Bouwverwarming: welke bouwkachel is het best?

Geschreven door Ronald 19-10-2018 0 Reacties Alles over klimaatbeheersing,Bouwplaatsinrichting,

De warme dagen van 2018 lijken nu echt voorbij te zijn en de eerste bladeren zijn inmiddels weer van de bomen gevallen. Het duurt dan ook niet lang meer, of de winter zal zijn intrede gaan doen. Gelukkig kun je je daar nu alvast op voorbereiden.

 

Om jou ook tijdens de koude wintermaanden van een lekker warme werkplek te voorzien, kun je bij Visser Assen terecht voor een groot assortiment bouwverwarming. Zo hebben wij onder meer verschillende soorten gasheaters, elektrische kachels en heteluchtkanonnen in ons ruime aanbod. Maar welke vorm is nu het beste voor jouw situatie? Daar hopen wij in deze blog antwoord op te kunnen geven.

 

Elektrische kachel van Oklima of Dryfast

Als je een bepaalde ruimte binnen behaaglijk warm wilt krijgen, dan is de uitstoot van schadelijke stoffen uiteraard uit den boze. In zulke gevallen is een elektrische kachel dan ook de enige juiste oplossing. Omdat deze voor hun energiebehoefte afhankelijk zijn van elektriciteit, worden er geen uitlaatgassen de ruimte ingestoten.

 

Als je op zoek bent naar een compacte, elektrische kachel, dan kun je bij ons een keuze maken uit twee verschillende merken. Deze bouwkachels kunnen wij leveren van het merk Dryfast en van het merk Oklima.

 

Het merk Dryfast is een totaalleverancier voor de bouw die is gevestigd in zowel Nederland als België. Dryfast is in de bouwwereld geen onbekende. Sinds het jaar 1995 vinden hun bouwdrogers, waaronder de DF800 als meest verkochte bouwdroger, hun weg over alle uithoeken van de wereld.

 

De elektrische kachels van Dryfast kunnen wij direct herkennen aan de typeaanduiding DFE. Bovendien hebben we nog de lettercombinatie DFEL van Dryfast. Maar aangezien het daar om kledingdrogers gaat, laten wij die even buiten beschouwing.

 

De DFE-serie elektrische kachels van Dryfast mogen zich stuk voor stuk met recht een echte bouwkachel noemen. Ze zijn namelijk extreem robuust en uitermate geschikt voor de ruwste omstandigheden op de bouwplaats. De elektrische kachels van Dryfast zijn leverbaar in zowel een netstroom- als een krachtstroomvariant.

 

Nu het andere merk elektrische kachel dat wij verkopen: Oklima. Oklima is een Italiaanse fabrikant die zich volledig heeft toegespitst op het fabriceren van professionele verwarming. Zo hebben wij ook van dit merk een aantal nagenoeg vierkante elektrische kacheltjes in ons assortiment. Dankzij de karakteristieke vormgeving van deze heaters worden deze meestal aangeduid als bouwkachel of werkplaatskachel.

 

Oklima elektrische kachels

 

Als laatste heeft Oklima ook zogenoemde elektrische fanheaters in hun omvangrijke aanbod. Dit zijn een soort ronde buizen op pootjes die de warmte met behulp van een ventilator verspreiden. Dergelijke elektrische kachels kennen wij ook wel onder de noemer elektrische hittekanonnen. Gezien het vermogen van deze elektroheaters, werken ze bijna allemaal op krachtstroom (400 volt).

 

Gasheater van Oklima kopen

Als je een kachel zoekt die zuinig is als het op energieverbruik aankomt en je wilt een redelijk grote ruimte verwarmen die deels open is, dan is een zogenoemde gasheater een goede oplossing. Een gasheater van Oklima heeft qua uiterlijk wel een beetje weg van een elektrische fanheater. Want ook een gasheater heeft als belangrijkste uiterlijke kenmerk een tunnel en staat eveneens op pootjes. Bovendien zit aan iedere gasheater een stekker gemonteerd.

 

Het belangrijkste verschil zit hem natuurlijk in de energiebron. Een gasheater wordt namelijk aangesloten op een externe gasfles met butaan of propaan. Standaard wordt een gasheater van Oklima compleet geleverd met zowel een gasslang als een drukregelaar. Zo wordt het aansluiten een fluitje van een cent. Onze gasheaters kun je bestellen met een handmatige ontsteking en handmatig in te stellen warmteopbrengst, of met elektronische ontsteking en ruimtethermostaat.

 

Een heater op propaangas of butaangas wordt geroemd om zijn extreem hoge rendement. Zo wordt bij een gasheater alle energie direct omgezet in warmte. Een dergelijke kachel heeft dus een rendement van maar liefst 100 procent.

 

 

 

Heteluchtkanon direct gestookt van Oklima

Heb je een grote ruimte waar meer dan voldoende ventilatie aanwezig is, zoals bijvoorbeeld een grote kapschuur, dan is een direct gestookt heteluchtkanon een uitstekende keuze. Een heteluchtkanon – een begrip dat wij ook wel kennen als een hittekanon – is eveneens een grote tunnel. Bovendien is een heteluchtkanon uitgevoerd met een eigen brandstoftank. Deze dien je te vullen met dieselolie.

 

Een direct gestookt heteluchtkanon van Oklima – herkenbaar aan de typeaanduiding SD –  is een vorm van bouwverwarming met een zeer lange levensduur. Zo zijn alle modellen voorzien van een thermisch beveiligde motor en een oververhittingsthermostaat. Bovendien hebben ze standaard fotocelbeveiliging aan boord. De sterke en duurzame constructie van het hittekanon is zeer gemakkelijk te onderhouden.

 

Zoals de naam het natuurlijk al een beetje verklapt, zorgt een direct gestookt heteluchtkanon voor een directe verwarming van de ruimte. Dit houdt in dat het hittekanon in dezelfde ruimte die het moet verwarmen. Een goede ventilatie is dan ook strikt noodzakelijk. Dankzij de directe verwarming, biedt een heteluchtkanon wél een hoog rendement. Alle energie wordt namelijk direct omgezet in warmte. Een rendement van maar liefst 100 procent dus!

 

De werking van een indirect gestookt heteluchtkanon

 

Een indirect gestookt heteluchtkanon voor afgesloten ruimten

Als je een grote ruimte als bijvoorbeeld een boerenschuur, een feesttent of een loods lekker warm wilt krijgen, dan wil je natuurlijk niet worden gehinderd door schadelijke uitstoot. In dit geval is een zogenoemd indirect gestookt heteluchtkanon van harte aan te bevelen.

 

Een indirect gestookt hittekanon van Oklima kunnen wij direct herkennen aan de lettercombinatie SE. Uiterlijk is de SE-serie van Oklima te onderscheiden van de SD-serie van Oklima aan de grote uitlaat met een diameter van 150 mm bovenop de tunnelbuis van het heteluchtkanon. Via deze uitlaat kun je de geproduceerde uitlaatgassen met behulp van kachelpijpen naar buiten de op te warmen ruimte leiden.

 

Bovendien kun je op de uitgang van de buis een speciale slang aansluiten. Met behulp van deze slang kun je de warmte altijd naar de te verwarmen ruimte leiden. Ideaal dus om de loods of tent vanuit het midden te verwarmen.

 

De keerzijde van de medaille is het rendement van een indirect gestookt hittekanon. Want als gevolg van de indirecte verwarming, wel een beetje minder efficiënt dan een direct gestookt exemplaar. Het rendement van een indirect gestookt heteluchtkanon schommelt dan ook zo rond de 84 tot 90 procent, afhankelijk van het model hittekanon.

 

Een infraroodstraler, voor verwarming zonder luchtverplaatsing

Soms zou je een koude ruimte toch graag op willen warmen, maar wil je een luchtstroom absoluut niet kunnen voelen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een garage, waar je met een auto aan het sleutelen bent, of een ruimte met veel stof en/of papieren. En juist in zulke ruimten is een zogenoemde infraroodstraler de meest ideale oplossing.

 

Een infraroodstraler, die ook wel een straalkachel of een infraroodkachel wordt genoemd, verspreidt namelijk geen luchtverplaatsing. De infraroodstraler heeft een inwendige brandstoftank aan boord. Deze vul je met petroleum of diesel, die wordt verbrand en vervolgens langs een ingenieuze weg infrarode straling uitzendt in de op te warmen ruimte. Dankzij deze straling zal je nooit hinder ondervinden van lastige luchtstromen. Wel dient de ruimte goed te worden geventileerd, om zo zuurstofgebrek te voorkomen.

 

Omdat ook een infraroodkachel in dezelfde ruimte staat als de te verwarmen ruimte, kent ook deze vorm van verwarming een uitzonderlijk hoog rendement. Ook hier wordt namelijk alle brandstof direct omgezet in warmte. Daarom bedraagt het rendement van een infraroodstraler eveneens 100 procent.

 

Naast de infraroodstralers op brandstof van Oklima, hebben wij eveneens een infraroodstraler van Dryfast in ons assortiment. Deze blauwe straalkachel is een vreemde eend in de bijt. De infraroodkachel van Dryfast haalt al zijn energie namelijk volledig uit het gewone stopcontact.

 

Denk om de brandveiligheid tijdens het gebruik van een bouwkachel

Als jij een ruimte wilt verwarmen door middel van een bouwkachel, dan dien je nog wel even rekening te houden met een aantal veiligheidsmaatregelen. Over het gebruik van een elektrische kachel kunnen we gelukkig kort zijn. Als je er voor zorgt dat je de uitstroomopening van een elektrische heater niet ergens mee afdekt, zal er geen brandgevaar kunnen ontstaan.

 

Hoe anders is het met een vorm van bouwverwarming die voor de warmtevoorziening afhankelijk is van een brandstof. Bij een gasheater, een infraroodstraler of een heteluchtkanon is het belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de brander en nabijgelegen objecten. Zo dient er zowel boven als naast en onder de bouwkachel genoeg ruimte te zijn overgelaten voor ventilatie en afkoeling. Zo mag er binnen een meter afstand van het stralingsgebied van een bouwkachel geen voorwerpen worden geplaatst.

 

Een gasheater verdient extra aandacht

Los van alle andere veiligheidsmaatregelen, komt bij een zogenoemde gasheater net even iets meer kijken als het om je eigen veiligheid gaat. Juist omdat je hier een externe gasfles op dient aan te sluiten, moet je extra letten op de veiligheid.

 

Om je gasheater van Oklima aan te sluiten op een gasfles, maak je gebruik van een flexibele gasslang. De slang die bij de heater wordt geleverd, is meestal gemaakt van rubber. Deze slang dien je ieder jaar grondig te controleren op beschadigingen, uitdroging of andere onregelmatigheden. Deze zelfde vlieger gaat natuurlijk eveneens op voor de gebruikte gastank. Is je gasfles niet meer gekeurd, is hij roestig of beschadigd, dan wordt aangeraden deze niet meer te gebruiken.

 

Je moet er goed op verdacht zijn dat de flexibele gasslang zich te allen tijde achter de gasheater bevindt. Loopt de slang namelijk voor de heater langs, dan kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Omdat de slang op deze manier zal kunnen gaan smelten, is er een grote kans op brand- en/of ontploffingsgevaar.

 

Een gasheater is bestemd voor een bepaald soort gas. Zo verbruiken de heaters van Oklima in ons assortiment uitsluitend propaan. Let ook even op de daarbij horende gasdruk. Deze moet namelijk tussen de 0,4 en 1,5 bar te zijn. Alleen het model SG 80-MC heeft enigszins afwijkende specificaties. Bij deze gasheater dien de gasdruk tussen de 0,3 en 0,7 bar te bedragen. Indien je niet de juiste gassoort gebruikt, zal de heater het gasmengsel niet goed kunnen verbranden. Dit zorgt niet alleen voor roetvorming, maar kan bovendien leiden tot een gevaarlijke steekvlam. Dit laatste kan ook ontstaan indien de gasdruk te hoog is.

 

Mocht de gasgestookte bouwkachel niet helemaal 100 procent functioneren, zet de heater dan uit en draai de gastoevoer dicht. Is bijvoorbeeld een onderdeel versleten, dan kan dit zorgen voor een verkeerde verbranding. Neem dan ook eerst contact met ons op voordat je de kachel weer in gebruik wilt nemen.

 

Zorg altijd voor voldoende ventilatie bij je brandstof-gestookte bouwkachel

Omdat een bouwverwarmer die werkt op brandstof – hetzij propaan, butaan, diesel of petroleum – zuurstof uit de lucht onttrekt om zo een volledige verbranding mogelijk te maken, is het zaak dat er te allen tijde goed wordt geventileerd. Bovendien zijn de uitgestoten roetdampen van een heteluchtkanon behoorlijk schadelijk. Zorg er dan ook altijd voor dat er goed wordt geventileerd om zo levensgevaarlijke situaties te vermijden.

 

Zo luidt de stelregel dat minimaal een kwart van de wanden van een ruimte open dient te zijn als je gebruik wilt maken van een heteluchtkanon. Zo kun je een direct gestookt heteluchtkanon uitstekend gebruiken onder een overkapping met drie muren of onder een kapschuur. In een dichte garage, tent of loods is een direct gestookt hittekanon dus absoluut niet geschikt.

 

Dit verhaal gaat uiteraard niet op voor onze indirect gestookte heteluchtkanonnen. Omdat deze zijn uitgevoerd met een rookgasafvoer, kun je de schadelijke uitlaatgassen buiten de te verwarmen ruimte leiden. Een indirect gestookt hittekanon is dan ook uitermate geschikt voor het verwarmen van grote loodsen, feesttenten en andere grote ruimten.

 

In het geval van een gasheater of een infraroodstraler liggen de zaken een beetje ingewikkelder. Hier zal je vooral moeten kijken naar de capaciteit van de bouwkachel. In ieder geval wordt aangeraden dat je een opening van minimaal een vierkante meter per 100.000 kilocalorieën per uur hanteert. Zo heeft de krachtigste gasheater die zich momenteel in ons omvangrijke assortiment bevindt – de Oklima SG 420-AC – een capaciteit van 94.500 kcal/h. Afgerond naar boven zou je dus een ventilatieopening van 1 m2 moeten creëren om veilig mee te kunnen werken.

 

Om een beeld te scheppen hoe groot de opening dan ongeveer dient te zijn, doen we je een aantal voorbeelden van de hand. Als we uitgaan van de infraroodstraler model Val-6 KBE1JA van Oklima, met een capaciteit van 34.500 kcal/h een infraroodkachel in het middensegment, een opening van ongeveer een derde van een vierkante meter nodig.

 

Deze ventilatieopening kun je maken door de deur van een garage met een capaciteit van twee auto’s minstens een centimeter of 15 open te zetten. In het geval van een garage voor een enkele auto dient deze opening al zeker 25 centimeter te bedragen. Mocht je een gasheater of straalkachel in een andere ruimte willen gebruiken, dan dien je minstens twee ramen van 80 centimeter zeker 40 cm open te zetten.

 

Bereken zelf de benodigde capaciteit van je bouwkachel

Ben je op zoek naar een bouwkachel en weet je niet hoe krachtig deze moet zijn? Maak dan gebruik van onze eigen capaciteitscalculator! Door enkele gegevens in te vullen, zie je direct exact wat voor capaciteit jouw kachel minimaal moeten hebben om het 's winters lekker warm te krijgen!

 

Heb je het warm gekregen van onze bouwkachels? Bekijk dan ons gehele assortiment!

 

Bouwkachels bekijken ►

 

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600