HEMELVAART
In verband met Hemelvaart worden bestellingen geplaatst na dinsdag 24 mei 12.00 uur vanaf maandag 30 mei verzonden en zijn wij 26 en 27 mei gesloten.

Penetrologger of penetrograaf; wat zijn de verschillen?

Geschreven door Roan 17-03-2022 0 Reacties Alles over overige meetinstrumenten,

Wat is een penetrologger? Om op die vraag antwoord te geven ben je bij Visser Assen op het juiste adres. Wij als Visser Assen zijn trotse leverancier van het Nederlandse merk Eijkelkamp. Een penetrologger is een penetrometer. Maar wat is een penetrometer en welke verschillende heb je bij Visser Assen?

 

penetrologger-penetrometer

 

Wat is een penetrometer?

Voordat we je van alles vertellen over onze penetrometers, lijkt het ons goed om eerst eens kort en bondig te vertellen wat een penetrometer is. Een penetrometer is namelijk niet een product waarmee iedereen dagelijks in aanraking komt. Een penetrometer is simpelweg gezegd: een apparaat waarmee je weerstand (verdichting) van de grond meet.

 

Wat meet een penetrometer?

De metingen worden vaak voorgeschreven voordat een infraproject of bouwproject wordt opgestart. Maar ook om te bepalen of de grond stevig genoeg is voor het dragen van zwaar materieel zoals een hijskraan. Bij Visser Assen hebben we 3 soorten penetrometers, dit zijn de: handsondeerapparaat, penetrograaf en de penetrologger.

 

Penetrometers van Visser Assen

Er zijn verschillende soorten penetrometers die worden aangeboden door Visser Assen. De meest eenvoudige is de handsondeerapparaat. Met dit apparaat kan je de dichtheid van de grond meten, dit apparaat heeft als voordeel dat het eenvoudig is en goedkoop in aanschaf.

 

Daarnaast zijn er nog twee andere apparaten die worden aangeboden door Visser Assen om de weerstand van de grond te meten. Dit zijn de: penetrologger en de penetrograaf.


Het grote verschil tussen deze apparaten, ten opzichte van de handpenetrometer, is dat zij de gegevens zelf registreren. De penetrologger doet dit digitaal en de penetrograaf op papier met een speciale stift. Om het grote verschil tussen de twee verder uit te leggen gaan we hieronder iets dieper op de twee producten in.

 

 

Wat is een penetrograaf?

Een penetrometer die al een stuk geavanceerder is dan het standaard handsondeerapparaat is de penetrograaf. Dit apparaat zorgt ervoor dat jij niet langer meer zelf alles hoeft uit te rekenen en op te schrijven, waardoor je een heleboel tijd bespaard. Dit meetinstrument van Eijkelkamp doet dit allemaal zelf voor je!

 

De penetrograaf van Eijkelkamp wordt geleverd met een groot aantal stangen, sondeerconussen en een plaat om sondeerconussen te controleren. Het fraaie aan de penetrograaf is zijn eigen schrijfapparaat. Met behulp van een stift maakt het zelf een overzichtelijke grafiek. De penetrograaf wordt geleverd in een mooie koffer waar je je meetinstrument goed en veilig mee kunt vervoeren. Ook worden er 250 registratiekaarten meegeleverd zodat je een lange tijd kunt meten. Als de kaarten op zijn kun je die los bestellen op de Visser Assen site.

 

Doordat de penetrograaf alle meetresultaten tijdens de meting vastlegt, bespaar je enorm veel tijd.
Je hoeft alleen maar het registratiekaartje eruit te halen en je ziet de resultaten op het kaartje weergegeven.

 

Deze zelf schrijvende penetrograaf heeft een meetbereik dat loopt tot 5000 kN/m2 en is geschikt voor metingen tot een maximumdiepte van 0.80m. Ook kunnen er met de penetrograaf continumetingen worden gedaan, hierbij wordt elke laag van het bodemprofiel tot een diepte van 0,8 m op het recordpapier gemarkeerd.

 

 

 

 

Wat is een penetrologger?

Een nog geavanceerdere penetrometer dan de penetrograaf is de penetrologger. Dit apparaat zorgt ervoor dat je niets meer hoeft op te schrijven of af te lezen van een kaartje. Hij presenteert alles digitaal. Het van Eijkelkamp afkomstige meetinstrument de penetrologger is het modernst van het modernst. Naast het feit dat alle gegevens digitaal worden gepresenteerd heeft hij ook nog een GPS ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de exacte locatie van de meting ook kan worden weergegeven, zodat je kunt zien waar het exacte meetpunt is geweest. Bovendien is er de mogelijkheid om alle digitale gegevens te uploaden naar je computer.

 

Ook de penetrologger wordt geleverd in een stevige koffer. Hij wordt geleverd met verschillende penetratieconussen en sondeerstangen zodat je metingen kan verrichten tot een diepte van 0,80 meter. De penetrologger heeft een meetbereik van maar liefst 10. 000 kN/m2. Dit is een twee keer zoveel als het meetbereik van de penetrograaf. Bovendien kunnen er met de penetrologger ook continumetingen worden verricht, waarbij elke laag van het bodemprofiel tot op een diepte van de maximale 0,8 meter op de draadloze unit worden vastgelegd.Penetrologger tegenover penetrograaf: conclusie

Zó, als het goed, weet je nu de voornaamste verschillen tussen de penetrologger en de penetrograaf. Elk apparaat heeft zo zijn voordelen, welke keuze je ook maakt. Ben je opzoek naar een voordelige, zelfregistrerende penetrometer, dan volstaat de penetrograaf. Wil je dat de registratie digitaal wordt opgeslagen en wil je de gegevens overbrengen op je PC, dan is de penetrologger de beste optie. Bovendien zorgt de GP-formule ervoor dat ook de exacte locatie van de metingen inzichtelijk is. Onze conclusie is daarom dus ook: kijk goed naar wat je wensen zijn en beslis op basis daarvan je keuze voor het apparaat.

 

Bekijk hier alle penetrometers

Ook interessant
Nikon waterpasinstrumenten

Nikon waterpasinstrumenten

Roan 16-05-2022 0
Als totaalleverancier van de bouw- en infrasector is Visser Assen al vele tientallen jaren een betrouwbare partner als het gaat om meetinstrumenten. V...
Lees meer
Spectra LL300N of HV302: de beste bouwlaser

Spectra LL300N of HV302: de beste bouwlaser

Ronald 22-04-2022 0
Ben je op zoek naar een nieuwe bouwlaser, dan kun je bij Visser Assen kiezen uit een ruim en uniek assortiment aan Spectra roterende bouwlasers, afsch...
Lees meer
Visser Assen x Hey! Charging

Visser Assen x Hey! Charging

Roan 31-03-2022 0
In een wereld waar we steeds meer rekening houden met het milieu, waar we waarde hechten aan groene energie, blijven de innovaties om CO2-uitstoot te ...
Lees meer

Heb je een vraag over een product? Neem dan contact met ons op via onze chat, ons contactformulier of bel 088 - 13 43 600