In dat jaar had een succesvolle aannemer de opdracht gekregen om een nieuwe middelbare school uit de grond te stampen naast een bestaande lagere school. Vele weken waren de bouwvakkers aan het werk. Het werk vorderde gestaag, tot de wind ineens uit een andere hoek ging waaien. Al het stof werd nu naar de lagere school geblazen. Het liep zo erg uit de hand, dat een meisje op die school bij haar ouders haar beklag deed dat het stof haar astma verergerde. Het verhaal ging via-via en kwam uiteindelijk bij de aannemer terecht. Het bedrijf werd gesommeerd de zaagwerkzaamheden te staken.

Weergegeven:
Sorteer op:
Favoriet
Vergelijken
Steenzaagmachine iQMS362i ø 420 mm -19%
Favoriet
Vergelijken
Tafelzaagmachine iQ360XT Ø 356 mm | Actie -19%
Favoriet
Vergelijken
Tegelzaagmachine iQ 228 CYCLONE -32%
Favoriet
Vergelijken
Tegelzaagmachine iQTS244 + blad -19%
Favoriet
Vergelijken
Zaagbladgeleiding iQTS244 en iQMS362 | 3 stuks -6%
Favoriet
Vergelijken
Bouwstofzuiger iQ cycloon iQ426HEPA -23%
Favoriet
Vergelijken
Beschermhoes tbv iQMS362 & iQTS244 -10%
Favoriet
Vergelijken
Stofzakken voor iQ360XT | 5 stuks -13%
Favoriet
Vergelijken
Stofopvangzakken voor iQ426HEPA | 12 stuks -5%
Favoriet
Vergelijken
Handpolijstpad tegels IQ | Korrel 50 -6%
Favoriet
Vergelijken
Slijpsteen iQ tbv tegel-diamantzaagbladen -5%
Favoriet
Vergelijken
Slijpsteen iQ tbv steen-diamantzaagbladen -5%
Favoriet
Vergelijken
Diamantzaagblad iQ ø 254 mm Q-drive Turbo -8%
Favoriet
Vergelijken
Tafelverlenging ten behoeve van IQTS244 -19%
Favoriet
Vergelijken
Verstekbevestiging ten behoeve van IQTS244 -19%
Favoriet
Vergelijken
Vacuümslangset ten behoeve van IQTS244 -16%
Favoriet
Vergelijken
Vacuümfilterset iQ360, iQ360X, iQ360XR -16%
Favoriet
Vergelijken
Vacuümfilterset iQ360XT, iQTS244, iQMS362 -16%
Favoriet
Vergelijken
Stofblokkeringsset iQ iQMS362 -10%
Favoriet
Vergelijken
Vacuümfilterset iQ228CYCLONE/iQ426HEPA -16%
Favoriet
Vergelijken

 

 

iQ Power Tools bij Visser Assen

 

Stenen droog of nat zagen? Een dilemma

Stoppen met de werkzaamheden, daar wilde de aannemer niet aan. Er bleven dan ook slechts twee opties over. Of de beste man moest nat gaan zagen, of hij moest op een andere locatie zagen om vervolgens de op maat gezaagde stenen mee te nemen naar de bouwplaats. Beide mogelijkheden zouden een behoorlijke kostenpost opleveren. Omdat de datum van oplevering van de middelbare school met rasse schreden naderde, ging de aannemer op zoek naar een andere oplossing. De aannemer en zijn team zochten heel de VS af naar een zaagmachine die met het stofprobleem zou weten af te rekenen. Nu is de VS een zeer groot land, maar zelfs na vele weken zoeken had de aannemer in kwestie nog geen enkele machine gevonden die zijn probleem zou kunnen oplossen.

 

Steenzaagmachine met geïntegreerde stofafvoer, dé oplossing!

Uiteindelijk besloot de aannemer samen met zijn broer dat ze dan maar zelf een machine moesten bouwen die met het stofprobleem zou weten af te rekenen. De broers bouwden een prototype en begonnen het eerste model te gebruiken op de bouwplaats. Hun eerste steenzaagmachine met een geïntegreerde stofafzuiging overtrof hun stoutste verwachtingen. Het duo besloten het eerste model dan ook wat te verbeteren en een tweede model te gaan bouwen. Uiteindelijk kwamen er zelfs nog een derde en vierde model, totdat de twee broers eindelijk de perfecte, vrijwel geheel stofvrije steenzaagmachine hadden gebouwd. Samen besloten de twee familieleden het bedrijf iQ Power Tools op te richten, om zo hun zaagmachines aan de rest van de wereld te verkopen. En de rest is slechts geschiedenis.

 

Zaagtafel voor stenen en tegels met directe stofafzuiging: volkomen veilig

Hier in Europa zijn natuurlijk geheel andere regels van toepassing. Want waar je in de Verenigde Staten dus blijkbaar nog stenen en tegels mag zagen zonder dat het vrijgekomen stof of een veilige en een verantwoorde wijze wordt afgevoerd, moet je in ons land al vele jaren zorgen voor een veilige afvoer van schadelijk kwartsstof. Dit mag zowel door middel van nat zagen gebeuren – zoals bijvoorbeeld met een al dan niet elektrische watertank als onze WaterTenders – als met een stofafzuiging zoals dat met een bouwstofzuiger mogelijk wordt gemaakt.

 

Jaren achtereen ging het dus op deze manier, totdat ineens de steenzaagmachines van iQ Power Tools ten tonele verschenen. Een werkelijk briljante uitvinding, zo blijkt. Want deze professionele tafelzagen van zware kwaliteit zijn stuk voor stuk uitgerust met een interne stofzuiger. Deze zuigt al het schadelijke kwartsstof af direct bij de bron – het diamantzaagblad – waarna al het stof terecht komt in een groot, intern stofreservoir. Op deze manier weten de machines van iQ Power Tools direct al 99,6 procent van al het stof af te voeren voordat het de longen van de gebruiker weet te bereiken.

 

Het zal je dan ook vast niet verbazen dat de verschillende steenzaagmachines en tegelzagen van iQ al diverse prijzen in de wacht hebben weten te slepen. Zo werd de iQ 228 Cyclone in 2020 nog uitgeroepen tot de 'Meest Innovatieve Tegelzaag'. Bovendien zijn alle steenzagen van iQ Power Tools door TNO getest. Sommige van deze zaagmachines zijn door TNO goedgekeurd om maar liefst 8 uur op een werkdag mee te mogen werken.

 

Zaagmachine iQ Power Tools: gebruik het originele diamantzaagblad

Zit er dan werkelijk geen addertje onder het gras? Misschien wel een klein slangetje dan, want iQ Power Tools heeft alles in eigen hand weten te houden. Zo zijn hun zaagmachines niet uitgerust met een standaard asdiameter, dus geschikt voor alle standaard diamantbladen, maar hebben de Amerikanen hun tafelzagen uitgerust met een eigen soort as. Het eigen systeem van iQ Power Tools is door het bedrijf 'Q-Drive' gedoopt. Dat wil zeggen dat de diamantzaagbladen zijn uitgevoerd met een Q-vormig asgat. De verschillende steenzaagmachines en tegelzagen van iQ Power Tools zijn dan ook uitsluitend te gebruiken met de speciale, door iQ ontwikkelde diamantbladen. Alleen op deze manier weten de machines optimale prestaties te garanderen.

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600